Η αποδοχή του τέλους των διακοπών είναι δύσκολη υπόθεση. Tαξίδι χωροχρονικό, όχι μόνο από τη μια άκρη της Ευρώπης στην άλλη, αλλά και από Αύγουστο σε Οκτώβριο μέσα σε 4 ώρες -πού ΄σαι Αϊνστάιν. Και δε φτάνει αυτό, βλέπεις και τη συμμαθήτρια από τα προνήπια να έχει προβιβαστεί τσακ μπαμ σε μάστερ μέσα σε ένα μήνα κι εσύ τρως τη σκόνη της τώρα.
Χμ, αυτό ίσως να είναι μια παρηγοριά για τα καρεκλοπόδαρα που ρίχνει καθημερινά εδω πέρα, κατακάθεται η σκόνη της oneira! Για παρηγοριά οι μάγκες, συγνώμη λάθος στίχος, για παρηγοριά η Fliss, η καλή συνάδελφος που-όπως ανακάλυψα πασιχαρής πρόσφατα- το πρωί μαθήτρια το βράδυ σαπουνομάγισσα, προσφέρθηκε να με μυήσει στην παστρικιά τέχνη του σαπουνιάσματος. Εγώ από μόνη μου δεν έλεγα να δοκιμάσω. Τι κι αν έλεγε η καλή μας witch ξανά και ξανά μη φοβάστε καλέ εύκολο είναι εγώ δεν το αποφάσιζα. Μετά τη σημερινή δοκιμή όμως της ζητώ ταπεινά συγνώμη και υπόσχομαι να γράψω 100 φορές στο μαυροπίνακα της τιμωρίας "Η μάγισσα είχε δίκιο, όλοι μπορούμε να φτιάξουμε σαπούνι". Τελικά η δοκιμή πείθει και την πιο καχύποπτη aromacook. Και για τις απαραίτητες αποτυχίες στα πλαίσια της εκμάθησης, ε, τώρα πια έχουμε και τους σαπουνοκεφτέδες:)
Στις φωτό βλέπετε μερικά από τα στάδια της παρασκευής του σαπουνιού που φτιάξαμε σήμερα (beeswax n honey). Με χαροποίησε η συνειδητοποίηση ότι η λογική είναι ίδια με αυτή των κρεμοπαρασκευών: όλα τα λάδια από τη μιά (φ.1), το υδατικό μίγμα από την άλλη, πρόσμιξη όταν και τα δύο έχουν την ίδια θερμοκρασία (φ.2) ανακάτεμα καλό, συσκευασία (φ.3, 4). Διαφορές: προσέχουμε περισσότερο λόγω καυστικής σόδας και πρέπει να περιμένουμε τέσσερις ατελείωτες εβδομάδες μέχρι να χαρούμε το τελικό προϊόν.
Ευτυχώς η Fliss με παρηγόρησε δίνοντάς μου μερικά από τα καλούδια που είχε φτιάξει στο παρελθόν (φ.5): ένα με βούτυρο καριτέ, ένα με αιθέρια έλαια ylang ylang n patsouli, ένα με μέλι και κατσικίσιο γάλα, ένα με άνθη και λάδι καλέντουλας κι ένα beeswax n honey σαν αυτό που φτιάξαμε. Το δικό μου το ανώριμο θα περιμένει, σκέφτομαι με τσαντίλα. Πολύς καιρός μου φαίνεται, μετά σκέφτομαι ότι εμείς θέλουμε πολύυυυυ περισσότερο καιρό να ωριμάσουμε, (και αν!), και λουφάζω:)
Σχόλια
Φαντάζομαι πως η αλλαγή εποχής σε ένα τετράωρο ζορίζει..Enfin, εύχομαι να πέρασες πολύ καλά!
Tη Fliss την κόβω για έμπειρη σαπωνοποιό, μεγάλη τύχη, θα μάθεις ένα σωρό πράγματα.
Βλέπω πως έχει και το καλούπι το ειδικό, δεν το έχω, αφενός γιατι μου φαινεται υπερβολικό το να εισάγω καλούπια και αφετερου γιατί οι ατομικες φόρμες ταιριάζουν με την τεμπέλικη φύση μου :)
αυτό to bee σαπούνι βγήκε αρκετά σκούρο, το είδες deli? λοιπόν μου φαίνεται πως στα μεγάλα καλούπια η θερμοκρασία πρέπει να ανεβαίνει αρκετά και αν βάλεις λίγο περισσότερο μελι το σαπούνι σκουραίνει αρκετά..
bien venue ξανά-μανά :)
μάγισσα ντίαρεστ! ευχαριστώ για την εγκάρδια υποδοχή, την χρειάζομαι:) καλά πέρασα, αν ξαναβρώ τον μπλογκορυθμό μου θα αναρτήσω κάποιες νοσταλγικές φωτό. Εσείς? Πιστή στις επάλξεις? Πότε θα διακοπάρετε? Μήπως κάνετε τη σοφή επιλογή του Σεπτέμβρη?
