Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ζυμαρένια στολίδια

Ας φτιαξουμε ζυμαρένια στολίδια. Αν έχετε μικρά παιδάκια, θα είναι μεγάλη η χαρά τους να ασχοληθείτε μαζί τους για να τα κατασκευάσετε μαζί.

Η δόση που είχα κάνει εγώ, ήταν μικρή. Εσείς, προσαρμόστε τη όπως νομίζετε. Να θυμάστε ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει, είναι η αναλογία:
1 μέρος αλεύρι-2 μέρη αλάτι

Για 10 στολίδια μετρίου μεγέθους:1/4 φλυτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2/4 φλυτζανιού αλάτι ψιλό
1-2 κ. σ. νερό
χαρτί ψησίματος
1 οδοντογλυφίδα
κλωστή ή κορδόνι
τέμπερες, παλιά μανό κλπ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100 βαθμούς.
Μέσα σε ένα μπωλάκι ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό, μέχρι να έχουμε ένα ζυμαράκι που το αλεύρι και το αλάτι έχει απορροφηθεί όλο, αλλά δεν κολλάει στα χέρια.
Στρώνουμε ένα χαρτί ψησίματος σε ένα ταψί, ανοίγουμε το ζυμαράκι πάνω στο χαρτί σε πάχος μισού εκατοστού (δεν χρειάζεται να το ανοίξετε όλο μονομιάς, μπορείτε να το κάνετε τμηματικά) και κόβουμε με κουπ πατ τα σχέδια που θέλουμε.
Κάνουμε μια τρυπίτσα με την οδοντογλυφίδα στο πάνω μέρος του στολιδιού, για να μπορούμε να περάσουμε μετά ένα κορδονάκι στα στολίδια.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν το ξεχάσετε αυτό, πάνε άχρηστα :-)

Στην παραπάνω φωτό, δεν είχα βάλει χαρτί ψησίματος και κόλλησαν στο ταψάκι. Μην το κάνετε!

Ψήνουμε τα στολίδια στους 100 βαθμούς για μία ώρα. Αν ο φούρνος σας είναι δυνατός, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 80.
Ελέγχουμε μετά από μια ώρα αν έχει φύγει όλη η υγρασία τους. Αν δεν έχει φύγει, τα αφήνουμε λίγο ακόμα. Ενδιάμεσα μπορούμε να τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά για να στεγνώσουν καλά παντού.
Αφήνουμε τα στολίδια μας να κρυώσουν και τα βάφουμε.
Εγώ τα έβαψα με παλιά άχρηστα μανό. Σε άλλα έβαλα μόνο μπάλες, σε άλλα πέρασα όλη την επιφάνεια. Παλιότερα τα είχα βάψει με τέμπερες.
Όταν στεγνώσει και το χρώμα, περνάμε το κορδόνι που θέλουμε.

Το μειονέκτημα των στολιδιών:Το αλάτι παίζει το ρόλο του συντηρητικού, έτσι ώστε να μην παρουσιάσει το αλεύρι μαμουνάκια. Αν το μέρος που ζείτε, έχει υψηλή υγρασία, δεν ενδείκνυνται τα στολιδάκια, γιατί με τον καιρό μαλακώνουν και εμφανίζουν μαμούνια. Δεν σημαίνει ότι θα συμβεί άμεσα, αλλά αν τα φυλάξετε σε μέρος με υγρασία για την επόμενη χρονιά, δεν αποκλείεται να χαλάσουν.
Η συμβουλή μου: φτιάξτε τα και φυλάξτε τα χώρια από τα υπόλοιπα στολίδια, σε ένα κουτί που να κλείνει, έτσι ώστε αν χαλάσουν να χαλάσουν μόνο αυτά.
Το βάψιμο γενικά βοηθάει για να μην χαλάσουν. Το πέρασμα με άχρωμο βερνίκι, επίσης.
Καλή επιτυχία!

Σχόλια

Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
Πολύ όμορφα ντελι! και ευκολα, μερσί :)
Ο χρήστης kiki είπε…
Μαγισσουλίνι μου, αφού βάλαμε διακοσμητικά εδώ, είπα να σας τα δείξω κι εδώ. Μερσί!
Ο χρήστης eleni είπε…
Γεια σου κι από δω Deli!
Καλά έκανες και μας τα δείχνεις κι εδώ .Είναι χαριτωμένα-πολύ όμορφα!
Ο χρήστης Natassa είπε…
einai poly poly omorfa !
Ο χρήστης heart n soul είπε…
άραγε αν τα ζυμώσουμε με άρωμα ή μπαχαρικά (πχ βανίλια) να μυρίζουν; (και μην κάνετε το κορόιδο για τα κεράκια-μανταρίνια!)
Ο χρήστης eleni είπε…
Τα στολιδάκια μου ψήνονται-είμαι περίεργη αν τα κατάφερα.
Ο χρήστης kiki είπε…
Ελένη έφτιαξες τελικά! Και του χρόνου!

Νατάσσα, ναι τα τσαμενούλια!

Χαρτ, αν τα ζυμ'ωσουμε με μυρωδικά λες να προσελκύσουν μαμουνάκια;
Δεν κανω το κορόιδο το τσαμένο...έχω πυρετούλη και ένα κεφάλι σούπα...:-(
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Tα ξαναθαυμάζω και από εδώ!!
Ακόμα με πυρετό??
Περαστικάαααααα!!!!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Πολύ όμορφα! Και πολύ ωραία ιδέα και εύκολη.Θα το πω στις ανιψιές!
Περαστικά kiki!!!
Ο χρήστης kiki είπε…
Έλενα ναι...ακόμα με πυρετο κλαψ...

Σταρμπακ, ευχαριστώ!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
poor teacher:( περαστικά..

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η δολοφόνος με το σαμπουάν (πως γυρίστηκε - best of )

Εγώ ,βασικά ,τα Χριστούγεννα τα πέρασα πάρα πολύ τέλεια. Δεν βγήκα καθόλου από το σπίτι και ειδικά την κουζίνα και ήμουν όλη μέρα με τις Μπυτζάμες. Γιατί; Γιατί είπα ...ας φτιάξω ένα σαμπουάν μωρέ, τώρα που κάθομαι. Και ξεκινούν αλυσιδωτές αντιδράσεις οι οποίες με οδηγούν στο τελικό- επιθυμητό απότέλεσμα κάπου στις αρχές Φεβρουαρίου τουτουνού του χρόνου. Δηλαδή άρχισα το μαγείρεμα 24-12-2009 και τελείωσα αρχές 2ου-2010.(τις Κυριακές αναπαυόμουν ) Όμως τι περιείχε  μέσα αυτό το  κτήνος.σαμπουάν? (η κατάρα μου να δέρνει τη σκιά του) 300 γρ. ελαιόλαδο 300 γρ. φοινικέλαιο 300 γρ. λάδι καρύδας 150 γρ. βούτυρο καριτέ 150 γρ. βούτυρο κακάο ποτάσσα για superfat 5% 235 γρ. και νερό 480 γρ. Οι κατέχουσες το σπορ κατάλαβαν την πατατιά μου ε? Πολύ μεγάλο ποσοστό υπερλίπανσης και τα συγκεκριμένα έλαια δίνουν συμπαγή σαπουνόμαζα, δηλ. σαπούνι και όχι ρευστό σαμπουάν.. Τέλος πάντων, εγώ ξεκίνησα με άλλες διαθέσεις στην αρχή, και καλά να ελαχιστοποιήσω τη ποτάσ...

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρε...

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ...