Τα βιβλία για το κρασί καθημερινά αυξάνονται όπως και τα βιβλία μαγειρικής, αλλά όπως ακριβώς δεν μπορείς να μάθεις να μαγειρεύεις διαβάζοντας, έτσι ακριβώς δεν μπορεί κάποιος να μάθει το κρασί από τα βιβλία, το κρασί "μαθαίνεται" μόνο δοκιμάζοντας το. Φυσικά και τα βιβλία είναι απαραίτητα προκειμένου να μάθουμε τον οινικό χάρτη δλδ περιοχές ποικιλίες χαρακτηριστικά, πράγματα που όμως εμπεδώνονται μόνο με την δοκιμή.
Πάμε λοιπόν να δούμε πως δοκιμάζεται το κόκκινο κρασί.
Δείτε πρώτα το ακόλουθο βίντεο με διάρκεια μόλις 3 λεπτά και λίγα δεύτερα.
Ετσι λοιπόν καταλήγουμε στα 4 παρακάτω στάδια:
SEE (=βλέπω)
Το χρώμα του κρασιού πρέπει να είναι διαυγές και ζωηρόχρωμο ανεξάρτητα από το χρώμα του. Το χρώμα του κρασιού μπορεί να "δηλώσει" και την ηλικία του ανάλογα με την ποικιλία.
Γενικότερα αν το χρώμα είναι ρουμπινί ή πορφυρό κατά πάσα πιθανότητα το κρασί είναι καινούριο, αν το χρώμα έχει πορτοκαλί ή καστανές ανταύγειες προφανώς το κρασί έχει παλαιωθεί.
SNIFF (=μυρίζω)
Ελέγχουμε την ένταση (εξασθενημένη, μέτρια, δυνατή) καθώς και την "κατηγορία" του αρώματος.
Οι βασικές κατηγορίες των αρωμάτων (αλλά και των γέυσεων όπως θα δούμε παρακάτω) είναι 11.
Σας παραθέτω την λίστα στα αγγλικά προκειμένου να μην "χάσει" με την μετάφραση.
Berry (strawberry, raspberry, blackberry, black currant)
Tree fruit (cherry, plum)
Dried fruit (jam, raisin, prune)
Floral (violet, rose petal)
Herbal (grassy, green vegetables, mint)
Earth (earth, mushroom, tar)
Meat (smoked meat, bacon, leather)
Spice (anise, cinnamon, clove, black pepper)
Oak (vanilla, oak)
Smoky (smoky, toast, burnt toast, charred wood)
Chocolate (chocolate)
SIP (=γεύομαι με μια μικρή γουλιά)
Στην γεύση τα 4 βασικά που ελέγχουμε είναι η ένταση της γεύσης, η οξύτητα, η γλυκύτητα (ξηρό, ημί-ξηρο, γλυκό) και το σώμα. Για την γεύση ισχύει η παραπάνω λίστα.
SUMMARIZE (=συνοψίζω)
Συνοψίζοντας θα πρέπει να δούμε συνολικά τα παρακάτω:
την πολυπλοκότητα, την ισσοροπία, την ποιότητα αλλά και αν τελικά μας αρέσει ή όχι και όλα αυτά πάντα σε συνάρτηση
με την ποικιλία, την χρονιά και την τιμή αγοράς.
Πάντα όταν πίνουμε ένα κρασί πρέπει να το δοκιμάζουμε με το σωστό ποτήρι, αν το κρασί είναι παλαιωμένο τότε πρέπει και να το μεταγγίσουμε πρώτα σε ένα decanter-καράφα προκειμένου να μας δώσει τα αρώματα και την γεύση του.
απολαύστε...
Πάμε λοιπόν να δούμε πως δοκιμάζεται το κόκκινο κρασί.
Δείτε πρώτα το ακόλουθο βίντεο με διάρκεια μόλις 3 λεπτά και λίγα δεύτερα.
Ετσι λοιπόν καταλήγουμε στα 4 παρακάτω στάδια:
SEE (=βλέπω)
Το χρώμα του κρασιού πρέπει να είναι διαυγές και ζωηρόχρωμο ανεξάρτητα από το χρώμα του. Το χρώμα του κρασιού μπορεί να "δηλώσει" και την ηλικία του ανάλογα με την ποικιλία.
Γενικότερα αν το χρώμα είναι ρουμπινί ή πορφυρό κατά πάσα πιθανότητα το κρασί είναι καινούριο, αν το χρώμα έχει πορτοκαλί ή καστανές ανταύγειες προφανώς το κρασί έχει παλαιωθεί.
SNIFF (=μυρίζω)
Ελέγχουμε την ένταση (εξασθενημένη, μέτρια, δυνατή) καθώς και την "κατηγορία" του αρώματος.
Οι βασικές κατηγορίες των αρωμάτων (αλλά και των γέυσεων όπως θα δούμε παρακάτω) είναι 11.
Σας παραθέτω την λίστα στα αγγλικά προκειμένου να μην "χάσει" με την μετάφραση.
Berry (strawberry, raspberry, blackberry, black currant)
Tree fruit (cherry, plum)
Dried fruit (jam, raisin, prune)
Floral (violet, rose petal)
Herbal (grassy, green vegetables, mint)
Earth (earth, mushroom, tar)
Meat (smoked meat, bacon, leather)
Spice (anise, cinnamon, clove, black pepper)
Oak (vanilla, oak)
Smoky (smoky, toast, burnt toast, charred wood)
Chocolate (chocolate)
SIP (=γεύομαι με μια μικρή γουλιά)
Στην γεύση τα 4 βασικά που ελέγχουμε είναι η ένταση της γεύσης, η οξύτητα, η γλυκύτητα (ξηρό, ημί-ξηρο, γλυκό) και το σώμα. Για την γεύση ισχύει η παραπάνω λίστα.
SUMMARIZE (=συνοψίζω)
Συνοψίζοντας θα πρέπει να δούμε συνολικά τα παρακάτω:
την πολυπλοκότητα, την ισσοροπία, την ποιότητα αλλά και αν τελικά μας αρέσει ή όχι και όλα αυτά πάντα σε συνάρτηση
με την ποικιλία, την χρονιά και την τιμή αγοράς.
Πάντα όταν πίνουμε ένα κρασί πρέπει να το δοκιμάζουμε με το σωστό ποτήρι, αν το κρασί είναι παλαιωμένο τότε πρέπει και να το μεταγγίσουμε πρώτα σε ένα decanter-καράφα προκειμένου να μας δώσει τα αρώματα και την γεύση του.
απολαύστε...
Σχόλια
Απιθανη η ενημερωση!
φιλια
Μ΄αρέσει το κόκκινο,αλλά μόνο δυο ποτηράκια,γιατί ζαλίζομαι εύκολα.
και θέλουμε κι άλλα :)
Αφήστε που μου ανοίξατε την όρεξη μεσημεριάτικα! Τι θα κάνω τώρα??!
here on this post. I will probably be coming again to your weblog
for extra soon.
Feel free to visit my blog post: cherished teddies retired pieces
data you’ve got right here on this post. I shall be
coming again to your blog for more soon.
my blog post: cosmetic surgeon in columbus ohio