Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αλφαβητάρι ομορφιάς:Ρ για ρόδι

Σήμερα έκοψα τα πιο ψηλά ρόδια από τις δυο ροδιές μας. Τις φυτέψαμε πριν από περίπου δέκα χρόνια:τότε η μεγάλη μας κόρη επέστρεφε από το σχολείο-τέτοια εποχή- με ένα ρόδι που έκοβε από τις αυλές. Της άρεσαν πολύ και επειδή αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί, φυτέψαμε και μεις τις ροδιές μας, χωρίς να έχω τότε ιδέα για τις ωφέλειες αυτού του κατακκόκινου καρπού.
Η ροδιά καλλιεργείται σχεδόν σ΄ολόκληρο τον κόσμο. Περιλαμβάνεται σε μια νέα κατηγορία εξωτικών φρούτων, τα superfruits. Η καλλιέργειά της χάνεται στο βάθος των αιώνων. Αναπαραστάσεις της βρίσκουμε σε λαούς της Μεσοποταμίας (Ασσύριοι) και τους Αιγύπτιους. Επίσης βρίσκει τη θέση της σε συμβολισμούς του ιουδαϊσμού, του ισλάμ και του χριστιανισμού(θρησκευτική διακόσμηση, άμφια, ζωγραφική-The madonne of the pomegranate).
Στον ελληνικό κόσμο συνδέεται με το μύθο του Ωρίωνα, της Περσεφόνης και με τη θεά Ήρα. Στην παράδοσή μας το ρόδι είναι σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας αλλά και του κάτω κόσμου. Στο ρόδι συναντάται ο έρωτας και ο θάνατος: στους γάμους σπάζουν ρόδι και το χρησιμοποιούν στα κόλυβα.
Από την εποχή του Ιπποκράτη είναι γνωστές οι στυπτικές, επουλωτικές, δροσιστικές, αντιδιαρροϊκές ιδιότητες του ροδιού. Από την ιστοσελίδα "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ" αντιγράφω:
-3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από κρασί και τσάι
-τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ
-βιταμίνες C, Α, Ε, Β5, σίδηρο, κάλιο, αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες
-υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες
-ο χυμός αυξάνει την αιματική παραγωγή, ανακουφίζει το πυρετό, μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση
-επιδρά στο μεταβολισμό της LDL-χοληστερόλης, μειώνει τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων, απόφραξης, εμφράγματος μυοκαρδίου, εγκεφαλικών
-βοηθά την πρωινή ναυτία των εγκύων
-ρυθμίζει τις ορμόνες
-αντιμυκητισιακή, αντιιική δράση, ισχυροποίηση ανοσοποιητικού

Αλλά και στην ομορφιά, βοηθά στην αντιστροφή των ορατών σημαδιών της γήρανσης, προωθώντας μια μέτρια πύκνωση της επιδερμίδας, ενώ παράλληλλα διατηρεί υγιή την επιδερμική διαφοροποίηση των κυττάρων. Το εκχύλισμα παρατείνει τη ζωή των επιδερμικών κυττάρων (fibroblasts), ενός παράγοντα που παράγει ελαστίνη και κολλαγόνο. Δηλαδή τα ρόδια αναγεννούν τα κύτταρα στα δυο πιο σημαντικά στρώματα του υγιούς δέρματος: επιδερμίδα και βαθύτερες στοιβάδες. Ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι το ελλαγικό οξύ προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Επίσης από μελέτες καταδείχτηκε πως-ίδια με το κόκκινο κρασί και το τσάι-προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος (τοπική εφαρμογή σπόρων και εκχυλίσματος).
Και τώρα μερικές συνταγές ομορφιάς:
μάσκα
χυμό από μισό ρόδι
1 κ. γλ. ελαιόλαδο
1 κ. γλ. μέλι
3 κ.σ. βρώμη

τονωτική λοσιόν
1/4 φλυτζ. αποβουτυρωμένο γάλα
1 κ.σ χυμό ροδιού
Βρήκα επίσης κρέμες περιποίησης που περιέχουν ρόδι π.χ.κάποια έγραφε στα συστατικά της:ιαματικό νερό,εκχύλισμα ροδιού,αμυγδαλέλαιο,έλαιο σίτου,οξείδιο τιτανίου για αντηλιακή προστασία.

Τέλος μια συνταγή με ρόδι από "το μεσογειακό κελάρι" της Αγλαίας Κρεμέζη.
πελτές από ρόδι
4 φλυτζ.χυμό ροδιού
1 ξυλάκι κανέλα
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Λιώνουμε στο multi τα σπόρια και σουρώνουμε τον πολτό.Σιγοβράζουμε για 20΄ και προσθέτουμε την κανέλα και το λεμόνι. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15΄-20΄μέχρι να "δέσει". Διατηρείται στο ψυγείο για 6 μήνες.
Μ΄αυτόν τον πολτό γλασάρουμε κρέατα ή χρησιμοποιείται αντί της σάλτσας κράνμπερι με κρέας και πουλερικά.
Σημείωση: μερικές μεσανατολίτικες συνταγές χρησιμοποιούν ένα μικρό παντζάρι, άν το ρόδι δεν έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα(το βάζουμε με την κανέλα).

Σχόλια

Ο χρήστης heart n soul είπε…
eleni, δυναμικό καμ μπακ με υπέροχο ποστ! να 'σαι καλά! πολύ μ' αρέσουν τα ρόδια, κι εδώ έχει γίνει πολύ της μοδός ο χυμός τους. Είναι η εποχή τους τώρα;
Ο χρήστης eleni είπε…
Heart,πώς είσαι;
Κι εμένα μ΄αρέσουν τα ρόδια,είναι μόνο δύσκολα στο καθάρισμα.
Ναι,είναι η εποχή τους-από Σεπτέμβρη μέχρι και Ιανουάριο κρατάει η καρποφορία τους.Πάντως εμείς τα μαζέψαμε ήδη,ένα δέμα έφυγε για Αθήνα στις κόρες.
Ο χρήστης heart n soul είπε…
ελένη, τυχερές οι κόρες! δοκιμάστε και να τα κόψετε στη μέση και να τα στίψετε, σαν τα πορτοκάλια, ναι, στίβονται, και γλιτώνετε το, όντως βαρετό, καθάρισμα:)
Ο χρήστης eleni είπε…
Δεν έχω πιει χυμό,αλλά τρώγοντας τα σπόρια επωφελείσαι και από τις φυτικές ίνες.Πάντως δεν ήξερα ότι μπορείς να τα στίψεις,καλό αυτό-ευχαριστώ.
Ο χρήστης faraona είπε…
eleni μου υπεροχο ποστ!!!
Μπραβο κοριτσι μου!

Να πω δυό μυστικάκια.
Τον χυμο του ροδιου τον κανουμε παγακια και ειναι οτι πρεπει για την βοτκα μας μπροστα στο τζακι.
(χεχε...αμα δεν εβαζα το τζακι θασκαγα δηλαδη).

και ο πελτες η και ο ζωμος του ροδιου με λιγο λεμονι ειναι o,τι το καλυτερo για γαργαρισμους οταν ποναει ο λαιμος η εχουμε αμυγδαλιτιδα.


πολλα φιλια

και καλη βδομαδα
Ο χρήστης kiki είπε…
Αχ Ελένη...Να 'ξερες πως μου αρέσουν τα ρόδια κι εμένα και της κόρης μου! Τρεις φορές έχω προσπαθησει να φυτέψω ροδιά αλλά χωρίς επιτυχία. Τώρα διανύω την τρίτη προσπάθεια αλλά νομίζω ότι ούτε κι αυτή τη φορά θα πάει καλά. Πράγματι ένας καρπός γεμάτος υγεία. Όλα τα καλά του Θεού έχει! Μερσί για τις συνταγές!Καλή εβδομάδα!
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
Eλένη, σούπερ ποστ για το superfruit!
Tα λατρεύω τα ρόδια, άσε που με προλάβατε κι όλας..αλλά τι σημασία έχει? τα ρόδια αξίζουν πολλά αφιερώματα..

Η μάσκα και η λοσιόν θαυμάσιες :)
Ο χρήστης eleni είπε…
Faraona κόκκινο εσύ,κόκκινο κι εγώ,ζήλεψα το πάθος του.
Ευχαριστώ για τα μυστικά.
Φιλάκια και σ΄εσένα
Ο χρήστης eleni είπε…
Deli,είναι πραματικά εξαιρετικά.Κι εμένα μ΄αρέσουν πολύ.Τα έχω βάλει στο ψυγείο,για να διατηρηθούν.Θυμάμαι παλιά τα κρεμούσαν στα υπόγεια και κρατούσαν πολλούς μήνες.Να ξαναφυτέψεις.
φιλιά!
Ο χρήστης eleni είπε…
Μάγισσα,σε πρόλαβα,ε;
Σκεφτόμουν αρκετές μέρες τι να γράψω,είχα κατά νου κάποια θέματα κι αποφάσισα ν΄αρχίσω με τα ρόδια.Γιατί δεν κάνεις ένα 2ο αφιέρωμα;
Τις συνταγούλες από το παλιό σημειωματάριό μου.
φιλιά!
Ο χρήστης eleni είπε…
Μάγισσα,μπορείς να μας φτιάξεις μια κρεμούλα πιο εμπλουτισμένη απ΄αυτή που γράφω.
Αλήθεια,εκχύλισμα ροδιού μπορούμε να κάνουμε σε λάδι;Σκέφτομαι τώρα μήπως συνδυάζοντας αυτά που ξέρουμε,σκαρώσουμε τη δική μας κρέμα.
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
κάτι έχω στο νού μου κόρη unstoppable :)
αξίζει το ρόδι αρκετά άφιερώματα..
Ο χρήστης Αθανασια είπε…
Γειάσας έχετε ωραίο μπλόγκ!και εσείς και η φίλες σας και η φίλη η WITCH OF DAFFODILIS!..θα ήθελα εάν θέλετε να σας ρωτήσω ορισμένα πράγματα...καταρχήν θα ήθελα να μου πείτε εάν υπάρχουν συγκεκριμένα βιβλία που να 'μαθαίνουν'σε κάποιον πως να φτιάξει καλλυντικά στο σπίτι..επειδή υποθέτω και σεις θα μάθατε κάπως συγκεκριμένα να τα φτιάχνετε έτσι δεν είναι;;;και αν έχετε να μου υποδείξετε μερικά..είναι αλήθεια δύσκολο να μάθει κανείς να τα φτιάχνει;;..και κάτι άλλο επειδή εγώ έχω παρουσιάσει μιά αλλεργία τελευταία και κυρίως σε ότι έχει άρωμα και μυρίζει πρέπει να κόψω εντελώς ότιδήποτε έχει άρωμα;;;και για πάντα;;;δηλαδή να βγάλω εντελώς τα αρώματα-τικα από τη ζωή μου;;;και κάτι τελευταίο...έχω δεί ότι κάποια φίλη η Φαραόνα μας;;κι εσείς φτιάχνετε πολύυυ ωραία κοσμήματα...υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα βιβλία που έχετε μάθει από αυτά;;;ή που να δίνουν οδηγίες για το ΠΩΣ μπορεί κανείς να τα φτιάξει;;;και κυρίως αυτά από σύρμα και χάντρες;;;;θα το εκτιμούσα πολύυυυ αν μου γράφατε συγκεκριμένα βιβλία!,σας ευχαριστώ προκαταβολικά,με εκτίμηση,Αθανασία.
Ο χρήστης eleni είπε…
Αθανασία γειά σου
προσωπικά έμαθα από διάφορα περιο δικά,κάτι μου είπε και μια γνωστή, δεν ήθελε να πει πολλές λεπτομέρειες ,γιατί πουλούσε τις κρέμες της.Πεισμάτωσα,έψαξα κι έπεσα πάνω στο blog της Μάγισσας κι έμαθα τόσα πράγματα και μυστικά.Να είναι καλά που μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις της.
Νομίζω πως είναι η καταλληλότερη να σου απαντήσει.
Ο χρήστης Μαριλενα είπε…
Eλένη, αγαπημένο φρούτο το ρόδι :)
όταν ήμουν μικρή, η γιαγιά μου μού καθάριζε ρόδια και μου τα 'φερνε έτοιμα σε μια πορσελάνινη σαλατιέρα μ' ενα κουτάλι της σούπας.
για μενα, που δεν έβαζα φρούτο στο στομα μου, εκτός από δυο μανταρίνια στην αρχή τους και ένα πεπόνι όλο το καλοκαίρι, αυτό λέει πολλά!

