Γεια σας, να ’μαι κι εγώ στην παρέα σας!
Η συνταγή που θα σας πω, είναι το αγαπημένο μου ρόφημα τώρα που κάνει ¨κρύο¨!
Είναι ένα θερμαντικό πυκνό ρόφημα και εδικό για αυτήν την εποχή! Μοιάζει ελάχιστα με το σαλέπι επειδή και εκείνο έχει κανέλα και άλλα μπαχαρικά. Είναι κατάλληλο όταν κάποιος νοιώσει ότι πάει να αρρωστήσει. Είναι τονωτικό των νεύρων, ηρεμεί, καταπραΰνει την ένταση και φτιάχνει την διάθεση! Ακόμη, τονώνει, και διατηρεί το δέρμα νέο και υγιές.
Οι ίνες της βρώμης, κάνουν πολύ καλό στο πεπτικό σύστημα και προστατεύουν από τον καρκίνο εντέρου. Επίσης μειώνουν την χοληστερίνη του αίματος και κατεβάζουν την υψηλή πίεση. Η βρώμη δρα ρυθμιστικά στις ορμόνες του σώματος και ιδιαίτερα στις γεννητικές καθώς και στις ορμόνες θυρεοειδούς και μ’ αυτό τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα εκδήλωσης ορμονικών και γυναικολογικών προβλημάτων όπως ο καρκίνος του στήθους. Ακόμη χαμηλώνει το σάκχαρο στο αίμα, γι’ αυτό είναι κατάλληλη τροφή για διαβητικούς.
Στην Αγγλία συνηθίζουν να πίνουν ροφήματα με βρώμη. Μια συνταγή είναι ξερά δαμάσκηνα, βρώμη και μέλι, φύτρο σταριού, τζιτζιμπύρα, γαρίφαλα, μοσχοκάρυδο, μέλι και φλούδα λεμονιού για γαρνίρισμα. Ο τελευταίος συνδυασμός πίνονταν σε Αγγλικές μπυραρίες και το θεωρούσαν σαν ένα θερμαντικό ποτό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Γι’ αυτό, από την πολύ κατανάλωση αυτού του ποτού, οι Σκοτσέζοι έχουν δυνατά νεύρα και ψηλό ανάστημα!!!
Τα ροφήματα που περιέχουν μπαχαρικά, βρώμη και ξερά φρούτα είναι γνωστά επί αιώνες για την ανάρρωση των αρρώστων, για τους ηλικιωμένους, την ενδυνάμωση των χρόνια αρρώστων και για τις γυναίκες μετά τον τοκετό. Στις αρχές του 20ου αιώνα τα ροφήματα με βρώμη έγιναν δημοφιλή επειδή βοηθούσαν στην καταπολέμηση του εθισμού στο όπιο και στο τσιγάρο.
Πως θα φτιάξουμε αυτό το ρόφημα?
~Μετράμε πόσες κούπες θέλουμε να φτιάξουμε και βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ανάλογο νερό. Η δοσολογία είναι για μια κούπα νερό 2 κουταλάκια αλεύρι βρώμης το οποίο θα μπει στο τέλος.
~Επιλέγουμε τα μπαχαρικά (όπως ξύλα και άνθη κανέλας, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλα, μπαχάρι, κάρδαμο, μαύρο πιπέρι, φρέσκο ψιλοκομμένο τζίντζερ απαραίτητο κα) και τα φρούτα που θέλουμε (κράνα, κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες, ή φλούδες από εσπεριδοειδή κα) και τα βάζουμε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία για μισή ώρα περίπου με κλειστό καπάκι κατσαρόλας. Την αναλογία των μπαχαρικών την επιλέγουμε εμείς, ανάλογα με το πόσο spicy ρόφημα επιθυμούμε.
~Όταν το νερό πάρει χρώμα διαλύουμε το αλεύρι βρώμης σε 1 ποτήρι νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε.
~Αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράσει για 5 λεπτά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας που και που μέχρι να πήξει λιγάκι.
~Σουρώνουμε και σερβίρουμε αμέσως με μια κουταλιά μέλι σε κάθε κούπα.
~Μπορούμε να προσθέσουμε στην κούπα μας, όταν το ρόφημα είναι ακόμα ζεστό, λίγη σκόνη κανέλας, λίγα τριμμένα ωμά καρύδια, κάσιους, φιστίκια Αιγίνης, κρασί, τζιτζιμπύρα, κομπούχα, χυμούς φρούτων κα.
Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα παρέα με ένα ζεστό ρόφημα βρώμης!
Βιβλιογραφία: Θεραπευτικοί χυμοί, Anne McIntyre, Εκδόσεις Ψύχαλου.
Οι ίνες της βρώμης, κάνουν πολύ καλό στο πεπτικό σύστημα και προστατεύουν από τον καρκίνο εντέρου. Επίσης μειώνουν την χοληστερίνη του αίματος και κατεβάζουν την υψηλή πίεση. Η βρώμη δρα ρυθμιστικά στις ορμόνες του σώματος και ιδιαίτερα στις γεννητικές καθώς και στις ορμόνες θυρεοειδούς και μ’ αυτό τον τρόπο μειώνεται η πιθανότητα εκδήλωσης ορμονικών και γυναικολογικών προβλημάτων όπως ο καρκίνος του στήθους. Ακόμη χαμηλώνει το σάκχαρο στο αίμα, γι’ αυτό είναι κατάλληλη τροφή για διαβητικούς.
Στην Αγγλία συνηθίζουν να πίνουν ροφήματα με βρώμη. Μια συνταγή είναι ξερά δαμάσκηνα, βρώμη και μέλι, φύτρο σταριού, τζιτζιμπύρα, γαρίφαλα, μοσχοκάρυδο, μέλι και φλούδα λεμονιού για γαρνίρισμα. Ο τελευταίος συνδυασμός πίνονταν σε Αγγλικές μπυραρίες και το θεωρούσαν σαν ένα θερμαντικό ποτό για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Γι’ αυτό, από την πολύ κατανάλωση αυτού του ποτού, οι Σκοτσέζοι έχουν δυνατά νεύρα και ψηλό ανάστημα!!!
Τα ροφήματα που περιέχουν μπαχαρικά, βρώμη και ξερά φρούτα είναι γνωστά επί αιώνες για την ανάρρωση των αρρώστων, για τους ηλικιωμένους, την ενδυνάμωση των χρόνια αρρώστων και για τις γυναίκες μετά τον τοκετό. Στις αρχές του 20ου αιώνα τα ροφήματα με βρώμη έγιναν δημοφιλή επειδή βοηθούσαν στην καταπολέμηση του εθισμού στο όπιο και στο τσιγάρο.
Πως θα φτιάξουμε αυτό το ρόφημα?
~Μετράμε πόσες κούπες θέλουμε να φτιάξουμε και βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ανάλογο νερό. Η δοσολογία είναι για μια κούπα νερό 2 κουταλάκια αλεύρι βρώμης το οποίο θα μπει στο τέλος.
~Επιλέγουμε τα μπαχαρικά (όπως ξύλα και άνθη κανέλας, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλα, μπαχάρι, κάρδαμο, μαύρο πιπέρι, φρέσκο ψιλοκομμένο τζίντζερ απαραίτητο κα) και τα φρούτα που θέλουμε (κράνα, κεράσια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες, ή φλούδες από εσπεριδοειδή κα) και τα βάζουμε να βράσουν σε χαμηλή θερμοκρασία για μισή ώρα περίπου με κλειστό καπάκι κατσαρόλας. Την αναλογία των μπαχαρικών την επιλέγουμε εμείς, ανάλογα με το πόσο spicy ρόφημα επιθυμούμε.
~Όταν το νερό πάρει χρώμα διαλύουμε το αλεύρι βρώμης σε 1 ποτήρι νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε.
~Αφήνουμε το μίγμα να σιγοβράσει για 5 λεπτά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας που και που μέχρι να πήξει λιγάκι.
~Σουρώνουμε και σερβίρουμε αμέσως με μια κουταλιά μέλι σε κάθε κούπα.
~Μπορούμε να προσθέσουμε στην κούπα μας, όταν το ρόφημα είναι ακόμα ζεστό, λίγη σκόνη κανέλας, λίγα τριμμένα ωμά καρύδια, κάσιους, φιστίκια Αιγίνης, κρασί, τζιτζιμπύρα, κομπούχα, χυμούς φρούτων κα.
Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα παρέα με ένα ζεστό ρόφημα βρώμης!
Βιβλιογραφία: Θεραπευτικοί χυμοί, Anne McIntyre, Εκδόσεις Ψύχαλου.
Σχόλια
όλα τα συστατικά έχουν αυξημενη διατροφική αξία οπότε σίγουρα το ρόφημα θα βοηθάει πολύ.
Τα κράνα τι είναι? δεν το έχω ξανακούσει ποτέ.
Καλά Χριστούγεννα και σε σένα !
Αν είναι να φτιάχνειτη διάθεση αυτό, να το κάνω που είμαι λίγο ντάουν!
Είδες Νατάσσα; Όσο πιο νότια, τόσο πιο πολύ δεν ξέρουμε τα κράνα. Εμείς δεν τα έχουμε καν αλλά τα ξέρω.
πολύ πρωτότυπο το ρόφημα, όντως η βρώμη είναι πολύ πλούσια τροφή!
Αν βάλουμε τοσους καρπους και φρουτα αυτο θα ειναι κανονικό γευμα, όχι ρόφημα, και θα πρέπει να μασουλάμε :)
Ευχές και σε σένα!
Οι κρανιές είναι δέντρα που φυτρώνουν σε υψόμετρο 700 μέτρα και πάνω και παράγουν έναν κόκκινο καρπό που τον φτιάχνουμε ποτό συνήθως. Κάνει καλό στο στομάχι και αλλού που δεν γνωρίζω. Νομίζω πως τα κράνα λέγονται και cranberries στα αγγλικά. Υπάρχουν αποξηραμένα κράνα, τα βρήκα σε ένα μαγαζί στην πάτρα και κατά καιρούς φέρνουν και στην αγορά φρέσκα κράνα, αλλα φέτος δεν βρήκα γιατί έμαθα πως πολλές κρανιές δεν είχαν καρπό φέτος.
Σας ευχαριστώ όλες σας.
φιλιά
Κι εγώ έχω κοιτάξει τα μπλογκ σου,ιδιαίτερα αυτό με τη γιόγκα.Κατάλαβα ποια θα είσαι από το κομπούχα-μου είχε κάνει εντύπωση,δεν ήξερα τι ήταν.
Το κουάκερ μ΄αρέσει,αλλά δεν το έβραζα,το τρώω μαλακωμένο με γάλα και μέλι-η συνταγή πολύ νόστιμη ακούγεται-πάντως περισσότερο χρησιμοποιώ κουάκερ στα μπιφτέκια και στο ψωμί.Αξίζει να το δοκιμάσω!
Καλά Χριστούγεννα και σε σένα!
Πολύ ωραία η συνταγή-ροφημα και για δυναμωτικό πρωινό που θα "κρατήσει" γεμάτες τις μπαταρίες μας για πολλές ώρες...
Καλά Χριστούγεννα :)
Εγώ τα ξέρω τα κράνια! Μόνο που εμείς τα λέμε ακράνια. Και το δέντρο ακρανιά. Έχουμε ένα στον κήπο μας στις Σέρρες. Η μαμά μου φτιάχνει ποτό κάθε χρόνο με αυτά και είναι πολύ ωραίο! Όντως στρώνει το στομάχι! Ειδικά μετά απο τρελό φαγοπότι!!
Γεια σου Μαρακι!
Υπεροχο το ρόφημα σου!
Δεν ήξερα που οι κρανιές λέγονται και αλλιώς. Εγώ τις ξέρω από παιδάκι, πηγαίνουμε ακόμα με τους γονείς μου και μαζεύουμε από το βουνό! Έχω συνέχεια τέτοιο ποτό, είναι πολύ νόστιμο, κάνει ακόμα και για τους πόνους της περιόδου.
Η βρώμη υπάρχει παντού σε σούπερ μαρκετ, βιολογικά. Αν δεν βρείτε αλεύρι μπορείτε να πάρετε τις νιφάδες και να τις βάλετε στο μουλτι ώστε να γίνουν αλεύρι.
Περιμένω εντυπώσεις από το ρόφημα!