Διαθέτει το χρώμα του πάθους και θεωρείται το πιο αμαρτωλό φρούτο.Στην ελληνική μυθολογία είχε γεύση μελιού και πίστευαν ότι θεράπευε όλες τις ασθένειες,ενώ στην αμερικάνικη παραδοσιακή ιατρική χαρακτηρίζεται σαν βασιλιάς των φρούτων.
Παραλλάσσοντας το ένα μήλο την ημέρα κάνει πέρα:χοληστερίνη,πίεση,υπεργλυκαιμία,καρδιοπάθειες,όρεξη,καρκίνο,ιούς και κατά συνέπεια το ...γιατρό!
Ανάμεσα στα ανώνυμα μήλα κατά τη διάρκεια των αιώνων,να τα πιο διάσημα,που έγιναν αφορμή για οριακά γεγονότα:
-το μήλο των πρωτόπλαστων
-το μήλο που είδε να πέφτει ο Νεύτων και διατύπωσε το νόμο της βαρύτητας
-το μήλο που κλήθηκε να στοχεύσει στο κεφάλι του γιου του ο Γουλιέλμος Τέλλος
-τα μήλα που έφερε ο Ηρακλής από τον κήπο των Εσπερίδων
-το δηλητηριασμένο μήλο,που έφαγε η Χιονάτη
-το μήλο της Έριδος και η κρίση του Πάρη
Το μήλο έχει πολύ λίγες θερμίδες και παρέχει στον οργανισμό την ενέργεια που χρειάζεται και τον βοηθούν να αποτοξινωθεί και να κάψει το λίπος,αφού συντελεί αποτελεσματικά στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού.
Τα μήλα κάνουν πολύ καλό στο δέρμα-ορίστε δύο μάσκες:
ενυδάτωση
πολτό μήλου,2 κ.γ. μέλι,2 κ.γ. γιαούρτι,3 σταγόνες αιθέριο της αρεσκείας σας
Επιδερμίδα λαμπερή και απαλή.
για ρυτίδες
μισό μήλο βρασμένο με τρεις κ.σ. γάλα πλήρες-χτυπάμε στο μούλτι και προσθέτουμε λίγο κορν φλάουρ αν χρειαστεί-3 σταγόνες αιθέριο που προτιμάτε.
Στη φωτογραφία πρόσθεσα αιθέριο γιασεμί και νερολί,που μ΄αρέσουν και 3 σταγόνες grapefruit sheed extract,επειδή η ποσότητα ήταν μεγάλη για μια μία μάσκα.Την υπόλοιπη τη φύλαξα στο ψυγείο για 3 ημέρες.
Τέλος για όσους έχουν επισκευθεί την Τουρκία θα γνωρίζουν το αγαπημένο τους αφέψημα από φλούδες μήλου.Αν είναι δύσκολο να πεταχτείτε ως την Κωνσταντινούπολη,δοκιμάστε αυτή τη συνταγή της Α. Κρεμέζη από το βιβλίο "Μεσογειακό κελάρι":
Βάζουμε τις φλούδες του μήλου στο φούρνο ,πάνω σε σχάρα,στους 70 βαθμούς για 4 ώρες ή και ολόκληρη τη νύχτα.Αφού κρυώσουν τις φυλάμε σε κουτί σε ξηρό μέρος.Διατηρούνται για ένα χρόνο,αν έχουν ξεραθεί καλά.
Σχόλια
Να μου το θυμίσεις βέβαια,γιατί πάντα μένω με την εντύπωση ότι κάτι ξέχασα-κι έτσι είναι.
Το μηλόξιδο θαυμάσιο και το νερό Ουγγαρίας από τη Μάγισσα για μένα τέλειο!
όλα τελικά της φύσης, αμα ξέρεις να τα χρησιμοποιήσεις ειναι ευλογία...
Τώρα με την κρίση και λόγω έλλειψη χρημάτων ολα αυτά που γράφετε θα αποδειχθούν σωτήρια.
φιλια καρυστινά σε όλο το τίμ του μπλογκ.
να συμπληρώσω πως το μήλο έχει και μηλικο (τι άλλο;-) οξύ (ΑΗΑ) που κανει ελαφριά απολέπιση.
Ναι,εγώ το έφτιαξα.Σου άρεσε;
Καλή εβδομάδα!
Καλή εβδομάδα!
μ' αρέσουν τα μηλα (κι ο Χρόνης παιρνει κάτι βιολογικά.. θαύμα!
φιλια και καλη βδομαδα :))
Τελικά τίποτα δεν πετάμε από το μήλο, ακόμα και οι φλούδες γίνονται όπως λες αφέψημα. Εγώ εκεί κόλλησα. Θα δοκιμάσω να τις ψήσω και να τις ξεράνω και θα σου πω αποτελέσματα.
Και οι μασκούλες, πολύ εύκολες φαίνονται!!
Φιλάκια καλή βδομάδα:))
Καλή σου εβδομάδα!
Στην αρχή βρήκα φωτογραφίες στο net,αλλά μετά λέω:δε φτιάχνω κάτι στα γρήγορα μόνη μου.
Καλή σου εβδομάδα!
Καλή εβδομάδα!
Είδες;-βλέποντας μαθαίνω στο στήσιμο!
οι συνταγές σας ανοίγουν νέους δρόμους για την εκμετάλευση του καρπού αυτού
μου άρεσαν οι ιστορικές αναφορές και ο συνειρμος μου ξαναθύμησε το ρόλο του μήλου στο αναγνωστικό της α΄δημοτικού
Να ένα μήλο
Αννα πάρε το μήλο
Αχ!Αυτό το αναγνωστικό!Το αγόρασα και το πιστεύεις,το ξεφυλλίζω συχνά!
Καλή εβδομάδα!
το τόπι του Μίμη, το Ζζ της Ζωής΄...
αθωότητα... και μεις με τις ποδίτσες μας και τα άσπρα τα σοσόνια....
Τα μηλαρακια Ελενη, φοβερα! πολυ ωραιο ποστ! Μολις σταματησει η ναυτια $%^)(*&^%$$# θα τις κάνω και εγώ τις μασκούλες!
Να προσθέσω οτι και εμένα το νερο της ουγγαριας ειναι το αγαπημένο μου!
Να δοκιμάσεις,είναι απλές.Θυμάμαι την ανάρτηση που είχες χρησιμοποιήσει τα αντίστοιχα βότανα.
Μα δεν είναι υπέροχη;
Καλό βράδυ!
Μόνο να πω κάτι ακόμα. Μας παραπλάνησαn όλους! Τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, ήταν πορτοκάλια! 'Eχουμε πέσει θύματα μιας παραπλάνησης :-)))
Μάλλον έχεις δίκιο,Εσπερίδες-εσπεριδοειδή,μα έτσι το βρήκα στη σελίδα του iatronet και δεν μπήκα στον κόπο να σκεφτώ.
Καλό βράδυ!
Καλή σου μέρα!
οοο, θα το κανω και αυτό οπωσδήποτε!
Μεγαλώνοντας πρέπει να προσέχουμε περισσότερο.Βέβαια εσύ βρε παιδί μου κάνεις τόσα πράγματα-άντε ξέκλεψε λίγα λεπτά!
είχα πιεί τετοιο στην Τουρκία και είχα φέρει μαζί μου τσάι μήλου το οποίο όμως εδώ δεν μου άρεσε, κάθε πράγμα στο μέρος του ...
Ήπια απ΄αυτό που έφτιαξα,νομίζω λίγη κανελίτσα καλή θα ήταν.
Θυμάμαι ένα ποστ της Αγγελικής Ν. στο ΗfL για τσιπς μήλου που ειρήσθω εν παρόδω είναι ένα μακρόχρονης διατήρησης τρόφιμο, καλού και κακού, διαβάζοντας για της φλούδες! τελικά δεν πετά κανείς τίποτα από αυτό το φρούτο..
Τσιπς μήλου;-δεν ήξερα κάτι παρόμοιο.
Καλό βράδυ!