Κατακόκκινη, ηδονική, αισθησιακή και νοστιμότατη. Το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους και η φράουλα με το σχήμα της σαν καρδιά φέρνει στο νου στιγμές απολαύσεων.
Ολόδροση, ζουμερή, υπέροχα γευστική και με χαρακτηριστικό άρωμα.
Η καλλιέργειά της στην Ευρώπη άρχισε το 18ο αιώνα. Στην πατρίδα μας καλλιεργείται η ευρωπαϊκή, που αντιπροσωπεύει τυχαία διασταύρωση ποικιλιών από ανατολική Β.Αμερική(για τη γεύση) και από τη Χιλή (για το μέγεθος).
Ανήκει στήν οικογένεια Rosaceae,το γένος Fragaria.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες(C, A, B6, B12) και αντιοξειδωτικά. Της έχουν αποδοθεί διάφορες ιδιότητες: αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, καρδιοτονωτικές. Είναι πηγή φυτικών ινών και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Τέλος για τις μαλακτικές της ιδιότητες χρησιμοποιείται στην παρασκευή καλλυντικών, αφού τονώνει και κάνει το δέρμα πιο μαλακό.
Για να απορροφηθούν τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη Α χρειάζεται να τρώγονται με κάποιο λιπαρό συστατικό π.χ.γάλα, γιαούρτι (όχι εντελώς άπαχα).
Μαρμελάδα
1 κιλό φράουλες
600 γραμμάρια ζάχαρη
χυμός ενός λεμονιού
Πλένουμε τις φράουλες, κόβουμε τα κοτσάνια και τις βάζουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το χυμό. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας και βράζουμε μέχρι να δέσουν (βάζουμε λίγο σε κρύο πιάτο κι αν δεν απλώνει είναι έτοιμη). Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει.
Όταν κρυώσει τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Μπορούμε να καλύψουμε το στόμιο με πανί βουτηγμένο σε κονιάκ.
Αυτή τη μαρμελάδα τη φτιάχνω κάθε χρόνο σε αρκετά μεγάλη ποσότητα,γιατί αρέσει σε όλους μας, μάλιστα χρησιμοποιώ καστανή ζάχαρη. Τη διατηρώ στο ψυγείο για μήνες.
Ξύδι με φράουλα και δεντρολίβανο
2 φράουλες
2 κλωναράκια δεντρολίβανο (φρέσκο αν θέλετε έντονο άρωμα)
2 ποτήρια μηλόξυδο
Βάζουμε τα υλικά σε αρκετά μεγάλο βάζο, ανακινούμε και το αφήνουμε περίπου 4 εβδομάδες, ανακινώντάς το κάθε μέρα. Μετά το σουρώνουμε με λεπτό τουλπάνι.
Χρησιμοποιείται σε σάλτσες και σαλάτες, που περέχουν φρούτα.
Για το τέλος ας κάνουμε και μια μάσκα για το πρόσωπο:
4 ώριμες φράουλες
1 καρότο
2 κουταλιές γιαούρτι
αιθέρια έλαια κατά βούληση
Πολτοποιούμε φράουλες και καρότο, προσθέτουμε το γιαούρτι και τα αιθέρια. Αφήνουμε 15 λεπτά και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
Υ.Γ. Προσοχή! οι φράουλες είναι αρκετά αλλεργιογόνες, μια δοκιμή αρκετές ώρες στο εσωτερικό του αγκώνα είναι απαραίτητη.
Σχόλια
Ελενη σ ευχαριστουμε.
Καταπληκτικες οι υποδειξεις σου.
Υ.γ Κοριτσια να περασετε καλα ολες το Σαββατοκυριακο.
Θα σας ξαναδω την Δευτερα το βραδυ καθοτι θα λειπω ταξιδακι.
πολλα φιλια
Faraona, καλο ταξίδι, καλά να περάσεις :)
Υ.γ. αν κάποια κυρία έχει μωρό, δείτε τι βρήκα για την αγαπημένη μου Arnica και τους ερεθισμούς της πάνας
Καλά να περάσεις faraona!
Μάγισσα,όλα καλλυντικά τα βλέπετε,ε;
Heart,είχα κι άλλες συνταγές,αλλά αρκετά μεγάλο βγήκε ήδη.
Helen,ακόμα καλύτερες απ΄τον κήπο σου.
(που μια τρέλλα με το ξύδι γενικά την έχω. τελευταία πήρα κάποιο από το Ικέα, νόστιμο είναι. σκέψου το χειροποιητο :))
Φαραώνα να περάσεις πολύ πολύ όμορφα :))
Μάγισσα μου κι εσύ με το ξύδι; :))
Αυτό που θα κάνω σίγουρα είναι να τις δοκιμάσω για το άσπρισμα των δοντιών!
Πολύ ωραία ανάρτηση anyway! Φιλάκια!
Μαρία και με σαντιγί είναι καλές.
Μου αρέσει πολύ το blog σας. Ο τρόπος που γράφετε δείχνει μεράκι. Τελευταία δημιούργησα ένα site, το ask4food.gr, για όσους εκτιμούν το καλό φαγητό και έχουν να προτείνουν κάποιες καλές "γωνίτσες" ή αξιόλογα μαγαζιά στην Αττική αλλά και για να αποφεύγουμε κάποια άλλα που δεν αξίζει τον κόπο. Από πελάτες για πελάτες. Ρίξτε μια ματιά. Αν σας αρέσει γράψτε. Ευελπιστώ σε αναγνώστες με επίπεδο για να υπάρχει αντικειμενικότητα και σωστή προσέγγιση. Οποιαδήποτε σχόλια σας προς εμένα για βελτιώσεις ή παραλήψεις είναι ευπρόσδεκτα.
Φιλικά,
Τζάκι
Ελενη, είναι πανεύκολη, ευχαριστώ.
Πάντως την άλλη φορά δοκίμασε λίγο σε κρύο πιατάκι. Άστο για λίγο και στο ψυγείο,θα δεις καλύτερα το δέσιμο.
Επίσης την αφήνω το βράδυ στην κατσαρόλα και την άλλη μέρα βλέπω, αν χρειάζεται ακόμη λίγο βράσιμο.