Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μαλλακτικά ρούχων

Θέλω μα γράψω ποστ και δεν προκάνω η γυναίκα...Τώρα που βρήκα μια στιγμή ησυχίας είπα να βάλω τα μαλακτικά που σας έλεγα.
Τόσο καιρό το αμελούσα, γιατί ήξερα ότι θα ήταν κατεβατό, επειδή θέλω να σας πω και τα αποτελέσματα αλλά και τη γνώμη μου. Τα έγραψα πριν λίγες μέρες και επιτέλους τα βάζω.
Ξαναλέω ότι όπως και το απορρυπαντικό που έκανα, τα μαλακτικά δεν ήταν προϊόντα της φαντασίας μου, αλλά συνταγές που βρήκα σε ξένα sites. Ειδικά πάντως για το μαλακτικό, θα μπορούσε να είναι προϊόν της φαντασίας μου, γιατί όπως θα δείτε, είναι φτιαγμένο από υλικά που όλες λίγο πολύ, χρησιμοποιούμε για τη συντήρηση του πλυντηρίου μας.

Δύο ήταν οι συνταγές που μου κίνησαν την περιέργεια. Τις γράφω μαζί με τις εντυπώσεις μου.

Μαλακτικό 1
2 κούπες ξύδι
2 κούπες μαγειρική σόδα
4 κούπες ζεστό νερό
20 σταγόνες αιθέριο έλαιο

Μέσα σε ένα μπουκάλι βάζουμε πρώτα το νερό έτσι ώστε να μην αφρίσει η σόδα πολύ (δεν το έλεγε στο σάιτ, αλλά σας το προτείνω)
Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε με το νερό.
Προσθέτουμε το ξύδι λίγο-λίγο. Αφρίζει, αλλά όχι τόσο ώστε να μην ελέγχεται ή να μην σταματάει. Η σόδα που χρησιμοποίησα ήταν μαγειρική σόδα. Δεν είχα αγοράσει ακόμα σόδα πλυντηρίου. Την επόμενη θα τη δοκιμάσω με αυτή.
Κλείνουμε το καπάκι, ανακατεύουμε ΑΠΑΛΑ πέρα δώθε το μπουκάλι, ανοίγουμε το καπάκι σιγά-σιγά να φύγει ο αέρας. Επαναλαμβάνουμε αυτό μερικές φορές και έτοιμο το μαλακτικό.

Αποτέλεσμα: Πριν πω κάτι για το αποτέλεσμα, να σας πω ότι εδώ στη Ζάκυνθο, το νερό είναι πάρα πολύ σκληρό, με πάρα πολλά άλατα. Παρόλο που χρησιμοποιώ μαλακτικό (κι έχω δοκιμάσει και από τα φτηνότερα μέχρι και τα ακριβότερα) και αποσκληρυντικό, μπορώ να σας πω ότι όταν θέλω να τρίψω κανέναν τοίχο μετά από σοφάτισμα, μπορώ κάλλιστα να χρησιμοποιήσω μια πετσέτα μου αντί για γυαλόχαρτο…(κάνω scrub δηλαδή μετά το μπάνιο…)
Το προηγούμενο πλυντήριο που είχα δεν είχε τόσο χάλια αποτελέσματα, αλλά με αυτό που πήρα πριν 2 χρόνια, δεν είμαι ευχαριστημένη στον τομέα αυτό. Σίγουρα δηλαδή, πέρα από τη σκληρότητα, παίζει ρόλο και η μάρκα πλυντηρίου πιστεύω.

Το πλυντήριό μου είναι με πόρτα από πάνω. Γιατί το λέω αυτό;
Κανονικά, το συγκεκριμένο μαλακτικό, πρέπει να το προσθέσεις στην τελευταία πλύση. Εμένα όμως, επειδή μπαίνουν από την αρχή τα απορρυπαντικά και μαλακτικά, δεν γίνεται να το προσθέσω στο τέλος.
Γιατί πρέπει να το προσθέσετε στο τέλος:
Επειδή η σόδα ουσιαστικά δεν διαλύεται, κάθε φορά που το χρησιμοποιείτε, θα πρέπει να ανακατεύετε το προϊόν.

Εντυπώσεις:
Είχα φτιάξει τη μισή δόση και το χρησιμοποίησα 3 φορές.
Την 1η φορά, σε σκούρα ρούχα, παρόλο που έμεινε μέρος της σόδας μέσα ση θήκη μαλακτικού, τα ρούχα ήταν απαλά.
Τη 2η φορά, επειδή θεώρησα ότι δεν έχει νόημα να μένει μέσα στη θήκη και να κατακάθεται η σόδα, το έβαλα από την αρχή στην πλύση. Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν το ίδιο.
Την 3η φορά δεν ήταν τόσο απαλά τα ρούχα, ήταν όμως περισσότερα και ίσως γι΄ αυτό δεν έγιναν απαλά.
Ξέρετε, η ποσότητα ρούχων παίζει ρόλο στα πλυντήρια τόσο για το απορρυπαντικό όσο και για το μαλακτικό. Ένα πλυντήριο που το τιγκάρουμε με 6 κιλά ρούχα ενώ χωράει 5, θα τα τσαλακώσει και το μαλακτικό δεν θα φτάσει για όλα.

Το συγκεκριμένο μαλακτικό, μπορούμε και να το αρωματίσουμε, Εγώ έβαλα αιθέριο έλαιο λεβάντας, αλλά μπορούμε να βάλουμε κέδρο, ευκάλυπτο η ό,τι μυρωδιά θέλουμε. Τώρα, κατά πόσο δεν μυρίζει ξύδι, θα σας γελάσω! Κανένας πάντως δεν παραπονέθηκε ότι τα ρούχα του μύριζαν …. στιφάδο!
Στα θετικά αυτής της μεθόδου, σημειώστε επίσης ότι το ξύδι προφυλάσσει και το μηχανισμό του πλυντηρίου μας αλλά επίσης διατηρεί τα χρώματα ζωντανά.

Μαλακτικό 2
Η έκπληξη
Το μαλακτικό αυτό το έκανα μόνο και μόνο γιατί μου φάνηκε κουφό αυτό που πρότεινε να κάνουμε:
Πάρα πολύ απλό:
Παίρνουμε ένα μαλακτικό για τα μαλλιά και το αραιώνουμε σε αναλογία 3:1 (3 μέρη νερό, 1 μέρος μαλακτικό).
Επειδή το μαλακτικό που είχα μου φαινόταν πολύ πυκνό, το αραίωσα με 4 μέρη νερό.

Εντυπώσεις-Αποτελέσματα
Το έβαλα στη θήκη μαλακτικού και το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς το ίδιο με το να είχα βάλει μαλακτικό ρούχων. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Δεν ήταν απαλά ιδιαίτερα, αλλά και με το μαλακτικό που βάζω, πάλι δεν είναι μαλακά.
Και αυτό το μαλακτικό το αρωμάτισα με λεβάντα.
Από άποψης οικονομικής συμφέρει, γιατί μπορούμε να βρούμε φτηνό μαλακτικό και αν υποθέσουμε ότι είναι ένα λίτρο, θα έχουμε αμέσως-αμέσως 4 λίτρα μαλακτικό. Είμαι σίγουρη ότι αυτό, σε άλλες περιοχές με λιγότερο σκληρό νερό, δουλεύει καλύτερα. Εκείνο όμως που με ανησυχεί σ’ αυτό, είναι το εξής:
Τι περιέχει ένα μαλακτικό μαλλιών για να το χαρακτηρίσουμε αθώο;
Θα απαντήσει κάποιος: Μα μήπως τα μαλακτικά που βάζουμε του εμπορίου, ξέρουμε τι περιέχουν;
Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως τα μαλακτικά μπαίνουν στο τελευταίο ξέβγαλμα και ΔΕΝ ξεβγάζονται.
Οπότε, αν είναι να κρίνω από αυτό το κριτήριο για το ποιο από τα δύο είναι καλύτερο, τότε σαφώς η λύση με το ξύδι υπερτερεί.

