Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τ για Τσουκνίδα


Καλώς σας βρίσκω, στις αρωμαγειρικές σας αποδράσεις! Είδα φως και μπήκα κι εγώ και μάλιστα όχι με άδεια χέρια…
Κυρίες και κύριοι, Μάγισσες, Ξωτικά, Νεράιδες και όλα τα Στοιχειακά της Πλάσης, φορέστε τα γάντια σας γιατί στον πρώτο μας περίπατο, θα μαζέψουμε πράσινες τσουχτερές τσουκνίδες!!! Θα τις συλλέξουμε, θα τις εκχυλίσουμε, θα τις σαπωνοποιήσουμε, θα τις λουστούμε και τέλος θα τις φάμε και θα τις πιούμε!
Δυο λογάκια για να την γνωρίσουμε και για να τη συμπαθήσουμε…



Το επιστημονικό όνομα της τσουκνίδας είναι Ουρτίκη ή Κνίδη και συναντάται ως πολυετής Δίοικη η οποία είναι ψηλότερη (50-120 εκ.), με μεγαλύτερα στενόμακρα και πιο χνουδωτά φύλλα και ως ετήσια Καυστική η οποία είναι αρκετά χαμηλότερη, με στρογγυλά και λιγότερο χνουδωτά φύλλα. Οι ιδιότητες των φυτών είναι λίγο πολύ κοινές, όμως τα βάμματα της ομοιοπαθητικής παρασκευάζονται από την Καυστική τσουκνίδα, της οποίας οι ρίζες ενδιαφέρουν τις ρίζες των μαλλιών μας πάρα πολύ. Η εποχή άνθησης είναι Μάιος- Οκτώβριος και η συλλογή της για αποξήρανση και αποθήκευση γίνεται συνήθως το καλοκαίρι. Όμως εκμεταλλευόμενοι την φθινοπωρινή καλοκαιρία, προλαβαίνουμε να συλλέξουμε τα θεραπευτικά μας τσουκνιδομπουκετάκια.

Ταπεινό και παρεξηγημένο, αλλά εξαιρετικά θεραπευτικό φυτό, η πασίγνωστη από την αρχαιότητα τσουκνίδα βρίσκεται σχεδόν παντού στη χώρα μας. Προτιμά να αυτοφύεται σε χέρσα εδάφη, πλούσια σε άζωτο, σε ακαλλιέργητες εκτάσεις και γενικότερα σε γεωπαθητικά σημεία όπου η θηλυκή ενέργεια γιν υπερισχύει και ανατρέφει την καυστική αυτή πόα.

Τα φύλλα της είναι πλούσια, μεταξύ άλλων, σε άλατα, ισταμινικές ουσίες, χαλκό, νάτριο, χλώριο, ορμόνες, νιτρικό ασβέστιο, πυρίτιο, κάλιο, μυρμηκικό οξύ, τανίνες, γλυκοκινίνες, βιταμίνες Α και C, οξείδιο του σιδήρου. Παραλείποντας την χρήση της για την θεραπεία πολλών ασθενειών όπως ρυπαρά έλκη, αποστήματα, μολύνσεις από δάγκωμα σκύλου (Διοσκουρίδης), αναιμία, αναφροδισία, αποπληξία, παραλυσία, χρόνιοι ρευματισμοί και άλλες ασθένειες που χρήζουν εξεζητημένης θεραπείας, θα εστιαστούμε στις ιδιότητες που μπορούμε να πάρουμε από το φυτό στην καθημερινότητά μας, δηλαδή στην ενδυνάμωση των μαλλιών μας με μάσκα από εκχυλισμένες ρίζες και σποριασμένες κορυφές σε έλαιο,
τονωτικό σαπούνι για λούσιμο, natural lotion από έγχυμα για το ξέβγαλμα, αφέψημα για αποτοξίνωση και νόστιμη τσουκνιδόπιτα για θωράκιση του οργανισμού εκ των έσω…




Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…
Το φυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ολόκληρο. Αν μαζέψουμε μόνον τις κορυφές της, δεν έχει μεγάλη σημασία αν θα ανήκουν στο είδος της δίοικης ή της καυστικής. Αν όμως συλλέξουμε και ρίζες, θα προτιμήσουμε την καυστική. Το σώφρον, ηθικό και σωστό είναι να μην ξεριζώνουμε τα βότανα που θα χρησιμοποιήσουμε. Αν μάλιστα πρόκειται για είδος προς εξαφάνιση, θα πρέπει να αρκεστούμε στη φωτογράφηση και καταγραφή του. Ευτυχώς για μας η τσουκνίδα έχει επιβιώσει στους αιώνες από οργανωμένες προσπάθειες μαζικού αφανισμού, οπότε και δεν θα υποστεί κάποιο τεράστιο πλήγμα από τη δική μας παρέμβαση.

