Μοιράζομαι μαζί σας ένα βοτανοημερολόγιο που έφτιαξα για να μην ξεχνώ ποια βότανα μπορώ να συλλέγω στις εξορμήσεις που συνηθίζω να κάνω γι’αυτόν τον σκοπό. Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο του καθηγητή φαρμακολογίας Hans Fluck – Τα φαρμακευτικά βότανα και οι χρήσεις τους – εκδ. Γ. Μπίμπης. Υπάρχουν πολλά ακόμα, που δεν τα είδα να συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό το βιβλίο, όμως μπορείτε να τα συμπληρώσετε εσείς στο υπάρχον ημερολόγιο και να θυμάστε πότε και τι θα συλλέξετε (με υγεία) στον καινούργιο χρόνο που καταφθάνει με μυστηριώδεις προθέσεις…
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjMq-SvPIHfQNo64nS2z4CBaefyNmtk62Yy61scwKO0MfjV_RBCGelfotC6NRebk64Q9CAaOkqZXUTD6bc5Do9914iZ0Qs-9KYE-7bn5tMYtFg73brDL0FvSAabsqQKqRSGtrPdCLlO0XA/s400/%CE%B2%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BF.plp_Page1.jpg)
Σχόλια
:)
Καλό βράδυ!
νασαι καλα να τα φτιαχνεις
φιλια καρυστινα
είναι υπέροχα, θα τα print και θα μπουν σε κλασεράκι :)
:ο)
Τις εξορμήσεις μου τις κάνω κυρίως στην Μακεδονία, Θράκη και νησιά το καλοκαιράκι.Βότανα έχω μαζέψει από την Σαμοθράκη που πηγαίνω κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία, από την Αλλόνησο, την Θάσο, την Καβάλα, τη Λευκάδα, την Κρήτη,τον Βόλο αλλά γενικότερα όπου είναι σχετικά κοντά στη Θεσσαλονίκη. Για το τουσιλάγκο ο κος Χανς λέει οτι το βρίσκουμε σε αμμώδη και αργιλώδη εδάφη, σε ακαλλιέργητες περιοχές, πίσω από καταρράκτες και σε όχθες λιμνών, σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα είναι πολύ κοινό φυτό και το βρίσκουμε σε υγρά μέρη. Για τις ιδιότητες μας λέει οτι τα άνθη περιέχουν μικρή ποσότητα αιθεριου ελαίου, φυτική βλέννα και τανίνη. Τα φύλλα δεν περιέχουν αιθέριο, αλλα φυτική βλέννα και τανίνη. Και τα δύο είναι ήπια διαλυτικά για χρόνιους βήχες, έχουν σπασμολυτική δράση και βοηθούν στην επούλωση των πληγών. Και τα δύο χρησιμοποιούνται σαν πτυσάνη (1 λίτρο κρύο νερό σε 1-2 κουταλιές φυτού, το βράζετε και το αφήνετε), κυρίως για ψύχος του αναπνευστικού συστήματος και βρογχίτιδα. Σπανιότερα χρησιμοποιήται σαν καθαρκτικό για χοιράδωση, δερματικά εξανθήματα (δράση ασθενής).Εξωτερικά χρησιμοποιείται σαν λοσιόν, τα φύλλα κοπανισμένα εφαρμόζονται τοπικά σε πληγές που αργούν να επουλωθούν.Ελπίζω να βοήθησα. Στο μεηλ σου θα βρεις κι άλλες πληροφορίες για το τουσιλαγκο απ΄την larousse.
:)
Καλά Χριστούγεννα με τις θερμότερες ευχές μου σε σένα και σε όλα τα λουλούδια της Πλάσης!
Υ.Γ.
Προσοχή στα καλικαντζούρια, μέρες που είναι!