Πάντως, εγώ τώρα, πάω να κοιτάξω τις μπάλες που λέγατε που μπαίνουν μαζί με τα ρούχα. Κάποια απ’ όλες τις λύσεις θα κάνει και για μένα. Δε μπορεί!

Οι σελίδες που βρήκα τα μαλακτικά είναι εδώ και εδώ.

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
η δεύτερη ειναι πολυ γρηγορη λύση!
(αν κι εγω προτιμω να το ξεβγαζω το μαλακτικό...δεν ξερω...μου κανει καπως η ιδεα οτι μενει πανω στο ρουχο...παραξενιες!)
Ο χρήστης kiki είπε…
Cook, αν το ξεβγάζεις, τι νόημα έχει να το βάζεις; Υποτίθεται ότι μένει στα υφάσματα για να είναι απαλά. Έχεις δοκιμάσει να μη βάλεις καθόλου; Αχ παιδιά...εδώ τα ασπρόρουχα βγαίνουν στρατσόχαρτα!!!
Ο χρήστης eleni είπε…
Deli,πολύ ωραίες ιδέες και οικονομικές!Την πρώτη ψηφίζω,είναι πιο αγνά τα υλικά της.Το πρόβλημα με το πολύ σκληρό νερό το έχουμε κι εμείς-τα ρούχα μετά από μερικές πλύσεις είναι στρατσόχαρτα,όπως λες.Τις μπαλίτσες τις έχω χρησιμοποιήσει-τις ξέχασα στην παραλία κι όλο ξεχνάω νατις πάρω-αλλά δε μπορώ να πω ακόμη τις εντυπώσεις μου.Εκείνο που έκανε μαλακές τις πετσέτες της θάλασσας,είναι τα soapnuts.

Επί τη ευκαιρία,μήπως ξέρεις κάποιο μυστικό να βγάζω τους λεκέδες ιδρώτα από τα πουκάμισα;-εκεί να δεις ύφασμα-στρατσόχαρτο.Ιδρώνει πολύ ο σύζυγος,δε μπορείς να φανταστείς.
Ο χρήστης faraona είπε…
Κικη
εδω στην Κερκυρα...στη χώρα δηλαδη τα νερα ειναι χάλια.Εδω πανω στο χωριο ομως εχουμε ενα νερο που ειναι απο πηγες κι ειναι καταπληκτικο.Δεν χρησιμοποιω μαλακτικο για πρωτη φορα στην ζωη μου και τα ρουχα μου βγαινουν μπαμπακι.
πολλα φιλια
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Λοιπόν, μαντάμ με πείσατε!!!! Θα το δοκιμάσω. Μια ερώτηση μόνο γιατί με τα πλυντήρια δεν τα πάω πολύ καλά. Το δικό μου έχει 3 θήκες. Μια για το απορυπαντικό, μια άλλη πιο μικρή για το μακτικό (υποθέτω)και μια άλλη που λέει στις οδηγίες ότι είναι για πρόπλυση. Τι είναι αυτή η πρόπλυση????? Έχει να κάνει με το μαλακτικό ή απλά υπάρχει για εφέ???
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
*μακτικό=μαλακτικό
Ο χρήστης Ελευθερία είπε…
Πάντως αυτό που λές Ελένη με τα soapnuts όντως ισχύει. Αλλά δοκίμασε και την συνταγή που έδωσε η μάγισσα με το πράσινο σαπούνι. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά σχετικά με την απαλότητα των ρούχων...
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
α, τι καλά, σε λίγο θα εχουμε ολοκληρωμένα σετάκια με natural λύσεις!
Deli, τείνω κι εγω στην πρώτη λύση, αυτό το ξιδι όλα τα κάνει...
Ο χρήστης Isidora είπε…
Δοκίμασα τα καθαριστικά σας για τζαμια, πατώματα και πιάτα και είναι πραγματικά άψογα. Το τελειότερο είναι οτι είναι natural. Δεν δοκίμασα ακόμα το απορρυπαντικό πλυντηρίου,(καθαρίζει καλά?) φοβάμαι μήπως ξεχειλίσουν σαπουνόφουσκες παντού, αλλά μάλλον δεν ισχύει κάτι τέτοιο απο αυτά που διαβάζω εδώ. Θα το τολμήσω σε σετ με το μαλακτικό. Και πεστε μου παρακαλώ αν ξέρετε τρόπο να περιποιούμαι το δερμάτινο σαλόνι μετά τον ατμοκαθαριστή. Καστορέλαιο με οινόπνευμα?, Καμια κρέμα με κερί μέλισσας τύπου cold cream? Καλά , ένα αστείο έκανα...
:)))
Ο χρήστης venceremos είπε…
kalhmera.ισως καποτε το δοκιμασω. προς το παρον τα διαβαζω προσεκτικα και....παω στο σοθπερ μαρκετ. φιλια καρυστινα
Ο χρήστης kiki είπε…
Ελένη, κι εδώ στρατσόχαρτα...άστα. Έκανα μια αλλαγή στο απορρυπαντικό ρούχων και το δοκιμάζω στα άσπρα. Θα σας πω αποτελέσματα.
Δυστυχώς δεν ξέρω για τον ιδρωτα πως βγαίνει. Κάτι είχα διαβάσει κάπου, αλλά δεν θυμάμαι...

Φαραώνα, μια πό τα ίδια κι εδώ. Μόνο βρόχινο νερό θα μας έσωζε...

Ελευθερία, όταν λέει πρόπλυση εννοεί πλύση εξτρα πριν την κανονική. Ουσιαστικά, αν χρησιμοποιείς αυτό το πρόγραμμα, ειναι πολύ πιο ασύμφορο ενεργειακά αφού κάνει πολύ περισσότερη ώρα και δουλεύεικαι σε μεγάλες θερμοκρασίες συνήθως. Εγώ δεν το χρησιμοποιώ ποτέ.
Δοκίμασες αυτό με το πράσινο σαπούνι και έβγαιναν απαλά τα λευκά; Θα φτιάξω μικρή ποσότητα να δω αν θα με πειράξει στην αλλεργία μου...

Μάγισσα, όλα τα καλά τα εχουμε εδώ μέσα τελικά. Φυσικά, με χαμηλό κόστος και καλά για το περιβάλλον και για μας...

Ισιδώρα, για το μόνο που μπορώ να σε διαβεβαιώσω, είναι ότι δεν θα ξεχυλίσει αφρός από πουθενά. Τώρα αν βγαίνουν οι λαδιές, έχω ακόμα μια επειφύλαξη επειδή εμείς δεν λερώνουμε τόσο πολύ τα ρούχα μας για να σου πω. Ότι καθαρίζει, καθαρίζει. Τώρα σε πολύ δύσκολους λεκέδες δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα. Ο αφρός πάντως είναι απόλυτα ελεγχόμενος, διαπιστωμένα.
Σχετικά με τα δερμάτινα εχω κι εγώ ένα προβλημα. Ίσως ρωτήσω σε ξεχωριστό ποστ μήπως πάρουμε απαντησεις.

Venceremos, να τα δοκιμάσεις, γιατι όχι;
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Ούτε εγώ έχω δοκιμάσει ακόμα τα καθαριστικά πλυντηρίου,αλλά τώρα που έχω ολοκληρωμένο σετ καθαριστικό-μαλακτικό θα τα δοκιμάσω και τα δύο μαζί!
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
αχ βρε Κική
(υπογραμμισμενο και με μεγάλη αγκαλιά)
δεν ξερεις το πόσο θα ευχαριστηθει ο Χρονης!