Αφού λοιπόν συλλέξουμε, πλύνουμε καλά στραγγίσουμε και στεγνώσουμε το φυτό, πάντα κάνοντας χρήση γαντιών, αν δεν θέλουμε να βιώσουμε μια αξέχαστη εμπειρία, μπορούμε να το αποξηράνουμε για μελλοντική χρήση, με τη γνωστή διαδικασία, ή να το χρησιμοποιήσουμε φρέσκο. Η καυστική της δράση και ο κνησμός που προκαλεί στο δέρμα παύουν με την αποξήρανση ή τον βρασμό.


μάσκα μαλλιών (για θρέψη, ενδυνάμωση, λάμψη)

1 κούπα φρέσκες κορυφές τσουκνίδας σποριασμένες (για τα έλαια που περιέχονται στους σπόρους)
½ κούπα ρίζες τσουκνίδας
¼ κούπας φρέσκους καρπούς δάφνης (ή αν δεν βρίσκουμε, ¼ κούπας δαφνέλαιο)
¼ κούπας δεντρολίβανο φρέσκο
1 φλ. του καφέ βαλσαμόλαδο
1 κ.γ. βάμμα λεβάντας
αιθέριο έλαιο* 5 στγ/20ml ελαίου
Πούδρα βρώμης
Ελαιόλαδο για τα ξηρά- κανονικά μαλλιά ή
Σουσαμόλαδο για λιπαρά μαλλιά
(προτιμούνται τα βιολογικά έλαια)
Αν χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα βότανα, οι αναλογίες τους μειώνονται κατά το ήμισυ.
* Επιλέγουμε αναλόγως με τον τύπο μαλλιών μας


Πώς φτιάχνουμε το λαδάκι
Ψιλοκόβουμε τα βότανα.
Χτυπάμε ελαφρώς στο γουδί (με τον φίλο του το γουδοχέρι) πρώτα τις ρίζες, τους καρπούς της δάφνης και το δεντρολίβανο και στη συνέχεια τα φύλλα της τσουκνίδας, να διασπαστούν αλλά όχι να λιώσουν.
Μεταφέρουμε τα βότανα σε bain marie για μισή ώρα σε χαμηλή θερμοκρασία.
Βάζουμε τα βότανα σε αποστειρωμένο και στεγνό γυάλινο βάζο, ρίχνουμε το βαλσαμόλαδο και συμπληρώνουμε με ελαιόλαδο ώσπου να ξεπεραστεί η στάθμη των βοτάνων κατά δύο δάχτυλα.
Ρίχνουμε το βάμμα λεβάντας, κλείνουμε το καπάκι και ανακινούμε χαλλλαρά…
Θέτουμε το βάζο μας σε αναμονή σε φιλικό ζεστούτσικο και ηλιόλουστο περιβάλλον και το περιμένουμε για 7-10 μέρες ανακινώντας το όταν το θυμόμαστε.
Όταν ο χρόνος παρέλθει, πράγμα αναπόφευκτον, σουρώνουμε το λαδάκι μας με επιμέλεια και το διατηρούμε σε σκούρο γυάλινο αποστειρωμένο δοχείο, σε μέρος δροσερό.
Για τα ξωτικά που βαριούνται τα πολλά - πολλά, μια εντριβή του τριχωτού με δαφνέλαιο και αλκοολικό εκχύλισμα από κοπανισμένες ρίζες και φύλλα Ουρτίκης μπορεί να κάνει το θαύμα της. (Σε 50 ml ελαίου προσθέτουμε 15 στγ. αλκοολικό εκχύλισμα)



