Εδώ και αρκετό καιρό η δημιουργία μιας
αντηλιακής κρέμας "παρενοχλούσε" τις σκέψεις μου. Δεν ήθελα να είναι όμως μόνον αντηλιακή αλλά και ενυδατική, βιταμινούχα, με τάσεις αναδόμησης της επιδερμίδας και πάνω απ’ όλα ελαφριά, στεγνή και εύκολα απορροφήσιμη. Άντεξα για αρκετές ημέρες σ’ αυτόν τον παιδεμό των σκέψεων, αφού είχα και την κακή μου σύμμαχο την αναβλητικότητα με τη φίλη της την τεμπελίτιδα να μου κάνουν συντροφιά (μου είχαν γίνει κολλιτσίδες). Ό μ ω ς σε μια από τις ηλιόλουστες μέρες που περάσανε απ’ την καρδιά του Χειμώνα, η πρώτη δειλή πνοή της Άνοιξης για το χατίρι της Αλκυόνας, ήταν αρκετή για να με κάνει να πάω στο μαγικό δάσος των βιβλίων και του νέτ και να μαζέψω τα υλικά που θα μπαιναν στο τσουκάλι για να ματζουνευτεί η κρεμούλα η πολυσύνθετη, ιδανική για πρωινή χρήση. Ιδού λοιπόν τι μάζεψα απ’ το δάσος…


Rubus idaeus seed oil. Rubus είναι το επιστημονικά όνομα του κοινού γένους των φυτών βάτος, που ανήκουν στην τάξη των ροδιδών της οικογενείας Rosaceae. Λέγεται αλλιώς σμεουριά, ήμερος βάτος, φραμπουάζ, το γνωστό κι αγαπημένο μας “ήμερο” βατόμουρο. Τα κυρίως χρησιμοποιούμενα μέρη είναι οι καρποί και τα φύλλα. Στους καρπούς περιέχονται φλαβονοειδή (καμφερόλη, κουερσετίνη), αλκαλοειδή (φραγκαρίνη), βιταμίνες Α, Β, C, Ε, {πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε (α και γ-τοκοφερόλης) καθώς και καροτενοειδών (βιταμίνη Α)}, αλλά και οξείδιο του σιδήρου, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φωσφόρος, ασβέστιο, τανίνες, ποτάσσιο, κιτρικό και μηλικό οξύ, σάκχαρα, πηκτίνη, πτητικά έλαια. Το έλαιο των σπόρων του βατόμουρου είναι ένας δυναμίτης καλής ενέργειας. Η μοναδική του σύνθεση βελτιώνει την κατάσταση του δέρματος και το προστατεύει το από τις καταστροφικές επιδράσεις των UV-A και UV-B ηλιακών ακτινών με αντηλιακές ιδιότητες που μετρήθηκαν από 28-50 SPF, ισάξιες με αυτές του διοξειδίου του τιτανίου. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα λιπαρά οξέα που αφθονούν στο έλαιο των σπόρων του βατόμουρου είναι τα λινελαϊκά, (lenoleic) τα άλφα-λινελαϊκά (alpha-lenolenic) και τα ελαϊκά οξέα (oleic acids). Η ύπαρξη των ω3 και ω6 λιπαρών οξέων ευθύνεται για την μείωση του οξειδωτικού στρες της επιδερμίδας.
Τα φύλλα είναι επίσης πλούσια σε τανίνες και σίδηρο. Είναι στυπτικά, εφιδρωτικά, μαλακτικά και βοηθούν σε περίπτωση αναιμίας, ατονίας, διαβήτη, στηθάγχης και δυσεντερίας, διάρροιας, υπέρτασης, αιμορροΐδων. Χρησιμοποιούνται με πλύσεις για την θεραπεία των εγκαυμάτων, είναι επουλωτικά των πληγών και είναι άριστος σύμμαχος στις φλεγμονές του φάρυγγα και της υγιεινής του στόματος γενικότερα, ιδίως σε συνδυασμό με το έλαιο που είναι αποτελεσματικότατο κατά της ουλίτιδας. Γυναικολογικά το αφέψημα των φύλλων χρησιμοποιείται για την ενίσχυση και τον τόνο των μυών της μήτρας, αντιμετωπίζει την παράτυπη ή υπερβολική εμμηνόρροια, ανακουφίζει από τις κράμπες της εμμηνόρροιας, βοηθά στις οδύνες του τοκετού όταν πίνεται μετά τον έκτο μήνα (1 φλιτζάνι καθημερινά ημερησίως) και θεωρείται γαλακταγωγό. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας, γλυκών και λικέρ. Τα φύλλα συλλέγονται κατά την άνοιξη, ενώ οι καρποί όταν ωριμάσουν δηλαδή προς το τέλος του καλοκαιριού.
