Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκχύλισμα καλέντουλας.

Είναι λίγοι μήνες από την μέρα που έλαβα από την Κική (την γνωστή πρωταγωνίστρια της μικρής κουζίνας και διάσημη σαπουνομαγείρισσα) ένα δεματάκι. Είχε πάει με την μεγάλη Μάγισσα για ψώνια για να ξεκινήσουν οι κρεμο-σαπουνο-περιπέτειες της. Να μην σας τα πολυλογώ το δέμα, εκτός των διαφορων γλυκισμάτων, είχε ένα πακετάκι καλέντουλες, ένα λεβάντες και ένα δεντρολίβανο (ή αρισμαρή κατ εμάς...)..έτσι κάπως άρχισαν οι δικές μου κρεμο-περιπέτειες. Μέσα από την νέα μου ενασχόληση μου προέκυψε και μια ακόμα καλύτερη, ο κήπος! Έχω βλέπετε το σύνδρομο του κάθε καλού Κρητικού..."το δικό μας είναι πάντα το καλύτερο"!
Και έτσι λοιπόν αποφάσισα ότι δεν μπορεί η Provence και η κάθε Provence να βγάζει καλύτερη λεβάντα από ότι εδώ και τι? είναι δυνατόν η καλέντουλες να είναι κάπου αλλού καλύτερες από ότι στην αυλή μου ? ...αν είναι ποτέ δυνατόν...:-) έτσι λοιπόν κυρίες μου πήγα σε ένα φυτώριο αγόρασα καλέντουλες, λεβάντες, κ.α. και επιδόθηκα στην κηπουρική. Δεν θα σας πω παραπάνω για τον κήπο γιατί αυτός "παίζει" σε άλλο κανάλι αλλά θα σας πω για τις καλέντουλες αλλά και πως όλη αυτή η δραστηριότητα, "στενή παρακολούθηση και μελέτη των ελιξιρίων" μπόλικο διάβασμα διαφόρων σοβαρών και μη βιβλίων (τα μη σοβαρά είναι αυτά που απλά αντιγράφουν κάποια άλλα) και διάφορες δημιουργίες με έφεραν πολύ κοντά στα βότανα και στα αρωματικά φυτά ή ακόμα καλύτερα στην δύναμη της φύσης. Είναι άλλο να το ξέρεις εντελώς εγκυκλοπαιδικά και άλλο να το προσπαθείς με τα χέρια σου, στον κήπο σου, βάζοντας μαζί και το παιδί σου να "βοηθά" κάνοντας κάτι πολύ δημιουργικό.
Έτσι λοιπόν ήρθε και η ώρα που μάζεψα τις πρώτες μου καλέντουλες.





Μετά από κάποια έρευνα που έκανα, μια που οι καλέντουλες μου όταν άνθησαν είχαν διαφορες αποχρώσεις του κίτρινου έως πορτοκαλί, διαπίστωσα ότι έτσι πρέπει να είναι και ότι όλες ανεξαιρέτως έχουν τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες.



Τα άνθη τα μαζεύουμε όταν βρίσκονται σε πλήρη άνθηση. Πως θα το καταλάβουμε? Τα εξωτερικά πέταλα του άνθους θα πρέπει να κάνουν μια ευθεία γραμμή το μεσημέρι. Το λουλούδι κατά τις βραδυνές ώρες κλείνει ελαφρά.


αυτή η καλέντουλα έχει φωτογραφηθεί βράδυ με πολύ υγρασία, ενώ το μεσημέρι ήταν τελείως ανοιχτό το λουλούδι.

Έφτιαξα εκχύλισμα με ελαιόλαδο (Σητείας, δικό μας φυσικά...αφού είναι το καλύτερο :-)...να μην τα ξαναλέμε άλλωστε) ψυχρής έκθλιψης.
Είναι σημαντικό αν χρησιμοποιήσετε ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης να προσέξετε πάρα πολύ την θερμοκρασία που θα κάνετε την εκχύλιση έτσι ώστε να διατηρήσετε όλα τα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου που έχει παραχθεί απο την ελιά με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης. Έτσι έχουμε ένα εκχύλισμα καλέντουλας σε ελαιόλαδο με όλα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να μας δώσουν δύο "διαμάντια" της φύσης, το ελαιόλαδο και η καλέντουλα.