Για τα σαπούνια τώρα. Το μεγάλο καλούπι, ένα κομμάτι παλιοπλαστικό δηλαδή, έχει μια γελοία τιμή, αλλά κάνει ωραίο σχεδιάκη κερύθρας με μελισάκια. Η Fliss είπε ότι το feedback που έχει λάβει (γιατί σκέφτεται να βγάλει άδειες και τέτοια για να αρχίσει να πουλάει, έτσι κάνει έρευνα αγοράς, σειρά σας μάγισσα!) είναι ότι οι περισσότεροι προτιμούν στρογγυλεμένα σαπούνια κι όχι τις τετράγωνες πλάκες που παίρνεις από τα μεγάλα καλούπια. Το σαπούνι που φτιάξαμε χτες έχει ένα απαλό σωμόν χρώμα όπως φαίνεται στη προτελευταία φωτό, το μπι χανι που μου έδωσε (τελευταία φωτό) είναι πιο σκούρο γιατί μετά την ωρίμανσή του το ξανάλιωσε και του πρόσθεσε κι άλλα, νομίζω κι άλλο μέλι και γάλα. Μου είπε ότι η έντονη μυρωδιά των πρόσθετων, πχ αιθέρια (ακόμα και μεγάλες ποσότητες, αν και τότε δημιουργούνται άλλα προβλήματα όταν θες να πουλήσεις το σαπούνι γιατί δεν επιτρέπονται τα μεγάλα ποσοστά) εξασθενεί πολύ αισθητά μετά την ωρίμανση και με τον καιρό, και ένας τρόπος να την κρατάνε, πολύ μπελαλίδικος βέβαια, είναι να τρίβεις και ξαναλιώνεις το σαπούνι και να το αρωματίζεις τότε. Αυτά τα ολίγα:)) Περιμένω με ανυπομονησία τις νέες συνταγές σας, παρά την "τεμπέλικη φύση σας"!:)
αλλά, ζηλεύω τον Οκτώβριο, ζηλεύω τα καρεκλοπόδαρα, ζηλεύω τη μυρωδια των δεντρων και της ασφάλτου μετα τη βροχή, όλα τα ζηλεύω!!
καλώς ήρθες heart, μας έλλειψες :)))
Αχ αυτά τα σαπούνια ... Εγώ προσπάθησα να φτιάξω σαπούνι καλέντουλας από ετοιμο τρίμα και το αποτέλεσμα ήταν ... αλαλούμ. Θα θέσω τις απορίες μου στη σαπουνοδασκάλα στο σχετικό post.
Φιλιάαααα!
Μαριλένα ελάτε να αλλάξουμε! μετά χαράς! πριν πάρω τη θέση σας όμως θα κάνουμε κι ένα σαπουνάκι να δείτε ότι δεν είναι τίποτα, πιο εύκολο από τον μουσακά!:)
Κική εσείς ζηλεύετε?!!:)
popelix τα σαπουνοσκάνδαλα στις σαπουνόπερες είναι αναπόφευκτα ακόμα και στις έμπειρες cooks, μου εξομολογήθηκε η Fliss. Αφού την ώρα της χημικής αντίδρασης ανάμεσα στη σόδα και τα υπόλοιπα υλικά πολλά απρόβλεπτα μπορεί να συμβούν. Θα περιμένω να διαβάσω για τις περιπέτειές σας!
Εχω ολόκληρο ιδεολογικό θεώρημα γι'αυτό που αποκαλείτε "επάλξεις" αλλά δεν είναι ώρα να το αναπτύξω..Φεύγω την άλλη εβδομάδα hopefully.
Αυτά τα παλιοπλαστικά που λέτε, τα βρίσκει κανείς εύκολα στην αγγλοσαξωνία, υπερατλαντική ή μη, αλλά αντε ψάξε να τα βρεις στο Ελλάντα. Δεν αποκλείεται βέβαια να υπάρχουν καπου αλλά θα θέλει ψάξιμο και χρόνο δεν έχω..
Μμμμ, συμφωνώ ότι στα μονόχρωμα σαπούνια οι τετράγωνες πλακες δε λένε και πολλά, αλλά είναι ιδανικές για layers ή marbling.
Λοιπόν το δικό μου happy bee βγήκε κάτασπρο, της deli κίτρινο, αυτό εδώ μπεζ-σομον..Πιστευω πως παίζει ρόλο η ποσότητα του μελιού και η θερμοκρασία σαπωνοποίησης.
Ελεγα και στη deli, πως ο μισητός τρόπος του να φτιάχνεις σαπούνι και μετά να το τρίβεις για τα πρόσθετα, εξασφαλίζει την "ακεραιότητα" των πρόσθετων εφόσον δεν έχεις πια να αντιμετωπίσεις την καυστική σόδα. Τον λέω μισητό γιατί μου φαίνεται πολύ κουραστικός και από εμφάνιση τα σαπούνια δεν είναι τόσο όμορφα, δεν έχουν λεία επιφάνεια ή τουλάχιστον δεν έχω εγώ το ταλέντο και κιδυνευουν να γίνουν όλα κεφτέδες..
Όσο για το χρώμα, είναι πολύ εύκολο να πετύχεις το pure σκ@τουλί..
Τεσπά, οι παραλλαγές είναι ατελείωτες, μέχρι στιγμής έχω φτιάξει διάφορα, έχω βάλει σχεδόν τα πάντα μέσα στο σαπούνι, (βλέπετε τα καμώματά μου άλλωστε) και καταλήγω στο εξής απλό: Σκοπός του σαπουνιού είναι να καθαρίζει! Με τρόπο που να μην ξηραίνει την επιδερμίδα αλλά να την περιποιείται. Τώρα το πόσες μπανάνες, ανανάδες, αβοκάντο, μέλι, γάλα, αβγα κλπ, βάλει κανείς είναι θέμα στυλ..
Πάντως σαπουνια που έχω φτιάξει με γάλα (αγελάδος, κατσίκος, καρύδος :) βγαινουν πολύ καλά χωρίς να είναι απαραίτητη επιπλέον προσθήκη.
Το restriction στο % αρώματος το καταλαβαίνω μόνο για τα συνθετικά, όχι για τα αιθέρια έλαια, αλλωστε πόση ποσότητα να βάλεις από αυτά, αν θες να πουλήσεις κι όλας η τιμή τους θα είναι εξωφρενική.
Το άρωμα (για αιθέριο μιλαω) κρατάει καλά σε ποσοστό 3% επί των ελαιων, αν βαλεις καποιο fixative ακόμη καλύτερα, όσο για το καλής ποιότητας συνθετικό, αυτό δε φεύγει με τίποτα..
Όσο για νέες συνταγές, ραντεβού το Σεπτέμβρη!
Εγώ αν και τεμπέλα κάθομαι και τρίβω το άνω τριών μηνών σαπούνι, γιατί φοβάμαι τη σόδα. Κάθε φορά που τελειώνουν, φτιάχνω μια εξάδα απο διάφορα υλικά κάθε φορά, έτσι για εναλλαγή.
Ακόμη και στο ώριμο σαπούνι όμως οι αποτυχίες ήταν αρκετές. Όσο λιγότερα υλικά τόσο λιγότερες οι πιθανότητες για αποτυχία. Έχω πετάξει... τον κόπο μου που τρίβω λυπάμαι μετά.
Όσο για την άδεια πώλησης, θα μ΄ενδιέφερε και ΄μενα.
Καλώς την Poli! Γράψτε μας περισσότερα για τις δικιές σας σαπουνόπερες. Τι αποτυχίες με ώριμο σαπούνι? Όσο για τα περί άδειας, φαντάζομαι ότι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα για Ελλάδα απ'οτι για την Αγγλία όπου βρίσκομαι, δεν ξέρω λεπτομέρειες, ίσως η μάγισσα να το ψάξει γιατί όλοι θέλουμε να ανοίξει μαγαζάκι:)
η ελπιδα μου αναπτερώθηκε όμως, απο αυτό που διάβασα για το μαγαζάκι της μάγισσας :))))
αν θέλουμε λέει;! :)))))
χαρα στο κουράγιο σου!
Δεν καταλαβαίνω γιατι φοβάσαι τη σόδα..Η σόδα εξουδετερώνεται από τα λιπαρά οξέα των ελαίων και το τελικό προϊόν, το σαπούνι, είναι ένα ουδετερο άλας..
Εκτός, αν υπάρχει υπερβολική ποσότητα σόδας που κανει το σαπούνι πολύ αλκαλικό, άρα καυστικό.
Χρησιμοποιώντας την ψυχρη μέθοδο, υπάρχει δυνατότητα υπερλιπανσης, μείωσης της σόδας και κατα 10% και τα σαπούνια είναι απίστευτα απαλά.
Οσο για τις αποτυχίες, αν υπάρχει κάποιος που θα πει ότι δεν είχε τουλάχιστον 1-2, απλά λέει ψέμματα!