και να σου πω γιατί:
τα μαλλλια μου ειναι πολυ λεπτα αλλα βαμμενα.
έτσι, δοκιμαζω διάφορα μαλακτικα, τα οποια επειδη τα βαραινουν πολύ, τα πασάρω στον Χρονη.
ο οποιος (εξαιρετικα κοντοκουρεμενος) Χρόνης διαμαρτυρεται λεγοντας μου, πως δε βαζει τετοια στο κεφάλι του.
εγώ πάλι, επιμενω (καθοτι δεν μου αρεσει να πετάω πραγματα χρήσιμα) κι αυτο γινεται συνεχεια
(με τη μονιμη διαμαρτυρια του σε μενα και στην Ελενη "καλά, αφου δεν τα θελετε, τι τα αγοράζετε;;)
και ιδου σημερα η λύση :)))

γι' αυτο, λέγω: αχ βρε Κική!
:))
Ο χρήστης popelix είπε…
Πολύ "μαλακτικό" το post ;-)
Εγώ μένω στο ξιδο-αιθέριο με τα soapnuts. Να ρωτήσω και κάτι ... πόση ποσότητα αιθέριου να αντιστοιχεί σε ένα λίτρο ξίδι; Μια κουταλιά της σούπας είναι καλά; Θα διατηρηθεί το άρωμα ή θα βγει μάπα το τελικό προϊόν;

Θένκς!
Ο χρήστης Natassa είπε…
αυτό με το ξύδι και το αιθέριο πού μ αρεσε...λέω να το δοκιμάσω, αρκεί να αποφασίσω τι αιθέριο θα διαλέξω !
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Εγώ ξέρω τι θα διαλέξω. Ένα φθηνό! χιχι! Τα ακριβά θα τα βάζω στα μούτρα μου!
Ο χρήστης kiki είπε…
Στάρμπακ , να το δοκιμάσεις και να μας πεις!

Μαριλένα , ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!! καλέ όχι απλώς χάρη θα μου κρατάει ο άνθρωπος!!! Να τι θα τα κάνεις λοιπόν τα άχρηστα μαλακτικά (που ούτε εγώ πετάω). Μεταξύ μας...τα μαλακτικά που χρησιμοποίησα εγώ, ήταν μαλακτικά από βαφές ;-)

Ποπελίξ , σε 2 κούπες αιθέριο έβαλα 20 σταγόνες λεβάντα και δεν παραπονέθηκε κανείς για ρούχα-στιφάδο. Οπότε, κανόνισε την αναλογία.

Νατάσσα , εγώ συμφωνώ με την Σταρμπακ: ένα φτηνό αιθέριο όπως λεβάντα. Τι θα βάλεις; Τριαντάφυλλο ή μαστίχα; Πριτς!

Σταρμπακ , σωστηηηηή!
Ο χρήστης Natassa είπε…
σωστές ...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κική μου
εδω το νερο δεν εχει αλατα...συχνα δε βαζω καθολου...
Ο χρήστης Isidora είπε…
Ευχαριστώ!
Θα το δικιμάσω κι εγω
Ο χρήστης kiki είπε…
Νατάσσα, καρασωστές!

Κουκ, είσαι τυχερή!!!

Ισιδώρα, περιμένουμε εντυπώσεις!
Ο χρήστης Δημιουργία είπε…
Πανευκολο ακομα και για μενα την ασχετη με αυτα.
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Λοιπόν, το ΣΚ θα δοκιμαστούν και τα δύο! Και το απορρυπαντικό της μάγισσας και το μαλακτικό της Kiki.
Έχω που έχω 3 λεκάνες ρούχα για πλύσιμο, ε, ας γίνουν φυσικά!!
Ο χρήστης kiki είπε…
Δημιουργια, κι εγώ άσχετη ήμουν (κι ακόμα είμαι δλδ...)

