Ω ναι! Είμαι στη φάση με-τα-πτυ-χι-α-κού στα σαπουνάκια, τουτέστιν από μένα για την ώρα θα βλέπετε μόνο...σαπουνόφουσκες!
Χρησιμοποιώντας μια εύκολη πατέντα που έχω στην άκρη, έφτιαξα λεμονοσαπουνάκια. Έτσι έκανα το εξής:
Λεμονοσαπουνάκια
131 γρ. λάδι καρύδας
85 γρ. φοινικέλαιο
198 γρ. πυρηνέλαιο
57.49 γρ καυστική σόδα για υπερλίπανση 10%
149 γρ. απιονισμένο νερό
Ένωση κοντά στους 40 βαθμούς.
Όταν έφτασε η σόδα περίπου στους 40 βαθμούς, έριξα 2 παγάκια χυμό λεμόνι.
Ακολούθησα τις βασικές οδηγίες και κατά το tracing πρόσθεσα:
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 κ. γ. αιθέριο έλαιο λεμόνι
Η μάγισσα-δασκάλα λέει ότι το ξύσμα λεμονιού θα μπορούσε να είχε μαυρίσει κατά την ένωσή του με τη σόδα.
Η μαγείρισσα Κική λέει ότι είναι μακρινή απόγονος του Γαλάτη Κ@λοφαρδίξ και ό,τι κάνει πετυχαίνει (με απειροελάχιστες εξαιρέσεις). Δεν θα πω βέβαια τι έπαθα αυτή τη φορά, για να μην προκαλέσω αναταραχή στο πλήθος των οπαδών μου και αρχίζουν και αφρίζουν σαν τα σαπούνια μου. Ένα μόνο θα πω: αυτό που έπαθα, το έπαθε και η μάγισσα! Χεχε! Δεν φταιμε όμως εμείς. Φταίνε οι φόρμες εξ Αμερικής!
Τώρα, ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί.
Avanti παιδιά:
Λέεεεεεεεεεεεεεεμο ρε λεεεεεεεεεεεεμοοοοοοοοοοοονάαααααααααααααααακι μυρωδάααααατοοοοοοοοοοοοοοοοο........
Το ποστάκιον αφιερώνεται στην Αγγελική Ν μακριααααααααααααααά εκεί στη Νότιο Αφρική που της αρέσει το άρωμα λεμόνι και για άλλον έναν λόγο που δε θα πω, που να λεμονοκιτρινίσετε σαν τα σαπουνάκια μου. Ξέρει αυτή και φτάνει! :-)))
Χρησιμοποιώντας μια εύκολη πατέντα που έχω στην άκρη, έφτιαξα λεμονοσαπουνάκια. Έτσι έκανα το εξής:
131 γρ. λάδι καρύδας
85 γρ. φοινικέλαιο
198 γρ. πυρηνέλαιο
57.49 γρ καυστική σόδα για υπερλίπανση 10%
149 γρ. απιονισμένο νερό
Ένωση κοντά στους 40 βαθμούς.
Όταν έφτασε η σόδα περίπου στους 40 βαθμούς, έριξα 2 παγάκια χυμό λεμόνι.
Ακολούθησα τις βασικές οδηγίες και κατά το tracing πρόσθεσα:
Ξύσμα ενός λεμονιού
1 κ. γ. αιθέριο έλαιο λεμόνι
Η μάγισσα-δασκάλα λέει ότι το ξύσμα λεμονιού θα μπορούσε να είχε μαυρίσει κατά την ένωσή του με τη σόδα.
Η μαγείρισσα Κική λέει ότι είναι μακρινή απόγονος του Γαλάτη Κ@λοφαρδίξ και ό,τι κάνει πετυχαίνει (με απειροελάχιστες εξαιρέσεις). Δεν θα πω βέβαια τι έπαθα αυτή τη φορά, για να μην προκαλέσω αναταραχή στο πλήθος των οπαδών μου και αρχίζουν και αφρίζουν σαν τα σαπούνια μου. Ένα μόνο θα πω: αυτό που έπαθα, το έπαθε και η μάγισσα! Χεχε! Δεν φταιμε όμως εμείς. Φταίνε οι φόρμες εξ Αμερικής!
