Αυτές τις μέρες και με την άφιξη της άνοιξης, μπήκα σε ένα mood περίεργο με τα λουλούδια και τα αιθέρια έλαια τους. Ήξερα γενικώς και αορίστως τις μεθόδους που παρασκευάζονται καθώς επίσης ήξερα και ότι εγώ αποκλείεται να καταφέρω ποτέ να παρασκευάσω το δικό μου! Χάζεψα και λίγο στο Internet, βρήκα διάφορα sites, ένα εκ των οποίων και αυτό.
Και λέω, βρε και δεν δοκιμάζω την αρχαιότερη των μεθόδων; Αυτή με το λίπος; Αιθέριο δεν θα φτιάξω, αλλά μπας και το λίπος μείνει με μια αξεπέραστη ευωδιά και όλα τα θρεπτικά του άνθους;;;
Και το έκανα! Ήθελα να το δοκιμάσω με άνθη γιασεμιού αλλά ... τα άνθη γιασεμιού δεν με έχουν τιμήσει με την εμφάνιση τους ακόμα! Τα άνθη τριανταφυλλιάς όμως είναι πιο καταδεχτικά!
Πήρα 3 κουταλιές βούτυρο καριτέ. Μάδησα ένα τριαντάφυλλο κίτρινο με φοβερή μυρωδιά και τσάκισα λιγάκι και τα πέταλα του για να βγει το λαδάκι και τα ανακάτεψα όλα μαζί στο βάζο. Όταν το έκλεισα δεν μύριζε και τόσο πολύ ομολογουμένως... Να και η εμφάνιση του "μίγματος".
Βλέπετε όλες το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζα αργότερα, έτσι; Εγώ δεν το είδα μέχρι την επόμενη μέρα!!
Το άφησα έτσι όλη την μέρα και όλη την νύχτα και την άλλη μέρα το άνοιξα και .. κόντεψα να λιποθυμίσω από την μυρωδιά! Τέλειο! Ακριβώς όπως μύριζε το τριαντάφυλλο ζωντανό!
Και μετά, ιδού το πρόβλημα! Πως θα φύγουν τα πέταλα να μείνει το βούτυρο έτσι όπως τα είχα ανακατέψει;;; Τι να κάνω, το έβαλα σε μπαιν μαρί σε πολύ πολύ χαμηλή φωτιά και μόλις έλιωσε το σούρωσα, πέταξα τα πέταλα και κράτησα το βούτυρο ευωδιαστό σαν τριαντάφυλλο!
Έγινε κιτρινούλι, όπως και το τριαντάφυλλο. Το χρησιμοποίησα και μόνο του, σαν ενυδατική κρέμα σώματος αλλά μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει και σαν α ύλη για μάσκα προσώπου και μαλλιών, και για κρέμες. Μιλάμε μυρωδιά εκπληκτική!
Θα το ξαναπροσπαθήσω με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο που ζαχαρώνω και το περιμένω να ανθίσει αλλά αυτή τη φορά θα το κάνω με στρώσεις, βούτυρο - τριαντάφυλλο - βούτυρο για να μπορέσω μετά να αφαιρέσω τα πέταλα χωρίς να χρειαστεί να λιώσω το βούτυρο. Και.. εννοείται ξανά μόλις ανθίσει το γιασεμί!
Και λέω, βρε και δεν δοκιμάζω την αρχαιότερη των μεθόδων; Αυτή με το λίπος; Αιθέριο δεν θα φτιάξω, αλλά μπας και το λίπος μείνει με μια αξεπέραστη ευωδιά και όλα τα θρεπτικά του άνθους;;;
Και το έκανα! Ήθελα να το δοκιμάσω με άνθη γιασεμιού αλλά ... τα άνθη γιασεμιού δεν με έχουν τιμήσει με την εμφάνιση τους ακόμα! Τα άνθη τριανταφυλλιάς όμως είναι πιο καταδεχτικά!
Πήρα 3 κουταλιές βούτυρο καριτέ. Μάδησα ένα τριαντάφυλλο κίτρινο με φοβερή μυρωδιά και τσάκισα λιγάκι και τα πέταλα του για να βγει το λαδάκι και τα ανακάτεψα όλα μαζί στο βάζο. Όταν το έκλεισα δεν μύριζε και τόσο πολύ ομολογουμένως... Να και η εμφάνιση του "μίγματος".
Βλέπετε όλες το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζα αργότερα, έτσι; Εγώ δεν το είδα μέχρι την επόμενη μέρα!!
Το άφησα έτσι όλη την μέρα και όλη την νύχτα και την άλλη μέρα το άνοιξα και .. κόντεψα να λιποθυμίσω από την μυρωδιά! Τέλειο! Ακριβώς όπως μύριζε το τριαντάφυλλο ζωντανό!
Και μετά, ιδού το πρόβλημα! Πως θα φύγουν τα πέταλα να μείνει το βούτυρο έτσι όπως τα είχα ανακατέψει;;; Τι να κάνω, το έβαλα σε μπαιν μαρί σε πολύ πολύ χαμηλή φωτιά και μόλις έλιωσε το σούρωσα, πέταξα τα πέταλα και κράτησα το βούτυρο ευωδιαστό σαν τριαντάφυλλο!
Έγινε κιτρινούλι, όπως και το τριαντάφυλλο. Το χρησιμοποίησα και μόνο του, σαν ενυδατική κρέμα σώματος αλλά μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει και σαν α ύλη για μάσκα προσώπου και μαλλιών, και για κρέμες. Μιλάμε μυρωδιά εκπληκτική!
Θα το ξαναπροσπαθήσω με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο που ζαχαρώνω και το περιμένω να ανθίσει αλλά αυτή τη φορά θα το κάνω με στρώσεις, βούτυρο - τριαντάφυλλο - βούτυρο για να μπορέσω μετά να αφαιρέσω τα πέταλα χωρίς να χρειαστεί να λιώσω το βούτυρο. Και.. εννοείται ξανά μόλις ανθίσει το γιασεμί!
Σχόλια
δεν φανταζόμουν ποτέ ,ότι μπορεί να εκχυλιστεί ένα άνθος σε βούτυρο, γιατί δεν γνώριζα τις μεθόδους ,τέλοιο, θα πάρουν άλλη αξία τα βούτυρά μας
το site πολύτιμο , θα το μελετήσω
τον τελευταίο καιρό τόχω ρίξει στο σορολόπ
Θα δοκιμάσω με γιασεμί-έχει μερικά λουλουδάκια-θα βάλω μόνο για μια δόση κρέμας γιασεμιού.
Φιλιά!
Sadigi και εγώ στο σορολοπ το είχα ρίξει και είπα να συνέλθω!
heart, είναι, είναι! Και αφού έπαιξε με το τριαντάφυλλο μπορεί να παίξει με όλα! λεβάντα ας πούμε, χαμομήλι..
eleni,ζηλεύω τρελά! Δεν έχω ακόμα γιασεμίιιιιιι!
Αν δεν έχω,ξεσπάω σε κανέναν άλλο κήπο,έχει γίνει έξη πια χαχαχα...!
Θα έλεγα, ότι αν το βάλεις σε στρώσεις, δεν θα χρειάζεται καν να βγάλεις τα πέταλα αν είναι για δική σου χρήση (αλλά και για δώρο, γιατί όχι;) Θα παίρνεις ένα πεταλάκι, και θα απλώνεις το ευωδιαστό βούτυρο μ' αυτό!
Μα ακουγα, διαβασα κλπ αλλα ποτε δε θα τολμουσα να ανακατεψω μια λιπαρη υλη με λουλουδια.
Ημουν σιγουρη οτι δε θα πηγαινε καλα!!
Απ'οτι φαινεται διαψευστηκα.
λες να δοκιμασω με γαρδενια?
Δοκίμασε και πες μας!