Rubus fruticosus. Είναι ένας από τους “άγριους” αδελφούς βάτους του rubus idaeus, με αντίστοιχες ιδιότητες, είναι ο γνωστός αυτοφυής βάτος ο θαμνώδης. Υπάρχουν πολλές δεκάδες είδη της ίδιας οικογένειας με κοινές ιδιότητες, ενώ οι “βάτοι” όπως αναφέρεται στη Wikipedia υπάρχουν για τουλάχιστον 23,7 -36,6 εκατομμύρια χρόνια!!! Αναλογιστείτε λοιπόν την ισχυρότατη δομή του DNA αυτών των φυτών και τη δύναμη της διατήρησής τους στις χιλιετίες!!! Δέστε εδώ και μια άλλη γλυκύτατη χρήση των καρπών...
Hazelnut oil, με αντηλιακές ιδιότητες, θρεπτικό και ελαφρύ έλαιο.
Camelia sinensis oil έλαιο με ικανότητα να μπλοκάρει τις βλαβερές ακτινοβολίες UV, ενυδατώνει, διεισδύει και απορροφάται εύκολα, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πλούσιο σε βιτ Ε και ολεϊκό οξύ, λειαίνει τις λεπτές γραμμές, ενδείκνυται για λιπαρά δέρματα.
Rosa moschata oil, εξαιρετικό ελαφρύ έλαιο, της ιδίας οικογενείας των Ροδιδων, βοηθητικό εκτός των άλλων και κατά των ευρυαγγειών.
Avocado oil, με αντηλιακές ιδιότητες, πλούσιο σε βιταμίνες, κατά των λεκέδων του δέρματος, απορροφάται εύκολα.
Έλαιο ιπποφαούς ένα πολυτιμότατο έλαιο με πλουσιότατες ιδιότητες αντίστοιχες του rubus idaeus, που προάγει την αντηλιακή προστασία και την ανάπλαση του δέρματος.
Carrot seed oil ένα πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, β-καροτένιο βιταμίνες Α,F,Ε και προβιταμίνη Α που βοηθά στην εξισορρόπηση και την επούλωση του δέρματος.
Έλαιο από κουκούτσια ροδάκινου, θρεπτικό, ενυδατικό και ελαφρύ.
Εκχύλισμα Αλόης σε γλυκερίνη για έξτρα ενυδάτωση, τόνωση και προστασία.
Αφού λοιπόν καλοζαλιστίκαμε με τόσες πληροφορίες πάμε να ενώσουμε τα μαγικά συστατικά που βρήκαμε στο “δάσος”…
Συστατικά για περίπου 90 ml κρέμας (5 ml = 1 κ.γ ~ 15 ml = 1 κ.σ.)
Ελαιώδης φάση
2 κ.γ. rubus idaeus seed oil
1½ κ.γ. φουντουκέλαιο
½ κ.γ. camelia sinensis oil
½ κ.γ. avocado oil
½ κ.γ. rosa moschata oil
10 στγ. έλαιο ιπποφαούς
5 στγ. έλαιο σπόρων καρότου
Υδατική φάση
3 κ.σ. δυνατό έγχυμα φύλλων βάτου (μυρίζει ελαφρώς σαν τριαντάφυλλο!)
2 κ.γ. τζελ αλόης
1 κ.γ. aloe vera oil (εκχύλισμα σε γλυκερίνη)
Γαλακτωματοποιητής
1 ½ κ.γ. emulsifying wax φυτικής προέλευσης
Πρόσθετα
¼ κ.γ. αλλαντοΐνη
5 ~10 στγ. βάμμα* καρπών άγριου βατόμουρου
3 κάψουλες βιτ. Ε
5 στγ. bisabolol
10 στγ. εκχύλισμα σπόρων grapefruit (συντηρητικό)
Φυσικό αιθέριο έλαιο βατόμουρου δεν βρήκα στο δάσος, αν και το βάμμα μοσχομύρισε σαν γλυκό λικέρ από βατόμουρο και μ’ έβαλε σε σκέψεις… γι’ αυτό μπορείτε να βάλετε
10 στγ. ροδόξυλο
5 στγ. λεβάντα
4 στγ. γεράνιο
2 στγ. τριαντάφυλλο
ή όποιο αιθέριο ικανοποιεί τις ανάγκες του δέρματός σας.
Για να φτιάξουμε την κρέμα ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες.
Τα φύλλα είναι επίσης πλούσια σε τανίνες και σίδηρο. Είναι στυπτικά, εφιδρωτικά, μαλακτικά και βοηθούν σε περίπτωση αναιμίας, ατονίας, διαβήτη, στηθάγχης και δυσεντερίας, διάρροιας, υπέρτασης, αιμορροΐδων. Χρησιμοποιούνται με πλύσεις για την θεραπεία των εγκαυμάτων, είναι επουλωτικά των πληγών και είναι άριστος σύμμαχος στις φλεγμονές του φάρυγγα και της υγιεινής του στόματος γενικότερα, ιδίως σε συνδυασμό με το έλαιο που είναι αποτελεσματικότατο κατά της ουλίτιδας. Γυναικολογικά το αφέψημα των φύλλων χρησιμοποιείται για την ενίσχυση και τον τόνο των μυών της μήτρας, αντιμετωπίζει την παράτυπη ή υπερβολική εμμηνόρροια, ανακουφίζει από τις κράμπες της εμμηνόρροιας, βοηθά στις οδύνες του τοκετού όταν πίνεται μετά τον έκτο μήνα (1 φλιτζάνι καθημερινά ημερησίως) και θεωρείται γαλακταγωγό. Στη ζαχαροπλαστική χρησιμοποιείται για την παρασκευή μαρμελάδας, γλυκών και λικέρ. Τα φύλλα συλλέγονται κατά την άνοιξη, ενώ οι καρποί όταν ωριμάσουν δηλαδή προς το τέλος του καλοκαιριού.

Hazelnut oil, με αντηλιακές ιδιότητες, θρεπτικό και ελαφρύ έλαιο.
Camelia sinensis oil έλαιο με ικανότητα να μπλοκάρει τις βλαβερές ακτινοβολίες UV, ενυδατώνει, διεισδύει και απορροφάται εύκολα, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, πλούσιο σε βιτ Ε και ολεϊκό οξύ, λειαίνει τις λεπτές γραμμές, ενδείκνυται για λιπαρά δέρματα.
Rosa moschata oil, εξαιρετικό ελαφρύ έλαιο, της ιδίας οικογενείας των Ροδιδων, βοηθητικό εκτός των άλλων και κατά των ευρυαγγειών.
Avocado oil, με αντηλιακές ιδιότητες, πλούσιο σε βιταμίνες, κατά των λεκέδων του δέρματος, απορροφάται εύκολα.
Έλαιο ιπποφαούς ένα πολυτιμότατο έλαιο με πλουσιότατες ιδιότητες αντίστοιχες του rubus idaeus, που προάγει την αντηλιακή προστασία και την ανάπλαση του δέρματος.
Carrot seed oil ένα πλούσιο σε μεταλλικά άλατα, β-καροτένιο βιταμίνες Α,F,Ε και προβιταμίνη Α που βοηθά στην εξισορρόπηση και την επούλωση του δέρματος.
Έλαιο από κουκούτσια ροδάκινου, θρεπτικό, ενυδατικό και ελαφρύ.
Εκχύλισμα Αλόης σε γλυκερίνη για έξτρα ενυδάτωση, τόνωση και προστασία.
Αφού λοιπόν καλοζαλιστίκαμε με τόσες πληροφορίες πάμε να ενώσουμε τα μαγικά συστατικά που βρήκαμε στο “δάσος”…
Συστατικά για περίπου 90 ml κρέμας (5 ml = 1 κ.γ ~ 15 ml = 1 κ.σ.)
Ελαιώδης φάση
2 κ.γ. rubus idaeus seed oil
1½ κ.γ. φουντουκέλαιο
½ κ.γ. camelia sinensis oil
½ κ.γ. avocado oil
½ κ.γ. rosa moschata oil
10 στγ. έλαιο ιπποφαούς
5 στγ. έλαιο σπόρων καρότου
Υδατική φάση
3 κ.σ. δυνατό έγχυμα φύλλων βάτου (μυρίζει ελαφρώς σαν τριαντάφυλλο!)
2 κ.γ. τζελ αλόης
1 κ.γ. aloe vera oil (εκχύλισμα σε γλυκερίνη)
Γαλακτωματοποιητής
1 ½ κ.γ. emulsifying wax φυτικής προέλευσης
Πρόσθετα
¼ κ.γ. αλλαντοΐνη
5 ~10 στγ. βάμμα* καρπών άγριου βατόμουρου
3 κάψουλες βιτ. Ε
5 στγ. bisabolol
10 στγ. εκχύλισμα σπόρων grapefruit (συντηρητικό)
Φυσικό αιθέριο έλαιο βατόμουρου δεν βρήκα στο δάσος, αν και το βάμμα μοσχομύρισε σαν γλυκό λικέρ από βατόμουρο και μ’ έβαλε σε σκέψεις… γι’ αυτό μπορείτε να βάλετε
10 στγ. ροδόξυλο
5 στγ. λεβάντα
4 στγ. γεράνιο
2 στγ. τριαντάφυλλο
ή όποιο αιθέριο ικανοποιεί τις ανάγκες του δέρματός σας.
Για να φτιάξουμε την κρέμα ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες.
Προσπαθούμε να μην ανεβάσουμε περισσότερο από 38-39 βαθμούς τα έλαια κατά την θέρμανση.
Το καροτέλαιο, και το ιπποφαές καλύτερα να προστεθούν προς τα τέλη της παρασκευής μας, πριν τα αιθέρια.
Το βάμμα* είναι στυπτικό, αν δεν υπάρχει ανοχή στο δέρμα το αποφεύγετε, διαφορετικά θερμαίνεται από την αρχή της υδατικής φάσης . Αν υπάρχει ανοχή στο οινόπνευμα, μπορείτε να το προσθέσετε στο τέλος με τα αιθέρια, για μεγαλύτερη συντήρηση και εξουδετέρωση της λιπαρής αίσθησης. Τα πιο ξηρά δέρματα αυξάνουν το έλαιο αβοκάντο σε ποσότητα ανάλογη των αναγκών τους.
Αν παρόλα αυτά θέλετε κάτι ακόμη πιο ελαφρύ και ξεδιψαστικό της επιδερμίδας σαν βάση πριν την αντηλιακή σας, μία mousse~ cream avocado- peach, εύκολη και γρήγορη νομίζω πως είναι ότι πρέπει…
Το καροτέλαιο, και το ιπποφαές καλύτερα να προστεθούν προς τα τέλη της παρασκευής μας, πριν τα αιθέρια.
Το βάμμα* είναι στυπτικό, αν δεν υπάρχει ανοχή στο δέρμα το αποφεύγετε, διαφορετικά θερμαίνεται από την αρχή της υδατικής φάσης . Αν υπάρχει ανοχή στο οινόπνευμα, μπορείτε να το προσθέσετε στο τέλος με τα αιθέρια, για μεγαλύτερη συντήρηση και εξουδετέρωση της λιπαρής αίσθησης. Τα πιο ξηρά δέρματα αυξάνουν το έλαιο αβοκάντο σε ποσότητα ανάλογη των αναγκών τους.
Αν παρόλα αυτά θέλετε κάτι ακόμη πιο ελαφρύ και ξεδιψαστικό της επιδερμίδας σαν βάση πριν την αντηλιακή σας, μία mousse~ cream avocado- peach, εύκολη και γρήγορη νομίζω πως είναι ότι πρέπει…
Για 45 ml περίπου
1 κ.γ. avocado oil
1 κ.γ. έλαιο σπόρων ροδάκινου
25 ml έγχυμα φύλλων βατόμουρου
1 κ.γ. έλαιο σπόρων ροδάκινου
25 ml έγχυμα φύλλων βατόμουρου
10 ml aloe gel
1/2 κ.γ. emulsifying wax
5 στγ. εκχύλισμα grapefruit seed oil
5 στγ. εκχύλισμα grapefruit seed oil
Δεν ξεχνώ και τους/τις πιο temps belles, καλοπερασάκηδες δηλαδή, είδος τιμημένο, και ιδού μια εύκολη αντηλιακή βερσιόν: σε 15 ml ελαφριού αντηλιακού ελαίου, προσθέστε 5 ml rubus seed oil, ανακινήστε και απλώστε λίγες σταγόνες στο πρόσωπο κάνοντας ελαφρύ μασάζ, μέχρι να απορροφηθεί τελείως. Ο δείκτης προστασίας είναι γύρω στο 10 ενώ στην κρέμα το υπολόγισα ότι είναι περίπου 7 με 10. Το έγχυμα φύλλων βάτου μπορεί να αντικατασταθεί από πράσινο τσάι. 
Για όσες και όσους δεν διαθέτετε rubus seed oil, ας κάνετε μια προσπάθεια να εκχυλίσετε τους πλυμένους, αποξηραμένους και κοπανισμένους καρπούς του άγριου βατόμουρου που αφθονεί στη χώρα μας, σε γλυκερίνη ή σε ένα έλαιο με ελαφριές αντηλιακές ιδιότητες (σουσαμέλαιο, φουντουκέλαιο, αβοκάντο). Φυσικά το αποτέλεσμα θα φέρει αραιότερης έντασης ιδιότητες και θα πρέπει να ελέγξετε και το ph του.
Για να κάνετε τη δουλειά μόνοι/ες σας θα πρέπει να ξεχωρίσετε τα φύλλα από τους καρπούς με τη βοήθεια μιας λαβίδας κι ενός ψαλιδιού για να μην τσιμπηθείτε και να τους κονιορτοποιήσετε (η προσπάθεια με το μικρό γουδί κατέληξε στο μπλέντερ). Μετά απ' όλα αυτά, η διαδικασία για το βάμμα και την εκχύλιση σας είναι γνωστή. Τόσο το βάμμα, όσο και το εκχυλισμένο έλαιο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χρωματίζοντας, και όχι μόνον, τις λοσιόν, τις κρέμες σας, τα σαπούνια σας και το Raspberry lip balm σας (στο coming soon ή μάλλον not so soon επεισόδιο…) Ουφ… νομίζω πως κάτι ακόμα ξέχασα, αλλά που θα πάει θα το θυμηθώ… 
Κι επειδή αργούμε αλλά δε λησμονούμε όταν τάζουμε, ιδού και μια συνταγή γλυκίσματος συριακής προέλευσης, ένας αμυγδαλωτός γλυκός πειρασμός με την ταιριαστή ονομασία … “το φίδι” !
