Όχι τόσο για την ομορφιά μας, αλλά για την υγεία μας.
Διάβαζα τις προάλλες στο ένθετο του Vita, ένα άρθρο για το κόκκινο λάχανο. Έρευνες λοιπόν υποστηρίζουν, ότι από την αρχαία Ρώμη γνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες του κόκκινου λάχανου κατά της βρογχίτιδας, οι οποίες όμως απελευθερώνονται με το βράσιμο.
Η συνταγή που προτείνει το άρθρο είναι η εξής:
Τι χρειαζόμαστε:
~1 κόκκινο λάχανο
~μέλι
Περνάμε το κόκκινο λάχανο από αποχυμωτή (αν δεν έχετε, περάστε το από μπλέντερ και σουρώστε το ζουμί του.
Μετράμε το βάρος του χυμού λάχανου και το βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με μέλι που θα είναι το μισό σε ποσότητα από το χυμό.
Π.χ, εμένα ήταν 600 γρ ο χυμός από το λάχανο και έβαλα 300 γρ μέλι.
Βράζουμε το ζουμί αυτό σε χαμηλή φωτιά, ξαφρίζουμε όσο χρειάζεται (μη φύγετε στην αρχή από κοντά του γιατί φουσκώνει), μέχρι να δημιουργηθεί ένα σιρόπι (δε θέλει βράσιμο με τις ώρες).
Πίνουμε από αυτό μια κουταλιά το πρωί νηστικοί όταν έχει κακό καιρό για να προλάβουμε τις βρογχίτιδες.
Το κόκκινο λάχανο, ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών, και θεωρείτο θεραπευτικό του αναπνευστικού συστήματος από την εποχή των Ρωμαίων, περιέχει μια αντιφλεγμονώδη δραστική ουσία που απελευθερώνεται με το βρασμό.
Να σας πω την αλήθεια, το έφτιαξα και ξεκίνησα να το πίνω κι ας μην κάνει κρύο πολύ. Εδώ στο νησί, που η υγρασία τις φυσιολογικές μέρες κυμαίνεται από 50-60 % και πάνω, οι βρογχίτιδες δίνουν και παίρνουν και ο περισσότερος κόσμος ζει με αναπνευστικά προβλήματα. θα το δοκιμάσω λοιπόν και θα επανέρθω για να σας πω νεότερα.
Διάβαζα τις προάλλες στο ένθετο του Vita, ένα άρθρο για το κόκκινο λάχανο. Έρευνες λοιπόν υποστηρίζουν, ότι από την αρχαία Ρώμη γνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες του κόκκινου λάχανου κατά της βρογχίτιδας, οι οποίες όμως απελευθερώνονται με το βράσιμο.
Η συνταγή που προτείνει το άρθρο είναι η εξής:
Τι χρειαζόμαστε:
~1 κόκκινο λάχανο
~μέλι
Περνάμε το κόκκινο λάχανο από αποχυμωτή (αν δεν έχετε, περάστε το από μπλέντερ και σουρώστε το ζουμί του.
Μετράμε το βάρος του χυμού λάχανου και το βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με μέλι που θα είναι το μισό σε ποσότητα από το χυμό.
Π.χ, εμένα ήταν 600 γρ ο χυμός από το λάχανο και έβαλα 300 γρ μέλι.
Βράζουμε το ζουμί αυτό σε χαμηλή φωτιά, ξαφρίζουμε όσο χρειάζεται (μη φύγετε στην αρχή από κοντά του γιατί φουσκώνει), μέχρι να δημιουργηθεί ένα σιρόπι (δε θέλει βράσιμο με τις ώρες).
Πίνουμε από αυτό μια κουταλιά το πρωί νηστικοί όταν έχει κακό καιρό για να προλάβουμε τις βρογχίτιδες.
Το κόκκινο λάχανο, ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών, και θεωρείτο θεραπευτικό του αναπνευστικού συστήματος από την εποχή των Ρωμαίων, περιέχει μια αντιφλεγμονώδη δραστική ουσία που απελευθερώνεται με το βρασμό.
Να σας πω την αλήθεια, το έφτιαξα και ξεκίνησα να το πίνω κι ας μην κάνει κρύο πολύ. Εδώ στο νησί, που η υγρασία τις φυσιολογικές μέρες κυμαίνεται από 50-60 % και πάνω, οι βρογχίτιδες δίνουν και παίρνουν και ο περισσότερος κόσμος ζει με αναπνευστικά προβλήματα. θα το δοκιμάσω λοιπόν και θα επανέρθω για να σας πω νεότερα.
Σχόλια
εμένα μου αρέσει το κόκκινο λάχανο
@ Εύα,
λές να κάνουν και τα λαχανάκια Βρυξελλών;)
Να ΄σαι καλά που μας σκέφτηκες!
Μαγισσούλα, ελπίζω να δουλέψει πάντως!
Ελένη, μερσί!
το μπροκολο λοιπον είναι ασπίδα κατά του ελικοβακτηρίου και δρα αποτελεσματικά ακομα κι αν εχεις (ελικοκλπ)
μα, μου ειχε κανει τοση εντυπωση!
ωραιο αυτο με το κόκκινο λάχανο.
τα παιδιά δεν ξερω αν θα πειστουν..
Μπορουμε ομως να το φτιαξουμε απο νωρις και να το εχουμε στο ψυγειο μας για μερες; ή πρεπει να το πιουμε αμεσως;
Δεν ξέρω αν καταστρέφονται οι βιταμίνες του μελιού ή άλλες ιδιότητες με το βράσιμο. Σε άλλα γιατροσόφια πχ, επίσης το βράζουμε. Μπορούμε όμως να το προσθέσουμε κατά το τέλος όπως λες.
Μαριλένα, αυτό κι αν είναι εντυπωσιακό!
Όσο για τα παιδιά, δε χρειάζεται να ξέρουν ότι πρόκειται για λάχανο. Είναι τόσο νόστιμο που δεν φαινεται κατ' αρχήν. Σαν σιρόπι γλυκού είναι!
Πουαντερί, εγώ το άφησα εκτος ψυγείου. Ίσως χρειάζεται ψυγείο, αλλά ίσως το μέλι δρα σαν συντηρητικό. Είναι ήδη 4-5 μέρες εκτός ψυγείου σε μπουκάλι που κλείνει και δεν έχει πάθει τίποτα.
σοβαρά πίνεται;;..εμενα μου αρεσει σα σαλατούλα....μα το ζουμί του...πολύ αηδιαστικο μου κανει :)
1 μήνα έλειψα και πόσα πράγματα φτιάξατε!
Μπράβο, μπράβο! (αισθάνομαι ακαμάτρα!..)