Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται λέει η γνωστή σοφή ελληνική παροιμία. Όταν ο νηστικός όμως έχει ταυτοχρόνως πυρετό και στο όνειρό του έχει κολλήσει σε διάφορες έμμονες ιδέες μαγειρέματος γλυκών αλλά και σαπουνοπαρασκευών (αν είναι δυνατόν δηλαδή!) τότε το αποτέλεσμα είναι τα εγκαίνια μιας νέας σειράς σαπουνιών με τίτλο "τα βρώσιμα".
Πάμε, αφού τηρήσουμε τους κανόνες ασφαλείας, και διαβάσουμε τις βασικές οδηγίες, για το τσουρεκοσαπούνι, που αν του βγάζατε τη σόδα, σχεδόν θα μπορούσατε και να το φάτε!
Τσουρεκοσαπούνι (530 γρ περίπου, υπερλίπανση 10%)
Πυρηνέλαιο ελιάς 100 γρ.
Βούτυρο αγελαδινό 60 γρ.
Φοινικέλαιο 40 γρ.
Ηλιέλαιο (καλής ποιότητας) 40 γρ.
Βαλσαμόλαδο 60 γρ. (εκχ. σε σουσαμέλαιο)
Καστορέλαιο 20 γρ.
Κερί μέλισσας 20 γρ.
Γάλα βρώμης* παγωμένο 70 γρ.
Γάλα συμπυκνωμένο κρύο 55 γρ.
ΝΑΟΗ 44 γρ.
Οι θερμοκρασίες κρατήθηκαν στους 36 με 37 max. Η σόδα διαλύθηκε στο παγωμένο γάλα βρώμης. Το γάλα προστέθηκε στα έλαια και ανακατεύτηκε πριν την πρόσθεση της σόδας. Μετά την εμφάνιση ίχνους, προστέθηκαν:
1 κγ μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί σε σκόνη μαζί με 1 κγ σπόρους από κάρδαμο (αυτό που βάζουμε και στα τσουρέκια για άρωμα) και 2 κγ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική. Επίσης 2 κσ πούδρα βρώμης, 1 κγ μέλι,
1 κσ χαμομηλόλαδο. Πριν να καλουπώσω πρόσθεσα και 1 κγ συνολικά αιθέριο έλαιο βενζόης και βανίλιας και έκανα και διάφορα άλλα πειράματα τα οποία μπορείτε να παραλείψετε αλλά εγώ ήμουν σε εμπύρετη κατάσταση και έχω το ακαταλόγιστο!
Λάδωσα λοιπόν κάποιες φόρμες με ένα χρωματιστό λαδάκι που προέκυψε από εκχυλισμό κόκκινου γλυκού βεβαίως πιπεριού, και πασπάλισα με κόκκινο πιπέρι τις φόρμες για να κολλήσει όταν ρίξω το σαπούνι. Το ίδιο έκανα και με τρίμα αφυδατωμένου σπανακιού για χρώμα σε ελαφρύ πρασινάκι. Όταν αφυδάτωσα τα φύλλα του σπανακιού, αφυδάτωσα και λίγο ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι για χρωματικούς λόγους. Μισογέμισα κάποια καλούπια με το τσουρεκομίγμα και μετά πρόσθεσα λιγάκι από το κόκκινο παπρικόλαδο στην υπόλοιπη σαπουνόπαστα, ανακάτεψα και γέμισα εντελώς τα καλούπια. Σαν να μην έφταναν αυτά στο τέλος πασπάλισα και με το αφυδατωμένο ξύσμα… Εσείς μπορείτε να προβείτε στα άνωθεν μπελαλίδικα, μόνον αν βρίσκεστε σε παρόμοια διανοητική κατάσταση…Πάμε και για ένα ακόμα, παρασκευασμένο μια εβδομάδα αργότερα…
Πάμε, αφού τηρήσουμε τους κανόνες ασφαλείας, και διαβάσουμε τις βασικές οδηγίες, για το τσουρεκοσαπούνι, που αν του βγάζατε τη σόδα, σχεδόν θα μπορούσατε και να το φάτε!
Τσουρεκοσαπούνι (530 γρ περίπου, υπερλίπανση 10%)

Πυρηνέλαιο ελιάς 100 γρ.
Βούτυρο αγελαδινό 60 γρ.
