Θα ανακόψω το σαπουνοκλίμα των ημερών με μια καταδικιά μου κρεασιόν η οποία ξεκίνησε ως μια προσπάθεια για μια κρέμα σώματος λεβάντας.
Δανείστικα λοιπόν μια συνταγή της J.Cox την οποία κρέμα στην εντελώς αρχική της μορφή εγώ την ονόμασα κρέμα με αέρα κοπανιστό, ενώ η μάγισσα την αποκάλεσε στουπέτσι, χαρακτηρισμός που επικράτησε...
Πάμε τώρα να σας διηγηθώ το στόρυ πως η κρέμα στουπέτσι, πήγε να γίνει κρέμα λεβάντας και τελικά κατέληξε ... το αφήνω για το τέλος!
Βάση ελαίων
-1/8 κούπας εκχύλισμα καλέντουλας σε ελαιόλαδο.
-1/8 κούπας στεατικό οξύ.
Υδατική βάση
- 1 κ.σ. τζέλ αλόης
- 1/3 κούπας ανθόνερο λεβάντας
- 1 κ.σ. γλυκερίνη
- 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
πρόσθετα
- βιταμίνη Ε (1000 μονάδες)
- 20 σταγόνες εκχύλισμα γκρέιπ φρουτ
αιθέρια έλαια
αυτά θα σας τα πω στην πορεία :)
Ξεκίνησα λοιπόν με τον γνωστό τρόπο, σε μπεν μαρί έφτιαξα την φάση των ελαίων, και ταυτόχρονα την υδατική φάση και ανακάτεψα καλά μέχρι να διαλυθεί η αλόη και η σόδα.
Αφου έλιωσε το στεατικό οξύ και η υδατική φάση ήταν έτοιμη τα απέσυρα απο το μπεν μαρί.
Πρόσθεσα την βιταμίνη Ε και το εκχύλισμα grapefruit στην φάση των ελαίων και περίμενα λίγο προκειμένου οι φάσεις να έχουν την ίδια θερμοκρασία.
Μετέφαρα την υδατική στην φάση των ελαίων χτυπώντας με ένα μιξεράκι (το οποίο και χάλασε ) και το μίγμα έγινε αφράτο και κάτασπρο.
Το καταχάρηκα λοιπόν και είπα να αρχίσω να του προσθέτω σιγα σιγά το αιθέριο λεβάντας. Πρόσθεσα περίπου 12 σταγόνες. Το μύρισα και ναι μου βρώμαγε πολύ. Απογοητεύθηκα, λέω ας προσθέσω και κάτι άλλο και έτσι πρόσθεσα από το αγαπημένο μου ροδόξυλο 5 σταγόνες, μυρίζω, βρωμάει περισσότερο... τι να κάνω? τι να κάνω?? λέω ας προσθέσω απο το βρωμερό γεράνι άλλες 3-4 σταγόνες...εξακολουθεί να βρωμάει. Το δίνω στον Γιάννη να το μυρίσει, μήπως και είναι εμένα ιδέα μου ότι βρωμάει τόσο πολύ, τον ρωτάω πως του φάνηκε και μου απαντά "μυρίζει σαν ψαροκασέλα " (με στειλε τελείως...)
Την αφήνω λίγο διότι δεν ήθελα να πετάξω άλλη κρέμα (την προηγουμενη εβδομάδα πέταξα δύο γιατί είχαν κόψει) και ανοίγω το συρταράκι με τα αιθέρια, άνοιξα και μύρισα σχεδόν όλα τα μπουκαλάκια. Το τελευταίο ήταν αιθέριο έλαιο γιασεμιού. Υπέροχο. Πρόσθεσα 2 σταγόνες στην αρχή και πραγματικά το αποτέλεσμα είχε βελτιωθεί σημαντικά. Πρόσθεσα και άλλες 4 σταγόνες και πλέον η κρέμα μύριζε άψογα, το γιασεμί είχε σκεπάσει-εξαφανίσει την προηγούμενη μυρωδιά. Στο τέλος πρόσθεσα και λίγο κόκκινο χρώμα (4 σταγονίτσες κόκκινο χρώμα)το οποίο ήταν και αρκετό για να δώσει ένα υπέροχο ροζ χρώμα στην κρέμα.
Η υφή της κρέμας είναι σατινέ. Ενυδατώνει και μαλακώνει το δέρμα πολύ καλά -(ακόμα και φτέρνες).
και voila η κρέμα με τα χίλια ονόματα....
Δανείστικα λοιπόν μια συνταγή της J.Cox την οποία κρέμα στην εντελώς αρχική της μορφή εγώ την ονόμασα κρέμα με αέρα κοπανιστό, ενώ η μάγισσα την αποκάλεσε στουπέτσι, χαρακτηρισμός που επικράτησε...
Πάμε τώρα να σας διηγηθώ το στόρυ πως η κρέμα στουπέτσι, πήγε να γίνει κρέμα λεβάντας και τελικά κατέληξε ... το αφήνω για το τέλος!
Βάση ελαίων
-1/8 κούπας εκχύλισμα καλέντουλας σε ελαιόλαδο.
-1/8 κούπας στεατικό οξύ.
Υδατική βάση
- 1 κ.σ. τζέλ αλόης
- 1/3 κούπας ανθόνερο λεβάντας
- 1 κ.σ. γλυκερίνη
- 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
πρόσθετα
- βιταμίνη Ε (1000 μονάδες)
- 20 σταγόνες εκχύλισμα γκρέιπ φρουτ
αιθέρια έλαια
αυτά θα σας τα πω στην πορεία :)
Ξεκίνησα λοιπόν με τον γνωστό τρόπο, σε μπεν μαρί έφτιαξα την φάση των ελαίων, και ταυτόχρονα την υδατική φάση και ανακάτεψα καλά μέχρι να διαλυθεί η αλόη και η σόδα.
Αφου έλιωσε το στεατικό οξύ και η υδατική φάση ήταν έτοιμη τα απέσυρα απο το μπεν μαρί.
Πρόσθεσα την βιταμίνη Ε και το εκχύλισμα grapefruit στην φάση των ελαίων και περίμενα λίγο προκειμένου οι φάσεις να έχουν την ίδια θερμοκρασία.
Μετέφαρα την υδατική στην φάση των ελαίων χτυπώντας με ένα μιξεράκι (το οποίο και χάλασε ) και το μίγμα έγινε αφράτο και κάτασπρο.
Το καταχάρηκα λοιπόν και είπα να αρχίσω να του προσθέτω σιγα σιγά το αιθέριο λεβάντας. Πρόσθεσα περίπου 12 σταγόνες. Το μύρισα και ναι μου βρώμαγε πολύ. Απογοητεύθηκα, λέω ας προσθέσω και κάτι άλλο και έτσι πρόσθεσα από το αγαπημένο μου ροδόξυλο 5 σταγόνες, μυρίζω, βρωμάει περισσότερο... τι να κάνω? τι να κάνω?? λέω ας προσθέσω απο το βρωμερό γεράνι άλλες 3-4 σταγόνες...εξακολουθεί να βρωμάει. Το δίνω στον Γιάννη να το μυρίσει, μήπως και είναι εμένα ιδέα μου ότι βρωμάει τόσο πολύ, τον ρωτάω πως του φάνηκε και μου απαντά "μυρίζει σαν ψαροκασέλα " (με στειλε τελείως...)
Την αφήνω λίγο διότι δεν ήθελα να πετάξω άλλη κρέμα (την προηγουμενη εβδομάδα πέταξα δύο γιατί είχαν κόψει) και ανοίγω το συρταράκι με τα αιθέρια, άνοιξα και μύρισα σχεδόν όλα τα μπουκαλάκια. Το τελευταίο ήταν αιθέριο έλαιο γιασεμιού. Υπέροχο. Πρόσθεσα 2 σταγόνες στην αρχή και πραγματικά το αποτέλεσμα είχε βελτιωθεί σημαντικά. Πρόσθεσα και άλλες 4 σταγόνες και πλέον η κρέμα μύριζε άψογα, το γιασεμί είχε σκεπάσει-εξαφανίσει την προηγούμενη μυρωδιά. Στο τέλος πρόσθεσα και λίγο κόκκινο χρώμα (4 σταγονίτσες κόκκινο χρώμα)το οποίο ήταν και αρκετό για να δώσει ένα υπέροχο ροζ χρώμα στην κρέμα.
Η υφή της κρέμας είναι σατινέ. Ενυδατώνει και μαλακώνει το δέρμα πολύ καλά -(ακόμα και φτέρνες).
και voila η κρέμα με τα χίλια ονόματα....
Σχόλια
Αν κόψει η κρέμα, δεν μπορούμε να την κάνουμε κάτι, ας πούμε μια αραιή λοσιόν;
εχω τρυπήσει μια βιταμίνη μόνο και μόνο να την μυρίσω και δεν μυρίζει, είναι σε ηλιέλαιο...
εγώ έχω σώσει μία κομένη κρέμα την οποία την έκανα κανονική κρέμα και όχι λοσιόν. Την χτύπησα(μετα μανίας) αφού πρώτα οπως την έιχα στο πυρεξάκι την έβαλα για μισό λεπτό στο μπεν μαρί που ήταν ήδη χλιαρό. Τυχή ήταν? εκανα το σωστό? η δασκάλα θα μας πει. Πάντως έχω πετάξει κιόλας ....
Κική ξεκινάμε σκονάκια από τώρα!
Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει η ωριμανση διότι δεν υπήρχε ο ανάλογος χρόνος, έβαζα αιθέριο μύριζα και συνέχιζα μέχρι που έβαλα το γιασεμί και απο την πρώτη σταγόνα άλλαξε, σημειωτέον η δοσολογία είναι για περίπου 120ml κρέμα, δλδ μία σταγόνα και κατευθείαν άλλαξε, πάντως εγώ νομίζω οτι για την αρχική άσχημη μυρωδιά ευθύνεται το ανθόνερο λεβάντας ....του οποίου η μυρωδιά δεν έχει και πολύ σχέση με το αιθέριο ...
