Ας φτιαξουμε ζυμαρένια στολίδια. Αν έχετε μικρά παιδάκια, θα είναι μεγάλη η χαρά τους να ασχοληθείτε μαζί τους για να τα κατασκευάσετε μαζί.
Η δόση που είχα κάνει εγώ, ήταν μικρή. Εσείς, προσαρμόστε τη όπως νομίζετε. Να θυμάστε ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει, είναι η αναλογία:
1 μέρος αλεύρι-2 μέρη αλάτι
Για 10 στολίδια μετρίου μεγέθους:1/4 φλυτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/4 φλυτζανιού αλάτι ψιλό
1-2 κ. σ. νερό
χαρτί ψησίματος
1 οδοντογλυφίδα
κλωστή ή κορδόνι
τέμπερες, παλιά μανό κλπ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς.
Μέσα σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό, μέχρι να έχουμε ένα ζυμαράκι που το αλεύρι και το αλάτι έχει απορροφηθεί όλο, αλλά δεν κολλάει στα χέρια.
Στρώνουμε ένα χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί, ανοίγουμε το ζυμαράκι πάνω στο χαρτί σε πάχος μισού εκατοστού (δεν χρειάζεται να το ανοίξετε όλο μονομιάς, μπορείτε να το κάνετε τμηματικά) και κόβουμε με κουπ πατ τα σχέδια που θέλουμε.
Κάνουμε μια τρυπίτσα με την οδοντογλυφίδα στο πάνω μέρος του στολιδιού, για να μπορούμε να περάσουμε μετά ένα κορδονάκι στα στολίδια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν το ξεχάσετε αυτό, πάνε άχρηστα :-)
Στην παραπάνω φωτό, δεν είχα βάλει χαρτί ψησίματος και κόλλησαν στο ταψάκι. Μην το κάνετε!
Ψήνουμε τα στολίδια στους 100 βαθμούς για μία ώρα. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 80.
Ελέγχουμε μετά από μια ώρα αν έχει φύγει όλη η υγρασία τους. Αν δεν έχει φύγει, τα αφήνουμε λίγο ακόμα. Ενδιάμεσα μπορούμε να τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά για να στεγνώσουν καλά παντού.
Αφήνουμε τα στολίδια μας να κρυώσουν και τα βάφουμε.
Εγώ τα έβαψα με παλιά άχρηστα μανό. Σε άλλα έβαλα μόνο μπάλες, σε άλλα πέρασα όλη την επιφάνεια. Παλιότερα τα είχα βάψει με τέμπερες.
Όταν στεγνώσει και το χρώμα, περνάμε το κορδόνι που θέλουμε.
Το μειονέκτημα των στολιδιών:Το αλάτι παίζει το ρόλο του συντηρητικού, έτσι ώστε να μην παρουσιάσει το αλεύρι μαμουνάκια. Αν το μέρος που ζείτε, έχει υψηλή υγρασία, δεν ενδείκνυνται τα στολιδάκια, γιατί με τον καιρό μαλακώνουν και εμφανίζουν μαμούνια. Δεν σημαίνει ότι θα συμβεί άμεσα, αλλά αν τα φυλάξετε σε μέρος με υγρασία για την επόμενη χρονιά, δεν αποκλείεται να χαλάσουν.
Η συμβουλή μου: φτιάξτε τα και φυλάξτε τα χώρια από τα υπόλοιπα στολίδια, σε ένα κουτί που να κλείνει, έτσι ώστε αν χαλάσουν να χαλάσουν μόνο αυτά.
Το βάψιμο γενικά βοηθάει για να μην χαλάσουν. Το πέρασμα με άχρωμο βερνίκι, επίσης.
Καλή επιτυχία!

1 μέρος αλεύρι-2 μέρη αλάτι
Για 10 στολίδια μετρίου μεγέθους:1/4 φλυτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/4 φλυτζανιού αλάτι ψιλό
1-2 κ. σ. νερό
χαρτί ψησίματος
1 οδοντογλυφίδα
κλωστή ή κορδόνι
τέμπερες, παλιά μανό κλπ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς.
Μέσα σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό, μέχρι να έχουμε ένα ζυμαράκι που το αλεύρι και το αλάτι έχει απορροφηθεί όλο, αλλά δεν κολλάει στα χέρια.
Στρώνουμε ένα χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί, ανοίγουμε το ζυμαράκι πάνω στο χαρτί σε πάχος μισού εκατοστού (δεν χρειάζεται να το ανοίξετε όλο μονομιάς, μπορείτε να το κάνετε τμηματικά) και κόβουμε με κουπ πατ τα σχέδια που θέλουμε.
Κάνουμε μια τρυπίτσα με την οδοντογλυφίδα στο πάνω μέρος του στολιδιού, για να μπορούμε να περάσουμε μετά ένα κορδονάκι στα στολίδια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν το ξεχάσετε αυτό, πάνε άχρηστα :-)

Ψήνουμε τα στολίδια στους 100 βαθμούς για μία ώρα. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 80.
Ελέγχουμε μετά από μια ώρα αν έχει φύγει όλη η υγρασία τους. Αν δεν έχει φύγει, τα αφήνουμε λίγο ακόμα. Ενδιάμεσα μπορούμε να τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά για να στεγνώσουν καλά παντού.
Αφήνουμε τα στολίδια μας να κρυώσουν και τα βάφουμε.
Εγώ τα έβαψα με παλιά άχρηστα μανό. Σε άλλα έβαλα μόνο μπάλες, σε άλλα πέρασα όλη την επιφάνεια. Παλιότερα τα είχα βάψει με τέμπερες.
Όταν στεγνώσει και το χρώμα, περνάμε το κορδόνι που θέλουμε.
Το μειονέκτημα των στολιδιών:Το αλάτι παίζει το ρόλο του συντηρητικού, έτσι ώστε να μην παρουσιάσει το αλεύρι μαμουνάκια. Αν το μέρος που ζείτε, έχει υψηλή υγρασία, δεν ενδείκνυνται τα στολιδάκια, γιατί με τον καιρό μαλακώνουν και εμφανίζουν μαμούνια. Δεν σημαίνει ότι θα συμβεί άμεσα, αλλά αν τα φυλάξετε σε μέρος με υγρασία για την επόμενη χρονιά, δεν αποκλείεται να χαλάσουν.
Η συμβουλή μου: φτιάξτε τα και φυλάξτε τα χώρια από τα υπόλοιπα στολίδια, σε ένα κουτί που να κλείνει, έτσι ώστε αν χαλάσουν να χαλάσουν μόνο αυτά.
Το βάψιμο γενικά βοηθάει για να μην χαλάσουν. Το πέρασμα με άχρωμο βερνίκι, επίσης.
Καλή επιτυχία!
Σχόλια
Καλά έκανες και μας τα δείχνεις κι εδώ .Είναι χαριτωμένα-πολύ όμορφα!
Νατάσσα, ναι τα τσαμενούλια!
Χαρτ, αν τα ζυμ'ωσουμε με μυρωδικά λες να προσελκύσουν μαμουνάκια;
Δεν κανω το κορόιδο το τσαμένο...έχω πυρετούλη και ένα κεφάλι σούπα...:-(
Ακόμα με πυρετό??
Περαστικάαααααα!!!!
Περαστικά kiki!!!
Σταρμπακ, ευχαριστώ!