amaranthus(amaranthaceae)
Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το σπουδαίο αυτό δημητριακό μέσα από ένα αφιέρωμα μαμούθ στο μάραθο.Aς τα ξαναθυμηθούμε εν τάχει: o αμάρανθος συγκεντρώνει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα λυσίνης, ένα αμινοξύ που δεν παράγεται από το σώμα και που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο δημητριακό.
Η λυσίνη κάνει την πρωτεϊνη του αμάρανθου εξαιρετικά πολύτιμη καθώς ωφελεί τον μεταβολισμό των κυττάρων και επιβραδύνει τη γήρανση. Είναι πλούσια σε ασφαλή λιπαρά οξέα (λινολεϊκό οξύ, λινολενικά οξέα), μέταλλα, μαγνήσιο, σίδηρο,ασβέστιο και ιχνοστοιχεία.
Ακόμα η λυσίνη παράγει την καρνιτίνη, ένα συστατικό που βοηθά τα κύτταρα να ελευθερωθούν από λίπος και τοξίνες καθώς τους μεταφέρει τα ωφέλιμα στοιχεία της λυσίνης.
διατροφική αξία
Είναι ένα παραμελημένο δημητριακό και σχετικά άγνωστο. Τόσο ωφέλιμο όμως!
Καλλιεργείται κυρίως στην λατινική Αμερική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Οι Ινκας πίστευαν ότι ο μικροσκοπικός, χρυσαφένιος αυτός σπόρος είχε υπερφυσικές δυνάμεις καθώς τους έδινε την αίσθηση του χορτασμού και άρα της αντοχής για πολλές ώρες! Η UNICEF χρηματοδοτεί σχέδια ερευνών για μαζική καλλιέργεια του αμάρανθου καθώς τον θεωρεί εναλλακτική λύση στον αγώνα κατά της πείνας και τον αποκαλούν το δημητριακό της ελπίδας!
...και η μοιραία
Scutellaria Baicalensis
Να σας συστήσω....
Αρωματικό φυτό του γένους skullcap, η συγκεκριμένη skullcap baical.
Της γνωστής οικογενείας Lamiaceae με συγγενείς τη μέντα, τη λεβάντα, το φασκόμηλο, το δεντρολίβανο κ.ά. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη σκουτελάρια όλα λίγο-πολύ, γενετικά παρόμοια. Αποτελεί ένα από τα 50 θεμελιώδη φυτά της κινέζικης βοτανολογίας. Μετρήστε τα οφέλη της: ισχυρά αντιοξειδωτική δράση χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα φλαβονοειδών(βιταμίνη P, τανίνες, κατεχίνες), ρητίνες, πτητικά έλαια, αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακή, τονώνει το νευρικό σύστημα,καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, λευκαντική και με ελαφρά αντιηλιακή δράση. Χρήσιμα μέρη του φυτού, τα φύλλα και η ρίζα, εγχυμένα σε νερό (τσάι) και αλκοόλ, αντίστοιχα.
ας αυτοσχεδιάσουμε...
κοκτέιλ αναζωογόννησης προσώπου
για 100ml περίπου θα χρειαστούμε:
~2 κούπες αποσταγμένο νερό
~2 κουτ. σούπας σπόρο αμάρανθου
~1/3 κουτ. γλυκού βόρακα
~1 κουτ. σούπας λάδι της αρεσκείας μας
~1 κουτ. σούπας βάμμα σκουτελάρια
~αιθέρια έλαια της αρεσκείας μας, αλλά οπωσδήποτε γκρέιπ-φρούτ (συντήρηση)
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά το νερό με το σπόρο για 20- 30 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε λίγο και προσέχοντας μην κολλήσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά όταν το μίγμα έχει χυλώσει αισθητά.Προσθέτουμε το βόρακα και ανακατεύουμε καλά ,να διαλυθεί.Σουρώνουνε με πολύ λεπτό σουρωτήρι ,σε καθαρό σκεύος.Προσθέτουμε το βάμμα , το λάδι και όταν κρυώσει εντελώς τα αιθέρια.Το τζελ μας είναι έτοιμο!
Το φοράμε πρωί ή βράδυ,μόνο του ή κάτω από την κρέμα μας ,ανάλογα τις ανάγκες μας.Απορροφάται αμέσως και δεν αφήνει ίχνος λιπαρότητας.
*Τη συντήρηση του τζελ αναλαμβάνει ο βόρακας ,το αλκοόλ του βάμματος ,το γκρέιπ-φρουτ και το ψυγείο.
*Είναι μία άκρως φυσική γέλη, χωρίς προσθήκη ομογενοποιητή.Το πόσο σφιχτή ή αραιή τη θέλουμε εξαρτάται πάντα από την ποσότητα των υλικών,τη θερμοκρασία της εστίας και την ώρα βρασμού.Θα έλεγα λοιπόν ,ότι εμπειρικά περισσότερο, θα οδηγηθούμε στο προσωπικό μας επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η εικαστική παρέμβαση στο χρώμα του τζελ ,ήταν αναγκαία. Όταν το φτιάξετε, θα καταλάβετε το γιατί...
update:είχα την υποψία και μια φίλη του post μέσα από τα σχόλια, με πήγε παρακάτω:γιατί να μην "τζελάρουν" και άλλα δημητριακά? δεν μπορεί να έχει μόνο ο αμάρανθος το προνόμιο,έτσι δοκίμασα και με βρώμη και πέτυχε (ευχαριστώ popelix) .Προτείνω λοιπόν open mind και αυτοσχεδιάστε με τα αγαπημένα σας δημητριακά!!
πρόταση:κινόα και φαγόπυρο, άκρως θρεπτικά!!Αμινοξέα,ω3 λιπαρά,κάλιο,σίδηρο,ασβέστιο,φυτικές ίνες ,πρωτεϊνες περισσότερες και από το σιτάρι!!
καλή επιτυχία!
πληροφορίες από: εφημερίδα Bionews 11/2007, medical-dictionary-thefreedictionary.com
Σχόλια
σας φιλώ
η σκουτελάρια, quelle surprise!
Έχω τώρα τις άπειρες ερωτήσεις.
Σπόρους αμάρανθου λέτε; γιατί στα ΒΙΟ βρίσκω συνήθως αλεύρι αμάρανθου, και σας μερσώ, δεν ήξερα πόσο πολύτιμο είναι, και προσπάθησα να το βάλω σε ψωμί χωρίς μεγάλη επιτυχία..
Εσεις πως το χειρίζεστε το θέμα;
Enfin, κάναμε και τη γνωριμία της σκουτελάριας, φαίνεται εξαιρετικό βότανο.
Το τζελάκι θα το φτιάξω ανυπερθέτως, θέτε να μας πείτε πως με το βρασμο ο αμάρανθος (διευκρινείστε πλιζ, αλεύρι ή σπόροι) γίνεται τζελ;
το τζελ με τι το χρωματίσατε ντίαρ;
Έκανα μια γρήγορη αναζήτηση για το φυτό στα βιβλία γιατί έχω ένα κόλλημα να το γνωρίζω live το φυτό και να μαζεύω μόνη τους σπόρους μου όταν μπορώ, αλλά βρήκα δυο διαφορετικές οικογένειες:
Μια γνωστή στην όψη (και μάλλον αυτό είναι το φυτό που χρησιμοποιείτε)Amaranthus
hypochondriacus
(Amaranthacées) που χρησιμοποιείται και στην ινδιάνικη βοτανολογία αλλά και από τους αβορίγινες της Αυστραλίας και μια άλλη οικογένεια
Αμάραντο
(Sedum telephium) Σέδον το Τηλεφιον
Οικογενεια : Κρασουλίδαι (Crassulaceae)
που μάλλον είναι ο καλλωπιστικός αμάραντος των γλαστρών μας και ουδεμία σχέση έχει...
Με βάλατε να ψάχνω και με αρέσει πολύ...
Στις υποχρεώσεις μου δεν ξέρω αν θα αρέσει...
:)
p.s. Και τι ωραίο το πάντρεμα με τη Scutellaria!
Κανένα δεν ξέρω και πρέπει να προμηθευτώ κι από τα δύο.Μόλις δω καινούριο παρασκεύασμα θέλω να το φτιάξω,θα το αναβάλω μέχρι την επόμενη επίσκεψη σε ...αλήθεια που θα τα βρούμε;-στα βιολογικά ή στο μπ..;
Πότε ακριβώς και ως τι το χρησιμοποιούμε;
Για τις άλλες απορίες θα καλυφτώ από τις απαντήσεις σου.
ναι σπόρο χρησιμοποιώ για το τζελ,στα βιολογικά έχει σπόρο η BIOGUSTO, η Allos(ΜΟΡΦΕΑΣ),για ρωτήξτε γι'αυτές τις εταιρίες...όμως και το αλεύρι του τζελάρει εν βρασμώ αλλά δε βγαίνει τόσο βελούδινο
σε πρώτη φάση το τζελ με το λάδι και το βάμμα βγαίνει μπεζοκίτρινο(χλαπάτσα) και έριξα 2 σταγ. μπλε χρώμα ζαχ/κης Δασκάλα μου!!!
να τι έμαθα:η καλή αυτή οικ/νεια των Αμαραντιδών μέλος αυτής ο νεανίας αμάρανθος έχει περίπου 60 είδη,όπως retroflexus,paniculatus,tricolor κ.τ.λ. εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους είδη.Τα περισσότερα (βλήτα) είναι καλλωπιστικά. Δεν γνωρίζω ακριβώς από ποιο είδος προέρχεται ο σπόρος που έρχεται τυποποιημένος κυρίως από λατ.Αμερική.
την άλλη οικογένεια δεν τη γνωρίζω...
μήπως γίνεται αυτός ο διαχωρισμός ανάλογα τη χλωρίδα στην οποία ανήκουν(ευρωπαική ή ασιάτικη π.χ.)
δική μου απλοϊκή σκέψη ,μη γελάτε...
αν βρείτε άκρη διαφωτείστε μας πληζ
ναι,έχεις δίκιο,ξέχασα να το γράψω
φοριέται και μόνο του (πρωί ή βράδυ) αλλά κάποια δέρματα μπορεί να νιώσουν και ανάγκη υδατικής πάνω από αυτό. όπως όλα τα σέρουμ σύσφιξης
τη σκουτ. τη βρήκα μόνο στο ελιξίριον-ευριπίδιυ(αυτός ο δρόμος πια έχει τη δική του ιστορία)
λίγο πιο κάτω από το ....ακατονόμαστο
Τελικά δε θα μείνει κατάστημα του είδους που να μη μας ξέρουν και να ρωτάνε:τι θα τα κάνετε;
έχει τα φύλλα της σκουτ. σε πούδρα
μακάρι να βρει και να φέρει ρίζα
νομίζω πια,ότι όταν τους ζητούν σπάνια βότανα,αρέσκονται να ρωτούν όπως λες,για να μαθαίνουν και αυτοί ,είναι κόλλημα ομολογουμένως!!
που λέγεται και
English ~ Love-Lies-Bleeding, Tassel
Flower
Ayurvedic ~ Raam-daanaa (grain)
και κάνει πολλά καλά καθώς κι αυτά τα θαύματα με τις χοληστερόλες κλπ, ΑΛΛΑ μελέτες έδειξαν (Natural Medicines
Comprehensive Database,2007) οτι τα Amaranth muffins, δεν κατεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης περισσότερο από μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, γι' αυτό όχι στα μάφινς, καλύτερα στην ανεπεξέργαστη κατανάλωση :)
Τα έτρωγα με λαχτάρα τα βλήτα, τώρα θα τα κυνηγάω περισσότερο...(όχι τα βλήτα της καθομιλουμένης)
Ούφ-Έκθεση τέλος.Μεγάλη η χάρη σας γλυκοτάτη...
Ά! Sadigi ο βίος της Θεοδώρας ήταν πολυτάραχος θα έλεγα κομψά- κομψότατα, διαθέτω και χιούμορ όμως και θα πω ότι έκανε εκτός άλλων σημαντικών πραγμάτων στην γήινη ζωή της και σύλλογο για τις συνταξιούχες εταίρες (το πρώην της επάγγελμα)!
:))))))))))
Καλό βράδυ...
την έχω πάντα στη μνήμη μου σαν το πρόσωπο-κλειδί που ήταν πίσω από τη δίκαιη και πιο ..."σοσιαλιστική" μεταρρύθμιση που προσπάθησε ο Ιουστινιανός... τώρα ο βίος της...τι να πει κανείς? εκκεντρικότητες διασήμων!!!
πίσω στα δικά μας τώρα
by the way πώς κατάφερε πάλι αυτό το παιδί(μάραθος) και φύτρωσε εκεί που δεν το σπείραμε,ε΄να μυστήριο πράμα
στο νετ είδα ότι οι 2 οικ/ειες crassulaceae kai amaranthaceae ανήκουν στο ίδιο βασίλειο:plantae ,στην ίδια τάξη:magnoliopsida, και στον ίδιο τομέα:magnoliophyta αλλά σε διαφορετική διάταξη(δεν ξέρω βέβαια τι σημαίνουν αυτά πρακτικά) μήπως εκεί γίνεται κάποιο μπέρδεμα με τους 2 αμάρανθους? το 1 ζαρζ/ικο και το 2 δημητ/κό όμως και τα 2 με σπόρους
έτσι τα είχα μπερδέψει και στο ποστ του μάραθου και έδωσα συνταγή με αμάρανθο
και γιατί στην Αρκαδία τον μαρ. τον λένε και αμάραΝΤο
ξέρω και ένα δημοτικό τραγόυδι "της τάβλας" για το μάραθο-αμάραντο!!!!
ο μάραθος που τον λένε και αμάραντο ,είναι το μυρωδικό της οικογένειας Σκιαδανθών
ο αμάρανθος το δημητ/κό της συνταγής είναι της οικ/ας amaranthaceae
ο αμάραντος της οικ/ειας crassulaceae ποιός είναι????
Χονδρικά και πολύ χονδρικά λέμε, κατάλαβα στο λίγο ψάξιμο χθες (κι αν γνωρίζει και άλλη κορασίς θα μας υποχρέωνε) οτι:
α) αφήστε τον μάραθο των μαραθοπιτακίων απέξω, είναι άλλη φαμίλια
β)αφήστε τον αμάραντο της Οικογενειας Κρασουλίδαι (Crassulaceae) απέξω, είναι τύπου κακτοειδές-αμάραντος-γλαστρών (χονδροχονδροειδέστατα)
γ) ο Amaranthus που μας ενδιαφέρει έχει πάρα πολλά είδη, ένα είναι τα βλήτα που τρώτε σαλάτα στις ταβέρνες, ενώ από ξαδερφάκια του παίρνονται οι περίφημοι ΄σουπερ σπόροι...
υ.γ. μη μου στεναχωριέστε για την αείμνηστη Θεοδώρα που έγινε διάσημη από τις πράξεις τις...Αν θεωρείτε οτι Nomen est omen η Ίσιδα ο Ώρος και ο Ρα υπάρχουν στην ουσία του ονόματος...:)))
Καλό σ/κ!
ααα, δύσκολα μας βάλατε σαντιγύ, και άντε ψάξε βρες..
Λοιπόν, κοιταξα τη βιβλιογραφία για τη σκουτελάρια και δεν βρήκα αναφορά παρα μόνο στον οδηγό βοτανοθεραπείας του Hoffman.
Βρήκατε εποχή ντίαρεστ για να μας βάζατε χομγουρκ, όχι τίποτα άλλο, ξεχασα να πάρω και το βιβλίο μαζί μου.
Ο hoffman εξαίρει τις νευροτονωτικές και αντικαταθλιπτικές της ιδιότητες, τη θεωρεί δε τελείως ακίνδυνη χωρίς καμμιά παρενέργεια.
Θα επιστρεψω με περισσότερες πληροφορίες, αϊ προμιζ.
Για το αμάρανθο δεν έκανα ρισερτς, αρκετά κομπλικέ μου φαίνεται και θέλει χρόνο.
Ντιαρεστ σαντιγύ, μια απορία την έχω,
κάνατε το κόπο και πήρατε τόσα ΒΙΟ, γνωρίζετε τις εμπορικές μάρκες απέξω, μας προτείνετε ένα θαυμάσιο τζελ, αν και το χρώμα δεν σας ικανοποιούσε (χλαπάτσα), το Ε (χρώμα) γιατι το επιλέξατε;
θέτε να σας βγάλω τον ανανά από το καπέλο;-)
εγω η άσχετη... μεταξύ σας τι θέλω...
απα πα πα...ζαλίστηκα!!
θα μείνω ακαλωπιστη τελικά...
καλα να περνατε
φιλιά καρυστινά
όχι αγαπητή μην απαγοητεύεστε,να μην μείνετε ακαλώπιστη,είναι πιο εύκολο απ' όσο φαντάζεστε....:))
εξαίρετη ISIDORA
θα είμαι στο πλάι σας στον αγώνα εξερέυνησης ...άλλων αινιγματικών βοτάνεων :)))
my queen εεε... για το συντηρητικούλι λέτε ε? εεεε....ναι κοιτάξτε βασιλομήτωρ μου και μεγαλειοτάτη μου? και ...μα πως λάμπετε έτσι τώρα τελευταία? είχε απομείνει my dear στο ντουλάπι μου από την προ-bio εποχή μου,
ε ναι λοιπόν έχω και εγώ ένα ένοχο παρελθόν i admit!!
και ένα κλατς-κλατς έκανα my queen η ατάσθαλος αλλά μετά το πέταξα, το πέταξα ,το πέταξα ,αι σουέρ
επιπλήξτε με μου αξίζει αλλά πληζζζζζζζζ..κλαψ... μη μου βγάλετε τους ανανάδες...δεν θα το αντέξω!!!
Λες να το φτιάξω και να βάλω βάμμα άλλου βοτάνου;
Τι θα συνιστούσες;
ούτε κι εγώ έβαλα σκουτ. γιατί δεν είναι ακόμα έτοιμη
έβαλα τζίνσενγκ βάμμα που είχα πρόχειρο
θα έλεγα αβίαστα , βάλε ότι έχεις ,όλα καλά είναι,το καθένα έχει την αξία του...
πες μου εντυπώσεις, γλυκιά...
Κανένα από τα δύο δεν ήξερα παρά μόνο από την αναφορά σου στο προηγούμενο ποστ. Άραγε έχουν αμάρανθο τα βιολογικά; Γιατί οπουδήποτε αλλού εδώ...αποκλείεται!
Σκέφτηκα να βάλω το φύκι irish moss,κόκκινο σαλέπι από το γνωστό μας μπαχαράδικο,που μας οφείλει ποσοστά τόσες αγορές και διαφήμιση που κάνουμε.
Η Μάγισσα γράφει ότι έχει φυτικό κολλαγόνο(καλό ε;) και με το βράσιμο γίνεται τζελ.Ενώνω τα δυο τζελ,βάζω κι ένα καλό λαδάκι και αιθέρια-τι λες;
Deli,"τρελή" καρναβαλίστρια σήμερα αγόρασα από βιολογικά,είναι της BIO HELLAS.
δεν περιλαβένετε τον αμάρανθο στα μαγικά σας χέρια να μας τον μαγειρέψετε κάπως? μετά το καρναβάλι βέβαια!!δε θα πάτε στην Πάτρα??
καλή διασκέδαση!!!
eleni μου ποιό φύκι? ποιές μεταξωτές κορδέλες?που?πότε? πως?έχει γράψει σχετικά η magic και δεν το ξέρω?που? πότε?και τι κάνει αυτό το φύκι eleni μου?είναι καλό?να το βάλεις ναι ναι καλό θα είναι και να μου πεις και μένα!!σέρουμ-μολότωφ θα το ονομάσουμε μετά.
:-)))
sadigi, κάτω από τη βάση θα σας βάλει η δασκάλα και με το δίκιο της:) όταν μας έλεγε για φύκια και μεταξωτές κορδέλες (δείτε ποστ κρεμας πορτοκαλιού στα ελιξήρια) εσείς ράβατε μοντελάκια για τους ιππικούς!:Ρ Δασκάλα, εγώ ως άκρως ευσεινήδητη μαθητιώσα, περιμένω αστεράκι!:ΡΡ
Καλό τριήμερο αποκριάς-Κ. Δευτέρας!
καλημέρα και σε σένα και καλώς ήρθες
ναι ,να ασχοληθείς,μην το φοβάσαι αλλά θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις να εφοδιάζεσαι με πιο εύκολα υλικά και να πειραματιστείς μέχρι να του πάρεις τον αέρα.κοίταξε τα βασικά στο beautyelixirs και πάνω του
ωστόσο σου δίνω και την www.bahar.gr που ίσως κάνει αποστολές και να βρεις αυτό που ψάχνεις
όσο για τις δοσολογίες αναφέρονται σε όγκο δηλ.
1 κουτ.σούπας=15ml
1 κουτ. γλυκού=5 ml
1 κούπα νερό=240ml
δεν θα συμβεί και τίποτα τραγικό αν σου ξεφύγει και κανά ml,απλώς μπορεί να βγει πιο αραιό ή πιο σφιχτό,πάντως τζελ θα βγει .
καλή αρχή
όλα αυτά ,με τόσο πολύ νερό μου είναι ευαισθητάκια, δεν γνωρίζω το χαρακτήρα της βρώμης εν βρασμώ
όμως τούτο εδώ το έχω τιθασεύσει με βάμμα ,βόρακα ,γκρέιπφρουτ και ψυγείο
τα 100 ml που θέλω το μήνα περίπου,καλά μου συμπεριφέρονται
δοκιμάστε πιο λίγη ποσότητα και βλέπετε!
αυτούνα αυτού τα τζαναμπέτικα τα σπόρια δεν πάνε από κει πούρθαν?ωωωχχχ μωρ'αδεlφούλα μ':)))
ευχαριστώ για τα σκονάκια
τι θάκανα χωρίς εσάς καλές μου συμμαθήτριες ,δεν βγαίνει η ύλη η μπαμπέσα!
μη με δώσετε στην queen κιεγώ θα σας
καλύψω όταν θα πάτε για μαγείρεμα!!
εγώ φταίω που όταν μας έλεγε για φύκια εγώ είχα το νου μου στα μεταξωτά ?
όσο για τα μοντελάκια μας του ιππικού
οχι οτι τα ραβω εγω αλλα ενα θα σας πω: μου τα ζήτησε το καλλιτεχνικό τρίδυμο Γιώργος Μάγγας,Τζουλι και το κλαρίνο τους και τους είπα ΟΧΙ
popelix, καλοφάγωτα τα γκότζι:) για το amaranth δεν ήθελα να σας φοβήσω, να σας προειδοποιήσω μόνο. Βράστε λίγο και δοκιμάστε για να δείτε τι εννοώ για τη γεύση. Έχω βάλει ωμό σε μπισκότα και έκανε κριτς κριτς, δε μαλάκωσε με το ψήσιμο, οπότε έχετέ το υπόψιν, μήπως να το μουσκεύατε πριν το βάλετε στο ψωμί
sadigi, τώρα και μοδιστρούλα!
δεν κάνει τίποτα...ότι χρειαστείς στη διάθεσή σου
για κοίτα και εδώ
www.elixir.com.gr
φιλιά
είδατε πρόοδο;από τις κελεμπίες στα outfits!!!
δεν γνωρίζω το φυτό στη φυσική του κατάσταση,μόνο στην τριμμένη-αλευρωμένη και τώρα που το λες θυμήθηκα τον ελιξιρτζή που τον ρώτησα ποιο είδος σκουτ. μου δίνει και τι μου λέει και με ταράζει;είναι στα γερμανικά ,είναι και σκοτεινά στην αποθήκη και δεν τα βγάζω τα γράμματα!!!
εδώ τόχα να του πω δώστε μου ένα φακό και θα ψάξω εγώ τα τσουβάλια,πέφτω τόσο χαμηλά ναι!!!
σήμερα το πρωί έκανα την μάσκα σπιρουλίνα(πως μυρίζει έτσι ,ρε φίλε;)και για μισή ώρα ,όλοι νόμιζαν πως θα ντυθώ Ράμπο-Σταλόνε,γέλασαν αλλά κανείς δεν ήθελε να με πάρει έξω μαζί του!!! δεν μπορώ ακόμα να καταλάβω το γιατί!!;;;
o ανανάς του καπέλου σας τελικά θα έχει την τύχη του ποστ της Εύας
( see post above)
καλό μήνα :)
και τό 'πα η σουρτούκω
σαντιγί? άστα θεαθήναι τα λούσα και τα μεταξωτά,δεν θα σου βγουν σε καλό!
αλλά δεν μ'άκουσα και νάτα τώρα
my queen δώκε τε μου
1 ευκαιρία ακόμαααα
τίποτααα δεν σου ζητώ παραπάνωωω
και στο σταυρό που σας κάνω ότι βάφω απέ δω και πέρα θα είναι μόνο με την - πως μυρίζει έτσι -? σπιρουλίνα ή καλύτερα θα τα αφήνω στην φυσική τους κατάσταση,για να με πιστέψετε
ότι χρώμα και να'ναι!!!!
είδατε τη συνταγή στα ελιξίρια; tres aromatique :)
by the way αυτή που δεν αντέχω με την καμμία είναι η σιτρονέλλα,περίεργο ε;και μόνο που τη σκέφτομαι ...ανατριχιάζω μπρρρ
αξιοπερίεργο πάντως το πως αντιδρά έτσι το σώμα μας με συγκεκριμένες μυρωδιές!!!