Σήμερα έκοψα τα πιο ψηλά ρόδια από τις δυο ροδιές μας. Τις φυτέψαμε πριν από περίπου δέκα χρόνια:τότε η μεγάλη μας κόρη επέστρεφε από το σχολείο-τέτοια εποχή- με ένα ρόδι που έκοβε από τις αυλές. Της άρεσαν πολύ και επειδή αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί, φυτέψαμε και μεις τις ροδιές μας, χωρίς να έχω τότε ιδέα για τις ωφέλειες αυτού του κατακκόκινου καρπού.
Η ροδιά καλλιεργείται σχεδόν σ΄ολόκληρο τον κόσμο. Περιλαμβάνεται σε μια νέα κατηγορία εξωτικών φρούτων, τα superfruits. Η καλλιέργειά της χάνεται στο βάθος των αιώνων. Αναπαραστάσεις της βρίσκουμε σε λαούς της Μεσοποταμίας (Ασσύριοι) και τους Αιγύπτιους. Επίσης βρίσκει τη θέση της σε συμβολισμούς του ιουδαϊσμού, του ισλάμ και του χριστιανισμού(θρησκευτική διακόσμηση, άμφια, ζωγραφική-The madonne of the pomegranate).
Στον ελληνικό κόσμο συνδέεται με το μύθο του Ωρίωνα, της Περσεφόνης και με τη θεά Ήρα. Στην παράδοσή μας το ρόδι είναι σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας αλλά και του κάτω κόσμου. Στο ρόδι συναντάται ο έρωτας και ο θάνατος: στους γάμους σπάζουν ρόδι και το χρησιμοποιούν στα κόλυβα.
Από την εποχή του Ιπποκράτη είναι γνωστές οι στυπτικές, επουλωτικές, δροσιστικές, αντιδιαρροϊκές ιδιότητες του ροδιού. Από την ιστοσελίδα "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ" αντιγράφω:
-3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από κρασί και τσάι
-τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ
-βιταμίνες C, Α, Ε, Β5, σίδηρο, κάλιο, αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες
-υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες
-ο χυμός αυξάνει την αιματική παραγωγή, ανακουφίζει το πυρετό, μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση
-επιδρά στο μεταβολισμό της LDL-χοληστερόλης, μειώνει τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων, απόφραξης, εμφράγματος μυοκαρδίου, εγκεφαλικών
-βοηθά την πρωινή ναυτία των εγκύων
-ρυθμίζει τις ορμόνες
-αντιμυκητισιακή, αντιιική δράση, ισχυροποίηση ανοσοποιητικού
Αλλά και στην ομορφιά, βοηθά στην αντιστροφή των ορατών σημαδιών της γήρανσης, προωθώντας μια μέτρια πύκνωση της επιδερμίδας, ενώ παράλληλλα διατηρεί υγιή την επιδερμική διαφοροποίηση των κυττάρων. Το εκχύλισμα παρατείνει τη ζωή των επιδερμικών κυττάρων (fibroblasts), ενός παράγοντα που παράγει ελαστίνη και κολλαγόνο. Δηλαδή τα ρόδια αναγεννούν τα κύτταρα στα δυο πιο σημαντικά στρώματα του υγιούς δέρματος: επιδερμίδα και βαθύτερες στοιβάδες. Ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι το ελλαγικό οξύ προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Επίσης από μελέτες καταδείχτηκε πως-ίδια με το κόκκινο κρασί και το τσάι-προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος (τοπική εφαρμογή σπόρων και εκχυλίσματος).
Και τώρα μερικές συνταγές ομορφιάς:
μάσκα
χυμό από μισό ρόδι
1 κ. γλ. ελαιόλαδο
1 κ. γλ. μέλι
3 κ.σ. βρώμη
τονωτική λοσιόν
1/4 φλυτζ. αποβουτυρωμένο γάλα
1 κ.σ χυμό ροδιού
Βρήκα επίσης κρέμες περιποίησης που περιέχουν ρόδι π.χ.κάποια έγραφε στα συστατικά της:ιαματικό νερό,εκχύλισμα ροδιού,αμυγδαλέλαιο,έλαιο σίτου,οξείδιο τιτανίου για αντηλιακή προστασία.
Τέλος μια συνταγή με ρόδι από "το μεσογειακό κελάρι" της Αγλαίας Κρεμέζη.
πελτές από ρόδι
4 φλυτζ.χυμό ροδιού
1 ξυλάκι κανέλα
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Λιώνουμε στο multi τα σπόρια και σουρώνουμε τον πολτό.Σιγοβράζουμε για 20΄ και προσθέτουμε την κανέλα και το λεμόνι. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15΄-20΄μέχρι να "δέσει". Διατηρείται στο ψυγείο για 6 μήνες.
Μ΄αυτόν τον πολτό γλασάρουμε κρέατα ή χρησιμοποιείται αντί της σάλτσας κράνμπερι με κρέας και πουλερικά.
Σημείωση: μερικές μεσανατολίτικες συνταγές χρησιμοποιούν ένα μικρό παντζάρι, άν το ρόδι δεν έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα(το βάζουμε με την κανέλα).
Η ροδιά καλλιεργείται σχεδόν σ΄ολόκληρο τον κόσμο. Περιλαμβάνεται σε μια νέα κατηγορία εξωτικών φρούτων, τα superfruits. Η καλλιέργειά της χάνεται στο βάθος των αιώνων. Αναπαραστάσεις της βρίσκουμε σε λαούς της Μεσοποταμίας (Ασσύριοι) και τους Αιγύπτιους. Επίσης βρίσκει τη θέση της σε συμβολισμούς του ιουδαϊσμού, του ισλάμ και του χριστιανισμού(θρησκευτική διακόσμηση, άμφια, ζωγραφική-The madonne of the pomegranate).
Στον ελληνικό κόσμο συνδέεται με το μύθο του Ωρίωνα, της Περσεφόνης και με τη θεά Ήρα. Στην παράδοσή μας το ρόδι είναι σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας αλλά και του κάτω κόσμου. Στο ρόδι συναντάται ο έρωτας και ο θάνατος: στους γάμους σπάζουν ρόδι και το χρησιμοποιούν στα κόλυβα.
Από την εποχή του Ιπποκράτη είναι γνωστές οι στυπτικές, επουλωτικές, δροσιστικές, αντιδιαρροϊκές ιδιότητες του ροδιού. Από την ιστοσελίδα "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΓΕΙΑ" αντιγράφω:
-3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από κρασί και τσάι
-τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ
-βιταμίνες C, Α, Ε, Β5, σίδηρο, κάλιο, αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες
-υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες
-ο χυμός αυξάνει την αιματική παραγωγή, ανακουφίζει το πυρετό, μειώνει την καρδιακή επιβάρυνση
-επιδρά στο μεταβολισμό της LDL-χοληστερόλης, μειώνει τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης των αγγείων, απόφραξης, εμφράγματος μυοκαρδίου, εγκεφαλικών
-βοηθά την πρωινή ναυτία των εγκύων
-ρυθμίζει τις ορμόνες
-αντιμυκητισιακή, αντιιική δράση, ισχυροποίηση ανοσοποιητικού
Αλλά και στην ομορφιά, βοηθά στην αντιστροφή των ορατών σημαδιών της γήρανσης, προωθώντας μια μέτρια πύκνωση της επιδερμίδας, ενώ παράλληλλα διατηρεί υγιή την επιδερμική διαφοροποίηση των κυττάρων. Το εκχύλισμα παρατείνει τη ζωή των επιδερμικών κυττάρων (fibroblasts), ενός παράγοντα που παράγει ελαστίνη και κολλαγόνο. Δηλαδή τα ρόδια αναγεννούν τα κύτταρα στα δυο πιο σημαντικά στρώματα του υγιούς δέρματος: επιδερμίδα και βαθύτερες στοιβάδες. Ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι το ελλαγικό οξύ προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία. Επίσης από μελέτες καταδείχτηκε πως-ίδια με το κόκκινο κρασί και το τσάι-προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος (τοπική εφαρμογή σπόρων και εκχυλίσματος).
Και τώρα μερικές συνταγές ομορφιάς:
μάσκα
χυμό από μισό ρόδι
1 κ. γλ. ελαιόλαδο
1 κ. γλ. μέλι
3 κ.σ. βρώμη
τονωτική λοσιόν
1/4 φλυτζ. αποβουτυρωμένο γάλα
1 κ.σ χυμό ροδιού
Βρήκα επίσης κρέμες περιποίησης που περιέχουν ρόδι π.χ.κάποια έγραφε στα συστατικά της:ιαματικό νερό,εκχύλισμα ροδιού,αμυγδαλέλαιο,έλαιο σίτου,οξείδιο τιτανίου για αντηλιακή προστασία.
Τέλος μια συνταγή με ρόδι από "το μεσογειακό κελάρι" της Αγλαίας Κρεμέζη.
πελτές από ρόδι
4 φλυτζ.χυμό ροδιού
1 ξυλάκι κανέλα
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
Λιώνουμε στο multi τα σπόρια και σουρώνουμε τον πολτό.Σιγοβράζουμε για 20΄ και προσθέτουμε την κανέλα και το λεμόνι. Συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 15΄-20΄μέχρι να "δέσει". Διατηρείται στο ψυγείο για 6 μήνες.
Μ΄αυτόν τον πολτό γλασάρουμε κρέατα ή χρησιμοποιείται αντί της σάλτσας κράνμπερι με κρέας και πουλερικά.
Σημείωση: μερικές μεσανατολίτικες συνταγές χρησιμοποιούν ένα μικρό παντζάρι, άν το ρόδι δεν έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα(το βάζουμε με την κανέλα).
Σχόλια
Κι εμένα μ΄αρέσουν τα ρόδια,είναι μόνο δύσκολα στο καθάρισμα.
Ναι,είναι η εποχή τους-από Σεπτέμβρη μέχρι και Ιανουάριο κρατάει η καρποφορία τους.Πάντως εμείς τα μαζέψαμε ήδη,ένα δέμα έφυγε για Αθήνα στις κόρες.
Μπραβο κοριτσι μου!
Να πω δυό μυστικάκια.
Τον χυμο του ροδιου τον κανουμε παγακια και ειναι οτι πρεπει για την βοτκα μας μπροστα στο τζακι.
(χεχε...αμα δεν εβαζα το τζακι θασκαγα δηλαδη).
και ο πελτες η και ο ζωμος του ροδιου με λιγο λεμονι ειναι o,τι το καλυτερo για γαργαρισμους οταν ποναει ο λαιμος η εχουμε αμυγδαλιτιδα.
πολλα φιλια
και καλη βδομαδα
Tα λατρεύω τα ρόδια, άσε που με προλάβατε κι όλας..αλλά τι σημασία έχει? τα ρόδια αξίζουν πολλά αφιερώματα..
Η μάσκα και η λοσιόν θαυμάσιες :)
Ευχαριστώ για τα μυστικά.
Φιλάκια και σ΄εσένα
φιλιά!
Σκεφτόμουν αρκετές μέρες τι να γράψω,είχα κατά νου κάποια θέματα κι αποφάσισα ν΄αρχίσω με τα ρόδια.Γιατί δεν κάνεις ένα 2ο αφιέρωμα;
Τις συνταγούλες από το παλιό σημειωματάριό μου.
φιλιά!
Αλήθεια,εκχύλισμα ροδιού μπορούμε να κάνουμε σε λάδι;Σκέφτομαι τώρα μήπως συνδυάζοντας αυτά που ξέρουμε,σκαρώσουμε τη δική μας κρέμα.
αξίζει το ρόδι αρκετά άφιερώματα..
προσωπικά έμαθα από διάφορα περιο δικά,κάτι μου είπε και μια γνωστή, δεν ήθελε να πει πολλές λεπτομέρειες ,γιατί πουλούσε τις κρέμες της.Πεισμάτωσα,έψαξα κι έπεσα πάνω στο blog της Μάγισσας κι έμαθα τόσα πράγματα και μυστικά.Να είναι καλά που μοιράζεται μαζί μας τις γνώσεις της.
Νομίζω πως είναι η καταλληλότερη να σου απαντήσει.
όταν ήμουν μικρή, η γιαγιά μου μού καθάριζε ρόδια και μου τα 'φερνε έτοιμα σε μια πορσελάνινη σαλατιέρα μ' ενα κουτάλι της σούπας.
για μενα, που δεν έβαζα φρούτο στο στομα μου, εκτός από δυο μανταρίνια στην αρχή τους και ένα πεπόνι όλο το καλοκαίρι, αυτό λέει πολλά!
ιδέαν δεν είχα ότι χρησιμοποιειται και για καλλυντικούς λόγους.
ευχαριστούμε πολύ
καλη βδομαδα :))
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
Στην ελληινική βιβλιογραφία, υπάρχουν 1-2 παρασκευης φυσικών καλλυντικών, αυτη τη στιγμή θυμάμαι το "60 & 1 συνταγες" φυσικών καλλυντικών του Κ. Αλτάνη. Δεν είναι κακό, αλλά οι κρεμες που προτεινει είναι υπερβολικά λιπαρες..
Στο amazon, θα βρεις πλουσιότερη βιβλιογραφια, αλλά να επισημάνω πως το "τελειο" βιβλιο δεν υπαρχει.
Το "natural beauty at home" μάλλον ειναι μια καλή ιδέα για αρχάριους.
Σχετικά με την αλλεργία, μη ξεχνάς πως σχεδόν όλα τα αρωματα είναι συνθετικά. Πολύ πιθανόν να σε πειράζει κάποιο συγκεκριμενο συστατικό..δεν μπορω να φανταστώ τι.
και μεις σε μπολ με κουτάλι τα τρώμε-απόλαυση!
Τελικά επιστρέψαμε στη μητέρα-φύση και για την ομορφιά.Τι πιο αγνό.!
και μεις σε μπολ με κουτάλι τα τρώμε-απόλαυση!
Τελικά επιστρέψαμε στη μητέρα-φύση και για την ομορφιά.Τι πιο αγνό.!
πέρα από την ωφέλεια,είναι πολύ όμορφο δέντρο και μετα άνθη και με τους καρπούς.
καλησπερα κι απο μενα.
Τα κοσμηματα που αναφερεις με συρμα και χαντρες δεν ξερω ποια ειναι...δεν μπορω να καταλαβω.
Εγω φτιαχνω υφαντα κοσμηματα σε χειροποιητο επιτραπεζιο αργαλειο δικης μου κατασκευης,καθως επισης και με βελονακι σε τεχνοτροπια απλικέ.
Λυπαμαι που δεν μπορω να σ οδηγησω καπου σε βιβλια κλπ για τις τεχνοτροπιες γιατι ειναι τελιως εμπειρικες(απο γιαγιαδες κλπ).
Πιθανως βεβαια να κυκλοφορουν καποια βιβλια κι αν οχι στην Ελλαδα(εννοω στην Ελληνικη γλωσσα) ισως στο εξωτερικο,αλλα ειναι κατι που δεν το γνωριζω.
Εγω σ ευχαριστω πολυ για τα καλα λογια.
Νασαι καλα.
όταν ξεκίνησα το ψάξιμο γι΄αυτό το post, ούτε που φανταζόμουν πως το ρόδι έχει τόσες ωφέλειες για την υγεία,αλλά και την ομορφιά μας.
Σαλτσούλα για ψάρι;Ενδιαφέρον ακούγεται.
Χαίρομαι! Πετάει η ομάδα!
Όσο για το ρόδι είναι από τα αγαπημένα μου!
Το μέλι είναι πολύ εύκολο να αντικαταστήσει την ζάχαρη στις διάφορες συνταγές. Γνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά του μπορούμε να προβούμε εύκολα στις αλλαγές, έτσι έχουμε: Επειδή το μέλι είναι δυο φορές πιο γλυκό από την ζάχαρη, θα πρέπει να μειώσουμε κατά το ήμισυ την ποσότητα ζάχαρης αν είναι να την αντικαταστήσουμε με το μέλι. Επίσης, δεδομένου ότι το μέλι αποτελείται με 17-18% νερό, θα πρέπει να μειώσουμε τα υγρά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της συνταγής κατά 1/5. Στο ψήσιμο των γλυκών, πρέπει επίσης να χαμηλώσουμε την θερμοκρασία των φούρνων κατά 15 βαθμούς Κελσίου.
Δεδομένου ότι έχει την δυνατότητα να απορροφήσει και να διατηρήσει την υγρασία, το μέλι χρησιμοποιείται στην βιομηχανία για να κρατήσει τα ψημένα αγαθά υγρά και φρέσκα. Κάντε χρήση του μελιού στα διάφορα γλυκίσματα, κέικ και άλλα ψημένα αγαθά που προγραμματίζετε να ταχυδρομήσετε για να τα κρατήσετε φρέσκα μέχρι τον τελικό προορισμό τους. Πειραματισθείτε, το μέλι μπορεί να αντικαταστήσει την κρυσταλλική ζάχαρη στα γλυκά, φαγητά, και άλλα τρόφιμα είτε που ψήνονται είτε όχι.
Για κάθε φλιτζάνι μελιού που χρησιμοποιούμε μπορούμε να προσθέσουμε μισό κουταλάκι του γλυκού σόδα ψησίματος, αυτή βοηθά να εξουδετερωθεί η οξύτητα του μελιού και κάνει τα γλυκά να φουσκώνουν.
Εάν όμως η συνταγή περιέχει ξινό γάλα ή κρέμα μπορείτε να μην βάλετε σόδα. Επίσης κατά την χρήση του μελιού στις μαρμελάδες, στα ζελέ, ή στις καραμέλες, αυξάνουμε τη θερμοκρασία ψησίματος λίγο για να μπορέσει να εξατμισθεί πιο γρήγορα το πρόσθετο νερό του μελιού.
Μπορούμε να προσθέτουμε το μέλι αραιωμένο ή μη στο τέλος κάθε ψημένου γλυκού, στο σιρόπι και ενώ αυτό θα είναι χλιαρό κάπως, ακόμη και αν αυτό δεν αναφέρεται στη συνταγή.
Κι εγώ με το που βλέπω καλλυντικά τα θέλω όλα!
Να φτιάξουμε και καμιά κρεμούλα με ρόδι!
Δεν πετάς τίποτα από το ευλογημένο φρούτο, ούτε τις φλούδες! Τις συντηρείς αποξηραίνοντας και τις βράζεις για αντιβηχικό βραστάρι!
Δε γνώριζα τη χρήση για τις φλούδες-ευχαριστώ!