Τώρα, ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί.
Avanti παιδιά:
Λέεεεεεεεεεεεεεεμο ρε λεεεεεεεεεεεεμοοοοοοοοοοοονάαααααααααααααααακι μυρωδάααααατοοοοοοοοοοοοοοοοο........
Το ποστάκιον αφιερώνεται στην Αγγελική Ν μακριααααααααααααααά εκεί στη Νότιο Αφρική που της αρέσει το άρωμα λεμόνι και για άλλον έναν λόγο που δε θα πω, που να λεμονοκιτρινίσετε σαν τα σαπουνάκια μου. Ξέρει αυτή και φτάνει! :-)))
Σχόλια
προετοιμάζομαι όμως στη θεωρία και σας ρωτώ...αυτά τα κόμα 49 γρ. της σόδας αν μου ξεφύγουν ,τι θα συμβεί;
κάτι μοιραίο ;
κα γιατί να μαυρίσει το ξύσμα κατά την ένωση??
αφού το λεμόνι και η φλούδα έχουν λευκαντικές ιδιότητες ή μήπως δεν έχει η φλούδα...εμ τωρα με μπερδέψατε !
Το ,49 αποτελεί πειστήριο ακριβών υπολογισμών. Τίποτα δεν θα γίνει. 'Αλλωστε κι εγώ τα στρογγυλοποιώ προς τα κάτω για τη σόδα.
Νατάσσα, μάγισσα δασκάλα λέει ότι η σόδα είναι σαρωτική στο πέρασμα της και τα καταστρέφει όλα. Γι΄αυτό θα μαύριζε το ξύσμα.
Ίζα, ευχαριστώ πολύ. Σας προσκαλώ στο γαλατικό χωριό για να πλυθείτε με τα σαπουνάκια μου και να συνφάγωμεν μετά ένα αγριογούρουνο, μα τον Τουτατη! χαχα!
Θέλω κι εγώωωω!Θα βάλω μπρος,καιρό έχω ν΄ασχοληθώ.
Η συνταγή σου με διευκολύνει,μόνο το πυρηνέλαιο θ΄αλλάξω,δεν έχω.
Στο έχω πει ότι, τα σαπουνάκια τα σοκολατένια που μου είχες χαρίσει, τα είχα βάλει στο μπάνιο και ρώτησε μια φίλη της κόρης μου "Γιατί έχετε τα σοκολατάκια στο WC?"...
Γαστεροπλήξ, να τα βάλεις, να τα βάλεις! Θα μοσχομυρίζουν! Φτιάχνεις και σαπουνάκια; Μπράβο!
Μαριλένα ευχαριστώ! Το μειλ μου το ξέρεις. Στείλε μου δ/νση και θα παραλάβεις σαπουνάκια!
Ο προβληματισμός για το φρέσκο ξύσμα, έγκειται στο ότι το NaOH είναι ισχυρή βάση με διαβρωτικές ιδιότητες. Διαβρώνει μέταλλα, ξύλο, ιστούς.
Αν δοκιμάσεις να βάλεις ανθη λεβάντας ή πεταλα τριαντάφυλου πχ -στην ψυχρή μέθοδο πάντα- θα δεις ότι θα διαβρωθούν και θα μαυρίσουν.
Θα είμασταν τυχερές αν υπήρχε κάποιος χημικός να δώσει εξήγηση.
Πέρα από τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς στο Γαλάτη πρόγονο κολοφαρδιξ, και μερικές αναφορες της βιβλιογραφίας στην ανθεκτικότητα κάποιων φυτών (καλέντουλα) η μόνη (εμπειρική) εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι τα συστατικά με καροτένια αποδεικνύονται ανθεκτικά στη διάβρωση. Δεν μπορώ όμως να το τεκμηριώσω.
Ακόμα και ξύλο διαβρώνει η παλιοσόδα; Απαπαπα....Δεν είναι να μπλέκεις μαζί της! Μακάρι να ξέραμε τα πώς και τα γιατί στις αντιδράσεις που γίνονται και ειδικά αν και τι μένει από τα πρόσθετα που βάζουμε...
Θενκς!