Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γαλάκτωμα καθαρισμού με μάραθο


Να' μαι και εγώωω!

Οι τελευταίες 2 εβδομάδες ήταν πολύ δύσκολες στην δουλειά και δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για internet. Αλλααααα.... επιτέλους έχω internet στο σπίτιιιι!!!! Πάνε τα "γράφω σε cd τα post μου για να τα ανεβάσω από τη δουλειά", τα "δεν προλαβαίνω μέρες ολόκληρες να μπω"! χαχα! Τώρα, μουσικούλα και με την ησυχία μου θα γράψω για τον μάραθο!

Μου έκαναν ένα πολύ ωραίο βιβλίο δώρο τα Χριστούγεννα που ονομάζεται "Αρωματικά φυτά και βότανα" από τις εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί και είναι μετάφραση από το Growing Herbs εκδόσεις Murdoch Books.

Ο συγγραφέας γράφει για διάφορα φυτά, τις θεραπευτικές και καλλυντικές τους ιδιότητες, πως να τα καλλιεργήσουμε και να τα φροντίσουμε. Για μερικά έχει και απλές συνταγές με διάφορα βότανα. Μια τέτοια προσάρμοσα..

Το βιβλίο προτείνει σπόρους μάραθου που έχουν αναζωογονητικές ιδιότητες κοπανισμένους σε αφέψημα, ένα κουταλάκι μέλι και βουτυρόγαλα (ξέρετε εκείνο το τέλειο πράγμα που βγαίνει στην επιφάνεια όταν βράζεις φρέσκο αληθινό γάλα απο αγελάδα και το μαζεύεις και το βάζεις στο ψωμί και το τρως με ζάχαρη;;; :) ). Εγώ έκανα μερικές ... αλλαγές!

Λοιπόν:

~ Σπόροι μάραθου κοπανισμένοι
~ Ενα φλυτζάνι βραστό νερό
~ Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι
~ 2,5 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
~ 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα
~ 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομήλι
~ 3 σταγόνες grapefruit seed extract για συντηρητικό

Κοπανάμε με μανία τους σπόρους μάραθου. Όσο το κάνουμε, απολαμβάνουμε το υπέροχο άρωμα που αναδύεται.. Βράζουμε το νεράκι και το βάζουμε μαζί τους κοπανισμένους σπόρους σε φλυτζάνι, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε καμιά ωρίτσα. Το σουρώνουμε καλά και το βάζουμε σε ωραίο γυάλινο μπουκαλάκι. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Το ανακινούμε καλά-καλά και το βάζουμε στο ψυγείο όπου και το διατηρούμε.

Το δοκίμασα και είναι πολύ ωραίο σαν ντεμακιγιαζ και πολύ δροσιστικό και αναζωογονητικό, ειδικά όταν επιστρέφουμε κουρασμένες απο τη δουλειά! Το δοκίμασα και στα μάτια και είναι επίσης πολύ ωραίο.

Να και μια φωτογραφία μέσα στην καινούρια γλαστρούλα!

Σχόλια

Ο χρήστης eleni είπε…
Star,τι μυρωδάτο σκεύασμα!Μ΄αρέσει πολύ ο μάραθος!
Έχω όλα τα συστατικά για να το φτιάξω,αφού για της Μάγισσας το γαλάκτωμα γίνονται.Και μάραθο έχω βεβαίως,είχα αγοράσει την τελευταία φορά απ΄΄ο Αθήνα,λες και το ήξερα.
Μ΄αρέσει το σετάκι με τη γλαστρούλα!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Ευχαριστώ! Επέλεξα την λεβάντα και το χαμομήλι επειδή είναι χαλαρωτικά και ότι επειδή ήθελα να το χρησιμοποιήσω και στα μάτια. Αλλά δεν περίμενα να ταιριάζει τόσο αρωματικά με τον μάραθο. Μερικές φορές το ανοίγω απο το ψυγείο μόνο για να το μυρίσω!
Ο χρήστης eleni είπε…
Κάτι ξέχασα να γράψω:μερικές φορές κάνω κι εγώ γαλάκτωμα με κρέμα γάλακτος πολτό φράουλας και λαδάκι,λίγο κάθε φορά-μ΄αρέσει η μυρωδιά της.Την έχω στην κατάψυξη σε κυβάκια.
Ο χρήστης Starbuck είπε…
ooo τι καλό!
Και παίρνετε το κυβάκι και το λιώνετε στο πρόσωπο σας??
Βάλτε μας την συνταγή!
Ο χρήστης eleni είπε…
Όχι,Star,το παγάκι λιώνει στην κρέμα γάλακτος-το κάνω γαλάκτωμα όπως εσύ.Αν σ΄αρέσει να το λιώνεις στο πρόσωπο,ωραίο το βρίσκω καιο μυρωδάτο.
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Α! η φράουλα είναι το παγάκι και λιώνει στη κρέμα γάλακτος. Και ότι περισσεύει το τρως!
Ο χρήστης Isidora είπε…
Με γειά τη σύνδεση λοιπόν, ελπίζουμε να χορτάσουμε συνταγές τώρα πια! :)
Μου αρέσει πολύ ο μάραθος, γιατί ξεθαμπώνει το δέρμα σε ατμόλουτρο,είναι αντιρυτιδικός και κάνει καλό στα μαλλιά. Έχει και άλλες πολλές χρήσεις βέβαια, αλλά μιά από τις καλύτερες, είναι τα μαραθοπιτάκια!
Ωραίο και το σκεύασμα, μοιάζει δροσιστικό και απαλό, ότι πρέπει για να χαρεί το δερματάκι. :)
Πότε θα βάλουμε όλα αυτά που φτιάχνουμε δεν ξέρω...
Ελένη κι αυτο με την φραουλοσαντιγύ το θέλουμε οπωσδήποτε!
Ο χρήστης Lilou είπε…
Starbuck τι ωραία συνταγή!!

Ο μάραθος είναι καταπληκτικό φυτό όντως. Το δε αιθέριο έλαιο του είναι θαυματουργό!

Θα δώσω τις επόμενες μέρες έναν συνδυασμό για λαδάκι μασάζ με μάραθο.
Ο χρήστης heart n soul είπε…
καλώς τη σταρ:) Να κάνω μια ερώτηση; το βουτυρόγαλα είναι το buttermilk? αν ναι, τότε είναι, παραδόξως, ναι, το ξυνόγαλο, και όχι η κρέμα. Με γεια το νετ!
Ψηφίζω κι εγώ μαραθοπιτάκια!
Ο χρήστης Isidora είπε…
Μαραθοπιτάκια, με ουζομεζεδες, όλα τα λεφτα!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Μαραθοπιτάκια Παναγία μου! Τι τέλειο πράγμα! Μα σε ποιο νησί τα έφαγα πρόσφατα και έπαθα πλάκα.. δεν μπορώ να θυμηθώ..
Χαίρομαι κορίτσια που σας άρεσε! Ευχαριστώ για τις πληροφορίες Isidora, θα κάνω και μια έρευνα καλύτερη μπας και φτιάξω και κάτι άλλο γιατί πολύ μου άρεσε το θέμα με τον μάραθο!
ωχ heart λέτε;;; Και να γράφω ψευδής πληροφορίες???? :( Ρώτησα τη μαμά μου τι είναι το βουτυρόγαλα και μου είπε το βούτυρο, η κρέμα, που βγαίνει απο το γάλα όταν το βράζουμε... Όταν ήμουν μικρή και μας έδινε ένας καλός κύριος στο χωριό γάλα απο τις αγελάδες του (το γάλα δεν το έπινα-πολύ βαρύ!) αλλά το βούτυρο που έβγαινε απο βράσιμο το τσάκιζα με ζάχαρη. Δεν ήξερα τότε ότι είχε 8500 θερμίδες η μπουκιά!!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
lilou λάδακι για μασαζ με μάραθο??? Ακούγεται τέλειο! Βάλτε το, βάλτε το!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
star δεν ξέρω τι είναι το βουτυρόγαλα, απλά επειδή είπες ότι το βιβλίο σου είναι μετάφραση, αναρωτήθηκα μήπως μετάφρασαν το buttermilk ως "βουτυρόγαλο" αντί του σωστού ξινόγαλο, το οποίο btw δεν έχει καθόλου σχεδόν λιπαρά
Ο χρήστης kiki είπε…
Εντυπωσιακό!
Για μπάτερμιλκ πάντως, ξέρω κι εγώ το ξινόγαλα. Μπάτερμιλκ έλεγε η αρχική συνταγή; Για γαλάκτωμα καθαρισμού πάντως, μια χαρά θα ειναι και η κρέμα γάλακτος νομίζω...
Ο χρήστης Natassa είπε…
εγώ αυτό τον σπόρο μάραθου τον θεωρώ ατ λιστ θαυματουργό, μου έχει χαρίσει τόσες ώρες ανακούφισης όταν με ταλαιπωρούσε μια ιγμορίτιδα -ρινιτιδα- παραρινοκολπίτιδα που δεν μπορούσα ούτε να αναπνεύσω, που νομίζω πως πάραυτα πρέπεινα πάω να φυτέψω μάραθο -αλήθεια πως μου ξέφυγε...- και ακόμα πιο πάραυτα να πάω να φτιάξω το σκεύασμα που προτείνεις.
μερσί και καλημέρα :)
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
ωραία συνταγή και μοσχοβολιστή, αλήθεια πόσο διατηρείται με την προσθήκη της κρέμας?
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Καλή ιδέα! Και εγώ θα φυτέψω μάραθο!
Μαγισσούλα, το έχω στο ψυγείο πάνω απο εβδομάδα και διατηρείται μια χαρά!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