Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Δροσερή αναπνοή

Τα στοματικά διαλύματα το εμπορίου, πέρα από τα χημικά συστατικά τους, είναι κατά κύριο λόγω αλκοολούχα, έτσι, ξηραίνουν τη στοματική κοιλότητα με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η δυσοσμία του στόματος. Είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε το δικό μας στοματικό φρεσκαντικό. Αν έχετε πρόσβαση σε καθαρό θαλασσινό νερό, προτιμήστε το, είναι ιδανική βάση. Αν όχι, προσθέστε μια κουταλιά φυσικό θαλασσινό αλάτι σε αποσταγμένο νερό, ή ακόμα σε ένα αφέψημα δυόσμου ή μέντας, χαμομηλιού ή κανέλας. Το αλάτι βοηθάει την έκκριση σάλιου και εξυγιαίνει τα ούλα. Τώρα, σ' αυτή τη βάση μπορείτε να προσθέσετε όποια από τα κάτωθι πρόσθετα διαθέτετε:

-μύρρο: καταπραϋντικό και αντιφλεγμωνόδες, ιδανικό για στοματικές πλύσεις
-τεϊόδεντρο: αντιμικροβιακό και ανιβακτηριδιακό, βοηθάει στην καταπολέμηση της τερηδόνας
-φασκόμηλο: τονωτικό για τα ούλα
-πρόπολη: αντιβιοτικό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες, επουλωτικό (αν έχετε κάποια πληγή ή φλεγμονή, επίσης πολύ καλή για τον πονόλαιμο)
-μέντα: τονωτικό των ούλων, αποσμητικό
-αλόη: επουλωτική, αντιφλεγμονώδης, ιδανική αν έχετε ματωμένα ούλα ή στοματικά έλκη.
-μαστιχόνερο: αντιμικροβιακό (btw, μάτζικα τι θα γένει θα δώκετε καμμιά ρετσέτα;)
-grapefruit seed extract: αντιμικροβιακό, συντηρητικό (όπως και το τεϊόδεντρο, αν θέλετε να φτιάξετε ένα μπουκάλι στοματικό διάλυμα. Αν πάλι όχι, μπορείτε να ανακατέψετε όσα από τα πρόσθετα θέλετε να χρησιμοποιήσετε σε ένα μικρό γυάλινο μπουκαλάκι με σταγονόμετρο και να προσθέτετε μερικές σταγόνες από αυτό το μίγμα σε μισό ποτήρι νερό ή αλατόνερο ή αφέψημα κάθε φορά που θέλετε να κάνετε πλύσεις (κατά προτίμηση πρωί-βράδυ).

Ιδέα τσέπης: σε μικρό μπουκαλάκι-σπρέυ (για να το ΄χετε πάντα στη τσέπη ή στην τσάντα σας) προσθέστε 1-2 σταγόνες αιθέριου ελαίου, διαλέξτε μέντα και λεμόνι ή κανέλα και γαρύφαλλο στης Πάργας τον ανήφορο (μία σταγόνα από το καθένα μόνο) και ψεκάζετε το στόμα, on the go, μετά από την κατανάλωση πιτόγυρου ή σιγαρέτου ή όποτε θέλετε να φρεσκάρετε την ανάσα.

Οδοντόβουρτσα: οι ειδικοί λένε να την αλλάζουμε κάθε τρεις μήνες. Στο μεταξύ, μια φορά την εβδομάδα, μουλιάστε την σε διάλυμα οξυζενέ (ναι αυτό το ωραίο που μας έριχναν στο γόνατο όταν τρώγαμε τα μούτρα μας και άφριζε) για λίγη ώρα για να την καθαρίσετε και απολυμάνετε. Έχω δει να αναφέρεται σε πολλά σάιτ το οξυζενέ για τη θεραπεία της κακοσμίας του στόματος, λεύκανση δοντιών, ακόμα και για την ακμή αλλά δεν το έχω δοκιμάσει (ακόμα). Και τα grapefruit seed extract και τεϊόδεντρο μπορούν επισης να χρησιμοποιηθούν γι' αυτή τη δουλειά.

Final tip: φαντάζομαι όλοι το ξέρετε αλλά να το υπενθυμήσω: μασήξτε ένα μοσχοκάρφι, ή ένα κομματάκι ξύλου κανέλας, ή μερικά φυλλαράκια μαϊντανού ή άλλου φρέσκου βότανου, ή έναν κόκκο καφέ, ή σπόρους κάρδαμου, όπως θα κάνατε με μια τσίχλα, αρωματίζουν υπέροχα.

Newsflash: Γνωρίζετε ότι η κακή στοματική υγιεινή σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις; Διαβάστε εδώ.

Update: φτιάξτε οδοντόκρεμα!

Σχόλια

Ο χρήστης Maria Tzirita είπε…
Καλημέρα κορίτσια! Πολύ ωραίο άρθρο και πολύ πρακτικό!
Μήπως τυχαίνει να ξέρετε και κάποιο τρόπο φυσικής λεύκανσης των δοντιών; Μου είχαν πει για μαγειρική σόδα και το δοκίμασα, αλλά δεν είδα και σπουδαία πράγματα. Αυτό με το οξυζενέ μήπως να το ψάξουμε λιγάκι; Βοηθήστε, γιατί είμαι στο τσακ να τα πλύνω με χλωρίνη! Τσιγάρο και καφές βλέπεις δεν είναι το καλύτερό τους!
Ο χρήστης faraona είπε…
Kαταπληκτικα και πρακτικα ολα.
Να προσθεσω οτι για την λευκανση των δοντιων μας ειναι φανταστικο το να τα τριψουμε αρκετη ωρα με φραουλες.
Καντε το και θα δειτε.!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
bravissima heart, πλήρες και άρτιο!
μια μικρή ποσότητα βάμματος από αντιβακτηριακά βότανα μπορεί να προστεθεί στο νερό.
Το μύρρο είναι επουλωτικό και δυναμωτικό των ούλων.

Τα βότανα που αναφέρεις μπορεί να προστεθούν και σε μορφη αιθερίων. Προσωπικά φτιάχνω ένα στοματικό διάλυμμα με σχεδόν όλα αυτά που αναφέρεις.

Για τη λέυκανση πραγματικά αυτό που προτείνεται είναι η baking soda, θα τη δούμε και σαν πρόσθετο σε bio οδοντόκρεμες. Όμως η ποσότητα π΄ρεπει να είναι μικρή για να μην ερεθίσει τα ούλα.

Για τη μαστίχα, θα το κάνω..μη βιάζεστε ούτε χρόνος δεν πέρασε από τότε που την έταξα :)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
Χαίτετε!
Μαρία, διαβάζω αντιφατικές πληροφορίες. Αλλού βρίσκω αναφορές στο λεμόνι και στη μαγειρική σόδα για λεύκανση κι αλλού λέει μη μπαίνετε στον κόπο δεν κάνουν σπουδαία πράματα και χαλάνε και το σμάλτο (η μαγειρική σόδα όντως διαφημίζεται στις οδοντόκρεμες, οπότε ίσως η μικρή ποσότητα είναι ασφαλής). Αν γκουγκλάρετε τη λέξη "οξυζενέ" θα βρείτε διάφορα, ένα από αυτά ήταν και η συμβουλή οδοντίατρου.
Faraona οι φραουλίτσες θα δοκιμαστούν άμεσα!
Μάτζικα, αιθέρια εννοούσα αλλά φοβήθηκα να χρησιμοποιήσω την απαγορευμένη λέξη:)) Τόλμησα όμως το μαστιχόνερο! Ξέχασα όμως την εχινάκεα (έτσι λένε το echinacea?)
Μας λέτε λίγο γιατί το βάμμα είναι προτιμότερο από το αφέψημα (το 'πα για γρήγορο κι εύκολο), εκτός αν εννοείτε τα έτοιμα μπουκαλάκια (σαν της echinacea, που το παίρνω σε βάμμα.Ή μήπως είναι αλκοολικό εγχύλισμα,το ίδιο είναι; μπερδεύτηκα τώρα, με ξεμπερδεύετε??!!
Ο χρήστης eleni είπε…
Πολύ ωραία και πρακτική ιδέα.
Μια απορία:στην ιδέα τσέπης βάζουμε τα αιθέρια και τι άλλο ή μόνα τους;
Ο χρήστης heart n soul είπε…
eleni, δεν κάνει μόνα τους, διαλυμένα σε αποσταγμένο νερό, έχεις δίκιο δεν το δατύπωσα ξεκάθαρα
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
χρόνια έχω περάσει με τον Χρόνη για το συγκεκριμένο θέμα!

ο οποίος Χρόνης, έχει εξαιρετικά δόντια (σκεφτείτε μονο μία εξαγωγή κι αυτή σε φρονιμήτη και κανένα σφράγισμα), αλλά υποφέρει από ουλίτιδα.

τι δεν έχει κανει.
καθαρισμούς επι καθαρισμών, νήμα απαραιτήτως καθε μέρα, στοματικά διαλύματα, τα πάντα.
αυτή εκεί: επίμονη και άκρως ενοχλητική

να δουμε heart μ' αυτά που θα του κανω τώρα που διάβασα τη συνταγη: και με τη μικρότερη βελτιωση, ευτυχής θα ειναι :))
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
heart, όταν λέω βάμμα, εννοώ αλκοολικό εκχύλισμα. Μπορούμε να φτιάξουμε βάμμα από τα παραπάνω βότανα και να το προσθέσουμε σε αποσταγμένο νερό. Έτσι το διάλυμα και πιο αποτελεσματικό θα είναι γιατί το βάμμα είναι πιο ισχυρό από το έγχυμα και κυρίως δε θα κινδυνεύει από αλλοίωση.


