Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

bee my bee my honey soap

Η αποδοχή του τέλους των διακοπών είναι δύσκολη υπόθεση. Tαξίδι χωροχρονικό, όχι μόνο από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη, αλλά και από Αύγουστο σε Οκτώβριο μέσα σε 4 ώρες -πού ΄σαι Αϊνστάιν. Και δε φτάνει αυτό, βλέπεις και τη συμμαθήτρια από τα προνήπια να έχει προβιβαστεί τσακ μπαμ σε μάστερ μέσα σε ένα μήνα κι εσύ τρως τη σκόνη της τώρα.
Χμ, αυτό ίσως να είναι μια παρηγοριά για τα καρεκλοπόδαρα που ρίχνει καθημερινά εδω πέρα, κατακάθεται η σκόνη της oneira! Για παρηγοριά οι μάγκες, συγνώμη λάθος στίχος, για παρηγοριά η Fliss, η καλή συνάδελφος που-όπως ανακάλυψα πασιχαρής πρόσφατα- το πρωί μαθήτρια το βράδυ σαπουνομάγισσα, προσφέρθηκε να με μυήσει στην παστρικιά τέχνη του σαπουνιάσματος. Εγώ από μόνη μου δεν έλεγα να δοκιμάσω. Τι κι αν έλεγε η καλή μας witch ξανά και ξανά μη φοβάστε καλέ εύκολο είναι εγώ δεν το αποφάσιζα. Μετά τη σημερινή δοκιμή όμως της ζητώ ταπεινά συγνώμη και υπόσχομαι να γράψω 100 φορές στο μαυροπίνακα της τιμωρίας "Η μάγισσα είχε δίκιο, όλοι μπορούμε να φτιάξουμε σαπούνι". Τελικά η δοκιμή πείθει και την πιο καχύποπτη aromacook. Και για τις απαραίτητες αποτυχίες στα πλαίσια της εκμάθησης, ε, τώρα πια έχουμε και τους σαπουνοκεφτέδες:)
Στις φωτό βλέπετε μερικά από τα στάδια της παρασκευής του σαπουνιού που φτιάξαμε σήμερα (beeswax n honey). Με χαροποίησε η συνειδητοποίηση ότι η λογική είναι ίδια με αυτή των κρεμοπαρασκευών: όλα τα λάδια από τη μιά (φ.1), το υδατικό μίγμα από την άλλη, πρόσμιξη όταν και τα δύο έχουν την ίδια θερμοκρασία (φ.2) ανακάτεμα καλό, συσκευασία (φ.3, 4). Διαφορές: προσέχουμε περισσότερο λόγω καυστικής σόδας και πρέπει να περιμένουμε τέσσερις ατελείωτες εβδομάδες μέχρι να χαρούμε το τελικό προϊόν.
Ευτυχώς η Fliss με παρηγόρησε δίνοντάς μου μερικά από τα καλούδια που είχε φτιάξει στο παρελθόν (φ.5): ένα με βούτυρο καριτέ, ένα με αιθέρια έλαια ylang ylang n patsouli, ένα με μέλι και κατσικίσιο γάλα, ένα με άνθη και λάδι καλέντουλας κι ένα beeswax n honey σαν αυτό που φτιάξαμε. Το δικό μου το ανώριμο θα περιμένει, σκέφτομαι με τσαντίλα. Πολύς καιρός μου φαίνεται, μετά σκέφτομαι ότι εμείς θέλουμε πολύυυυυ περισσότερο καιρό να ωριμάσουμε, (και αν!), και λουφάζω:)

Καλώς σας ξαναβρήκα μυρωδάτες!

Σχόλια

Ο χρήστης kiki είπε…
Ωωωωωω....η συμμαθήτρια γύρισε! Και όχι μονο γύρισε, αλλά σαπουνοέφτιαξε! Φυσικά εγώ πέρασα τάξη με εντατικά καλοκαιρινά μαθήματα, δεν το συζητώ! Χαχα! Πλάκα κάνω. Ακόμα στο ίδιο θρανίο είμαι και σε περιμένω για...σαΐτες!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
welcome back there! dear heart :)

Φαντάζομαι πως η αλλαγή εποχής σε ένα τετράωρο ζορίζει..Enfin, εύχομαι να πέρασες πολύ καλά!