Για πώληση δεν γνωρίζω, στην Αγγλια όμως οι κανονισμοί θα είναι διαφορετικοί πιστεύω. Και μάλλον πολύ πιο εύκολες οι διαδικασίες.
πιέστε με, ζουμπήξτε με κι άλλο για το μαγαζάκι μήπως και ξεκουνηθώ..
Ναι, είναι σωστό αυτό με τον περιορισμό και στα αιθέρια -τώρα που το ξανασκέφτομαι- γιατι πχ 3% αιθέριο κανέλας η φασκόμηλου είναι πολύ και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς..
Χρειάζεται δλδ και γνωση των αιθέριων.
Το GSE το χρησιμοποιώ σε περίπτωση προσθηκης αλλοιώσιμων, η βενζόη ειναι και fixative.
To ζήτημα είναι αν είναι κανείς προθυμος να διαθεσει 4-5 ευρω για ένα σαπουνι, τα ακριβά λάδια και τα αιθέρια το κάνουν πράγματικά ακριβό..
Η Μινωίτισσα μου έλεγε πως υπάρχει ένα εργαστηριο στην Κερκυρα που πουλαει τα σαπούνια απο πυρηνέλαιο και χωρίς άρωμα 4,5ευρω έκαστο..
Ναι υπάρχουν και καλά συνθετικά, που είναι ζαχαροπλαστικής αλλά πιο συμπυκνωμένα.
Εκεί υπάρχουν άπειρες διαφορές στην ποιότητα και άντε να βρεις τρόπο να το ελέγξεις..
Αυτό για το κόστος είναι ενα θέμα. Οι φίρμες πουλάνε όσο ακριβές κι αν είναι, αν δεν είσαι φίρμα όμως οι άλλοι διστάζουν, ειδικά όταν η αγορά είναι γεμάτη φτηνά υποκατάστατα. Μόνο όσοι ξέρουν και μπορούν να εκτιμήσουν πραγματικά τη διαφορά και βαστάει και η τσέπη τους. Θυμάμαι κι εγώ κάποια σχέδια δικά μου για organic cakes. Εμένα το κέικ μου με άριστης ποιότητας βιολογικά υλικά μου έβγαινε πανάκριβο, σε σχέση με το κέικ από το ράφι του σούπερμάρκετ που το παίρνεις με το 1/4 της τιμής..
Μια που το αναφέρατε, για πείτε μου, το πυρηνέλαιο αλήθεια κάνει καλύτερο σαπούνι από το αγνό παρθένο ελαιόλαδο?
Απλά η πελατεία θα είναι συγκεκριμένη, δεν πμορείς δυστυχώς να απευθύνεσαι σε όλους. Το ίδιο δε γίνεται με τα ΒΙΟ?
Πάντως η σύγκριση με το σούπερμαρκετ ειναι άδικη, γιατι ακει δεν πουλάνε σαπούνια αλλά στερεα απορρυπαντικά..
Ουτε και τα κέικ τα ετοιματζίδικα τρώγονται..
Τι να σας πω, η βιβλιογραφία λέει ότι το καλύτερο δεν ειναι το παρθένο αλλά το ραφινέ..
Εγω πιστευω πως όλα ειναι καλά, το πυρηνελαιο είναι και πιο οικονομικό, και φίλος μου φαρμακοποιός λέει πως ριναι ιδανικο και έχει περισσότερη βιτ. Ε (αρα αλλοιωνεται πιο δύσκολα και περιποιείται την επιδερμίδα)
Ενα δειγμα τετοιου σαπουνιού θα δειτε στο προσωπικό μου μαγαζάκι, είναι πολύ πολύ απαλό, ο αφρός του όμως δεν είναι τόσο πλούσιος..
Δεν πιστευω όμως ότι η προσθήκη 20% καρύδας με επιπλέον αβοκάντο ή καριτέ που περιέχουν ασαπωνοποίητα ότι δε θα έκανε ένα σαπουνι σουπερ mild αν και περισσότερο καθαριστικό.
Μόνο ένα σαπουνι 100% καρυδας θα ξηραινε την επιδερμίδα.
Η αλκαλικότητα εξαρταται από την ποσότητα ΝaOH όχι απο τα λάδια.
Στο προσωπο χρησιμοποιώ ένα σαπουνι που έφτιαξα για..τον γιό μου, για μικτες επιδερμίδες με ακμή :)
ΥΓ δεν έχω ακμή!
http://leapingbunny.blogspot.com/
σκεφτομαι να κανω ενα ποστακι για τη διαφορα των εμπορικών απο τα "φυσικά" σαπούνια.
Όσο διαβάζω αυτά που γράψατε όσο έλειπα, τόσο ντρέπομαι!