νομίζω ότι πρέπει να κάνω ένα update και γράψω και το δίδαγμα "ποτέ να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια!"
κι εγώ πολλές φορές προσπαθώ να σώσω μια κρέμα με αυτοσχεδιασμούς.Άλλοτε με επιτυχία κι άλλοτε βγαίνει σαν κομμένη.Η προσπάθεια μετράει.
Πραγματικά το γιασεμί σκεπάζει τις άλλες μυρωδιές και μ΄αρέσει πολύ.
ναι Ελένη έτσι ακριβώς είναι, ΄χρειάζεται και λίγος αυτοσχεδιασμός για να σώζουμε τα σκευασματάκια μας !
@leonidiog,
καλώς ήλθες!
Βρε Μινωίτισα, από πότε η λεβάντα μυρίζει σαν ψαροκασέλα?? τέλεις να με τρελάνεις;-)
Όσο για το γεράνιο, εξαρτάται από την ποιότητα, μερικά όντως μυρίζουν πολύ έντονα.. είναι όμως αναντικατάστατο.
Αυτή η φορμουλα της Cox, στην αρχή βγάζει μια ωραία απαλή κρεμα, η οποία όμως με το πέρασμα των ημερών αλλάζει υφή.
Η δική σου μινωίτιισα, εμεινε σταθερή?
καλώς ήρθες ! :))
εγώ νομίζω ότι το ανθόνερο λεβάντας είναι αυτό που μύριζε άσχημα, πραγματικά η κρέμα βρωμούσε ελεινά ... μετά από πάρα πολλά πειράματα (σχεδόν κάθε μεσημέρι έπαιζα με τις αναλογίες κρατώντας ένα βαζάκι στο ψυγείο και ένα εκτός με ετικετα πάνω με τις αναλογίες)
κατέληξα ότι με την προσθήκη αλόης -το είχαμε συζητήσει και αυτό αν θυμάσαι- σε αυτές τις αναλογίες το αποτέλεσμα είναι μια κρέμα με υφή καταπληκτική σχεδόν διατηρεί την αρχική υφη αλλά είναι λίγο πιο "δεμένη" εξαιτίας της αλόης.
Την συγκεκριμένη την έχω σχεδόν μήνα εκτός ψυγείου και είναι υπέροχη, ίσως να έπρεπε να βάλω μια δυο σταγόνες λιγοτερο γιασεμί για να μην μυρίζει τόσο έντονα, αλλά η ένταση του αρώματος είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα.
Welcome back ! έχει φωτορεπορταζ διακοπών το πρόγραμμα??
ε, το κατι τις θα'τόχει!
Σας παρακολουθώ καιρό τώρα και χάρη στις συνταγές σας έχω φτιάξει αρκετά ωραία πράγματα.Δοκίμασα λοιπόν και αυτή τη συνταγή σου Natassa και μάλιστα την έφτιαξα τρεις φορές μέχρι να καταλάβω τι γίνεται.
Αυτό που μυρίζει πολύ άσχημα είναι το λάδι καλέντουλας.Αρχίζει να μυρίζει μόλις προσθέσεις το γαλακτωματοποιητή.Δοκίμασα τρεις διαφορετικούς(γαλακτωματοποιητές) και πάντα συνέβαινε το ίδιο.Όσα αιθέρια και να έβαζα η μυρωδιά δεν έφευγε.Την άφησα λοιπόν εκτός ψυγείου για να την πετάξω.Την επόμενη πριν την ρίξω στο σκουπιδοτενεκέ την ξαναδοκίμασα και ω του θαύματος η άσχημη μυρωδιά είχε χαθεί.Την χρησιμοποιώ τώρα κάθε μέρα και είναι όντως καταπληκτική.
Roula
και το καταπληκτικό είναι ότι όσο περνάνε οι μέρες τόσο πιο ωραίο γίνεται το άρωμα της. Εσύ με πιο γαλ/τη την έφτιαξες τελικά?
πάντως η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκεφθεί ότι μυρίζει άσχημα το λάδι καλέντουλας...
ευχαριστώ για το σχόλιο και την παρατήρηση :)
Τη δεύτερη φορά έβαλα Tegomuls και την τρίτη φορά Glycerinstearat SE.Και οι 2 γαλακτωματοποιητές περιέχουν στεατικό οξύ,τους χρησιμοποιώ συχνά και ξέρω ότι δεν μυρίζουν.Γιατί στην πρώτη απόπειρα σκέφτηκα ότι μύριζε το στεατικό, το οποίο και δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει.
Δεν είχα όμως γιασεμί για να σώσω την κατάσταση και έτσι εγκατέλειψα την προσπάθεια.
Ωστόσο την επομένη η κρέμα δεν μύριζε καθόλου.
Roula
εγώ εκεί καταλήγω μάλλον...
Roula
natassa . pla (@) gmail. com
Αντιθέτως, δείχνει... λαχταριστή!
As in all major hospitals under another name. Ι gοt this stuff
wears off.
Feel free to visit my page :: botox