Πώς χρησιμοποιούμε το λαδάκι
Μια φορά την εβδομάδα, για έναν μήνα τουλάχιστον, ζεσταίνουμε 1 σφηνάκι (50 ml) λαδιού τσουκνίδας (δοσολογία για μάγισσα έχουσα μεσαίου μήκους μαλλιά) και απλώνουμε με ζωηρή και επίμονη εντριβή στις ρίζες του κεφαλιού. Στη συνέχεια βουρτσίζοντας, απλώνουμε το έλαιο σε όλο το μήκος της τρίχας. Αν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε φορώντας την ελαιώδη μάσκα, τυλίγουμε τα μαλλιά με ζεστή πετσέτα για μία ώρα τουλάχιστον. Για ακόμα πιο extraordinaire αποτέλεσμα, ενώνουμε το πράσινο λαδάκι που φτιάξαμε, με λίγη πούδρα βρώμης (≈ 1 κγ/50ml) φτιάχνοντας μέτριας πυκνότητας μαγικό χυλό, για να ωφεληθούμε συνεργικά από τις μαλακτικές της ιδιότητες, τα άφθονα μέταλλα και τη βιταμίνη Β5 που περιέχονται. Η τριχόπτωση θα φύγει τρέχοντας και η κώμη σας θα κυματίζει λαμπερή και ενδυναμωμένη αψηφώντας τους δυνατούς φθινοπωρινούς ανέμους (πού τους είδες?) Για καλύτερο επίλογο, λουζόμαστε με το

Savon d’ ortie brulante ή Τσουκνιδοσαπούνι (ποσοστό υπερλίπανσης 6% )
Για 850 περίπου γρ. σαπουνιού
Πυρηνέλαιο ελιάς 350 γρ.
Βαλσαμόλαδο από σουσαμόλαδο 30 γρ.
Λίπος σπόρων φοίνικα 100 γρ.
Βούτυρο κακάο 10 γρ.
Κερί μέλισσας 30 γρ.
Πρόσθετα έλαια μετά από tracing
Βερυκοκελαιο 10 γρ.
Jojoba oil 10 γρ.
Φυστικελαιο 10 γρ.
Flax seed oil 25 γρ.
Λαδί άγριας λεβάντας 10 γρ.
Καστορέλαιο 20 γρ.
H2O απιονισμένο 198 γρ
Χυμός λεμονιού + πρασίνου μανταρινιού σε παγάκια 40 γρ.

NAOH 78 γρ

πρόσθετα- πρόσθετα

Φύλλα τσουκνίδας 1 ½ κούπα για δυνατό έγχυμα και 1 ½ κούπα για προσθήκη στο τέλος
Φύλλα δεντρολίβανου ¼ κούπας για δυνατό έγχυμα
1 κρόκος αυγού
Πούδρα από 3κγ αγρία λεβάντα, 2 κγ δεντρολίβανο, 1 κγ μέντα
1 κγ βασιλικό, 1 κγ βρώμη
1 κγ μέλι πεύκου
1 κγ αλάτι
Ξύσμα πράσινου μανταρινιού + λεμονιού 1 κ σούπας
20 στγ αιθέριο έλαιο λεβάντας
25 στγ αιθέριο έλαιο λεμόνι (εσείς χρησιμοποιήστε αυτά που σας ταιριάζουν)

Για το τσουκνιδοσαπούνι ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες.
Η θερμοκρασία ανάμειξης γίνεται στους 37 βαθμούς.
Αλέθουμε τα βότανα στο blender. Περνάμε από ψιλή σίτα για να πάρουμε μόνον τη σκόνη.
Τον χυμό λεμονιού-μανταρινιού καθώς και το δυνατό έγχυμα τσουκνίδας, τα κάνουμε παγάκια και προσέχουμε να μην ξεπεράσουμε τους 37 C στην ανάμειξη με την καυστική σόδα. Έπειτα λιώνουμε στη σόδα το αλάτι.
Ανακατεύουμε καλά τα πρόσθετα έλαια με τον κρόκο, την πούδρα, το μέλι, τα φύλλα τσουκνίδας και το ξύσμα.
Μετά τα πρώτα ίχνη σαπωνοποίησης, ρίχνουμε λίγη ποσότητα σαπουνιού στο παραπάνω μείγμα, ανακατεύουμε επιμελώς, αδειάζουμε πίσω στο σαπούνι και ξαναανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα αιθέρια και καλουπώνουμε γρήγορα γιατί πήζει πολύ εύκολα.
Εδώ βλέπουμε τα τσουκνιδοσαπούνια παρέα με πρίγκηπες- βάτραχους σε κακή φωτογράφηση.
Αφού λουστούμε ξεβγάζουμε με δυνατό έγχυμα τσουκνίδας για έξτρα λάμψη και δύναμη.
Σε περιόδους που αποζητάμε ενέργεια και αποτοξίνωση, ξεδιψάμε με αφέψημα τσουκνίδας (ευεργετικό για το αίμα μας με καλή απορρόφηση του σιδήρου λόγω της συνεργίας με τη βιταμίνη C που περιέχει) και κάνουμε ατμόλουτρα με τα φύλλα της για να βελτιώσουμε την κατάσταση του δέρματός μας…


