Γυναίκα συλλέγει το γάλα
Ήταν αρχές Αυγούστου, πλησίαζε της Παναγίας και στο σπίτι είχαμε ετοιμασίες και χαρές. Παντρευόταν η θεία η Αγελική, η μοναχοκόρη της γιαγιάς και η αδυναμία της. Η θεία Αγγελική έμοιαζε με μια κουκλίτσα που είχα, μαύρα λαμπερά μαλλιά και πρόσωπο σα γάλα. Την κανάκευε η μάνα της, γι'αυτό.... Η κούκλα της γιαγιάς ήταν η Αγγελικούλα...
Απομεσήμερο ζεστό, παίζαμε όλα τα μικρά στο δρόμο και ακούω πίσω μου να με καλεί η φωνή της κυρ-Αρετής ανήσυχη..."σύρε πουλί μου και μίλα της γιαγιάς, μίλα της και πες της πως το Φιλιππάκι μου ένιωσε πάλι την αδυναμία..."Βρήκα τη γιαγιά κιόλας όρθια, να ετοιμάζει την θρεπτική κρέμα του παιδιού. Με μέλι, βούτυρο και γάλα. Όμως το γάλα,από το βάζο με τα άσπρα σφουγγαράκια μέσα. Έτσι της το είχε φέρει ο θείος Αντρέας από το ταξίδι του στη Μαύρη Θάλασσα και της είχε πει"πάρτο αυτό μάνα και δίνε το σε γερόντους και άρρωστα μωρά και να αβγατίζεις την αξία του συχνά με νέο γάλα.Χωρίζει τότε η γιαγιά την
πλούσια κρέμα στα δύο και μου λέει"αυτή για το μωρό να δυναμώσει και αυτή θα την αλοίφεται η Αγγελικούλα μας για να ομορφύνει κι άλλο. Και όσο η γιαγιά έδινε τη θρεπτική
κρέμα στο παιδί, η Αρετή καθισμένη στα πόδια του χτυπούσε σιγά το στέρνο της και μονολογούσε...."ήταν φτωχό το γάλα μου για το μωρό μου, ήταν φτωχό." Λες κι έφταιγε εκείνη που δεν είχε δύναμη, αυτή και το γάλα της.
Την πονούσε η γιαγιά την Αρετή, την πονούσε γιατί έμεινε να παλεύει μοναχή της, γι' αυτήν και για το μοναχοπαίδι της,το ασθενικό το Φιλιππάκι ....
αλχημιστής 17ος αιώνας
Πέρασαν οι μέρες κι έγινε κι ο γάμος και η Αγγελικούλα έλαμπε μες τα άσπρα και την ευτυχία. Πέρασαν και τα χρόνια κι ο Φίλιππος μεγάλωσε κι έγινε σωστό παλληκαράκι δύο μέτρα. Θες από τα βάλσαμα της γιαγιάς, θες από το Θεό ; Και τα δύο, λέω εγώ τώρα... Και το σπούδασε γιατρό η κυρ-Αρετή με το τίποτα. Καμάρωνε και η γιαγιά για το Φίλιππο και δεν τον ξέχναγε ποτέ απ'τις ευχές της. Μεγάλωσε και στα δικά της ευλογημένα χέρια... σαν τα παιδιά της.
Δεύτερη ώρα....Βιολογία
κεφίρ,'το ποτό ζωής' των Καυκάσιων
Πρόκειται για ένα σύνθετο, συμβιωτικό μίγμα μικροοργανισμών οι οποίοι είναι προϊόντα οξυγαλακτικής ζύμωσης. Το μίγμα αυτό περιέχει βακτηρίδια φιλικά προς τον οργανισμό (προβιοτικά), ζύμες, βιταμίνες Β1, Β2, Β6, Β12, C, ανόργανα άλατα, αμινοξέα (ισολευκίνη, λευκίνη, βαλίνη) που έχουν σχέση με την σύνθεση πρωτεινών στους μύες, φυλλικό οξύ (Β9) και πλήρεις πρωτεϊνες. Άριστη πηγή βιοτίνης (βιτ. Η), η οποία βοηθά τον οργανισμό να αφομοιώνει τις υπόλοιπες βιταμίνες και έχει σχέση με την αντιγήρανση και προστασία του δέρματος. Όπως το γιαούρτι έτσι και το κεφίρ βασίζεται στο γάλα. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη ζύμωση του γάλακτος με τους σπόρους του κεφίρ. Οι σπόροι αυτοί είναι μια μάζα βακτηριδίων, ζύμης και ενός πολυσακχαρίτη ο οποίος είναι μοναδικός και λέγεται κεφιράν. Η δράση του είναι αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδης,αναπλαστική και αναγεννησιακή των κυττάρων. Ρυθμίζει δυσλειτουργίες του πεπτικού, αναπνευστικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Θεραπεύει ασθένειες του δέρματος, των νεφρών, των εντέρων, του ήπατος και του αίματος. Αποτοξινώνει επαρκώς όλο τον οργανισμό. Συνίσταται η χρήση του σε παιδιά, ηλικιωμένους, αναρρωνύωντες ασθενείς καθώς και σε έγκυες ή θυλλάζουσες μητέρες. Ως ένα μεγάλο βαθμό, υποκαθιστά ακόμα και το μητρικό γάλα!

Η ραγδαία εξάπλωση του κεφίρ στις χώρες του δυτικού κόσμου, τα τελευταία χρόνια έχει πυροδοτήσει έναρξη νέων επιστημονικών ερευνών που επιδιώκουν να τεκμηριώσουν με νέα στοιχεία τις εικασίες ετών που αποδίδουν στο κεφίρ, σχεδόν μαγικές ικανότητες. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι Καυκάσιοι που το πίνουν σαν νερό ξεπερνούν τα 110 χρόνια ζωής!
Οι αυθεντικοί σπόροι κεφίρ είναι δυσεύρετοι και γι' αυτό αποκτώνται κυρίως "χέρι με χέρι". Κατά την καλλιέργειά τους με το γάλα, στο βάζο μας, έχουν την ιδιότητα να πολλαπλασιάζονται σε μέγεθος και ποσότητα και έτσι μας δίνουν τη δυνατότητα, να δωρίσουμε και σε άλλους ένα μέρος τους. Προσωπικά, το θεωρώ "ζωντανό ποτό" και γι' αυτήν τους ακριβώς την ιδιότητα. Θρέφεται και εξαπλώνεται με την αγάπη, την διάθεση προσφοράς και την αλληλοβοήθεια!
...ώρα για την- βασιλικής περιποιήσεως-μάσκα, πίλινγκ προσώπου
~2 κ. σ. κεφίρ
~1 κ. σ. λάδι εκλεκτόν
~1 κ. γλ. μέλι
~1/4 κ. γλ. βασιλικό πολτό
~3-4 σταγ. αιθέρια έλαια του γούστου μας
~ αλεύρι τόσο, όσο χρειαστεί για μια ευκολοδούλευτη πάστα
*ανακατεύουμε,απλώνουμε, ξαπλώνουμε, ηρεμούμε και νιώθουμε
*εκμεταλευόμαστε την παρουσία άλευρου και τρίβουμε απαλά
*όση μείνει τη διατηρούμε στο ψυγείο, 4-5 ημέρες

Σχόλια
Κεφίρ δεν κυκλοφορεί και έτοιμο;Καλά δεν το συζητώ ,να το φτιάχνεις μόνη είναι καλύτερο.
Για πείτε,πού μπορούμε να βρούμε σπόρους,αφού είναι δυσεύρετοι;
Η αφήγηση από τα περασμένα υπέροχη!Και οι πληροφορίες για το κεφίρ επίσης.
Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ και είμαι περίεργη να μάθω τι γεύση έχει. Δεν έχω δει ποτέ σε σούπερ μάρκετ αν και καποια στιγμή έγινε κουβέντα ότι κυκλοφόρησε σε καποιο. Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να γίνει αυτό, αφού είναι ζωντανός οργανισμός που πολλαπλασιάζεται, άρα πρέπει να αγοραστεί σύντομα. Γενικά θέλει στοργή και προδέρμ και πραγματικά είναι ένα "υλικό" που συμβάλλει στην επικοινωνία των ανθρώπων αφού πρέπει να αλλάζει χέρια και να χαρίζεται.
Μπράβο σαντιγουλίνι!
σ'ευχαριστώ πολύ,προς το παρόν κι εγώ ,έτοιμο το παίρνω,είναι σαν γιαουρτάκι
για τους σπόρους ψάχνω κι εγώ στο νετ κυρίως, αλλά και ρωτώντας από δω κι από κει
~isidora~
σας λέω αβίαστα..αυτοσχεδιάστε όπως σας κάνει κέφιρ ,γλυκιά
έμαθα ότι στην Ισπανία δεν υπάρχει σπίτι χωρίς το δικό του κεφίρ
είναι λίγο μακρυά, βέβαια....
όμως άκουσα ότι και οι Πόντιοι ξέρουν καλά τι εστί κεφίρ
σε ευχαριστώ πολύ
το βρίσκω σε κατάστημα bio αλλά βγάζει και άλλη συμβατική εταιρεία
είναι σαν αραιό γιαουρτάκι και στη γεύση και στην υφή
κάνει πολύ ωραίες σάλτσες σαλάτας κικίτσα μας καλή!
Το καλοκαίρι που ήπια είναι τέλεια δροσιστικό.
να τί βρήκα ,τα πρεβ/κα είναι άπεπτες ίνες των τροφών ,killers των παθογόνων βακτήριων του εντέρου
τα προβ/κα είναι"καλά" βακτήρια όπως ο γακακτοβάκιλλος(lactobacillus)που προστατεύουν "ειρηνικά" το σώμα
στα δύσκολα έρχονται τα πρώτα και κάνουν τη " σκληρή δουλειά" άρα και τα 2 απαραίτητα και συμπληρωτικά
το κεφίρ έχει προβ/κά
τώρα το προιόν του avogel νομίζω πως είναι κάτι παρεμφερές μιας και βασίζεται κι αυτό στο lactobacillus,όμως το κεφίρ έχει αποκλειστική ονομασία αφού βασίζεται στον κεφιράν ,ένα πολυσακχαρίτη μοναδικό
και ναι, από τα λίγα που έμαθα ,πιστεύω πως είναι καλύτερο απ' το γιαούρτι
ναι ναι ,ρώτα ρώτα και πες μας πλιζ για να ξέρουμε που θα κινηθούμε
είδα επίσης ότι το molkosan γίνεται με το L γαλακτικό οξύ που είναι μια ζύμωση γλυκόζης και διάφορων σακχάρεων
νομίζω πως είναι κάτι μεταξύ γιαουρτιού και ξινόγαλου
btw πολύ ωραίο και ενδιαφέρον site
τι ωραία που είστε εδώ....
ειδικά αυτή η ιδέα με τον ανανά πολύ μου άρεσε και λέω να τη δοκιμάσω...
έλα όμως που εγώ είμαι λίγο ανυπόμονη και... που να περιμένω 1 χρόνο??? Θα το κάνω όμως...
καλώς την
~heart honey~
αν όντως είναι τύπου ξινόγαλο(αποβουτυρωμένο γάλα) θα είναι και "διαίτης"
το έχεις δοκιμάσει;
τι κρίμα!!!
με εξιτάρει αυτό το molkosan
πρέπει να είναι πολύ τέλειο προιόν
ο ορός γάλακτος τον οποίο έχει, έμαθα πως είναι η λεγόμενη άρμη δλδ. το υγρό που απομένει μετά την παρασκευή τυριού και μέσα σε αυτό διατηρούν το τυρί και είναι διάφανο και "τσουχτερό"
με ξινόγαλο ενισχύουν την "δύναμη" της άρμης
άρα το μολκοσαν τα έχει όλα αυτά
σούπερ για λοσιον
πρέπει να το κάνω δικό μου αυτό το molkosan
έχεις πάντα το κατάλληλο σάιτ,την κατάλληλη στιγμή
είσαι θησαυρός:-)
τι ποστ, και η αφήγηση και η βιολογία :)
Έχω ακούσει και γω γι'αυτό το θαυματουργό, αλλά δεν το ΄έχω γνωρίσει από κοντά..
Παράδοξο μου φαίνεται να το ταϊζεις και να το φροντίζεις σαν παιδί..Δλδ, όταν πεινάνε αυτά τα σφουγγαράκια γκρινιάζουν ;-)
Το έχει πάρει το μάτι μου νομίζω σε ράφι σουπερμάρκετ..Θα το ψάξω για μπωτέ, άι πρόμιζ, μερσί γλυκυτάτη :)
εγώ σας ευχαριστώ
όταν πάψουμε να τα συντηρούμε με νεό γάλα,αυτά έτσι ήσυχα... καταλήγουν!!
δεν είναι σχεδόν "ποιητικό" αυτό το αγαθό της φύσης;
ζει μόνο για το χατήρι μας και όταν δεν το θέλουμε πια, αυτό πεθαίνει....
παύει να υπάρχει
τα πάντα με σοφία.....
αχ συγκινήθηκα πάλι!!!αγαπημένη μου μαγισουλίτσα
και δε με λέτε σουίτ σαντιγύ, το ποτίζετε με οποιδήποτε γάλα;
διάβασα πως γίνεται με οποιοδήποτε γάλα αλλά οι σπόροι αναπτύσονται πιο γρήγορα με χαμηλών λιπαρών γάλα
do it ~γλυκιά isidora~
για το ανοσοποιητικό λένε κάνει θαύματα γι'αυτό οι Ρώσοι σπάνια πεθαίνουν από εκφυλλιστικές ασθένειες{χωρίς να κάνουμε τους γιατρούς,βέβαια}
να 'σαι καλά, βοηθάς οντως:)
eimai apo seres
k exo magia kefir
an theli kapios na toy doso
einai poly kalo ego pino 1 litro tin mera
exo sxedos kopsi to nero ....
des te k to ippofaes !!! to fagoto toy megaleksadroy
kali ereyna
ενδιαφέρομαι για τους σπόρους
αν δεν σου κάνει κόπο στείλε μου μειλ να σου δώσω διεύθυνση και εννοείτε με δικά μου έξοδα
είμαι sadigiSGF@gmail.com
τώρα είδα το σχόλιο, να σαι καλά
Τι ακριβως ειναι αυτο δηλδη?καποιος μυκητας που αναπτυσεται μεσα στο γαλα?
Υπαρχει καποια που καλλιεργει κατι τετοιο να μας πει εντυπωσεις?!?
Με τι μοιαζει πολυ η γευση του??
Ξερετε καποιο καταστημα που να πουλαει στο κεντρο?
Μου λυθηκε λοιπον μια απροια αλλα ισχυουν οι υπολειπες!
Επισης θα ηθελα πολυ να ξερω και σε ποια ειναι περιπου η τιμη του.
http://milk-kefir.blogspot.com
Monica
Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων :)
Ειρήνη