Η φωτό δανεική από τη Νατάσσα.
Mε αφορμή το προηγούμενο όμορφο ποστ της Νατάσσας, θέλησα να πω κάποιες σκέψεις περί βοτανοπωλείων και συναφών ici en Grèce.
Αναμφίβολα, όλοι κάπου έχουμε διαβάσει για τον πλούτο και την ποικιλότητα της ελληνικής χλωρίδας, παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειονότητα των ραφιών των ελληνικών σπιτιών στρέφεται γύρω από το κουαρτέτο τσάι του βουνού, χαμομήλι, ρίγανη, θυμάρι. Δεν αποκλείεται μάλιστα, τα ροφήματα χαμομηλιού ή τίλιου στο σπίτι μας να είναι της lipton! (μπράντα της πολυεθνικής Unilever)…
Αντίθετα, οι Γάλλοι γνωρίζουν, αυτοί καθιέρωσαν την αρωματοθεραπεία άλλωστε..
Οι συνέπειες της άγνοιάς μας περί βοτάνων είναι πολλές. Δε θα σταθώ στα οικονομικά οφέλη και τις ευκαιρίες απασχόλησης που θα υπήρχαν από την ήπια εκμετάλλευση των άγριων βοτάνων ή από τη συστηματική καλλιέργεια κάποιων άλλων. (Βλέπε καλλιέργεια λεβάντας στη Γαλλία ή στη γειτονική μας Βουλγαρία, όπου εξάγουν σε όλο τον κόσμο).
Θα σταθώ στα ελληνικά βοτανοπωλεία. Για όσους ασχολούνται, ξέρουν πως ο παράδεισος των βοτανομαγαζιών στην Αθήνα είναι η οδός Ευριπίδου. Εκεί μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα. Αλλά...
Η ζήτηση ενός βοτάνου από ένα ελληνικό μαγαζί, μοιάζει με χαζοσυνταγή ντεμέκ μάγειρα, κάπως έτσι: «Θα ανακατέψεις το βιτάμ με το φαρινάπ...» Η ισοπέδωση της πρώτης ύλης.
Έτσι και στο βοτανοπωλείο: «Θέλω λεβάντα»
Αν είναι ΒΙΟ ή συμβατικής καλλιέργειας, αν είναι angustifolia ή latifolia (έχουν άλλες ιδιότητες βρε αδερφέ), αν την έχουν αναμίξει με τη φθηνότερη λεβαντίνη, αν είναι Γαλλίας, Βουλγαρίας ή (το πιθανότερο) Κίνας, δεν το ξέρει κανείς, ούτε ο πωλητής. Ο μόνος που το ξέρει είναι ο ιδιοκτήτης και ο λογιστής που καταχωρεί το τιμολόγιο αγοράς.
Γι’ αυτό μου άρεσε το ποστ της Νατάσσας. Ναι, αξίζει στο Παρίσι, εκτός από τον Hermes, να πάει κάποιος που έχει το μεράκι και σε ένα βοτανοπωλείο και δε μιλώ μόνο γι’αυτό στο Κλισύ. Είναι γνώστες. Εκεί έχουν και την ευγένεια (ή μήπως την υποχρέωση;) να αναγράφουν τα υλικά και τις αναλογίες στα έτοιμα μίγματα.
Γιατί η
Σχόλια
Δυστυχώς ότι καταφθάνει στην χώρα μας είναι από την Ινδία και την Κίνα - ας μην το γενικεύω τόσο πολύ - αλλά το πλείστον μας έρχεται από εκεί.
Γνώστος μου που προσπάθησε να πουλήσει σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες παρασκευής φυτικών καλλυντικών, βότανα και τα παράγωγα τους (πιστοποιημένα βιολ.καλ.), έλαβε την απάντηση ότι στην μισή τιμή αγοράζουν από την Κίνα και την Ινδία...
Και δεύτερο δυστυχώς, κάθε φορά που ξεκινώ μια έρευνα για κάποιο φυτό στην ελληνική αυτό που διαπιστώνω είναι φτηνές αντιγραφές με κακές φωτογραφίες.
Φαντάζομαι ότι στο Παρίσι θα έχει πολλά τετοια μαγαζιά. Εγώ με την ευκαιρία αυτή θα σας ΄δώσω και αλλή μία δ/νση σε άλλη χώρα, είναι ένα φαρμακείο με ένα τεράστιο τμήμα αρωματοθεραπείας οπου απασχολούνται μόνο "herbalist" απ όπου προμηθεύτικα 2-3 εκλεκτά αιθέρια έλαια (θα μπορούσα να πω ότι ήταν ίσως τα καλύτερα που έχω πάρει ποτέ). Το προσωπικό έδινε οδηγίες χρήσης και ενημέρωνε για διαφορα φαρμακευτικά φυτά.
(επιτρέψτε μου 1-2 μέρες να ψάξω για την δ/νση στο internet και θα επανέλθω).
μεγάλο θέμα ανοιξες :)
αγοράζω πράμα κουτουρού
εκεί δα στη βοτανού :)
Αν δε τολμήσεις να πάρεις ΒΙΟ σε ΒΙΟμάγαζο θα πληρώσεις το δενδρολίβανο μπελούγκα...
Μερσί για την καλοσύνη να μας δώσετε διευθύνσεις :)
Δεν ξερω αν θυμασαι τη συζητηση που ειχαμε προ αμνημονευτων ετων,χαχαχα,που σου ελεγα οτι αυτο που πραγματικα θελω να κανω ειναι να καλλιεργω με τα χερακια μου τα βοτανουδια που θα χρησιμοποιω γιατι μπεσα δεν υπαρχει στην πιατσα γενικοτερα κι ασχετα απο τομεα.
Τωρα,εδω στη Σαλονικη μαλλον,και λεω μαλλον γιατι ορκο ποτε δεν παιρνεις,μαλλον επειδη ειναι ΜΟΝΟ δυο-τρεις,εχουν και αγνοτερα υλικα και χωρισμενα σε κατηγοριες δλδ ΒΙΟ και συμβατικα,κι απο οτι εχω δει τα ονοματα των φυτων αναγραφονται και στα λατινικα και τα παιδια που δουλευουν σου κανουν αναλυση της οικογενειας του φυτου ακομα κι αν δε θες!
Α,και κατι ασχετο...?Στο Μεσαιωνα οι "μαγισσες"ηταν κυριως...βοτανολογοι!Που ηξεραν τη διαφορα αναμεσα στη λεβαντα και στη λεβαντινη κι οχι τα τερατα που νομιζαν πως ησαν ;-)
Δύσκολο να τα μάθεις-τώρα αρχίζω και ξεχωρίζω κάποια,πχ το βαλσαμόχορτο μόλις πέρυσι το έμαθα βλέποντάς το σε βιβλία και στο νετ.
πολλές φορές έχω αναρωτηθεί...τώρα τι λάδι μου πασάρουν;
το έχω καημό γιατί στο δικό μας χόμπι δεν υπάρχει υπεύθυνη αντιμετώπιση-βοήθεια και μας εκμεταλεύονται
αυτό ισχύει και για όλο το φάσμα των βιολογικών προιόντων φυσικά
καλύτερα να ασχολιόμουν με το κανόε-καγιάκ,θα έβρισκα μια ωραία βάρκα ,έναν ωραίο δάσκαλο και ένα ωραίο ποτάμι και that's all
και επί τη ευκαιρία ,τώρα που θυμάμαι το δικό μου ξεκίνημα, θέλω να καταγγείλω και την απαράδεκτη συμπεριφορά των φαρμακοποιών
επιτρέπεται κεντρικό φαρμακείο της Αθήνας που έφτιαχνε και δικές του κρέμες, να μου λέει ,όταν έψαχνα για βούτυρο κακάο χύμα ,ότι το μόνο βούτυρο κακάο που ξέρει είναι το λιποσάν !!!;;;;!!
κάθε βότανο έχει ονοματεπώνυμο και ας είναι από την ίδια οικογένεια,σαν τα αδέρφια ,ας είναι από την ίδια μάνα, έχουν άλλο χαρακτήρα...έτσι νομίζω
Εγώ όταν πρωτοξεκίνησα είχα απογοητευτεί εντελώς από την ελληνική αγορά και τον τρόπο αντιμετώπισης. Και που δεν έψαξα και παρόλαυτά δεν βρήκα άκρη σωστή. Γι' αυτό και κατέφυγα σε πηγές εξωτερικού και μέχρι στιγμής αυτά που σου λένε είναι αυτά που σου πουλάνε. Τσούζει ξετσούζει, τουλάχιστον έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Εγώ λέω να κάνουμε ένα γράμμα στον Σύλλογο Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών να ζητήσουμε συμβουλάς!