Τσουκνιδόπιτα θα φάμε άλλη φορά, ίσως από την μικρή μας κουζίνα
Με τόση τσουκνίδα πρασινίσαμε σαν τα βατράχια μου!!!

Σχόλια

Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
Isidora!!
΄
Σας καλωσορίζω στις aromacooks, είστε χαλλλαρά, μια fabulus αρωματομαγείρισα :)
Σπέσιαλ ποστ, τα συγχαρίκια μου.

Τώρα τι είναι η θηλυκή ενέργεια γιν, ο θεός και σεις το ξέρετε..

Και που θα βρω σποριασμένες κορυφές ή μάγισσα; Στη Σταδίου έχει;-)

Από τα συστατικά της σούπερ μασκούλας που ΄δωσατε, μελαχρινή σας κόβω..

Και μια απορία, όλα αυτά τα πρόσθετα στο σαπούνι, βότανα τε και ξύσματα, κατορθώνουν να επιβιώσουν μετα την επίδραση της σοδός;

Καλώς ήλθατε και πάλι και μερσί για το σούπερποστ :)
Ο χρήστης Isidora είπε…
Dearest witch,
Ευχαριστώ για την ευγενική τοποθέτηση
Τα μαλλάκια μου μετά την πρώτη επταετία της ζωής μου αποφάσισαν να αλλάξουν χρώμα, χωρίς να με ρωτήσουν κι από κανελλί που ήταν (γονίδιο πατρός) προτίμησαν το πιο μελαχρινό της μητρός. Έκτοτε μόνον το καλοκαίρι με τον ήλιο έχουν μια τάση να ανοίγουν, αλλά προς φθινόπωρο, τα συμμαζεύω με χέννα…
Για τις ξανθομαλλούσες υπάρχουν πάντα οι μετατροπές. Αυτές οι αιθέριες υπάρξεις θα αντικαταστήσουν το δαφνέλαιο με χαμομηλόλαδο, το δεντρολίβανο με φλούδες λεμονιού και το βάμμα λεβάντας με βάμμα χαμομηλιού. Για φυσικό ξάνοιγμα, μετά την εντριβή, ας απολαύσουν μισή ωρίτσα τον ήλιο, με ξεσκέπαστο κεφάλι, πίνοντας το αγαπημένο τους αφέψημα, φορώντας πάντα την αντηλιακή τους κρέμα. Το πολύ πολύ να χαρακτηριστούν ως λαδοδοπόντικας. Σ΄αυτό το σημείο Θα προσπεράσουν στωικά τα δυσμενή σχόλια..
Τις τσουκνίδες τις μαζεύουμε από τον κήπο μας, αν έχουμε φροντίσει να μην τις εξολοθρεύσουμε πανικόβλητοι μόλις τις δούμε, ή κανονίζουμε για κοντινή εκδρομή στην Φύση το σ/κ. Εναλλακτικά δοκιμάζουμε με αποξηραμένη από τα βοτανάδικα. Την Σταδίου ακουστά την έχω – εγώ ψωνίζω απ το Καπάνι (Αριστοτέλους μεριά).
Για το αν παραμένει καμία από τις ιδιότητες των ξυσμάτων και λοιπών μετά την καταλυτική παρουσία της σόδας, δεν κόβω το κεφάλι μου, αλλά έχω την αίσθηση κατά την χρήση ότι δεν καταστρέφονται 100%. Αυθυποβολή?
Την ενέργεια γιν σίγουρα την γνωρίζετε βιωματικά ως την κινητήριο δύναμή σας, σαν θηλυκό που είστε. Είναι μία από τις τρεις αρχες (ενεργητική αρχή – συν, παθητική αρχή – πλην, εξουδερωτική αρχή - μηδέν) που δημιουργούν και κινούν τον Κόσμο μας και τις μικρές ζωές μας.
Μεγάλες κουβέντες και η πεζή μου καθημερινότητα με ξανακαλεί …
Ο χρήστης kiki είπε…
ΓΛΟΥΠ! ΜΑ ΤΟΝ ΤΟΥΤΑΤΗ!
What a post!!!
Τωρα που ξεπέρασα το πρώτο σοκ από τη δυναμική εμφάνιση, να σε καλωσορίσω!
Χτες που έκανα βολτίτσα στα πέριξ του σπιτιού μου έβλεπα τσουκνίδες άφθονες. Τα θετικά της τα γνώριζα, αλλά ούτε πίτα δεν την εχω κάνει. Ίσως είναι αποτέλεσμα των κακών αναμνήσεων από τα παιδικά μου χρόνια, τότε που παίζαμε κρυφτό και για να μη μας βρούνε και κρυβόμασταν σε χορταρια ΜΕ τσουκνίδες. Καταλαβαινετε γιατί το παιδικό τραύμα...

Έχω και απορίες η γυναίκα...
Λες: βαλσαμόλαδο από σουσαμόλαδο... Βάλσαμο που το έχεις εκχυλίσει σε σουσαμόλαδο εννοείς; Υποθέτω ναι.

Άλλη απορία: Λες ότι στα σαπούνια προσέχουμε όταν βάζουμε τα παγάκια λεμονιού κλπ, να μην ξεπεράσουμε τους 370 C στην ανάμειξη με την καυστική σόδα. 370; Δεν καταλαβαίνω σε ποια φάση μπορεί να ανεβεί έτσι η θερμοκρασία. Αν ενώσουμε αυτά τα παγάκια, στο μυαλό μου υποθέτω ότι θα έπεφτε η θερμοκρασία, αλλά ίσως γίνεται αντίδραση και ανεβαίνει. Για πες αναλυτικά πλιζ...
Ο χρήστης kiki είπε…
Α ξέχασα. Για τη θυληκή ενέργεια υποθέτω ότι η Ισιδώρα μιλάει για φενγκ σούι (στην έφερα).
Ο χρήστης Εύα είπε…
χμμ,κικι,εχει εφαρμογες και στο φενγκ σουι αλλα ειναι η θηλυκη ενεργεια που εχουμε ΟΛΟΙ ασχετα με το φυλο μας.(καλα τα λεω Ισιδωρα;)Ισορροπια επερχεται μονο οταν βρισκονται σε ισορροπια και ΟΙ δυο ενεργειες μας.Στο φενγκ σουι προσπαθουμε να ισορροπησουμε τα πραγματα χρησιμοποιωντας πραγματακια κι απ΄τα δυο...χαθηκα το ξερω αλλα μαζευω βοτανια απο την...καστριτσιου,ξερει η Ισιδωρα τι εννοω,υποθετω η ξανθια!
Bienvenida Hija mia!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
Deliiiiii
37 εννοει η ποιήτρια..

σελω ζακυνθινές τσουκνίδες σποριασμένες, σέλω :)
Ο χρήστης kiki είπε…
Μάγισσα, αυτό υπέθεσα κι εγώ, αλλά εξακολουθώ να θέλω μια εξήγηση: Όταν ενώσουμε τα παγάκια, δεν πρέπει η σόδα να ειναι πάνω από 37 βαθμούς; Και κάτι ακόμα. Βάζοντας τα παγάκια, η θερμοκρασία θα πέσει. Σωστά; Τα λάδια θα είναι σε ψηλότερη θερμοκρασία. Πρέπει να φέρουμε τη σόδα πάλι στην ίδια θερμοκρασία με το λάδι;

Σε σκέφτηκα μόλις το διάβασα για την τσουκνίδα.... I'll keep in mind...

Ευχαριστω Ευα για την επεξήγηση!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
πιστευω πως σκόπιμα κρατάμε αυτη τη θερμοκρασια για να μην καούν τα ευαισθητα πρόσθετα.
Επίσης, σαπωνοποίηση επιτυγχάνεται και σε χαμηλοτερη θερμοκρασια, πχ 27 βαθμούς,
αναγκαστικά θα βάλει παγακια για να μην καει ο χυμός..

Εμένα αλλου είναι η απορία μου, θα ήθελα να ειχαμε ενα εργαστηριο να μας πεί πόσα από αυτα τα ωραία υλικά εξακολουθούν να υφίστανται ή τουλάχιστον σε ποιο ποσοστό.
Ο χρήστης Isidora είπε…
Γειά σας και χαρά σας ausi,

Το μηδενικό που έβαλα για εκθέτη στους 37 βαθμούς C, έπεσε και χτύπησε! Γι αυτό κι εγώ το απέσυρα και πάει... It was an accident, excuse me, δεν την κατέχω ακόμη καλά αυτήν την τεχνολογία,πρώτη μου φορά συμμετέχω σε τέτοιον χώρο αναψυχής επικοινωνίας και μάθησης, αλλά τα παίρνω ευκολούτσικα.

Kiki σωστά κατάλαβες για την εκχύλιση σε σουσαμέλαιο, σε μένα λειτουργεί καλά. Η τσουκνίδες μαγειρεμένες έχουν γλυκιά χορτώδη γεύση, η πιτόυλα γίνεται περίπου όπως η νόστιμη πρασόπιτά σου με προσθήκη από λάπαθα ή λάπατα ( πώς τα λέτε εσείς?) φρέσκων και ξερών κρεμμυδακίων και ανηθου ή μάραθου .
Συντοπίτισσα Εύα, σε βρίσκω ενημερωμένη ενεργειακά... Αν έχουμε καλύτερη επιλογή για ξετσουκνίδιασμα από το κέντρο της πόλης, την προτιμούμε.
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
isidora

ξεχασα να ρωτησω προηγουμένως, το ξύσμα εσπεριδοειδών παραμενει λεμονοπορτοκαλί ή γίνεται μαυρο όπως τα βότανα;
Ο χρήστης kiki είπε…
Ισιδώρα, το μηδενικό το σάξαμε που λέμε οι πατρινοί. Καλέ πείτε μου για τα παγάκια! Θα σκάσω η σαπωνοποιός!!!!!
Θα με κάνετε να μαζώξω τσουκνίδες για πίτα, μα τον Τουτατη!
Ο χρήστης eleni είπε…
Ισιδώρα,καλώς ήρθες!
Τι μπορώ να πω για την ανάρτησή σου!Τέλεια!Ποιος μπορούσε να πιστέψει πως η ταπεινή τσουκνίδα,θα είχε αυτές τις θεραπευτικές ιδιότητες;Κι εγώ πάντα την αποφεύγω λόγω της αξέχαστης εμπειρίας που προκαλεί η επαφή μαζί της.
Για τις απορίες μου,ευτυχώς απαντήθηκαν μερικές από τα λεγόμενα μεταξύ Μάγισσας και Deli.
Αν τα μαλλιά είναι βαμμένα,δεν πιστεύω να υπάρχει πρόβλημα;
Στο μπεν-μαρί,βάζουμε τα βότανα με τα λάδια;
Και πάλι καλώς ήρθες!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
welcome isidora! τι ποστ καταιγισμός, κόρη πληθωρική, εύγε! αυτό το σαπούνι πολύ αξιοζήλευτο, να βγω με σακούλα για τσουκνίδες λέτε; ή να περιμένουμε όλοι την κική να βγει για περισυλλογή, να φτιάξει πίτα, να μας στείλει ταπεράκια, να βάλει και σπόρια δίπλα;:ΡΡΡ πάντως να δηλώσω ότι πίνω τακτικά τσουκνιδοαφέψημα, αμέ, έχω πιει και τσουκνιδομπίρα κι έχω φάει τσουκνιδόσουπα, τι βαθμό μου βάζετε; :ΡΡ
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
heartοτάτη,
αν δεν το ρίξετε στο φαγί και στο πιοτί, δεν μπορείτε :)

Καλά κάνετε και την πέφτετε στη deli, αναμένω και γω πίτα με κούριερ..

Αυτή την τσουκνιδομπύρα, πολύ θα ήθελα να τη δω
Ο χρήστης kiki είπε…
Όλα απο μένα τα περιμένετε πια! Τστστσ!
:-))))))))))))
Ο χρήστης heart n soul είπε…
μάγισσα, η φτώχεια θέλει καλοπέραση:))))
Για τσουκνιδομπύρα βίρτσουαλ δούτε: http://colouritgreen.wordpress.com/2008/05/04/nettle-beer/
κική, τραβάτε με κι ας κλαίω είσθε!:)))
Ο χρήστης kiki είπε…
Μα πως με καταλάβατε;;;
:-)))
Ο χρήστης Isidora είπε…
Καλησπέρα σας
Έχω ένα delay στις απαντήσεις λόγω έλλειψης χρόνου, όμως...
Kiki delicious μαγείρισσα,
δεν ήμουν πολύ σαφής με τα παγάκια, έχεις δίκιο.Ευτυχώς που η witch, είναι άμεση και τα κάνει πιο λιανά...
Σκοπός μας είναι να μην ανεβάσουμε την θερμοκρασία με τη σόδα και μας καταστραφούν τα συστατικά του εγχύματος. Το δυνατό έγχυμα και χυμό θα το ζυγίσετε, και θα το κάνετε παγάκια. Θα βάλετε κρύο απ το ψυγείο νερό στο νεροχύτη και εκεί μέσα, το σκεύος που θα λιώσετε τη σόδα. Μέσα στο σκέυος ριχνετε λίγα παγάκια και λίγη σόδα. Ανακατέυετε να λιώσει. Ήδη τα παγάκια σας έχουν ξαναγίνει υγρό. Συνεχίζετε με τα λοιπά παγάκια και σόδα μέχρι τέλους. Θα έχετε κοντά σας έτοιμο καυτό νερό, για να φέρετε τη θερμοκρασία στους 37. Στην περίπτωσή μου η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμηλή και η σόδα έλιωσε δύσκολα. Γενικά αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ελέγχουμε τις θερμοκρασίες. Καυτό νερό για ανέβασμα, παγωμένο νερό για κατέβασμα.Τα ίδια και για το λάδι όπου τα πράγματα είναι πιο εύκολα.
Dearest Witch, τα ξύσματα δεν έχασαν καθόλου από το χρωματάκι τους, για τις ιδιότητές τους όμως η λογική μου λέει και το έτερον ήμισυ επιμένει όταν με βλέπει να ξύνω λεμόνια και να κάνω εγχύματα για σαπούνια, οτι λ ί γ α (ο ίδιος λέει καθόλου) δραστικά στοιχεία παραμένουν ανέγγιχτα από την σόδα. Εγώ εξακολουθώ να τα αισθάνομαι... Αν τρίβαμε αγνό σαπούνι και μετά βάζαμε τους χυμούς και τα πρόσθετα, υποθέτω οτι τα συστατικά τους δεν θα αλλοιώνονταν τόσο πολύ. Το εργαστήριο το θέλω κι εγώ για απαντήσεις. Για να τσεκάρουμε τα κονέ μας να δούμε αν θα γίνει καμμιά ανάλυση...
Ωραία Ελένη χαίρομαι που συναναστρεφόμαστε όλα τα λουλούδια των αγρών. Τα κοπανισμένα βότανα τα έβαλα χωρίς τα λάδια στο bain marie με σκοπό να χάσουν λιγη από την υγρασία τους, να επιταχύνουμε τη διαδικασία και για να μην δώσουμε πολλά περιθώρια σε μικροοργανισμους να δημιουργηθούν. Σ αυτό συντελεί και το βαλσαμόλαδο + βάμμα το οποίο βοηθά επίσης με την οινοπνευματώδη κατάσταση και την θερμότητα που πήραν τα βότανα από το bain marie,στην εκχύλιση .
Για τα βαμμένα μαλλιά δεν μπορώ να εγγυηθώ για το αν θα συμβεί καμμιά παραξενιά στο χρώμα. Αν το εξετάσουμε λογικά ένα μαλλί που έχει χίλια χρώματα από βαφές θα μπορούσε να αντιδράσει μυστηριωδώς. Ένα φυσιολογικής κατάστασης βαμμένο μαλλί πιστεύω οτι δεν θα επηρεαζόταν αρνητικά από βοτανικά εκχυλίσματα, αντιθέτως θα χαιρόταν για την περιποίηση. Αρκεί να προσέξετε τα συστατικά που ανοίγουν ή σκουραίνουν το χρώμα , μη γίνει κανα conflict. Το σίγουρο είναι οτι τα θρεπτικά έλαια (έστω από μόνα τους) δεν πείραξαν ποτέ κανέναν.
Καλά , υπάρχουν και οι αλλεργικοί...
Heart :)ευχαριστω για την καλή σας την καρδιά και τα καλά σας λόγια.Με πιάνετε αδιάβαστη για τη τσουκνιδομπύρα,θα ενημερωθω άμεσα από τη σελίδα που μας βρήκε η witch και θα το τσούξω κι εγώ. Συγχαρητήρια για τα υγειινά σας ροφήματα και διατροφή. Τωρα αν μπορεί η μαγείρισσα kiki να μαζέψει 10 κιλά τσουκνίδες μόνη της για όλους μας, έχω να πω περί ορέξεως, τσουκνιδόπιτα :)))
Καλό σ/κ !
Ο χρήστης kiki είπε…
Ισιδώρα, ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Εκείνο που με ενδιέφερε πιο πολύ ήταν αν θα ανεβάσουμε τη θερμοκρασία της σόδας αφού θα πέσει με τα παγάκια. Θα κάνω κάτι πιο απλό από αυτό που είπες (μπωλ, παγάκια κλπ). Οπως και να έχει, ευχαριστώ.