Tη Fliss την κόβω για έμπειρη σαπωνοποιό, μεγάλη τύχη, θα μάθεις ένα σωρό πράγματα.
Βλέπω πως έχει και το καλούπι το ειδικό, δεν το έχω, αφενός γιατι μου φαινεται υπερβολικό το να εισάγω καλούπια και αφετερου γιατί οι ατομικες φόρμες ταιριάζουν με την τεμπέλικη φύση μου :)

αυτό to bee σαπούνι βγήκε αρκετά σκούρο, το είδες deli? λοιπόν μου φαίνεται πως στα μεγάλα καλούπια η θερμοκρασία πρέπει να ανεβαίνει αρκετά και αν βάλεις λίγο περισσότερο μελι το σαπούνι σκουραίνει αρκετά..

bien venue ξανά-μανά :)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
oneira σεμνά, είδατε πρόοδο εν τη απουσία μου? δεν με είχατε δίπλα να σας αποσπώ τη προσοχή και να μου τραβάτε τα κοτσίδια και κάνατε προόδους ολυμπιακών διαστάσεων:) το ότι θα καταδέχεστε ακόμα να πετάτε σαϊτες μαζί μου, δείχνει την καλή και σεμνή σας φύση:)

μάγισσα ντίαρεστ! ευχαριστώ για την εγκάρδια υποδοχή, την χρειάζομαι:) καλά πέρασα, αν ξαναβρώ τον μπλογκορυθμό μου θα αναρτήσω κάποιες νοσταλγικές φωτό. Εσείς? Πιστή στις επάλξεις? Πότε θα διακοπάρετε? Μήπως κάνετε τη σοφή επιλογή του Σεπτέμβρη?
Για τα σαπούνια τώρα. Το μεγάλο καλούπι, ένα κομμάτι παλιοπλαστικό δηλαδή, έχει μια γελοία τιμή, αλλά κάνει ωραίο σχεδιάκη κερύθρας με μελισάκια. Η Fliss είπε ότι το feedback που έχει λάβει (γιατί σκέφτεται να βγάλει άδειες και τέτοια για να αρχίσει να πουλάει, έτσι κάνει έρευνα αγοράς, σειρά σας μάγισσα!) είναι ότι οι περισσότεροι προτιμούν στρογγυλεμένα σαπούνια κι όχι τις τετράγωνες πλάκες που παίρνεις από τα μεγάλα καλούπια. Το σαπούνι που φτιάξαμε χτες έχει ένα απαλό σωμόν χρώμα όπως φαίνεται στη προτελευταία φωτό, το μπι χανι που μου έδωσε (τελευταία φωτό) είναι πιο σκούρο γιατί μετά την ωρίμανσή του το ξανάλιωσε και του πρόσθεσε κι άλλα, νομίζω κι άλλο μέλι και γάλα. Μου είπε ότι η έντονη μυρωδιά των πρόσθετων, πχ αιθέρια (ακόμα και μεγάλες ποσότητες, αν και τότε δημιουργούνται άλλα προβλήματα όταν θες να πουλήσεις το σαπούνι γιατί δεν επιτρέπονται τα μεγάλα ποσοστά) εξασθενεί πολύ αισθητά μετά την ωρίμανση και με τον καιρό, και ένας τρόπος να την κρατάνε, πολύ μπελαλίδικος βέβαια, είναι να τρίβεις και ξαναλιώνεις το σαπούνι και να το αρωματίζεις τότε. Αυτά τα ολίγα:)) Περιμένω με ανυπομονησία τις νέες συνταγές σας, παρά την "τεμπέλικη φύση σας"!:)
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
για τα σαπούνια δεν θα σχολιάσω: ειμαι ανεπίδεκτη παέι και τελείωσε.

αλλά, ζηλεύω τον Οκτώβριο, ζηλεύω τα καρεκλοπόδαρα, ζηλεύω τη μυρωδια των δεντρων και της ασφάλτου μετα τη βροχή, όλα τα ζηλεύω!!

καλώς ήρθες heart, μας έλλειψες :)))
Ο χρήστης kiki είπε…
Εγώ ζηλεύω τις γνώσεις που απεκόμισες!
Ο χρήστης kiki είπε…
Και ξέχασα να πω ότι φυσικά και είμαι σεμνή και ταπεινή κόρη, γι΄αυτό θα συνεχίσω τις σαΐτες (αλλά στα μαθήματα σαπουνιού δε θα παίζω γιατί μου αρέσουν)!!!
Ο χρήστης popelix είπε…
Καλώς ήρθες αγαπητή Heart!

Αχ αυτά τα σαπούνια ... Εγώ προσπάθησα να φτιάξω σαπούνι καλέντουλας από ετοιμο τρίμα και το αποτέλεσμα ήταν ... αλαλούμ. Θα θέσω τις απορίες μου στη σαπουνοδασκάλα στο σχετικό post.

Φιλιάαααα!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
Ευχαριστώ για τα καλωσορίσματα:)
Μαριλένα ελάτε να αλλάξουμε! μετά χαράς! πριν πάρω τη θέση σας όμως θα κάνουμε κι ένα σαπουνάκι να δείτε ότι δεν είναι τίποτα, πιο εύκολο από τον μουσακά!:)
Κική εσείς ζηλεύετε?!!:)
popelix τα σαπουνοσκάνδαλα στις σαπουνόπερες είναι αναπόφευκτα ακόμα και στις έμπειρες cooks, μου εξομολογήθηκε η Fliss. Αφού την ώρα της χημικής αντίδρασης ανάμεσα στη σόδα και τα υπόλοιπα υλικά πολλά απρόβλεπτα μπορεί να συμβούν. Θα περιμένω να διαβάσω για τις περιπέτειές σας!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
heartοτάτη,

Εχω ολόκληρο ιδεολογικό θεώρημα γι'αυτό που αποκαλείτε "επάλξεις" αλλά δεν είναι ώρα να το αναπτύξω..Φεύγω την άλλη εβδομάδα hopefully.

Αυτά τα παλιοπλαστικά που λέτε, τα βρίσκει κανείς εύκολα στην αγγλοσαξωνία, υπερατλαντική ή μη, αλλά αντε ψάξε να τα βρεις στο Ελλάντα. Δεν αποκλείεται βέβαια να υπάρχουν καπου αλλά θα θέλει ψάξιμο και χρόνο δεν έχω..

Μμμμ, συμφωνώ ότι στα μονόχρωμα σαπούνια οι τετράγωνες πλακες δε λένε και πολλά, αλλά είναι ιδανικές για layers ή marbling.

Λοιπόν το δικό μου happy bee βγήκε κάτασπρο, της deli κίτρινο, αυτό εδώ μπεζ-σομον..Πιστευω πως παίζει ρόλο η ποσότητα του μελιού και η θερμοκρασία σαπωνοποίησης.

Ελεγα και στη deli, πως ο μισητός τρόπος του να φτιάχνεις σαπούνι και μετά να το τρίβεις για τα πρόσθετα, εξασφαλίζει την "ακεραιότητα" των πρόσθετων εφόσον δεν έχεις πια να αντιμετωπίσεις την καυστική σόδα. Τον λέω μισητό γιατί μου φαίνεται πολύ κουραστικός και από εμφάνιση τα σαπούνια δεν είναι τόσο όμορφα, δεν έχουν λεία επιφάνεια ή τουλάχιστον δεν έχω εγώ το ταλέντο και κιδυνευουν να γίνουν όλα κεφτέδες..
Όσο για το χρώμα, είναι πολύ εύκολο να πετύχεις το pure σκ@τουλί..

Τεσπά, οι παραλλαγές είναι ατελείωτες, μέχρι στιγμής έχω φτιάξει διάφορα, έχω βάλει σχεδόν τα πάντα μέσα στο σαπούνι, (βλέπετε τα καμώματά μου άλλωστε) και καταλήγω στο εξής απλό: Σκοπός του σαπουνιού είναι να καθαρίζει! Με τρόπο που να μην ξηραίνει την επιδερμίδα αλλά να την περιποιείται. Τώρα το πόσες μπανάνες, ανανάδες, αβοκάντο, μέλι, γάλα, αβγα κλπ, βάλει κανείς είναι θέμα στυλ..

Πάντως σαπουνια που έχω φτιάξει με γάλα (αγελάδος, κατσίκος, καρύδος :) βγαινουν πολύ καλά χωρίς να είναι απαραίτητη επιπλέον προσθήκη.

Το restriction στο % αρώματος το καταλαβαίνω μόνο για τα συνθετικά, όχι για τα αιθέρια έλαια, αλλωστε πόση ποσότητα να βάλεις από αυτά, αν θες να πουλήσεις κι όλας η τιμή τους θα είναι εξωφρενική.

Το άρωμα (για αιθέριο μιλαω) κρατάει καλά σε ποσοστό 3% επί των ελαιων, αν βαλεις καποιο fixative ακόμη καλύτερα, όσο για το καλής ποιότητας συνθετικό, αυτό δε φεύγει με τίποτα..

Όσο για νέες συνταγές, ραντεβού το Σεπτέμβρη!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Tελικά πολλά που μου συμβαίνουν και δεν το ομολογώ, συμβαίνουν ευτυχώς και σε άλλους.
Εγώ αν και τεμπέλα κάθομαι και τρίβω το άνω τριών μηνών σαπούνι, γιατί φοβάμαι τη σόδα. Κάθε φορά που τελειώνουν, φτιάχνω μια εξάδα απο διάφορα υλικά κάθε φορά, έτσι για εναλλαγή.
Ακόμη και στο ώριμο σαπούνι όμως οι αποτυχίες ήταν αρκετές. Όσο λιγότερα υλικά τόσο λιγότερες οι πιθανότητες για αποτυχία. Έχω πετάξει... τον κόπο μου που τρίβω λυπάμαι μετά.
Όσο για την άδεια πώλησης, θα μ΄ενδιέφερε και ΄μενα.
Ο χρήστης heart n soul είπε…
μάγισσα..καμωματού:) καλή αναχώρηση την άλλη εβδομάδα και καλή επάνοδο, με όρεξη να μας γράψετε περισσότερα, τώρα που άρχισα να ψιλοχαμπαριάζω θέλω να μάθω λεπτομέρειες! από ό,τι κατάλαβα, υπάρχει health & safety περιορισμός και στα αιθέρια ή τουλάχιστον πρέπει να αναφέρεται επακριβώς το ποσοστό το οποίο αν είναι να διαρκεί η μυρωδιά βγαίνει υψηλό, ανεβαίνει το κόστος όπως είπατε, επηρεάζει τη χημική αντίδραση, χρώμα κλπ. Να μας πείτε για τα fixative, αν εννοείτε βενζόη και GSE ή κάτι άλλο, και αν συνιστάτε τη χρήση συνθετικών αρωμάτων και ποιων. Θα περιμένουμε!
Καλώς την Poli! Γράψτε μας περισσότερα για τις δικιές σας σαπουνόπερες. Τι αποτυχίες με ώριμο σαπούνι? Όσο για τα περί άδειας, φαντάζομαι ότι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα για Ελλάδα απ'οτι για την Αγγλία όπου βρίσκομαι, δεν ξέρω λεπτομέρειες, ίσως η μάγισσα να το ψάξει γιατί όλοι θέλουμε να ανοίξει μαγαζάκι:)
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
heart μουσακάς, πανεύκολος, σαπούνια αχχχχ

η ελπιδα μου αναπτερώθηκε όμως, απο αυτό που διάβασα για το μαγαζάκι της μάγισσας :))))
αν θέλουμε λέει;! :)))))
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
poli,
χαρα στο κουράγιο σου!

Δεν καταλαβαίνω γιατι φοβάσαι τη σόδα..Η σόδα εξουδετερώνεται από τα λιπαρά οξέα των ελαίων και το τελικό προϊόν, το σαπούνι, είναι ένα ουδετερο άλας..

Εκτός, αν υπάρχει υπερβολική ποσότητα σόδας που κανει το σαπούνι πολύ αλκαλικό, άρα καυστικό.

Χρησιμοποιώντας την ψυχρη μέθοδο, υπάρχει δυνατότητα υπερλιπανσης, μείωσης της σόδας και κατα 10% και τα σαπούνια είναι απίστευτα απαλά.

Οσο για τις αποτυχίες, αν υπάρχει κάποιος που θα πει ότι δεν είχε τουλάχιστον 1-2, απλά λέει ψέμματα!

Για πώληση δεν γνωρίζω, στην Αγγλια όμως οι κανονισμοί θα είναι διαφορετικοί πιστεύω. Και μάλλον πολύ πιο εύκολες οι διαδικασίες.
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
α, heart πότε γράψατε?

πιέστε με, ζουμπήξτε με κι άλλο για το μαγαζάκι μήπως και ξεκουνηθώ..

Ναι, είναι σωστό αυτό με τον περιορισμό και στα αιθέρια -τώρα που το ξανασκέφτομαι- γιατι πχ 3% αιθέριο κανέλας η φασκόμηλου είναι πολύ και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς..
Χρειάζεται δλδ και γνωση των αιθέριων.
Το GSE το χρησιμοποιώ σε περίπτωση προσθηκης αλλοιώσιμων, η βενζόη ειναι και fixative.

To ζήτημα είναι αν είναι κανείς προθυμος να διαθεσει 4-5 ευρω για ένα σαπουνι, τα ακριβά λάδια και τα αιθέρια το κάνουν πράγματικά ακριβό..
Η Μινωίτισσα μου έλεγε πως υπάρχει ένα εργαστηριο στην Κερκυρα που πουλαει τα σαπούνια απο πυρηνέλαιο και χωρίς άρωμα 4,5ευρω έκαστο..

Ναι υπάρχουν και καλά συνθετικά, που είναι ζαχαροπλαστικής αλλά πιο συμπυκνωμένα.
Εκεί υπάρχουν άπειρες διαφορές στην ποιότητα και άντε να βρεις τρόπο να το ελέγξεις..
Ο χρήστης heart n soul είπε…
α μάγισσα, δεν έχετε παράπονο, από πίεση όλοι μα όλοι σας πιέζουμε και λέμε, ανοίξτε το επιτέλους το μαγαζάκι, αφού τις φτιάχνετε τις κρεασιόν που τις φτιάχνετε, αφού σε όλους τρέχουν τα σάλια, πουλήστε τα κιόλας να κάνετε χώρο στο σπίτι!
Αυτό για το κόστος είναι ενα θέμα. Οι φίρμες πουλάνε όσο ακριβές κι αν είναι, αν δεν είσαι φίρμα όμως οι άλλοι διστάζουν, ειδικά όταν η αγορά είναι γεμάτη φτηνά υποκατάστατα. Μόνο όσοι ξέρουν και μπορούν να εκτιμήσουν πραγματικά τη διαφορά και βαστάει και η τσέπη τους. Θυμάμαι κι εγώ κάποια σχέδια δικά μου για organic cakes. Εμένα το κέικ μου με άριστης ποιότητας βιολογικά υλικά μου έβγαινε πανάκριβο, σε σχέση με το κέικ από το ράφι του σούπερμάρκετ που το παίρνεις με το 1/4 της τιμής..
Μια που το αναφέρατε, για πείτε μου, το πυρηνέλαιο αλήθεια κάνει καλύτερο σαπούνι από το αγνό παρθένο ελαιόλαδο?
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
ναι, και όλα τα χειροποίητα σαπούνια έχουν ακριβώς τέτοιες τιμες λόγω των συστατικών τους.
Απλά η πελατεία θα είναι συγκεκριμένη, δεν πμορείς δυστυχώς να απευθύνεσαι σε όλους. Το ίδιο δε γίνεται με τα ΒΙΟ?

Πάντως η σύγκριση με το σούπερμαρκετ ειναι άδικη, γιατι ακει δεν πουλάνε σαπούνια αλλά στερεα απορρυπαντικά..

Ουτε και τα κέικ τα ετοιματζίδικα τρώγονται..

Τι να σας πω, η βιβλιογραφία λέει ότι το καλύτερο δεν ειναι το παρθένο αλλά το ραφινέ..
Εγω πιστευω πως όλα ειναι καλά, το πυρηνελαιο είναι και πιο οικονομικό, και φίλος μου φαρμακοποιός λέει πως ριναι ιδανικο και έχει περισσότερη βιτ. Ε (αρα αλλοιωνεται πιο δύσκολα και περιποιείται την επιδερμίδα)

Ενα δειγμα τετοιου σαπουνιού θα δειτε στο προσωπικό μου μαγαζάκι, είναι πολύ πολύ απαλό, ο αφρός του όμως δεν είναι τόσο πλούσιος..
Ο χρήστης heart n soul είπε…
έχω την εντύπωση ότι η έλλειψη πλούσιου αφρού είναι δείγμα πιο ήπιου καθαρισμού γενικά; Λιγότερη αλκαλικότητα; να σας ρωτήσω και το άλλο:) στο πρόσωπο χρησιμοποιείτε σαπούνι;
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
μμμ, νννναι, το ελαιόλαδο ή πυρηνέλαιο κάνει ένα πολύ ήπιο σαπούνι με περιποιητικές ιδιότητες.
Δεν πιστευω όμως ότι η προσθήκη 20% καρύδας με επιπλέον αβοκάντο ή καριτέ που περιέχουν ασαπωνοποίητα ότι δε θα έκανε ένα σαπουνι σουπερ mild αν και περισσότερο καθαριστικό.
Μόνο ένα σαπουνι 100% καρυδας θα ξηραινε την επιδερμίδα.

Η αλκαλικότητα εξαρταται από την ποσότητα ΝaOH όχι απο τα λάδια.

Στο προσωπο χρησιμοποιώ ένα σαπουνι που έφτιαξα για..τον γιό μου, για μικτες επιδερμίδες με ακμή :)
ΥΓ δεν έχω ακμή!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
ευχαριστώ μάγισσα. Είμαι μπίζι τώρα, ξαναδιαβάζω τα άπαντά σας περί σαπουνομαγειρεμάτων στα ελιξήρια! Θα επανέλθω με ερωτήσεις και θα περιμένω συνταγές (σαπούνι προσώπου για μικτό δέρμα ΚΑΙ κατά των πανάδων, και άλλα πολλά:)
Ο χρήστης Σπύρος είπε…
Άντε μαγισσούλα να ανοίξεις μαγαζί και σου υπόσχομαι να γίνω από τους καλύτερους πελάτες. Πάντως να πω σχετικά με τα σαπούνια οτι ο κόσμος πιθανόν να έχει μια προκατάληψη για τα χειροποίητα σαπούνια γιατί συνήθως τα συγχέει με αυτά που πουλάνε στα supermarket. Αν ήξερε οτι τα χειροποίητα γίνονται με ελαιόλαδο και όχι με φοινικέλαιο, οτι τα ψυχρής διαδικασίας έχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με τα βιομηχανοποιημένα και δεν ξηραίνουν το δέρμα γιατί έχουν γλυκερίνη και επίσης δε χρειάζονται συντηριτικά όπως τα σαμπουάν/αφρόλουτρα, πιθανόν να σχημάτιζε μια διαφορετική γνώμη. Επίσης μπορείς εφόσον τα συστατικά που χρησιμοποιείς δε δοκιμάζονται σε ζώα να τα πιστοποιήσεις. Για περισσότερα δες εδώ:
http://leapingbunny.blogspot.com/
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
καλώς τον καλό πελάτη :)

σκεφτομαι να κανω ενα ποστακι για τη διαφορα των εμπορικών απο τα "φυσικά" σαπούνια.
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Καλώς σας βρήκα όλες!
Όσο διαβάζω αυτά που γράψατε όσο έλειπα, τόσο ντρέπομαι!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
star κόρη ντροπιασμένη καλωσορίσατε! και σειρά σας να ανασκουμπωθείτε:))

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