Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δεύτερο Κ για καρότο

Τα κατοικίδια είναι ευλογία!!!! Γιατί??? Μας μαθαίνουν ένα σωρό πράγματα όπως π.χ. πόσο λαχταριστό μπορεί να είναι ένα καρότο!!!Τα ινδικά χοιρίδια λατρεύουν τα καρότα, οπότε το ψυγείο μου είναι πάντα εφοδιασμένο με το λαχανικό αυτό. Φυσικά για το καρότο μας έχει ξαναμιλήσει η μαγισσούλα, μαθαίνοντάς μας πως φτιάχνουμε καροτέλαιο για τα μάτια μας μόνο...


Το καρότο είναι φυτό μονοετές ή διετές και ανήκει στο γένος Δαύκος της οικογένειας των Σκιαδανθών.Προέρχεται από το Αφγανιστάν και τις γύρω περιοχές, ενώ ήταν γνωστό φαρμακευτικό φυτό στην Αρχαία Ελλάδα με το όνομα Σταφλίνος. Στην Ευρώπη η καλλιέργεια του ξεκίνησε το 13ο αιώνα και ήταν χρώματος μοβ, εξαιτίας κάποιων χρωστικών που περιείχε.Η ρίζα του είναι σαρκώδης με κωνικό μακρύ σχήμα και χρώμα πορτοκαλί, κίτρινο ή λευκό ανάλογα με την ποικιλία. Οι διάφορες ποικιλίες καρότου διακρίνονται από διαφορές στο σχήμα, το χρώμα και το μήκος της ρίζας. Τα φύλλα βγαίνουν από τη κορυφή της ρίζας και έχουν μακρύ μίσχο. Τη δεύτερη χρονιά αναπτύσσονται τα άνθη που είναι λευκά, κιτρινωπά ή ρόδινα.Καλλιεργείται για τη σαρκώδη ρίζα του σε όλες τις εύκρατες περιοχές, κυρίως το χειμώνα με ιδανική θερμοκρασία τους 15–18 βαθμούς. Προτιμά τα εδάφη με άφθονη υγρασία και καλά στραγγιζόμενα.Η αναπαραγωγή γίνεται με σπορά και τα φυτάρια αναπτύσσονται με αργό ρυθμό. Η συγκομιδή γίνεται 3-4 μήνες μετά τη σπορά και στο εμπόριο διατίθεται συνήθως χωρίς το φύλλωμα, γιατί έτσι διατηρείται περισσότερο.Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και τη Στερεά και η βασική ποικιλία είναι αυτή της «Αιγίνης», με κωνική ρίζα μεγάλου μεγέθους και πορτοκαλί χρώμα.Είναι μία εξαιρετική τροφή για τον οργανισμό αφού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και έχει αρκετή ποσότητα από βιταμίνες Β1, Β2 καθώς και νιασίνη.

Μάσκα λάμψης με καρότο και μέλι

  • 2-3 καρότα βιολογικής καλλιέργειας
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Οδηγίες: Βράζουμε τα καρότα. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα λιώνουμε. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια παχύρευστη πάστα. Απλώνουμε στο π΄ροσωπο και αφήνουμε 10-15 λεπτά. Συμβουλέυουμε τους γύρω μας να φορέσουν γυαλιά ηλίου για να μην τυφλωθούν από την λάμψη...

Καρότο γλυκό κουταλιού

  • 1 κιλό καρότα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 2-3 κουταλιές χυμό λεμόνι
  • λίγο νερό

Οδηγίες: Τρίβουμε τα καρότα. Κρατάμε το χυμό σε ένα ποτήρι και συμπληρώνουμε με νερό έτσι ώστε να έχουμε 1 ποτήρι υγρό. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5΄να μαραθεί λίγο το καρότο. Μετά ρίχνουμε την ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει . Σβήνουμε τη φωτιά ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού. Φυλάμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια. Σερβίρουμε σκέτο ή συνοδευόμενο με στραγγιστό γιαούρτι, πασπαλισμένο με λίγο καρύδι.

Η φωτό είναι τα περσινά καρότα από τον κήπο μας. Δεν είναι πολλά αλλά ήταν πεντανόστιμα...

Σχόλια

Ο χρήστης sadigi είπε…
Πολύ ωραίες συνταγούλες Ελευθερία
μπράβο
λατρεύω καρότους :)
Ο χρήστης eleni είπε…
Ελευθερία,επιστροφή με διπλή συνταγή!
Θρεπτικό και ωφέλιμο το καροτάκι και να το τρως και για το πρόσωπο.Η μάσκα απλή,αλλά για το δέρμα μας τέλεια.Γλυκό δεν έχω δικομάσει-καλό;
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Είπαμε να λάμψουμε αλλά μη μας φάει και όλη τη μέρα. Και η πιο πολυάσχολη από μας μπορεί να το κάνει. Το γλυκό όλα τα λεφτά!!!! Δυστυχώς αρχίσαμε δίαιτα και δεν μπορούμε να το απολάυσουμε σε μεγάλες ποσότητες.Αλλά μια κουταλίτσα δεν έβλαψε και κανένα, ε???
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
καρότους ντελίσιους :)

Τώρα εμένα της αδηφάγου, γιατί με ιντρίγκαρε περισσότερο το γλυκό από το μποτέ; Το γλυκο θα φτιάξω και μετά με το γιαούρτι θα το κάνω μάσκα..
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Η αλήθεια είναι ότι είναι πιο δελεαστικό το γλυκάκι. Και το γιαούρτι τώρα που καλοκαιριάζει, μια χαρά ακούγεται για μασκούλα!!!!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Hello Ελευθερία!
Α ωραία τα καροτάκια! ΕΠίσης πολύ νόστιμα φρέσκα με λεμονάκι!
Η μάσκα θα γίνει οπω-σδή-πο-τε.Αν και έχω ένα θέμα με το μέλι τώρα τελευταία!!
Ο χρήστης kiki είπε…
Και η μασκούλα και το γλυκάκι, πρώτα!
Ο χρήστης Truthseeker.Vasiliki είπε…
Πολύ όμορφο το blog σου,
και πολύ χρήσιμες οι συνταγές σου.
Ιδιαίτερα μου αρέσουν οι συνταγές για μάσκες με φυσικά προϊόντα.
Χαίρομαι που σε βρήκα.

Καλή συνέχεια...
Ο χρήστης scalidi είπε…
Α, αυτή η μάσκα λάμψης είναι πανεύκολη. Θα την φτιάξω ακόμη κι εγώ...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