Περιμένοντας την fabulοus σαπουνοπεριπέτεια της deli, και έχοντας προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ (πασατέμπο, γκαζόζα κλπ) είπα να την ταράξω un peu, γιατί ξέρω πως το επόμενο σαπούνι που θέλει να φτιάξει είναι το σοκολατένιο. H σαπουνομαγειρική, εφόσον κάποιος εξοικειωθεί με την τεχνική της, δεν απέχει και πολύ από τη συμβατική. Και εδώ τον πρώτο ρόλο τον παίζει η φαντασία..
Η σύνθεση του σαπουνιού είναι η εξής:
~50% ακόρεστα λίπη (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο) για την ενυδάτωση της επιδερμίδας
~50% κορεσμένα λίπη (λάδι καρύδας, βούτυρο κακάο) για ένα σταθερό και σκληρό σαπούνι, με απορρυπαντικές ιδιότητες και πλούσιο αφρό. Η καρύδα δίνει πλούσιο fluffy αφρό, ενώ το βούτυρο κακάο δίνει αφρό πυκνό και βελούδινο. Allons-y.
Υλικά
~150 γραμ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
~100 γραμ. ηλιέλαιο (ΒΙΟ) άνευ ορυκτελαίου
~150 γραμ. λάδι καρύδας
~100 γραμ. βούτυρο κακάο
~69 γραμ. καυστική σόδα (NaOH) για υπερλίπανση 9%
~178 γραμ. νερό
Παρασκευή~Για την παρασκευή του σαπουνιού, voila οι οδηγίες step-by-step.
~Εάν θέλετε να αυξήσετε την ποσότητα των υλικών ή να μετατρέψετε τη συνταγή σύμφωνα με τα γούστα και τα υλικά σας, την ποσότητα του ΝaOH θα τη βρείτε στα λινκς που προτείνονται εδώ. Σε κάποια από αυτά τα λινκς υπάρχει η δυνατότητα επιλογής της αναλογίας του νερού. Θα έλεγα να μην υπερβαίνει το 33%.
~Όταν το σαπούνι παρουσίασε "ίχνη" σαπωνοποίησης (tracing) πρόσθεσα:
·1/2 κ.γ. βιταμίνη Ε
·1 κ.σ. γάλα σε σκόνη διαλυμένο σε 1 κ.σ. παγωμένο νερό
·1 κ.σ. κακάο σε σκόνη
·2 φιαλίδια των 5 ml άρωμα σοκολάτας (ζαχαροπλαστικής)
·1 φιαλίδιο των 5 ml άρωμα βανίλιας (ζαχαροπλαστικής)
Ενοποίησα καλά τα υλικά στο μίγμα και τα έβαλα σε φορμάκια σιλικόνης για mini cake. Στην περίπτωση αυτή, ειδοποιήστε τους οικείους πως το κέικ δεν τρώγεται!
Καλά σοκο-σαπουνο-μαγειρέματα :)
update: ομολογώ heart, ομολογώ!
Γνωρίζοντας πως απεθύνομαι κυρίως σε υποψήφιους ή αρχάριους σαπουνομάγειρες σκέφτηκα να μη φανώ large και τους τρομάξω με πολλά ή δυσεύρετα υλικά. Ομολογώ πως έβαλα,
~ και 1 κ.σ. λειωμένη κουβερτούρα ΒΙΟ
~ και 1 κ.σ. παγωμένη κρέμα γάλακτος
~ τα αρώματα ήταν ΒΙΟ εκχυλίσματα άρα με μεγαλύτερο κόστος.
Παρόλα αυτά έχω δοκιμάσει και τα αρώματα ζαχαροπλαστικής και διαπίστωσα ότι δουλέυουν μια χαρά. Θα συνιστούσα στους αρχάριους να παραλείψουν όποιο υλικό τους φανεί δύσχρηστο ή απαιτεί παραπάνω πείρα (γάλα σε σκόνη και κρέμα γάλακτος) καθώς και τα πολύ ακριβά υλικά.
Sincerely yours,
Witch
Σχόλια
Λοιπόν αυτό που έκανα εγώ αντί για κακάο , έβαλα σοκολάτα με αμύγδαλο για απολέπιση......
Την καλημέρα μου
να το βάλετε!
Το έχω διαπράξει και εγώ (αυτό με τη λειωμένη σοκολάτα) και με άλλους ώραίους τρελούς συνδυασμούς :)
Ιδιαίτερα τον πρωτό καιρό ότι φρουτο έβλεπα το έκανα σαπούνι. Σε δεύτερη ανάγνωση, και μετά τον αρχικό ενθουσιασμό, σκέφτομαι, πως ένα βασικό κριτήριο επιλογης των υλικών θα πρέπει να είναι η διαρκεια, να μην αλλοιώνονται με τον καιρό τα πρόσθετα και τα έλαια να μην είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα για να μην οξειδώνονται.
Ολα τα παραπάνω βέβαια δεν ισχύουν αν κάποιος χρησιμοποιήσει τα σαπούνια μεσα σε 6 μηνες και τα αποθηκευει σε μέρος μακρια από την υγρασία και το ήλιο.