10 κιλά τσουκνίδες ε; Πόσες πίτες φτιάχνω με αυτές; Χεχε!
Ο χρήστης Natassa είπε…
σε περίπτωση που κάποια απο τις αρομα-κουκς δεν βρίσκει τσουκνίδα ...εδώ είμαι εγώ τσουκνίδα μόνο να θέλετε!

Ισιδωρα καταπληκτική ανάρτηση, την βλέπω 2-3 μέρες τώρα αλλά δεν ειχα τον χρόνο να την διαβάσω με την ησυχία μου ...εγώ από τα σαπούνια απέχω, αλλά την μασκα για τα μαλλιά θα την φτιάξω οπωσδήποτε!
Ο χρήστης Aνεμος είπε…
Τσουκνιδόπιτα??αρκετά ενδιαφέρον καλησπέρα
Ο χρήστης Isidora είπε…
Kiki, θα φάει όλο το aroma, με 10 κιλά τσουκνίδα. Μην ξεχάσεις να βάλεις και λίγη βαρελίσια φέτα και λίγο πρόβειο τραχανά... Μεγάλες μάσες!!!
Νατάσσα, αν επιχειρήσεις μια φορά τη δημιουργία σαπουνιου, θα τα βλέπεις όλα σαπούνια μπροστά σου. Το λαδάκι να το φτιάξεις,είναι ενδυναμωτικό.Θα μπορείς να ρίχνεις τις πλεξούδες σου να σκαρφαλώσει ο πρίγκηπας στον πύργο σου, αν έχει χαλάσει το ασανσερ...
Ανεμε,η πίτα είναι θρεπτική και νόστιμη. Κι εγώ περιμένω λόγω τεμπελιάς να μας τη σερβίρει η magic sef...
Ο χρήστης Isidora είπε…
kiki, τον τρχανα αν θες τον βάζεις για να τραβήξει τα υγρά.Ψιλοπασπαλίζεις άφού βάλεις το φύλλο με την γέμιση.Το ζυμάρι εγω το φτιάχνω με μισο άσπρο , μισό μάυρο (ολικής)αλεύρι. Πείνασα πάλι...
Ο χρήστης Starbuck είπε…
ουάααααου!!! Isidora, εντυπωσιακότατη!!!
Και χρησιμότατη!!!
Δεν ξέρω τι να πρωτοφτιάξω! Βέβαια, πρώτα πρέπει να οργανώσω εκδρομή στη φύση να μαζέψω πρώτη ύλη!!
Ευχαριστούμε και καλώς μας ήρθατε!
Ο χρήστης Isidora είπε…
Starbuck χαίρομαι που σας φάνηκαν χρήσιμες οι τσουκνίδες. Είναι πολύ καλύτερες από τη φήμη τους (βλ.και την παροιμία καλύτερα να σου βγεί το μάτι, παρά το όνομα).Τι να λέμε όμως? Ζούμε σε κοινωνίες οπου το "φαίνεσθαι" κυριαρχεί, το "είναι" έχει κρυφτεί τρομοκρατημένο και η ισορροπία τους φαντάζει ακατόρθωτη... Ουπς, είμαι εκτός θέματος!
Ψηφίζω ΝΑΙ στην εκδρομή στην φύση κι εύχομαι εκτός του ξεσκάσματος να βοτανομαζέψετε οτι προλαβαίνετε, πριν αρχίσουν οι παγωνιές. :)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
κόρες, για όσες ενδιαφέρονται, βάμμα τσουκνίδας,για εσωτερική και εξωτερική χρήση, εδώ: http://www.avogel.co.uk/shop/products/remedies/urtica.php

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρε...

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ...

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ...