Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το υπέροχο αβοκάντο κι ένας ορός για την επανόρθωση των μαλλιών!


Χαιρετώ σας και πάλι!

Έχω μια ωραία συνταγούλα για τα μαλλάκια και κυρίως εκείνα που ταλαιπωρούνται από ξηρότητα (θες από τις 10 ώρες πιστολάκι, θες λίγο η περμανάντ και οι βαφές, θες το τράβα τράβα να σιάξεις την κοτσίδα, χάλια το μαλλί στο τέλος).

Βασικόν συστατικόν το λάδι αβοκάντο για το οποίο ήδη γνωρίζουμε ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β, Ε και Κ και ιδαιίτερα ευεργετικό για την ενυδάτωση του δέρματος και των μαλλιών.

Το φρούτο το ίδιο έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φυτικών ινών από όλα τα φρούτα. Και εκτός από ωραιότατη γκουακαμόλε για να βουτάμε ανηλεώς τα νάτσος, το αβοκάντο χρησιμοποιείται και πολτοποιημένο για την περιποίηση του προσωπού (σε μασκούλα με λίγο μέλι είναι ποίημα. Αυτή η συνταγή σε άλλη εκπομπή όμως!).

Στο λάδι μας τώρα. Έχομεν και λέμε:

  • 15 ml λάδι αβοκάντο
  • 3 σταγόνες τεϊόδεντρο
  • 2 σταγόνες δενδρολίβανο
  • 2 σταγόνες λεβάντα

Γεμίζουμε το μπουκάλι με το μισό λάδι αβοκάντο. Προσθέτουμε τα αιθέρια και ανακινούμε καλά. Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι αβοκάντο και ανακινούμε πάλι.
Χρήση: Σε νωπά μαλλίά απλώνουμε το μίγμα. Τα καλύπτουμε μ΄ένα πλαστικό σκουφάκι ή διάφανη μεμβράνη και τυλίγουμε με μια πετσέτα για να διατηρηθεί η θερμότητα. Αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου. Πλένουμε καλά μ'ενα απαλό σαμπουάν και ξεβγάζουμε καλά.

And there you have it: μεταξωτά, λαμπερά, ενυδατωμένα μαλλάκια (και ουχί ανακατωμένα!)

Περισσότερες πληροφορίες για το αβοκάντο εδώ και εδώ

Σχόλια

Ο χρήστης ΑΧΤΙΔΑ είπε…
Ωχ! μου αρέσει και τη θέλω τη συνταγή..αυτό το τεΐόδενδρο τι είναι ; που τα ξέρεις βρε κοριτσάκι ;
Ο χρήστης Lilou είπε…
Καλημέρα αχτίδα!

Το τεϊόδεντρο είναι από τα πιο αγαπημένα και πολυχρηστικά αιθέρια έλαια. Δες εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Melaleuca για περισσότερες πληροφορίες.

Τα ξέρω γιατί ψάχνω και διαβάζω!! :))
Ο χρήστης heart n soul είπε…
lilou, να ρωτήσω, γιατί σε νωπά κι όχι στεγνά μαλλιά;
Ο χρήστης eleni είπε…
Lilou,ναι η μάσκα με αβοκάντο είναι εκπληκτική!Την βάζω στα μαλλιά μου κι ας μην είναι ξηρά.Η διαφοροποίηση είναι ως προς τα αιθέρια-τα συγκεκριμένα γιατί;

Την ίδια απορία έχω με τη Heart-ως τώρα την έβαζα σε στεγνά μαλλιά.
Ο χρήστης Lilou είπε…
Heart & eleni: Ενδεχομένως να μην παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο το αν τα μαλλιά είναι νωπά ή στεγνά, απλά θεωρώ ότι κρατάει καλύτερα την υγρασία με αυτόν τον τρόπο. Για λόγους ενυδάτωσης δηλαδή. Επίσης νομίζω απλώνεται καλύτερα το λάδι σε νωπά μαλλιά.

Σε ό,τι αφορά τα αιθέρια τώρα:
Το δενδρολίβανο βοηθά στην καταπολέμηση της ξηρότητας (ιδιαίτερα του δέρματος του κεφαλιού)
Το ίδιο κάνει και η λεβάντα.
Το τεϊόδεντρο, βοηθάει στην τόνωση του δέρματος του κεφαλιού και επίσης προλαμβάνει την εμφάνιση πιτυρίδας και λοιπών συναφών παθήσεων.

Εν ολίγοις, το λάδι αβοκάντο κάνει την δουλειά στην τρίχα και τα αιθέρια φροντίζουν το σκαλπ :)
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Α πολύ ωραία. Χρειαζόμουν κάτι για το σκάλπ! Το αβοκάντο το χρησιμοποιώ και το ίδιο το αβοκάντο λυωμένο με αβγό χτυπημένο και χλατς στα μαλλιά! Νομίζω είχε δώσει η μαγισσούλα μια τέτοια συνταγή με λυωμένο αβοκάντο.
Για να δοκιμάσουμε λοιπον και το λάδι. Ευτυχώς έχω!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το site σας είναι υπεροχο.Να ρωτήσω κάτι;
Μια θρεπτικη μάσκα μαλλιών που δίνετε (με τη μέθοδο της cold)γίνεται απλά με ανάμιξη (αφού τα ζεστάνουμε)των ελαίων με την υδατική φάση ή κανονικά με κερί και βόρακα; Και αν ναι απλώνεται αυτή η κρέμα στα μαλλιά; Μήπως μένει το κερί επάνω; Ευχαριστώ για την απάντηση εκ των προτέρων:)

3 Φεβρουάριος 2009 10:44 μμ
Ανώνυμος Ο/Η Xristina είπε...

Εγώ είμαι πάλι.Και για την κρέμα after sun που λ.έτε,πόσο κερί και βόρακα;ς χρειάζεται;(αν χρειάζεται) thanks
Ο χρήστης faraona είπε…
Λιλού εισαι απίθανη!!!
Αν μου γλιτώσει και δεν το φάω θα το κάνω μάσκα!
Ο χρήστης sadigi είπε…
lilou τώρα που σου γράφω την έχω καπελωθεί τη μασκούλα
έχω χαλαρώσει κι από τα αιθέρια....
νομίζω δε θα χρειαστεί μαλακτική
λες να σωθούμε?
Ο χρήστης kiki είπε…
Εγώ πάλι που έχω ακριβώς το αντίθετο πρόβλημα; Είναι απαλά σαν μωρού!
Ο χρήστης Lilou είπε…
sadigi dear, no μαλακτική. Το αβοκάντο αρκεί!

Κική πρέπει να βρούμε κάτι για τόνωση της λεπτής τρίχας νομίζω, αν και το να έχεις απαλά μαλάκια δεν είναι πρόβλημα! :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