ιδέαν δεν είχα ότι χρησιμοποιειται και για καλλυντικούς λόγους.

ευχαριστούμε πολύ
καλη βδομαδα :))
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
Aθανασία,
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.

Στην ελληινική βιβλιογραφία, υπάρχουν 1-2 παρασκευης φυσικών καλλυντικών, αυτη τη στιγμή θυμάμαι το "60 & 1 συνταγες" φυσικών καλλυντικών του Κ. Αλτάνη. Δεν είναι κακό, αλλά οι κρεμες που προτεινει είναι υπερβολικά λιπαρες..
Στο amazon, θα βρεις πλουσιότερη βιβλιογραφια, αλλά να επισημάνω πως το "τελειο" βιβλιο δεν υπαρχει.
Το "natural beauty at home" μάλλον ειναι μια καλή ιδέα για αρχάριους.

Σχετικά με την αλλεργία, μη ξεχνάς πως σχεδόν όλα τα αρωματα είναι συνθετικά. Πολύ πιθανόν να σε πειράζει κάποιο συγκεκριμενο συστατικό..δεν μπορω να φανταστώ τι.
Ο χρήστης eleni είπε…
Μαριλένα καλημέρα,
και μεις σε μπολ με κουτάλι τα τρώμε-απόλαυση!
Τελικά επιστρέψαμε στη μητέρα-φύση και για την ομορφιά.Τι πιο αγνό.!
Ο χρήστης eleni είπε…
Μαριλένα καλημέρα,
και μεις σε μπολ με κουτάλι τα τρώμε-απόλαυση!
Τελικά επιστρέψαμε στη μητέρα-φύση και για την ομορφιά.Τι πιο αγνό.!
Ο χρήστης Natassa είπε…
μήπως να βαλω και μια ροδιά ? ...χμ ...πως δεν το σκέφτηκα ...καταπληκτική ιδέα !! ευχαριστω πολύ :)
Ο χρήστης eleni είπε…
Νατάσσα ,ναι
πέρα από την ωφέλεια,είναι πολύ όμορφο δέντρο και μετα άνθη και με τους καρπούς.
Ο χρήστης faraona είπε…
AΘΑΝΑΣΙΑ
καλησπερα κι απο μενα.
Τα κοσμηματα που αναφερεις με συρμα και χαντρες δεν ξερω ποια ειναι...δεν μπορω να καταλαβω.
Εγω φτιαχνω υφαντα κοσμηματα σε χειροποιητο επιτραπεζιο αργαλειο δικης μου κατασκευης,καθως επισης και με βελονακι σε τεχνοτροπια απλικέ.
Λυπαμαι που δεν μπορω να σ οδηγησω καπου σε βιβλια κλπ για τις τεχνοτροπιες γιατι ειναι τελιως εμπειρικες(απο γιαγιαδες κλπ).
Πιθανως βεβαια να κυκλοφορουν καποια βιβλια κι αν οχι στην Ελλαδα(εννοω στην Ελληνικη γλωσσα) ισως στο εξωτερικο,αλλα ειναι κατι που δεν το γνωριζω.
Εγω σ ευχαριστω πολυ για τα καλα λογια.
Νασαι καλα.
Ο χρήστης foodamentaltherapy είπε…
Αχ τι καλή ιδέα να μας γράψεις για το ρόδι! Σήμερα κι εγώ εγκαινίασα την εποχή του ροδιού με μια σαλτσούλα για το ψάρι και μερικά σπυριά στη σαλάτα. Μου έφερε ένας φίλος μου τρία ωραία μεγάλα ρόδια και πολύ το χάρηκα. κικιΤΡι
Ο χρήστης eleni είπε…
Κikitri,καλημέρα
όταν ξεκίνησα το ψάξιμο γι΄αυτό το post, ούτε που φανταζόμουν πως το ρόδι έχει τόσες ωφέλειες για την υγεία,αλλά και την ομορφιά μας.
Σαλτσούλα για ψάρι;Ενδιαφέρον ακούγεται.
Ο χρήστης Isida είπε…
Eλένη εντυπωσιακέ πληροφορίες αλλά και συνταγές!