Σταρμπακ, περιμένουμε νέα...
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Βεβαίως, θα ενημερώσω!
Μια ερωτησούλα έχω μόνο. Σε τι βαθμούς το δοκιμάσατε; Γιατί εγώ συνήθως πλένω στους 30 για να προσέχω το περιβάλλον!
Ο χρήστης kiki είπε…
Τα δοκίμασα (απορρυπαντικό και μαλλακτικό) στους 30 τα σκούρα και 60 τα άσπρα.
Ο χρήστης heart n soul είπε…
μας βολέψατε πάλι!:) εγώ πάντως ζηλεύγω τα νερά των πηγών, και τις κόρες που τα χαίρονται:)
Ο χρήστης Starbuck είπε…
A Ωραία. Οπότε μια χαρά δουλεύει και στους 30. Ευχαριστώ!
Ααααχ! Μόνο τα νερά; Όλα τα της εξοχής ζηλεύω εγώ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Λόγω αλλεπάλληλων αλλεργειών, το ξύδι έγινε ο αγαπημένος μου σύντροφος στο σπίτι και στην προσωπική περιποίηση.
Σαν μαλακτικό τώρα το δοκίμασα (χωρίς νερό και με αιθέριο έλαιο). Η μυρωδιά μετά το ξέβγαλμα φεύγει και μένει το αιθέριο έλαιο (μυρίζει λίγο).
Απλά ενθουσιάστηκα γιατί εδώ και χρόνια δεν χρησιμοποιώ μαλακτικό στις πλύσεις. Τη σόδα την προσθέτω στην κύρια πλύση και μάλλον κάνει τη δουλειά της.
Το απορρυπαντικό με σαπούνι θα το δοκιμάσω το ΣΚ.

Καλό σαββατοκύριακο σε όλες τις νοικοκυρεμένες...
Ο χρήστης kiki είπε…
Χαρτ, εδώ είμαι γκάου. Βρέχει πάρα πολύ το χειμώνα και κανείς δεν έχει σκεφτεί ποτέ να συλλέγουμε το νερό. Ιδιώτες ναι, Δήμος όχι.

Σταρμπακ, τι να κάνουμε; Εμείς στα εξοχάς, έχουμε άλλα καλά ;-)

Πόλυ, άρα δεν μυρίζει στιφάδο το ρούχο. Ωραία!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
απίστευτο.. και τι κάνει ο Δήμος δλδ, φωτογραφίζεται δίπλα στα μπουγαρίνια; που τα ποτίζουν ιδιώτες με δικό τους βρόχινο;
Ο χρήστης kiki είπε…
Oh yes!
Ο χρήστης lena είπε…
ωραιες ιδεες για μαλακτικό.
για το πρώτο θέλω να σε ρωτήσω κάτι.η σόδα με το ξίδι δεν αντιδρούν μεταξύ τους;υπάρχει συγκεκριμένη σειρά για να τα προσθέσουμε στο μέιγμα;και σε τι δοχείο να τα βάλω;αυτά απ΄όσο ξέρω θα αρζίσουν να αφίζουν αν τα ανακατώσω.
Ο χρήστης kiki είπε…
Lena, αν διάβασες τη συνταγή, προτείνω ήδη μια λύση. Βάζεις πρώτα το νερό, έτσι ώστε να μην αφρίσει πολύ η σόδα με το ξύδι. Πρώτα νερό, μετά τη σόδα, μετά λίγο λίγο το ξύδι. Σε ένα μπουκάλι από μαλλακτικό το έβαλα. Διάβασε τη διαδικασία και θα σου λυθούν οι απορίες.
Ο χρήστης Ανταλλακτικά πλυντηρίου είπε…
Εξαιρετικά αποτελέσματα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