Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βούτυρο σώματος το Καρπενησιώτικο



Γειά σας και χαρά σας!! Μετά από πολυβδόμαδη απουσία επιστρέφω δημιουργικότατα! Να με συγχωράτε για το εξαφανιζόλ, αλλά μια που πτυχιώθηκα (ω ναι Νομική σε νίκησα), μια κατι συναισθηματικά ξεριζώματα (....), μια οι δουλειές...ένιγουεη, είμαι εδώ, κρατάω γερά και σας έχω φίνα συνταγούλα.

Με αφορμή τις εκδρομές μου στο πανέμορφο Καρπενήσι, που το λατρεύω και δεν το χορταίνω, ανακάλυψα τον πλούτο της Ευρυτανικής γης και κυρίως τα διαμαντάκια των ντόπιων μελισσών! 

Έτσι λοιπόν, με πρόπολη και κερί μέλισσας καρπενησιώτικο θα φτιάξουμε ένα πολύ ωραίο και ελαφρύ βούτυρο σώματος ενυδατικόν!

Υλικά

  • 25 γραμμάρια αμυγδαλέλαιο
  • 10 γραμμάρια κερί μέλισσας καρπενησιώτικο (ή άλλο φυσικά, ό,τι έχετε!)
  • 10 γραμμάρια βούτυρο κακάκο (μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με shea butter για πιο βελούδινη υφή)
  • 1 κουταλάκι της σούπας βιταμίνη Ε
  • 50 γραμμάρια χυμό αλόης
  • 10 γραμμάρια γλυκερίνη
  • 10 σταγόνες πρόπολη
  • 20-30 σταγόνες αιθέριο έλαιο της προτίμησής σας. Εγώ βάζω μίξη από γιασεμί (το αμπσολούτ με ρέγουλα εννοείται), πορτοκάλι και μανταρίνι, για τις ενυδατικές τους ιδιότητες και το υπέροχο αρωμά τους.


Διαδικασία

Ζεσταίνουμε σε μπαιν μαρί συνιστώ, το αμυγδαλέλαιο, το κερί, το βούτυρο και την βιταμίνη στους 70 βαθμούς και ανακατεύουμε.

Σε ένα άλλο σκεύος, αναμιγνύουμε τον χυμό αλόης με την γλυκερίνη και την πρόπολη και ζεσταίνουμε επίσης σε μπαιν μαρί στους 70 βαθμούς.

Αναμιγνύουμε τα δύο μίγματα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να κρυώσει (λίγο παραπάνω από θερμοκρασία δωματίου δηλαδή). Προτιμώ ανακάτεμα με το χέρι και με σπάτουλα γιατί το βούτυρο όταν κρυώνει κολλάει στα τοιχώματα του σκεύους. Αν βρείτε ότι βολεύει το μίξερ, γκοου φορ ιτ. Όταν κρυώσει προσθέτουμε τα αιθέρια και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Η βιταμίνη Ε και η πρόπολη έχουν και συντηρητικές ιδιότητες οπότε το βουτυράκι θα κρατήσει αρκετά. Η πρόπολη είναι μαγικό συστατικό όπως θα ξέρετε. Ιδού και ιδού οι ιδιότητές της.

*Ευχαριστίες στο The House Of Honey στο Καρπενήσι για τα ντόπια μελισσοϋλικά!

Σχόλια

Ο χρήστης Εύα είπε…
εισαι και η πρωτη!μας ξελασπωσες κανονικοτατα με τη συνταγουλα σου,ερχονται και γιορτες,δωρακι σουπερ!Και απλο στην κατασκευη,τι αλλο να ζητησει κανεις;
Μακια.
Ο χρήστης eleni είπε…
Σε χάσαμε,αλλά επανήλθες με συνταγούλα όμορφη κι εύκολη!
Τα συγχαρητήριά μου για το πτυχίο συναδέλφισσα-να ήξερες κι εγώ πόσο βασανίστηκα.
Φιλιά!
Ο χρήστης Lilou είπε…
Να κάνω μια μικρή διόρθωση, προσθήκη μάλλον: εάν η πρόπολη που έχετε είναι στη μορφή μαστίχας, τότε αντί 10 σταγόνες, βάζουμε μια μαστίχα πρόπολης. Θέλει αρκετή ώρα να λιώσει, οπότε ας είμεθα υπομονετικές!

Εύα μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!! :)
Ο χρήστης Lilou είπε…
Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου!!!!!
Ο χρήστης Natassa είπε…
πρόπολη πρόπολη?.....αυτό μου λείπει, πρέπει να το βρω γιατί μου φαίνεται πολύ καλή αυτή η κρεμούλα έχω και αδυναμία στο βούτυρο κακάο ....μερσί :)
Ο χρήστης Isidora είπε…
Νοστιμότατο φαίνεται το βουτυράκι:)))
Έχω και μια απορία για τους 70 βαθμούς, δεν είναι επίφοβη αυτή η θερμοκρασία να αλλοιώσει τις ιδιότητες πχ της βιτ. Ε ?
Συγχαρητήρια και για το πτυχίο σας! Πάντα επιτυχίες :)
Ο χρήστης sadigi είπε…
Welkome home lilou :)
μπράβο για το πτυχίο ,καλή σταδιοδρομία ...
το βουτυράκι το δοκιμάζω οσονούπω ,φαίνεται πολύ καλό!!
Ο χρήστης Εύα είπε…
Λιλου,το καλο πρεπει να λεγεται...παντα!
Συγχαρητηρια για το πτυχιο κουκλιτσα!Ας παρει και καποιος πτυχιο γιατι εμεις....ισως λιγο πριν τα ΚΑΠΗ!
:-)
Ο χρήστης Natassa είπε…
αχ ξεχασα να σε συγχαρώ ....
Συγχαρητήρια!! καλή και "ήρεμη" σταδιοδρομία!
Ο χρήστης Lilou είπε…
Thanks so much girls!!!

Ισιδώρα μου, όχι δεν είχα κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής με αυτές τις θερμοκρασίες. Αν έχεις αμφιβολία μπορείς να προσθέσεις τη βιταμίνη Ε λίγο αργότερα στην διαδικασία όταν θα έχει πέσει η θερμοκρασία.

Καλή επιτυχία!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
οι aromacooks γιορτάζουν με body butter!:) εύγε και για τα δυο lilou! (να βάλουμε τζελ αλόης αντί για χυμό; βαριέμαι το ψυγείο)
Ο χρήστης kiki είπε…
Πολύ εύκολο ακούγεται αυτό!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
Εύγε lilou, πάντα επιτυχίες!

αχ και πως να το φτιάξουμε το καρπενησιώτικο που το κερί μας είναι common και ordinary;-)
θα του λείψει ο χαρακτήρας...
Ο χρήστης popelix είπε…
Καλή σταδιοδρομία ;-) Το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ καλό χωρίς εξεταστική το Σεπτέμβρη :-D
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συγχαρητήρια και καλή σταδιοδρομία, σου εύχεται μια Μεγαλοχωρίτισα (μόλις 13χλμ από το Καρπενήσι οπότε όπως καταλαβαίνεις φούσκωσα από υπερηφάνεια μόλις διάβασα για το βουτυράκι σου)
κικιτρι
Ο χρήστης Lilou είπε…
Ωωωω μερσί μερσί αγαπητή!! Τώρα είδα το ποστ σας! Αναμένεται νέα εξόρμησις στα λατρεμένα μέρη σας βέρι σούν!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