μαριλένα, πολύ καλό για τα ούλα είναι το βάμμα ή το αιθέριο του μύρρου.
Ο χρήστης heart n soul είπε…
ok κατάλαβα, δε σέημ, θενκ γιου:)
Μαριλένα τα αλκοολούχα διαλύματα του εμπορίου μπορούν να χειροτερέψουν το πρόβλημα. Δοκιμάστε τα φυτικά εναλλακτικά κι εύχομαι να δει διαφορά, πρέπει κανονικά. Να μας ενημερώσετε, έτσι?:)
Ο χρήστης Ιφιγένεια είπε…
Αυτο το διαλυμμα θα επιχειρήσω να τα φτιάξω οπωσδήποτε !!
Σας ευχαριστώ !!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
καλή επιτυχία Ιφιγένεια!
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
witch σίγουρα θα το κάνω, πρέπει μονο να κατέβω στο κέντρο για το κατάστημα της Νίκης.
αιθέριο του μύρρου εδώ, δεν πρόκειται να βρω.

heart φυσικά θα ενημερώσω.

μιας και δεν έχω καθόλου αιθέρια, θα κανω την απλή συνταγή (φυσικό αλάτι χρησιμοποιούμε εδω και χρόνια).
Ο χρήστης πουαντερι είπε…
Καλημερα κορες!!!
Με αφορμη τις υπεροχες ιδεες σας εχω να προσθεσω κι εγω πως για καταλευκα δοντια 1 φορα την εβδομαδα τα πλενουμε με σοδα μαγειρικη (βαζουμε λιγη σκονη σοδας στο βρεγμενο βουρτακι μας και τριβουμε ως συνηθως)
και για να μυρισει το σπιτι ωραια μετα απο μαγειρικη ψαριου ή τηγανίου βραζουμε αρκετες ωρες νερο με δυο ξυλα κανελλας σε καθε δωματιο.
Το αρωμα που αφηνουν οι ατμοι του νερου που βραζει ειναι υπεροχο.....
Αυτα απο μενα
καλη συνεχεια!!!!!!!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Πολύ καλό! Ειδικά η ιδέα της τσέπης! Να το κάνω με αφέψημα κανέλας, και να προσθέσω μερικές σταγόνες βάμμα πρόπολης, αιθέριο έλαιο μύρρο, αιθέριο έλαιο tea tree και μια ιδέα αλόη??Τι λέτε??
Ο χρήστης heart n soul είπε…
star, άριστα δέκα! σήμερα χάζευα κάτι ΒΙΟσκευάσματα στοματικής υγιεινής με πρόπολη και συνειδητοποίησα ότι την ξέχασα! Επίσης ρώτησα στο φαρμακείο για το οξυζενέ, και πράγματι το πουλάνε σε διάλυμα 3% για στοματικές πλύσεις! Θα το δοκιμάσω και θα σας πω:)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
καλώς την πουαντερί:)
είναι η μέρα της κανέλας σήμερα!:)
Ο χρήστης kiki είπε…
Super ιδέες!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρε...

Η δολοφόνος με το σαμπουάν (πως γυρίστηκε - best of )

Εγώ ,βασικά ,τα Χριστούγεννα τα πέρασα πάρα πολύ τέλεια. Δεν βγήκα καθόλου από το σπίτι και ειδικά την κουζίνα και ήμουν όλη μέρα με τις Μπυτζάμες. Γιατί; Γιατί είπα ...ας φτιάξω ένα σαμπουάν μωρέ, τώρα που κάθομαι. Και ξεκινούν αλυσιδωτές αντιδράσεις οι οποίες με οδηγούν στο τελικό- επιθυμητό απότέλεσμα κάπου στις αρχές Φεβρουαρίου τουτουνού του χρόνου. Δηλαδή άρχισα το μαγείρεμα 24-12-2009 και τελείωσα αρχές 2ου-2010.(τις Κυριακές αναπαυόμουν ) Όμως τι περιείχε  μέσα αυτό το  κτήνος.σαμπουάν? (η κατάρα μου να δέρνει τη σκιά του) 300 γρ. ελαιόλαδο 300 γρ. φοινικέλαιο 300 γρ. λάδι καρύδας 150 γρ. βούτυρο καριτέ 150 γρ. βούτυρο κακάο ποτάσσα για superfat 5% 235 γρ. και νερό 480 γρ. Οι κατέχουσες το σπορ κατάλαβαν την πατατιά μου ε? Πολύ μεγάλο ποσοστό υπερλίπανσης και τα συγκεκριμένα έλαια δίνουν συμπαγή σαπουνόμαζα, δηλ. σαπούνι και όχι ρευστό σαμπουάν.. Τέλος πάντων, εγώ ξεκίνησα με άλλες διαθέσεις στην αρχή, και καλά να ελαχιστοποιήσω τη ποτάσ...

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ...