Είναι λίγοι μήνες από την μέρα που έλαβα από την Κική (την γνωστή πρωταγωνίστρια της μικρής κουζίνας και διάσημη σαπουνομαγείρισσα) ένα δεματάκι. Είχε πάει με την μεγάλη Μάγισσα για ψώνια για να ξεκινήσουν οι κρεμο-σαπουνο-περιπέτειες της. Να μην σας τα πολυλογώ το δέμα, εκτός των διαφορων γλυκισμάτων, είχε ένα πακετάκι καλέντουλες, ένα λεβάντες και ένα δεντρολίβανο (ή αρισμαρή κατ εμάς...)..έτσι κάπως άρχισαν οι δικές μου κρεμο-περιπέτειες. Μέσα από την νέα μου ενασχόληση μου προέκυψε και μια ακόμα καλύτερη, ο κήπος! Έχω βλέπετε το σύνδρομο του κάθε καλού Κρητικού..."το δικό μας είναι πάντα το καλύτερο"!
Και έτσι λοιπόν αποφάσισα ότι δεν μπορεί η Provence και η κάθε Provence να βγάζει καλύτερη λεβάντα από ότι εδώ και τι? είναι δυνατόν η καλέντουλες να είναι κάπου αλλού καλύτερες από ότι στην αυλή μου ? ...αν είναι ποτέ δυνατόν...:-) έτσι λοιπόν κυρίες μου πήγα σε ένα φυτώριο αγόρασα καλέντουλες, λεβάντες, κ.α. και επιδόθηκα στην κηπουρική. Δεν θα σας πω παραπάνω για τον κήπο γιατί αυτός "παίζει" σε άλλο κανάλι αλλά θα σας πω για τις καλέντουλες αλλά και πως όλη αυτή η δραστηριότητα, "στενή παρακολούθηση και μελέτη των ελιξιρίων" μπόλικο διάβασμα διαφόρων σοβαρών και μη βιβλίων (τα μη σοβαρά είναι αυτά που απλά αντιγράφουν κάποια άλλα) και διάφορες δημιουργίες με έφεραν πολύ κοντά στα βότανα και στα αρωματικά φυτά ή ακόμα καλύτερα στην δύναμη της φύσης. Είναι άλλο να το ξέρεις εντελώς εγκυκλοπαιδικά και άλλο να το προσπαθείς με τα χέρια σου, στον κήπο σου, βάζοντας μαζί και το παιδί σου να "βοηθά" κάνοντας κάτι πολύ δημιουργικό.
Έτσι λοιπόν ήρθε και η ώρα που μάζεψα τις πρώτες μου καλέντουλες.
Μετά από κάποια έρευνα που έκανα, μια που οι καλέντουλες μου όταν άνθησαν είχαν διαφορες αποχρώσεις του κίτρινου έως πορτοκαλί, διαπίστωσα ότι έτσι πρέπει να είναι και ότι όλες ανεξαιρέτως έχουν τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες.
Τα άνθη τα μαζεύουμε όταν βρίσκονται σε πλήρη άνθηση. Πως θα το καταλάβουμε? Τα εξωτερικά πέταλα του άνθους θα πρέπει να κάνουν μια ευθεία γραμμή το μεσημέρι. Το λουλούδι κατά τις βραδυνές ώρες κλείνει ελαφρά.
αυτή η καλέντουλα έχει φωτογραφηθεί βράδυ με πολύ υγρασία, ενώ το μεσημέρι ήταν τελείως ανοιχτό το λουλούδι.
Έφτιαξα εκχύλισμα με ελαιόλαδο (Σητείας, δικό μας φυσικά...αφού είναι το καλύτερο :-)...να μην τα ξαναλέμε άλλωστε) ψυχρής έκθλιψης.
Είναι σημαντικό αν χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης να προσέξετε πάρα πολύ την θερμοκρασία που θα κάνετε την εκχύλιση έτσι ώστε να διατηρήσετε όλα τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που έχει παραχθεί απο την ελιά με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης. Έτσι έχουμε ένα εκχύλισμα καλέντουλας σε ελαιόλαδο με όλα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να μας δώσουν δύο "διαμάντια" της φύσης, το ελαιόλαδο και η καλέντουλα.
Το φθινόπωρο είναι ευκαιρία να φυτέψετε καλέντουλα και να αναμένετε την άνθιση της νωρίς την άνοιξη, (διαφορετικά, αν έχετε υπομονή, μπορείτε να σπείρετε από τον Μαρτιο ως τον Μάιο και να έχετε άνθη το Φθινόπωρο).
Στις ειδικές θήκες όπου φτιάχνουμε τα φυτώρια θα βάλετε μιας καλής ποιότητας τίρφη και θα σπείρετε έναν σπόρο σε κάθε θήκη και θα το βάλετε στο πιο ηλιόλουστο σημείο του κήπου σας. Όταν πλέον το φυτό θα έχει γίνει 8-10 cm θα το μεταφυτεύσετε στον κήπο σας και θα αφήσετε τούλαχιστον 40 -45 cm κενό μεταξύ τους.
Αν έχετε πολλά λουλούδια μαζί είναι καλό να αποξηράνετε μερικά σε χαμηλή θερμοκρασία.
Tip:ένα κομάτι βαμβάκι εμποτισμένο με το εκχύλισμα μας είναι ότι πρέπει να για προλάβουμε ή και να θεραπεύσουμε την σκασμένη ή ταλαιπωρημένη μύτη απο την καταροή.
ενδιαφέρουσες συνδέσεις
πως φτιάχνουμε εκχυλίσματα από το beautyelixirs
κρέμα καλέντουλας και διάφορες άλλες δημιουργίες της μάγισσας- από το beautyelixirs
after sun - δικό μου :)
συγκομιδή και επεξεργασία βοτάνων - από το greekinfos
στοιχεία για την καλέντουλα - από τα fysikaproionta
Και έτσι λοιπόν αποφάσισα ότι δεν μπορεί η Provence και η κάθε Provence να βγάζει καλύτερη λεβάντα από ότι εδώ και τι? είναι δυνατόν η καλέντουλες να είναι κάπου αλλού καλύτερες από ότι στην αυλή μου ? ...αν είναι ποτέ δυνατόν...:-) έτσι λοιπόν κυρίες μου πήγα σε ένα φυτώριο αγόρασα καλέντουλες, λεβάντες, κ.α. και επιδόθηκα στην κηπουρική. Δεν θα σας πω παραπάνω για τον κήπο γιατί αυτός "παίζει" σε άλλο κανάλι αλλά θα σας πω για τις καλέντουλες αλλά και πως όλη αυτή η δραστηριότητα, "στενή παρακολούθηση και μελέτη των ελιξιρίων" μπόλικο διάβασμα διαφόρων σοβαρών και μη βιβλίων (τα μη σοβαρά είναι αυτά που απλά αντιγράφουν κάποια άλλα) και διάφορες δημιουργίες με έφεραν πολύ κοντά στα βότανα και στα αρωματικά φυτά ή ακόμα καλύτερα στην δύναμη της φύσης. Είναι άλλο να το ξέρεις εντελώς εγκυκλοπαιδικά και άλλο να το προσπαθείς με τα χέρια σου, στον κήπο σου, βάζοντας μαζί και το παιδί σου να "βοηθά" κάνοντας κάτι πολύ δημιουργικό.
Έτσι λοιπόν ήρθε και η ώρα που μάζεψα τις πρώτες μου καλέντουλες.
Μετά από κάποια έρευνα που έκανα, μια που οι καλέντουλες μου όταν άνθησαν είχαν διαφορες αποχρώσεις του κίτρινου έως πορτοκαλί, διαπίστωσα ότι έτσι πρέπει να είναι και ότι όλες ανεξαιρέτως έχουν τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες.
Τα άνθη τα μαζεύουμε όταν βρίσκονται σε πλήρη άνθηση. Πως θα το καταλάβουμε? Τα εξωτερικά πέταλα του άνθους θα πρέπει να κάνουν μια ευθεία γραμμή το μεσημέρι. Το λουλούδι κατά τις βραδυνές ώρες κλείνει ελαφρά.
αυτή η καλέντουλα έχει φωτογραφηθεί βράδυ με πολύ υγρασία, ενώ το μεσημέρι ήταν τελείως ανοιχτό το λουλούδι.
Έφτιαξα εκχύλισμα με ελαιόλαδο (Σητείας, δικό μας φυσικά...αφού είναι το καλύτερο :-)...να μην τα ξαναλέμε άλλωστε) ψυχρής έκθλιψης.
Είναι σημαντικό αν χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης να προσέξετε πάρα πολύ την θερμοκρασία που θα κάνετε την εκχύλιση έτσι ώστε να διατηρήσετε όλα τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που έχει παραχθεί απο την ελιά με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης. Έτσι έχουμε ένα εκχύλισμα καλέντουλας σε ελαιόλαδο με όλα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να μας δώσουν δύο "διαμάντια" της φύσης, το ελαιόλαδο και η καλέντουλα.
Το φθινόπωρο είναι ευκαιρία να φυτέψετε καλέντουλα και να αναμένετε την άνθιση της νωρίς την άνοιξη, (διαφορετικά, αν έχετε υπομονή, μπορείτε να σπείρετε από τον Μαρτιο ως τον Μάιο και να έχετε άνθη το Φθινόπωρο).
Στις ειδικές θήκες όπου φτιάχνουμε τα φυτώρια θα βάλετε μιας καλής ποιότητας τίρφη και θα σπείρετε έναν σπόρο σε κάθε θήκη και θα το βάλετε στο πιο ηλιόλουστο σημείο του κήπου σας. Όταν πλέον το φυτό θα έχει γίνει 8-10 cm θα το μεταφυτεύσετε στον κήπο σας και θα αφήσετε τούλαχιστον 40 -45 cm κενό μεταξύ τους.
Αν έχετε πολλά λουλούδια μαζί είναι καλό να αποξηράνετε μερικά σε χαμηλή θερμοκρασία.
Tip:ένα κομάτι βαμβάκι εμποτισμένο με το εκχύλισμα μας είναι ότι πρέπει να για προλάβουμε ή και να θεραπεύσουμε την σκασμένη ή ταλαιπωρημένη μύτη απο την καταροή.
ενδιαφέρουσες συνδέσεις
πως φτιάχνουμε εκχυλίσματα από το beautyelixirs
κρέμα καλέντουλας και διάφορες άλλες δημιουργίες της μάγισσας- από το beautyelixirs
after sun - δικό μου :)
συγκομιδή και επεξεργασία βοτάνων - από το greekinfos
στοιχεία για την καλέντουλα - από τα fysikaproionta
Σχόλια
ούτε εγώ ήξερα την καλέντουλα μέχρι να ξεκινήσει η ασχολία μου με τα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά ...άλλωστε η καλέντουλα "κυκλοφορεί" έλευθερη στην μεσόγειο!
πολύ ωραίες πληροφορίες 2 σε 1.Μελέτησα και τα links για μια σφαιρική γνώση.
Εγώ καλέντουλα πότε θ΄αποκτήσω;Έχω αποτύχει μια φορά-τώρα που έπιασε κρύο δεν κάνει να φυτέψω;αν τις βάλω μέσα;
Οι δικές σου υπέροχες!
Εγώ πάλι, με βλέπω να παίρνω μια έτοιμη καλέντουλα από φυτώριο :-)
παρακαλώ :) θα τα λέμε για τις καλεντουλες μας :)
@κική
είπαμε τώρα ..όχι και εξπερ ...αν πετύχει το σπορείο που έχω φτιάξει, δεν χρειάζεται να πάρεις ! εγώ στον πρωτογενή τομέα και εσύ στην μεταποίηση (κοινώς θα μου φτιαχνεις σαπουνάκια καλέντουλας!)
Ζήλεψα, χλώμιασα τώρα, πήρα χρώμα καλεντουλί :)
Μερσί και για τις συνδέσεις, έτσι έχουμε ένα ολοκληρωμένο άρθρο, και φυσικά αναμένουμε τις καλεντουλοκρεασιόν σας!
μιλ μερσι για τα καλά σας λόγια :)
για να δούμε αν το υπερ-πείραμα με την σπορά του Νοεμβρίου επιτύχει !
όσο για καλεντουλοκρεασιόν σιγά - σιγά....:-)
@heart n soul
ήθελα να σας δείξω και τις γαλότσες του βλασταριού (γαλότσες πασχαλίτσες ) αλλά πήγαινε πολύ μακριά η ανάρτηση :)
την καλημέρα μου :)
το ήξερα ότι θα συμφωνούσες ;
Χρησιμότατο Post, ευχαριστούμε πολύ!
είναι θαυματουργές μαργαρίτες!
@ starbuck
oh yes ! αυτό είναι !