Το φθινόπωρο είναι ευκαιρία να φυτέψετε καλέντουλα και να αναμένετε την άνθιση της νωρίς την άνοιξη, (διαφορετικά, αν έχετε υπομονή, μπορείτε να σπείρετε από τον Μαρτιο ως τον Μάιο και να έχετε άνθη το Φθινόπωρο).
Στις ειδικές θήκες όπου φτιάχνουμε τα φυτώρια θα βάλετε μιας καλής ποιότητας τίρφη και θα σπείρετε έναν σπόρο σε κάθε θήκη και θα το βάλετε στο πιο ηλιόλουστο σημείο του κήπου σας. Όταν πλέον το φυτό θα έχει γίνει 8-10 cm θα το μεταφυτεύσετε στον κήπο σας και θα αφήσετε τούλαχιστον 40 -45 cm κενό μεταξύ τους.
Αν έχετε πολλά λουλούδια μαζί είναι καλό να αποξηράνετε μερικά σε χαμηλή θερμοκρασία.
Tip:ένα κομάτι βαμβάκι εμποτισμένο με το εκχύλισμα μας είναι ότι πρέπει να για προλάβουμε ή και να θεραπεύσουμε την σκασμένη ή ταλαιπωρημένη μύτη απο την καταροή.

ενδιαφέρουσες συνδέσεις
πως φτιάχνουμε εκχυλίσματα από το beautyelixirs
κρέμα καλέντουλας και διάφορες άλλες δημιουργίες της μάγισσας- από το beautyelixirs
after sun - δικό μου :)
συγκομιδή και επεξεργασία βοτάνων - από το greekinfos
στοιχεία για την καλέντουλα - από τα fysikaproionta

Σχόλια

Ο χρήστης Δημιουργία είπε…
Τωρα εσεις θα με πιστεψετε οτι ειχα το λουλουδι στον κηπο μου, χωρις να ξερω οτι ειναι καλεντουλα? Ευχαριστω για τις πληροφοριες, χρησιμοτατες.
Ο χρήστης Natassa είπε…
γεια σου "δημιουργία" :)
ούτε εγώ ήξερα την καλέντουλα μέχρι να ξεκινήσει η ασχολία μου με τα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά ...άλλωστε η καλέντουλα "κυκλοφορεί" έλευθερη στην μεσόγειο!
Ο χρήστης eleni είπε…
Νατάσσα,
πολύ ωραίες πληροφορίες 2 σε 1.Μελέτησα και τα links για μια σφαιρική γνώση.
Εγώ καλέντουλα πότε θ΄αποκτήσω;Έχω αποτύχει μια φορά-τώρα που έπιασε κρύο δεν κάνει να φυτέψω;αν τις βάλω μέσα;
Οι δικές σου υπέροχες!
Ο χρήστης Natassa είπε…
Ελένη, προτείνω να προσπαθήσεις με λίγους σπόρους τώρα για να έχεις λουλούδια την άνοιξη, σύμφωνα με το βιβλίο που έχω, λέει ότι αν τα βάλουμε τα σπορεία σε μέρος με πολύ ήλιο θα έχουμε τις καλέντουλες μας την άνοιξη. Εγώ προσωπικά έχω ήδη ετοιμάσει τις θηκούλες και απλά περιμένω ...
Ο χρήστης eleni είπε…
Νατάσσα,δε θα επηρεαστούν από το κρύο;Ξέρεις εδώ δεν έχουμε ήπιο χειμώνα,όπως στην Κρήτη.Γι΄αυτό λέω να τα βάλω μέσα ή -τώρα το σκέφτηκα-να τα σκεπάσω με διαφανές νάιλον στο μπαλκόνι,κάτι σαν θερμοκήπιο ας πούμε.
Ο χρήστης Natassa είπε…
νομίζω ότι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δοκιμάσουμε! απλά ίσως θα ήταν καλό να κρατήσουμε ένα ημερολόγιο, εγώ σημείωσα την ημερομηνία δλδ χθες :) εφτιαξα 2 σπορεία των 15 θέσεων και τα έβαλα σε ένα σημείο όπου έχει σχεδόν όλη την ημέρα ήλιο, βάζω ελάχιστο νερό κάθε δεύτερη μέρα ...και θα περιμένω για να δω αν τελικά θα γίνουν.
Ο χρήστης eleni είπε…
Ευχαριστώ πολύ Νατάσσα για τις οδηγίες.
Ο χρήστης kiki είπε…
Καλέ! Εσύ έχεις γίνει πια έξπερτ! Πωωω.... Πάει. Έχεις πάει ήδη στα μπροστινά θρανία, πάει και τέλειωσε!
Εγώ πάλι, με βλέπω να παίρνω μια έτοιμη καλέντουλα από φυτώριο :-)
Ο χρήστης Natassa είπε…
@eleni
παρακαλώ :) θα τα λέμε για τις καλεντουλες μας :)

@κική
είπαμε τώρα ..όχι και εξπερ ...αν πετύχει το σπορείο που έχω φτιάξει, δεν χρειάζεται να πάρεις ! εγώ στον πρωτογενή τομέα και εσύ στην μεταποίηση (κοινώς θα μου φτιαχνεις σαπουνάκια καλέντουλας!)
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
Εύγε μινωίτισσα, bravissima, είναι κούκλες οι καλέντουλες σου!

Ζήλεψα, χλώμιασα τώρα, πήρα χρώμα καλεντουλί :)

Μερσί και για τις συνδέσεις, έτσι έχουμε ένα ολοκληρωμένο άρθρο, και φυσικά αναμένουμε τις καλεντουλοκρεασιόν σας!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
μπράβο Νατάσσα, πανέμορφο ποστ κι εμπνευστικό! μπραβο που βάζετε και το βλαστάρι σας στο κόλπο, να γίνει άξιος/α διάδοχος! κι εγώ ζήλεψα:)
Ο χρήστης Natassa είπε…
@witch of daffodils
μιλ μερσι για τα καλά σας λόγια :)
για να δούμε αν το υπερ-πείραμα με την σπορά του Νοεμβρίου επιτύχει !
όσο για καλεντουλοκρεασιόν σιγά - σιγά....:-)


@heart n soul
ήθελα να σας δείξω και τις γαλότσες του βλασταριού (γαλότσες πασχαλίτσες ) αλλά πήγαινε πολύ μακριά η ανάρτηση :)
την καλημέρα μου :)
Ο χρήστης kiki είπε…
ΜΕΣΑ!
Ο χρήστης Natassa είπε…
@kiki

το ήξερα ότι θα συμφωνούσες ;
Ο χρήστης scalidi είπε…
Και νόμιζα ότι επρόκειτο για απλές μαργαρίτες...
Ο χρήστης Starbuck είπε…
ωχ! Αυτό είναι η καλέντουλα! Έχω στον κήπο! Τέλεια!!!
Χρησιμότατο Post, ευχαριστούμε πολύ!
Ο χρήστης Natassa είπε…
@scalidi
είναι θαυματουργές μαργαρίτες!

@ starbuck
oh yes ! αυτό είναι !
Ο χρήστης Γιετα είπε…
mmmmmλοιπον καλες μου εμενε φυτρωνοθν αγριεσ στο κηπο μου ...το θεμα μοθ ειναι οτι πριν χρονια μια κυρια μοθ εκανε μια καταπληκτικη ομελετα με κιτρινα λουλουδακια τα οποια θαρρω ηταν αγριεσ καλεντουλες....παιζει??

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