Χαίρομαι! Πετάει η ομάδα!

Όσο για το ρόδι είναι από τα αγαπημένα μου!
Ο χρήστης eleni είπε…
Ίσιδα,ναι είναι αγαπημένο το ρόδι,αλλά τελικά τ΄αξίζει κιόλας.Τις συνταγές ομορφιάς τις έχω σ΄ένα τετράδιο-τις μάζευα όπου έβρισκα-και τελικά τώρα χρειάστηκαν.
Ο χρήστης b. kalamiotis είπε…
Διαβάζοντας διάφορες συνταγές σου διαπίστωσα ότι σχεδόν σε όλες υπάρχει το μέλι. Ελπίζω να σε μιμηθούν και άλλοι αναγνώστες τις σελίδας σου . Εγώ θα σου γράψω έναν τροπο να α ντικαταστήστε την ζάχαρη με μέλι

Το μέλι είναι πολύ εύκολο να αντικαταστήσει την ζάχαρη στις διάφορες συνταγές. Γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά του μπορούμε να προβούμε εύκολα στις αλλαγές, έτσι έχουμε: Επειδή το μέλι είναι δυο φορές πιο γλυκό από την ζάχαρη, θα πρέπει να μειώσουμε κατά το ήμισυ την ποσότητα ζάχαρης αν είναι να την αντικαταστήσουμε με το μέλι. Επίσης, δεδομένου ότι το μέλι αποτελείται με 17-18% νερό, θα πρέπει να μειώσουμε τα υγρά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συνταγής κατά 1/5. Στο ψήσιμο των γλυκών, πρέπει επίσης να χαμηλώσουμε την θερμοκρασία των φούρνων κατά 15 βαθμούς Κελσίου.
Δεδομένου ότι έχει την δυνατότητα να απορροφήσει και να διατηρήσει την υγρασία, το μέλι χρησιμοποιείται στην βιομηχανία για να κρατήσει τα ψημένα αγαθά υγρά και φρέσκα. Κάντε χρήση του μελιού στα διάφορα γλυκίσματα, κέικ και άλλα ψημένα αγαθά που προγραμματίζετε να ταχυδρομήσετε για να τα κρατήσετε φρέσκα μέχρι τον τελικό προορισμό τους. Πειραματισθείτε, το μέλι μπορεί να αντικαταστήσει την κρυσταλλική ζάχαρη στα γλυκά, φαγητά, και άλλα τρόφιμα είτε που ψήνονται είτε όχι.
Για κάθε φλιτζάνι μελιού που χρησιμοποιούμε μπορούμε να προσθέσουμε μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα ψησίματος, αυτή βοηθά να εξουδετερωθεί η οξύτητα του μελιού και κάνει τα γλυκά να φουσκώνουν.
Εάν όμως η συνταγή περιέχει ξινό γάλα ή κρέμα μπορείτε να μην βάλετε σόδα. Επίσης κατά την χρήση του μελιού στις μαρμελάδες, στα ζελέ, ή στις καραμέλες, αυξάνουμε τη θερμοκρασία ψησίματος λίγο για να μπορέσει να εξατμισθεί πιο γρήγορα το πρόσθετο νερό του μελιού.
Μπορούμε να προσθέτουμε το μέλι αραιωμένο ή μη στο τέλος κάθε ψημένου γλυκού, στο σιρόπι και ενώ αυτό θα είναι χλιαρό κάπως, ακόμη και αν αυτό δεν αναφέρεται στη συνταγή.
Ο χρήστης eleni είπε…
Ευχαριστώ για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες ως προς τη χρήση του μελιού.Χρησιμοποιώ αρκετά μέλι και μ΄αρέσει πολύ,αλλά τα "μυστικά" αυτά δεν τα γνώριζα.Ευκαιρία λοιπόν να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη,να την πετάξουμε από τη ζωή μας,αντικαθιστώντας την μ΄αυτή την ευλογημένη τροφή και φάρμακο συνάμα,πασίγνωστη από την αρχαιότητα.
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Αχ πολύ ωραία! Δεν ξέρω τι να πρωτοφτιάξω! Και το ρόδι είναι όνειρο γενικότερα.
Ο χρήστης eleni είπε…
Πριν είδα τα ποστ σου,-καλέ τι να φτιάξεις;Εφτιαξες και πολύ όμορφα πράγματα μάλιστα!
Κι εγώ με το που βλέπω καλλυντικά τα θέλω όλα!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Αυτά είναι! Και εγώ αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζω! Ό,τι δω, το θέλω και εγώ!!
Να φτιάξουμε και καμιά κρεμούλα με ρόδι!
Ο χρήστης Katerina ante portas είπε…
Ωραίο το επίκαιρο άρθρο για το ρόδι!
Δεν πετάς τίποτα από το ευλογημένο φρούτο, ούτε τις φλούδες! Τις συντηρείς αποξηραίνοντας και τις βράζεις για αντιβηχικό βραστάρι!
Ο χρήστης eleni είπε…
Ναι,Κατερίνα λόγω εποχής έβαλα την ανάρτηση.
Δε γνώριζα τη χρήση για τις φλούδες-ευχαριστώ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
το ροδι γινετε και ωραιο λικερ !!!!!!!!!!!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ειναι πολυ καλο να εχει κανεις μια ροδια στο σπιτι του για οσους ειναι εφικτο βεβαίως !!!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άργιλος, ένα φυσικό καλλυντικό.

Μετά από όσα μας είχε πει η μαγισσούλα για τον άργιλο, εγώ είμαι η τελευταία που θα πρέπει να σας μιλήσω γι' αυτόν.
Μέσα στα πολλά καλά (και κακά) που έχει η Ζάκυνθος, είναι και ο άργιλος σε μερικές παραλίες.







Το καλοκαίρι, όλοι οι τουρίστες που ξέρουν ή αναγνωρίζουν το πέτρωμα, γεμίζουν το σώμα τους με αυτόν για φυσικό πίλινγκ.









Τώρα αν σας πω ότι εγώ ποτέ δεν το έχω κάνει αυτό το πράγμα, μαλλον μόνο η μάγισσα θα με πιστέψει!!!
Εγώ σαν καλό κορίτσι που είμαι και με μια κάμερα στο χέρι, πήγα χτες επίτηδες στην παραλία της Άμπουλας στο Κάτω Γερακαρίο, για να φωτογραφίσω και να σας δείξω τον άργιλο και να πάρω κάμποσο (τον έγδαρα το λόφο...) Θα έλεγα ότι είναι γκριζοπράσινος, αλλά η μάγισσα ξέρει καλύτερα από εμένα.Βουαλά ο άργιλος λοιπόν.

Λικέρ με μύρτιλλα

Η μυρτιά(μυρσίνη,μερτιά,μερσινιά,σμυρτιά) είναι θάμνος με φύλλα λογχοειδή,άνθη λευκά και καρπούς ράγες,μικρούς,κυανομέλανους. Ιστορία:Ιερό φυτό από την αρχαιότητα,συνδέθηκε με πολλές θεότητες,κυρίως με την Αφροδίτη.Όταν η θεά αναδύθηκε απ΄τον αφρό των κυμάτων στην Πάφο,έτρεξε να κρυφτεί πίσω από μυρτιές και έκτοτε έγινε το ιερό φυτό της.Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι γι΄αυτό το φυτό.Επίσης οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων πριν το στεφάνι κότινου,στεφανώνονταν με μυρτιές.Και οι περίφημοι κοσμηματοποιοί της αρχαιότητας έφτιαχναν εξαιρετικά κοσμήματα με το σχήμα των φύλλων της,ένα παράδειγμα είναι το χρυσό στεφάνι των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στη Μακεδονία μας. Φάρμακο από την αρχαιότητα,χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων.Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης,ο Διοσκουρίδης,ο Πλίνιος. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον" Τα μύρτιλλα τ…

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!

Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας! Αργά και μουδιασμένα κάνω το πρώτο μου post στην παρέα σας, με θέμα τα υγρά σαπούνια. Ας μου επιτραπεί μια εισαγωγή ...
Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :
Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενοmelt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.
Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια…