Το καρότο είναι φυτό μονοετές ή διετές και ανήκει στο γένος Δαύκος της οικογένειας των Σκιαδανθών.Προέρχεται από το Αφγανιστάν και τις γύρω περιοχές, ενώ ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό στην Αρχαία Ελλάδα με το όνομα Σταφλίνος. Στην Ευρώπη η καλλιέργεια του ξεκίνησε το 13ο αιώνα και ήταν χρώματος μοβ, εξαιτίας κάποιων χρωστικών που περιείχε.Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα και χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας. Τα φύλλα βγαίνουν από τη κορυφή της ρίζας και έχουν μακρύ μίσχο. Τη δεύτερη χρονιά αναπτύσσονται τα άνθη που είναι λευκά, κιτρινωπά ή ρόδινα.Καλλιεργείται για τη σαρκώδη ρίζα του σε όλες τις εύκρατες περιοχές, κυρίως το χειμώνα με ιδανική θερμοκρασία τους 15–18 βαθμούς. Προτιμά τα εδάφη με άφθονη υγρασία και καλά στραγγιζόμενα.Η αναπαραγωγή γίνεται με σπορά και τα φυτάρια αναπτύσσονται με αργό ρυθμό. Η συγκομιδή γίνεται 3-4 μήνες μετά τη σπορά και στο εμπόριο διατίθεται συνήθως χωρίς το φύλλωμα, γιατί έτσι διατηρείται περισσότερο.Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και τη Στερεά και η βασική ποικιλία είναι αυτή της «Αιγίνης», με κωνική ρίζα μεγάλου μεγέθους και πορτοκαλί χρώμα.Είναι μία εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και έχει αρκετή ποσότητα από βιταμίνες Β1, Β2 καθώς και νιασίνη.
Μάσκα λάμψης με καρότο και μέλι
- 2-3 καρότα βιολογικής καλλιέργειας
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
Οδηγίες: Βράζουμε τα καρότα. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα λιώνουμε. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια παχύρευστη πάστα. Απλώνουμε στο π΄ροσωπο και αφήνουμε 10-15 λεπτά. Συμβουλέυουμε τους γύρω μας να φορέσουν γυαλιά ηλίου για να μην τυφλωθούν από την λάμψη...
Καρότο γλυκό κουταλιού
- 1 κιλό καρότα
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2-3 κουταλιές χυμό λεμόνι
- λίγο νερό
Οδηγίες: Τρίβουμε τα καρότα. Κρατάμε το χυμό σε ένα ποτήρι και συμπληρώνουμε με νερό έτσι ώστε να έχουμε 1 ποτήρι υγρό. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5΄να μαραθεί λίγο το καρότο. Μετά ρίχνουμε την ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει . Σβήνουμε τη φωτιά ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού. Φυλάμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια. Σερβίρουμε σκέτο ή συνοδευόμενο με στραγγιστό γιαούρτι, πασπαλισμένο με λίγο καρύδι.
Η φωτό είναι τα περσινά καρότα από τον κήπο μας. Δεν είναι πολλά αλλά ήταν πεντανόστιμα...
Σχόλια
μπράβο
λατρεύω καρότους :)
Θρεπτικό και ωφέλιμο το καροτάκι και να το τρως και για το πρόσωπο.Η μάσκα απλή,αλλά για το δέρμα μας τέλεια.Γλυκό δεν έχω δικομάσει-καλό;
Τώρα εμένα της αδηφάγου, γιατί με ιντρίγκαρε περισσότερο το γλυκό από το μποτέ; Το γλυκο θα φτιάξω και μετά με το γιαούρτι θα το κάνω μάσκα..
Α ωραία τα καροτάκια! ΕΠίσης πολύ νόστιμα φρέσκα με λεμονάκι!
Η μάσκα θα γίνει οπω-σδή-πο-τε.Αν και έχω ένα θέμα με το μέλι τώρα τελευταία!!
και πολύ χρήσιμες οι συνταγές σου.
Ιδιαίτερα μου αρέσουν οι συνταγές για μάσκες με φυσικά προϊόντα.
Χαίρομαι που σε βρήκα.
Καλή συνέχεια...