Υλικά
100 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα
300 γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα
150 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. βούτυρο αγελαδινό μαλακό
1 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
1 κ.σ. ροδόνερο ή ανθόνερο πορτοκαλιού
Φύλλο κρούστας
1 κρόκος αυγού
Για όσες και όσους δεν διαθέτετε rubus seed oil, ας κάνετε μια προσπάθεια να εκχυλίσετε τους πλυμένους, αποξηραμένους και κοπανισμένους καρπούς του άγριου βατόμουρου που αφθονεί στη χώρα μας, σε γλυκερίνη ή σε ένα έλαιο με ελαφριές αντηλιακές ιδιότητες (σουσαμέλαιο, φουντουκέλαιο, αβοκάντο). Φυσικά το αποτέλεσμα θα φέρει αραιότερης έντασης ιδιότητες και θα πρέπει να ελέγξετε και το ph του.
Κι επειδή αργούμε αλλά δε λησμονούμε όταν τάζουμε, ιδού και μια συνταγή γλυκίσματος συριακής προέλευσης, ένας αμυγδαλωτός γλυκός πειρασμός με την ταιριαστή ονομασία … “το φίδι” !
Υλικά
100 γρ. αμύγδαλα ολόκληρα
300 γρ. αμύγδαλα κοπανισμένα
150 γρ. ζάχαρη άχνη
125 γρ. βούτυρο αγελαδινό μαλακό
1 κ.γ. κανέλλα σε σκόνη
1 κ.σ. ροδόνερο ή ανθόνερο πορτοκαλιού
Φύλλο κρούστας
1 κρόκος αυγού
Ροδίζετε τα ολόκληρα αμύγδαλα σε λίγο βούτυρο σε χαμηλή φωτιά, να
γίνουν τραγανά δίχως να καούν.Τα βάζετε στο γουδί ή στο μπλέντερ και τα θρυμματίζετε μέχρι να γίνουν κομμάτια σαν πολύ χοντρό αλάτι. Τα ανακατεύετε με τα κοπανισμένα αμύγδαλα, προσθέτετε τη ζάχαρη, 100 γρ. από το βούτυρο, την κανέλλα και το ροδόνερο. Ζυμώνετε τα υλικά μέχρι να γίνουν μια απαλή πάστα, και βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε 2 φύλλα κρούστας και ενώνετε τις άκρες με τον κρόκο αυγού. Πλάθετε την αμυγδαλόπαστα σε μακρόστενο σχήμα πάχους 2 εκ. και την ακουμπάτε στην αρχή των φύλλων. Τυλίγετε την πάστα με το φύλλο σε ρολό. Συνεχίζετε με την υπόλοιπη πάστα μέχρι να τελειώσει, στριφογυρίζοντας κάθε ρολό σαν κουλουριασμένο φίδι. Χρησιμοποιείτε το αυγό για τις ενώσεις των ρολών και για να μην φαίνεται η ένωση. Βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι, λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και αλείφετε την επιφάνεια του γλυκού. Ψήνετε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αν θέλετε πασπαλίζετε όσο είναι ζεστό με άχνη ή και κανέλλα. Αφήνετε να κρυώσει και απολαμβάνετε …
Αυτή ήταν η ακριβής συνταγή, για το γλυκό που έχει τη γεύση σιροπιαστού χωρίς να είναι. Επειδή εμένα μου φάνηκε αρκετά γλυκό μείωσα κατά 30 γρ. τη ζάχαρη και κατά μισό κουταλάκι την κανέλλα και πρόσθεσα στα μυρωδικά ½ κ.γ. κοπανισμένο κάρδαμο και 1 δάκρυ μαστίχας. Αντικατέστησα και το αυγό με γάλα για τις ενώσεις των φύλλων. Το αποτέλεσμα ήταν ακόμη πιο γευστικό για μένα, αλλά και για όσους το δοκίμασαν και μου το ζητάνε. Τα μύγδαλα είναι προτιμότερο να τα βγάλετε εσείς απ’ το καβούκι τους, το γλυκό γίνεται ακόμη πιο νόστιμο.
Για να λιγωθείτε εντελώς, τσιμπήστε λιγάκι κι από το γλυκό βύσσινο μετά της συνοδείας σπιτικού liquer framboise!
Εις υγείαν!
γίνουν τραγανά δίχως να καούν.Τα βάζετε στο γουδί ή στο μπλέντερ και τα θρυμματίζετε μέχρι να γίνουν κομμάτια σαν πολύ χοντρό αλάτι. Τα ανακατεύετε με τα κοπανισμένα αμύγδαλα, προσθέτετε τη ζάχαρη, 100 γρ. από το βούτυρο, την κανέλλα και το ροδόνερο. Ζυμώνετε τα υλικά μέχρι να γίνουν μια απαλή πάστα, και βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε 2 φύλλα κρούστας και ενώνετε τις άκρες με τον κρόκο αυγού. Πλάθετε την αμυγδαλόπαστα σε μακρόστενο σχήμα πάχους 2 εκ. και την ακουμπάτε στην αρχή των φύλλων. Τυλίγετε την πάστα με το φύλλο σε ρολό. Συνεχίζετε με την υπόλοιπη πάστα μέχρι να τελειώσει, στριφογυρίζοντας κάθε ρολό σαν κουλουριασμένο φίδι. Χρησιμοποιείτε το αυγό για τις ενώσεις των ρολών και για να μην φαίνεται η ένωση. Βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι, λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και αλείφετε την επιφάνεια του γλυκού. Ψήνετε για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Αν θέλετε πασπαλίζετε όσο είναι ζεστό με άχνη ή και κανέλλα. Αφήνετε να κρυώσει και απολαμβάνετε …
Αυτή ήταν η ακριβής συνταγή, για το γλυκό που έχει τη γεύση σιροπιαστού χωρίς να είναι. Επειδή εμένα μου φάνηκε αρκετά γλυκό μείωσα κατά 30 γρ. τη ζάχαρη και κατά μισό κουταλάκι την κανέλλα και πρόσθεσα στα μυρωδικά ½ κ.γ. κοπανισμένο κάρδαμο και 1 δάκρυ μαστίχας. Αντικατέστησα και το αυγό με γάλα για τις ενώσεις των φύλλων. Το αποτέλεσμα ήταν ακόμη πιο γευστικό για μένα, αλλά και για όσους το δοκίμασαν και μου το ζητάνε. Τα μύγδαλα είναι προτιμότερο να τα βγάλετε εσείς απ’ το καβούκι τους, το γλυκό γίνεται ακόμη πιο νόστιμο.
Για να λιγωθείτε εντελώς, τσιμπήστε λιγάκι κι από το γλυκό βύσσινο μετά της συνοδείας σπιτικού liquer framboise!
Εις υγείαν!
Σχόλια
I don't know your language but i like your blog......
ευχαρίστως, πέστε που νάρθει ο φίλος μας ο τάπερ!
Happy birthday once again!
(μα τι multi-language είμαστε εδώ μέσα...)
Δηλώνω και επίσημα fun των ποστακίων σας αγαπητη Ιsidora, είναι πάντα εμπνευστικά!
αυτο το έλαιο φραμπουάζ μπορεί να σταθεί και μόνο του σε μια αντηλιακή κρέμα..Αλήθεια σε τι δείκτη υπολογίζετε αυτή (την πρωτη) που μας προτείνετε;
Οταν λέτε camelia sinensis, προφανώς εννοείτε infused oil, σωστά; αν όχι, πείτε να μαθαίνουμε..
Να προσθέσω πως το έγχυμα απο φύλλα βατου είναι στυπτικό και φτιάχνει άριστη λοσιον για λιπαρες επιδερμίδες.
Η προσθήκη αιθέριου λεβάντας είναι απαραίτητη, συνήθως βάζω μόνο αυτό στα αντηλιακά σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Ωραίος ο φίδης, αλλά αν και πρωί θα πάρω λικεράκι φραμπουάζ να φτιάξω το mood μου, όσο για το γλυκό βύσσινο -σας το'χω πει;-
-μας ακούει η deli;-) φτιάχνω πολύ ωραίο, και λικεράκι, και βυσσινάδα, αμέ...
Κι αλλα ηθελα να ρωτήσω αλλά τα ξέχασα, θα επανέλθω :)
Witch, από όσο γνωρίζω το Rubus idaeus seed oil έχει έναν δείκτη αντιηλιακής προστασίας από 28+
Δείτε και εδώ και τις σχετικές σημειώσεις: http://www.fromnaturewithlove.com/soap/product.asp?product_id=oilredraspberry
Και εδώ που τα λέμε είναι και κομμάτι δυσεύρετο..
Το σάιτ που προτείνεις είναι σούπερ ντουπερ, μόνο αν δοκιμάσει κανείς να κάνει παραγγελιά του φεύγει η χαρά σούμπιτη από το κόστος των μεταφορικών, 2πλάσιο της παραγγελιας!
Πάντως το καλοκαίρι, νομίζω πως το διοξείδιο του τιτανίου είναι αναπόφευκτο..
Επίσης νομίζω και η jojoba έχει έναν συμπαθητικό δείκτη αντηλιακής προστασίας...πρέπει να το ψάξομεν περαιτέρω!
Καλημέρα!!!
και αν δεν κάνω λάθος η 1η αντιηλ. του blog? επιτέλους θα έχουμε τη δική μας κρέμα μένει μόνο να βρω τα oils rubus ke camelia ,ξεσηκώθηκα τώρα...
οσο για το φίδι τι να πω?
το κοιτάω άλαλη όχι από φόβο μη με φάει αλλά απο λαχτάρα να το φάω εγώ
φιλια
Τα άλλα, jojoba, avocado, καρύδα, καριτέ, σύμφωνα με την Dina Falconi, έχουν λέει δείκτη 3-5..
έχω extra ανοιχτόχρωμο δέρμα και full ευαίσθητο στον ήλιο
θα μου πρότεινες ίσως να αυξήσω σε κάποιο υλικό τη δόση?
Dearest Witch, σας ζάλισα με το σεντόνι και δεν προσέξατε οτι τον λέω τον δείκτη του ρούμπους, 28-50, και οτι η κρεμούλα με τους υπολογισμούς που έκανα για τα 10ml rubus στα 80ml περίπου κρέμας έχει 7 - 10 spf, και το λαδάκι το τεμπέλικο περίπου 10 . Για το καλοκαίρι κι εγώ νομίζω οτι και μόνο του το ρουμπόλαδο θα δίνει καλή προστασία. Φτιάξτε μας μια και με διοξείδιο του τιτανίου, να χαρούμε πιο πολύ,(μαζί με τη συνταγή της βυσσινάδος και του γλυκού του κουταλακίου) αν και νομίζω οτι το καλοκαίρι δεν την γλυτώνω την εμπορική αντηλιακή. Το λάδι καμέλιας, είναι από την γιου νόου γερμανική εταιρία, και το αγόρασα ως έλαιο ψυχρής έκθλιψης, όχι infused, τουλάχιστον αυτό γράφει στο φιαλίδιο...
Ευχαριστώ που ψηφίζετε σεντονόφιλη :))))
Lilou χαίρομαι που σας αρέσει κι εσάς η βατομουριά :)
Sadigi ευγενεστάτη,τσιμπήστε ένα κομματάκι, είναι σχεδόν αθώο το φίδι...:)
http://en.wikipedia.org/wiki/Tea-oil_Camellia
Πιο εύκολο είναι να δώσω συνταγή βυσσινάδας από κρεμα με TiO2 γιατι αυτό πρεπει να ενοποιηθεί με τα λάδια σε ειδικο μηχανημα, η παρασκευή στο σπίτι θα δώσει πιο ερασιτεχνικά αποτελέσματα.
Φτιάχνω για το σώμα και το βάζω μόνο εγώ..μια χαρά δουλέυει. Δεν το δίνω όμως στους έτερους Καππαδόκες γιατί είναι πιο ευαίσθητοι -στο δέρμα λέω;-) από μένα και δεν ξέρω το τελικό spf.
Το λάδι καμέλιας το γνωρίζω, και μερσί για το λίνκ. Πολλές φορές είπα να το πάρω αλλά δεν το έκανα γιατί η σύστασή του είναι παρόμοια με του ελαιόλαδου.
Απλά σκέφτηκα μηπως ειναι εκχύλισμα πρασινου τσαγιου που ειναι φουλ στο αντιοξειδωτικό και βοηθαει στην ηλιοπροστασία..
Καλέ,τι ποταμός είσαι;
Ωραιότατες οι προτάσεις σου,αλλά υλικά δεν έχω.Άσε που θέλω total block αντηλιακή με το μεγαλύτερο δείκτη-όχι δεν είμαι ανοιχτόχρωμη,το αντίθετο,σταράτο δέρμα,αλλά δε μου αρέσει να μαυρίζω στο πρόσωπο.
Βατόμουρα έχουμε άπειρα,μπαίνουν στον προγραμματισμό για το καλοκαίρι-αποξηραμένα μπορείς να βρεις σε μπαχαράδικο;Τουλάχιστον να φτιάξουμε μόνες το λαδάκι.Πες,για να παραγγείλω να μου φέρουν.
Προς το παρόν ας πάρω το γλυκάκι,που έχει και τα αγαπημένα μου αμύγδαλα!
Και αυτό το αμυγδαλάκι βγαλμένο προσφάτως απ’ το καβούκι του με ενθουσίασε!
Μπράβο
Τι μηχάνημα να είναι τούτο για την κρέμα, μηπως αυτό με τους υπερήχους, γιατί έχω αυτοκόλλητο :))) κοννέ εφευρέτη για πατέντα...
Ελένη μου ευχαριστώ, "το ποτάμι κυλάει, ο Θεός να μας φυλάει", μου θύμησες ένα άσμα με την παρομοίωσή σου...Πέστε μας καμια καλή βιο-μάρκα αν ξέρετε για τις καυτές μέρες του Ιουλίου, όταν κι εγώ χρειάζομαι δείκτη 1000. Τα βατόμουρα σίγουρα θα τα βρείτε αποξηραμένα σε μπαχαράδικο, στο νετ είδα οτι πουλάνε και στο ελλάντα. Εγώ τα έιχα μαζέψει τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά τώρα αξιώθηκα να τα χρησιμοποιήσω...Να θυμάστε πάντως οτι δείκτη αντηλιακό για το σπιτικό μας λάδι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε :)
Γειά σας Τangerine,χαίρομαι που σας άρεσαν τα βατόμουρα :)
Δέστε στο σάιτ που αναφέρει η Λιλού πιο πάνω και ρίξτε μια ματιά στο behawe.com,για το λαδάκι. Εδώ Ελλάδα δεν το έψαξα, να σας πω την αλήθεια...
Deli-delicious, αυτό που λέτε
α)με χαροποιεί αφάνταστα
β)με ανησυχεί γιατι προδίδει οτι τις άλλες φορές λέγατε, "μα τί φλύαρη...",και δεν διαβάζατε τα παπλώματα που έστρωνα,
γ)αποδεικνύει οτι το φίδι σας δελέασε να μελετήσετε:))))
Αγγελική μερσί πολύ, και ναι έχει διαφορά αν βγει το μύγδαλο από το σπίτι του, την φωλίτσα του, πριν γίνει γλυκό:)
Άνθη καλέντουλας σήμερα?
Τυχερή...
vous etes tres gentile :)
Κική σας θαυμάζω για τις multi δραστηριότητες που καταφέρνετε:)
Εγώ, λαλίστατη? Στόμα έχω και μιλιά δεν έχω :)))
Δημήτρη καλώς μας βρήκατε, το μπλογκ μας διαθέτει πολλές και χρήσιμες ελπίζουμε πληροφορίες...
Sista Soul :)))
το σεντόνι είναι overdose και διαβάζεται σε δόσεις αποδεδειγμένα...
Τα φύλλα τα βάζουμε διπλά, κολλητά το ένα πάνω στο άλλο και τα βρέχουμε με γάλα ή αυγό στην εξωτερική τους περίμετρο να κολλήσουν, αν και τις πρώτες φορές που το έφτιαξα, αυτό το σημείο το παρέλειπα χωρίς να είναι κρίσιμο. Το κόλλημα των ρολών μεταξύ τους και το στριφογύρισμά,είναι πιο κρίσιμα για την εμφάνιση του. Τώρα αφου φτιάξετε την αμυγδαλόπαστα κυλινδρο 2 εκ. την ακουμπάτε στη μικρότερη πλευρά των φύλλων (νομίζω πως είναι γύρω στα 40 εκ). Θα είναι πιο εύκολο στο τύλιγμα να βάλετε την πάστα 2-3 εκ. ψηλότερα από την αρχή του φύλλου και να αναδιπλώσετε το φύλλο κλείνοντας την πάστα σαν φάκελλο πριν αρχίσετε το τύλιγμα. Για να μην ξεραθούν τα φύλλα και σπάνε, όσο τυλίγουμε, τα σκεπάζουμε με νωτισμένη πετσέτα.Συνήθως μου τρώει 6φύλλα, αλλά μπορει να είναι και 8 αναλόγως της μάρκας που θα χρησιμοποιήσετε. Και μια που ανάψατε φούρνο τα φύλλα που περισσεύουν (μη μας χαλάσουν, όχι τίποτις άλλο) γίνονται τυροπιτάκια! Η γέμιση του φιδιού θα μπορούσε να έχει και λίγους χουρμάδες νομίζω ή άλλα αποξηραμένα φρούτα...:)Όταν το κερνάτε σε ξένο άνθρωπο, καλύτερα να το κόψετε εσείς κιλυνδράκια - μπουκίτσες, όχι όπως το άφησα εγώ στη φωτό.
και μη ξεχνάτε: όπου φορτωμένη βατσινιά το καλοκαίρι κι εμείς από δίπλα να μασουλάμε ζωντανές βιταμίνες και μέταλλα:)
(όσο για τις βατσινιές, που με χάνετε που με βρίσκετε!:)
Καλύτερα φτιάχτε το πρώτα οριτζινάλε συριακό και αφού θα ξέρετε τι γευση έχει, προχωρήστε σε άλλες δοκιμές.
Καλή επιτυχία:)
μονοφαγούδες είστε or what?
Σαντιγύ, το φιδάκι είπαμε να σας γλυκάνει (αν γίνεται κάτι τέτοιο αφού είστε όνομα και πράγμα), όχι να σας πικράνει:)))
Αχτίδα, ανθόνερα θα βρειτε στα βιολογικά καταστήματα που κάνουν και για καλλυντική χρήση, αλλά εχω δει και σε κάποια σ/μ, στο τμήμα της ζαχαροπλαστικής:)