Αλλά, ήταν τέτοιο το κολλημα, που έκανα σωρεία σαπουνιών (!!!) και τώρα σοβάρεψα η μάγισσα :)
Επειδή όμως το σπίτι μου δε διαθέτει stick μπλέντερ, έχω δύο επιλογές:
1. Δανείζομαι της πεθεράς μου. Τι θα πάθει όταν το πάρει πίσω και το χρησιμοποιήσει στο φαγητό της;;; όχι τίποτα άλλο, αλλά μη χάσουμε και τη δεύτερη μαμά για χάρη σαπουνιού...
2. Μου προτείνεις εναλλακτικό τρόπο χτυπήματος!
Απορία: τα ίχνη σαπωνοποίησης τι είναι; αρχίζει να πήζει;
Καλημέρα σε όλες σας!!!!!!!
Βίκυ
Καλημέρα σας Βίκυ!
Χαίρομαι που το πήρες απόφαση. Το στικ μπλεντερ δεν παθαίνει τίποτα, θα το πλύνεις καλά καλά (αλλά καλά καλά )και μετα θα φτιαξεις μαγιονέζα :)
Μη κοιτας εμενα που ζηλότυπα κρυβω τα "εργαλεία" μου, μη μου τα βουτήξει κανείς..
Σε αυτη τη μέθοδο, λένε πως εναλλακτική είναι το κλασσικο μίξερ με το συρματινο χτυπητηρι (αλλά δεν το δοκίμασα ποτε) ή το σύρμα των αυγών (δια χειρός..) ούτε κι αυτο το έκανα, βαριέμαι..
Το tracing, ναι είναι αυτό που λες, το λεω και στις οδηγιες, έχει και φωτό.
==================================
Ισιδα,
με τετοιο κόλλημα είναι κανεις να μην το παθει?
το θέμα είναι πως από τον ενθουσιασμό μου έφταξα παρα πολλα..
Σχεδόν τα μισα τα έχω χαρίσει και πάκι ανεξάντλητα είναι..
Και δε θέλω να χαρίσω κάτι που πιθανόν αλλοιωθεί...(βέβαια πάντα ήμουν υπερβολικά...υπερβολική:)
(Κική είδατε πώς σας τσιγκλάει η άτιμη η μάισσα?:)))
ΥΓ see update...:)
πολυ καλο αυτο που γραφεις για τους αρχαριους....
πολλα φιλια και καλο τριημερο!
AYTO θα φτιάξω αμέσως μετά το ταξίδι μου! Ο γιες!!!! Αυτό, αυτό, αυτό! (ΑΝ μου έχει πάρει μια ψυχή τα λάδια...)
Το σαπουνάκι το έχω θαυμάσει από τότε με την mousse, αλλά που να τολμήσω η φοβιτσιάρα!
μάισσα σιγά μη δε σας καταλάβαμε ότι πετάξατε ΒΙΟτσαχπινιές μέσα:)΄
Η σοκομούς ήταν η παρθενική μου κρεμο-κρεασιόν βεβαίως βεβαίως κι έχω να δηλώσω δημοσίως ότι είναι το κάτι άλλο, αλλά σοβαρά, σου σπάει τη μυτη και σε κάνει να θες να τη φας, είναι πρόβλημα αν θες να διαιτεύσεις! Συνιστώ κάτι φλοράλ σε αυτή τη περίπτωση, oneiraaaa πιάστε ένα μπουγαρίνιιιι!
Μου φαίνεται ότι θα πρέπει να ξεκινήσω. Θέλω και εγώ σοκολατένιο σαπουνάκι!!
deli, χεχε
μια ψυχή μα ποια ψυχή;-)
μμμ, μουμπλε μουμπλε..με τι αντάλλαγμα;-)
ξανα μανα χεχε
μαρίνα, τολμήστε επιτέλους!
star, επιτέλους, τολμήστε και σεις!
heart, χαίρομαι που σας άρεσε, και πραγματικά αυτό με τη μυρωδιά είναι αληθεια, όταν τη φορουσα ο γιος μου μου έλεγε πως μυρίζω σαν κέικ :)
@all
γενικά υπάρχει φόβος που εχει συνδεθεί με τον παραδοσιακό ελληνικό τροπο παρασκευής σαπουνιου, όπου το καυστικό μιγμα έβραζε απευθείας σε φωτια και μπορούσε να προκαλέσει εγκαύματα.
Τι ώρα πας για τα λάδια είπαμε; :-))))))))
ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΚΑΛΕΕΕΕΕ! Είναι πάρα πολύ απλό! Φτιάξτε τα!
να, όπου να'ναι, σε ένα τεταρτάκι :)
έτσι κι αλλιώς θα στα έπαιρνα.
Ηθελα όμως τη δημόσια δέσμευσή σου για τις φόρμες, κι αν δεν την τηρήσεις, να μπορω να σε κατηγορώ μετά :)
καλό σ/κ !
Η δέσμευση είναι αμοιβαία dear! Αν δε μπορώ να φτιάχνω σαπουνάκια, θα πταιες εσύ! χεχε!
επιτέλους πια, ανυπομονούμε!
deli,
oui, θα πταίω :)
Τώρα που ξεκίνησα,θα το κάνω.