Φοινικέλαιο 40 γρ.
Ηλιέλαιο (καλής ποιότητας) 40 γρ.
Βαλσαμόλαδο 60 γρ. (εκχ. σε σουσαμέλαιο)
Καστορέλαιο 20 γρ.
Κερί μέλισσας 20 γρ.
Γάλα βρώμης* παγωμένο 70 γρ.
Γάλα συμπυκνωμένο κρύο 55 γρ.
ΝΑΟΗ 44 γρ.
Οι θερμοκρασίες κρατήθηκαν στους 36 με 37 max. Η σόδα διαλύθηκε στο παγωμένο γάλα βρώμης. Το γάλα προστέθηκε στα έλαια και ανακατεύτηκε πριν την πρόσθεση της σόδας. Μετά την εμφάνιση ίχνους, προστέθηκαν:
1 κγ μαστίχα κοπανισμένη στο γουδί σε σκόνη μαζί με 1 κγ σπόρους από κάρδαμο (αυτό που βάζουμε και στα τσουρέκια για άρωμα) και 2 κγ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική. Επίσης 2 κσ πούδρα βρώμης, 1 κγ μέλι,
1 κσ χαμομηλόλαδο. Πριν να καλουπώσω πρόσθεσα και 1 κγ συνολικά αιθέριο έλαιο βενζόης και βανίλιας και έκανα και διάφορα άλλα πειράματα τα οποία μπορείτε να παραλείψετε αλλά εγώ ήμουν σε εμπύρετη κατάσταση και έχω το ακαταλόγιστο!
Λάδωσα λοιπόν κάποιες φόρμες με ένα χρωματιστό λαδάκι που προέκυψε από εκχυλισμό κόκκινου γλυκού βεβαίως πιπεριού, και πασπάλισα με κόκκινο πιπέρι τις φόρμες για να κολλήσει όταν ρίξω το σαπούνι. Το ίδιο έκανα και με τρίμα αφυδατωμένου σπανακιού για χρώμα σε ελαφρύ πρασινάκι. Όταν αφυδάτωσα τα φύλλα του σπανακιού, αφυδάτωσα και λίγο ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι για χρωματικούς λόγους. Μισογέμισα κάποια καλούπια με το τσουρεκομίγμα και μετά πρόσθεσα λιγάκι από το κόκκινο παπρικόλαδο στην υπόλοιπη σαπουνόπαστα, ανακάτεψα και γέμισα εντελώς τα καλούπια. Σαν να μην έφταναν αυτά στο τέλος πασπάλισα και με το αφυδατωμένο ξύσμα… Εσείς μπορείτε να προβείτε στα άνωθεν μπελαλίδικα, μόνον αν βρίσκεστε σε παρόμοια διανοητική κατάσταση…Πάμε και για ένα ακόμα, παρασκευασμένο μια εβδομάδα αργότερα…

Σαπούνι με γεύση κέικ καρότου (780 γρ περίπου, 10% υπερλίπανση)
Ακατέργαστο λίπος κόκκινου φοίνικα 100 γρ (red raw palm butter)
Βούτυρο αγελάδας 80 γρ
Πυρηνέλαιο ελιάς 150 γρ
Φοινικέλαιο 50 γρ
Ηλιέλαιο 50 γρ
Βαλσαμόλαδο (εκχ. σε σουσαμέλαιο) 100 γρ
Καστορέλαιο 20 γρ
Χυμός καρότου παγωμένος 100 γρ
Γάλα βρώμης παγωμένο* 40 γρ
Γάλα συμπυκνωμένο κρύο 40 γρ
Γλυκερίνη 20 γρ
ΝΑΟΗ 71,5 γρ
*Το γάλα βρώμης το έφτιαξα γεμίζοντας κατά το 1/3 μια κούπα με βρώμη και συμπληρώνοντας με απιονισμένο, ελαφρώς χλιαρό νερό. Το άφησα να σταθεί έτσι ανακατεύοντας που και που για μιάμιση ώρα περίπου πριν το σουρώσω και το βάλω να παγώνει.
Για τον χυμό καρότου χτύπησα 2 καρότα στο μπλέντερ με λίγο συμπυκνωμένο γάλα, το στράγγιξα και το έβαλα στην κατάψυξη. Από την πούλπα του καρότου κράτησα 1 κσ και την πρόσθεσα στο μίγμα μετά την εμφάνιση ίχνους μαζί με 1 κγ τριμμένη βρώμη και 1 κγ μέλι. Η σόδα διαλύθηκε στον χυμό καρότου-γάλα βρώμης κάτω από τους 37 βαθμούς.
Το γάλα με τη γλυκερίνη προστέθηκε στα έλαια πριν τη σόδα, αφού είχα διαλύσει σ’ αυτό το υγρό 1 κσ ζάχαρη. Πριν καλουπώσω πρόσθεσα 1 ½ κγ αιθέριο πορτοκαλιού και ½ κγ αιθέριο λεμονιού.
Η σειρά "τα βρώσιμα" με περιποιητικά για την επιδερμίδα μας υλικά, περιλαμβάνει σίγουρα και σαπούνι ρυζόγαλο, το οποίο θα το φάμε την επόμενη φορά, σαπούνια με γάλα και βούτυρο κατσικίσιο και μου τριγυρίζει για να μαγειρευτεί η καταπληκτική ιδέα που μου έδωσε μια σπέσιαλ αρωματοφίλη για σαπούνι-μπακλαβά (!) για απίθανο scrub μελιού συνοδείας τριμμένων ξηροκαρπιδίων…
Είπαμε… ο νηστικός, light καρβέλια ονειρεύεται…
Bon appétit mes amies!
Ακατέργαστο λίπος κόκκινου φοίνικα 100 γρ (red raw palm butter)
Βούτυρο αγελάδας 80 γρ
Πυρηνέλαιο ελιάς 150 γρ
Φοινικέλαιο 50 γρ
Ηλιέλαιο 50 γρ
Βαλσαμόλαδο (εκχ. σε σουσαμέλαιο) 100 γρ
Καστορέλαιο 20 γρ

Χυμός καρότου παγωμένος 100 γρ
Γάλα βρώμης παγωμένο* 40 γρ
Γάλα συμπυκνωμένο κρύο 40 γρ
Γλυκερίνη 20 γρ
ΝΑΟΗ 71,5 γρ
*Το γάλα βρώμης το έφτιαξα γεμίζοντας κατά το 1/3 μια κούπα με βρώμη και συμπληρώνοντας με απιονισμένο, ελαφρώς χλιαρό νερό. Το άφησα να σταθεί έτσι ανακατεύοντας που και που για μιάμιση ώρα περίπου πριν το σουρώσω και το βάλω να παγώνει.
Για τον χυμό καρότου χτύπησα 2 καρότα στο μπλέντερ με λίγο συμπυκνωμένο γάλα, το στράγγιξα και το έβαλα στην κατάψυξη. Από την πούλπα του καρότου κράτησα 1 κσ και την πρόσθεσα στο μίγμα μετά την εμφάνιση ίχνους μαζί με 1 κγ τριμμένη βρώμη και 1 κγ μέλι. Η σόδα διαλύθηκε στον χυμό καρότου-γάλα βρώμης κάτω από τους 37 βαθμούς.
Το γάλα με τη γλυκερίνη προστέθηκε στα έλαια πριν τη σόδα, αφού είχα διαλύσει σ’ αυτό το υγρό 1 κσ ζάχαρη. Πριν καλουπώσω πρόσθεσα 1 ½ κγ αιθέριο πορτοκαλιού και ½ κγ αιθέριο λεμονιού.
Η σειρά "τα βρώσιμα" με περιποιητικά για την επιδερμίδα μας υλικά, περιλαμβάνει σίγουρα και σαπούνι ρυζόγαλο, το οποίο θα το φάμε την επόμενη φορά, σαπούνια με γάλα και βούτυρο κατσικίσιο και μου τριγυρίζει για να μαγειρευτεί η καταπληκτική ιδέα που μου έδωσε μια σπέσιαλ αρωματοφίλη για σαπούνι-μπακλαβά (!) για απίθανο scrub μελιού συνοδείας τριμμένων ξηροκαρπιδίων…
Είπαμε… ο νηστικός, light καρβέλια ονειρεύεται…
Bon appétit mes amies!
Σχόλια
η μυρωδιά της μαστίχας και του κάρδαμου ξεχυλίζει.....
πραγματικά για φάγωμα
Σου έρχεται να τα φας!Θα μυρίζουν και υπέροχα-τι να πρωτοθαυμάσω!
Πρέπει τάχιστα να πάρω θερμόμετρο,ως τώρα δε χρησιμοποιούσα.
Αυτό το ρυζογαλάκι μου κέντρισε την περιέργεια-είχα κάνει μια απόπειρα να φτιάξω με τριμμένο σαπούνι από συνταγή του βιβλίου γνωστής κυρίας,που έχει τα FL.Ακολούθησα τις οδηγίες,αλλά δεν έπηξε-γενικώς διαπίστωσα ότι δίνει λάθος δοσολογίες(χαζή είναι;),μόνο ωραίο άρωμα είχε.
Και μαχλέπι βάζουμε στα τσουρέκια,τη μυρωδιά του την έχω συνδέσει μαζί τους.
Θα μελετήσω επισταμένως το post,για να εμπεδώσω όσα γράφεις.
Καλό βράδυ!
τα σαπουνομαγειρέματά σας είναι απλά εκπληκτικά!
κλαπ-κλαπ-κλαπ!
μια λιγουρα με το τσουρεκοσάπουνο μου ήρθε, άραγε αν δε βάζατε αιθέρια πως θα μύριζε;
το καρότο δε, το βρίσκω βέρι κλασσάτο, υπέροχες και οι φόρμες σας, αυτο τον ηλίανθο και το τραντάφυλλο δεν τα έχω πετύχει ποτέ @#$@@!@! παρά μόνο σε τεράααααστιο μέγεθος.
Όπως κάθε ανάρτησή σας, έτσι κι αυτή χρήζει περαιτέρω μελέτης.
ΥΓ με τίποτα δεν θα ήθελα να βγάλω από πρώτο το υπέροχο ποστ σας. Λόγω της ημέρας θα μου επιτρέψετε μαι παρεμβολή. Εσείς θα καταλάβετε...
είστε μια θεά Πανδώρα
μα
στο δικό σας το κουτί
κρύβονται μόνο θησαυροί
όνειρα και πειρασμοί!!!
Γαστεροπλήξ, με το ωραίο όνομα, χαίρομαι που σου άρεσαν, ναι σχεδόν τρώγονται :)
Ελένη μας, merci pour votre gentillesse, μυρίζουν πολύ νόστιμα, και είναι και περιποιητικά :)
Το θερμόμετρο εντάξει χρειάζεται, αν και όταν λιώνουμε τη σόδα στον πάγο,έχοντας γεμίσει και το νεροχύτη με παγωμένο νερό, οι θερμοκρασία σε μένα συνήθως είναι τόσο χαμηλή που αναγκάζομαι να βγάλω τη σόδα από το νεροχύτη για να λιώσει προσθέτοντας λίγη λίγη την σόδα μέχρι τέλους, με πολύ υπομονή. Θέλω να πω οτι είναι πολύ κρύα η όλη διαδικασία...
Η φρές που λέτε, μάλλον δε δίνει τις πραγματικές δοσολογίες (είναι πολλά τα λεφτά) και απ ότι ξέρω, βάζει αρκετά χημικά πρόσθετα, τα οποία δε γνωρίζω τί είναι. Γι αυτό και θα φτιάξουμε μόνες μας τα ρυζόγαλά μας, για να ξέρουμε και τι τρώμε :)
Το σκέφτηκα και το μαχλέπι, που το μπερδεύω με τον κακουλέ (έτσι τα λένε τα κουκούλια που έχουν μέσα τον κάρδαμο νομίζω, ή όχι?) αλλά ήταν κρυμένα σε ψηλό ράφι και δεν το διακινδύνεψα να σκαρφαλώνω μέσα στην παραζάλη μου. Εσείς να βάλετε όμως είναι τέλεια ιδέα και θα ενισχυθεί και το άρωμα :)))
Μαγισσούλα ντίαρεστ, δεν ξέρετε πως χαίρομαι που σας άρεσαν. Για τις λιγούρες εδώ είμαστε:) ο γιατρός της λιγούρας!
Σκέφτηκα να μη βάλω αιθέρια ντιπ για ντιπ, γιατί ήταν πάρα πολύ έντονη η γλυκομυρωδιά τους, αλλά σκέφτηκα κι άν ξεθυμάνει γρήγορα κτλ, και έτσι πρόσθεσα 1 κουταλάκι. Πάντως αν κοπάναγα και μαχλέπι τριμμένο που λέει και η Ελένη και λίγο παραπάνω τρίμα πορτοκαλιού όχι αφυδατωμένο για το χρώμα, κανονικό για το άρωμα κι ας σκουρήνει και λίγο, νομίζω οτι δε θα χρειαζόταν να βάλω καθόλου αιθέριο.
Για φόρμες ως τώρα χρησιμοποιούσα το οτιδήποτε μου έκανε σαν υλικό από άδειες συσκευασίες, γιατί όταν έψαξα κανα δυο φορές να βρω σιλικονάτες, τη μια είχαν τελειώσει, την άλλη ήταν μεγάλες,κλπ,κλπ, κι έτσιτο άφησα το θέμα. Αυτές οι πανέμορφες όμως ήρθαν και με βρήκαν στο απέναντι από το σπίτι μου σ/μ ! Από το σετ 30φυλλα+ηλίανθοι των 100 μλ, ήταν μόνο ένα τελευταίο κουτί το οποίο το άρπαξα σαν τρελή κι άρχισα να τρέχω προς το ταμείο μη μου το αρπάξουνε :)) Τα κεκάκια είναι νομίζω των 50 μλ.
Όσο για το υστερόγραφο, ούτε να το αναφέρετε δεν έπρεπε ντίαρεστ, αλλά προφανώς προέρχεστε εκ του γένους των ευγενεστάτων μαγισσών :ο)
Sweet Sadigi, σας έχει κατακλύσει η ποιητική αύρα της άνοιξης βλέπω και χαίρομαι!
Μερσί πολύ!
:))
Κική άψογη σαπουνοφτιάχτρα, χαίρομαι πολύ που σας άρεσαν.:)
Τα υλικά δεν είναι και τόσο δύσκολα, κι αυτά με τα σπανάκια και τα πιπέρια παραλείψτε τα, δεν θα αλλάξει τίποτα στην περιποίηση. Αν και μπορείτε να βάλετε 5-6 φύλλα να αφυδατώνονται σιγα-σιγα αφού έχετε ψήσει τις πίτες σας και είναι ο φούρνος χλιαρός :)))
Popelix, καταρχήν να σας πω οτι πήγα να σας αφήσω σχόλιο καναδυο φορές, για όλα τα ωραία που γράφετε, και συγχαρητήρια ειλικρινά, αλλά μάλλον είμαι και λίγο παραπάνω σκράπας με τις τεχνολογίες και με πέταξε έξω. Μετά πήγα να σας στείλω μέηλ, αλλά δεν έβρισκα διεύθυνση, και μετά είπα δεν πειράζει θα το προσπαθήσω την επόμενη φορά που θα έχω πιο πολύ χρόνο :)
Τα σαπουνάκια είναι νόστιμα στ' αλήθεια και θέλουν λιγότερο χρόνο να φτιαχτούν απ ότι ίσως φαντάζεστε. Αξίζουν μια πειραματική δοκιμή και μετά θα τα φτιάχνετε μόνη σας τα σοκολατένια, να ξερετε και τι τρώτε δηλαδηΣ :))
Sista soul, μερσί για τον καλό σας φθόνο, είναι φθόνος με την καλή έννοια και χαίρομαι που σας άρεσαν. Υπομονή είναι αλήθεια οτι έχω πολλή, όπως και πάρα πολλή από το αντίθετό της την ανυπομονησία! Αφού αντί να ξεκαλουπώσω τη δεύτερη μέρα, ξεκαλούπωσα από την πρώτη για να δω τι γίνεται! Ευτυχώς μόνο τα σε καφε-κοκκινάκι έχασαν λίγη ελάχιστη κορυφή όντας ακόμη εύκαμπτα...
Τα υπόλοιπα "γλυκά" θα μαγειρευτούν σουν ινάφ, ελπίζω να χω και χρόνο και ξετεμπελίτιδα.
Πάντως ο ντελιβεράς θα μπορούσε να σας φέρει την παραγγελία για τις σαπουνολιγούρες :)))
έφτιαξα σαπούνι αλλά έβαλα πολύ καστορέλαιο και δεν έπηξε καλά...!
υπάρχει λύση?
ευχαριστώ πολύ
Κατερίνα