Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ευωδιαστό βούτυρο

Αυτές τις μέρες και με την άφιξη της άνοιξης, μπήκα σε ένα mood περίεργο με τα λουλούδια και τα αιθέρια έλαια τους. Ήξερα γενικώς και αορίστως τις μεθόδους που παρασκευάζονται καθώς επίσης ήξερα και ότι εγώ αποκλείεται να καταφέρω ποτέ να παρασκευάσω το δικό μου! Χάζεψα και λίγο στο Internet, βρήκα διάφορα sites, ένα εκ των οποίων και αυτό.
Και λέω, βρε και δεν δοκιμάζω την αρχαιότερη των μεθόδων; Αυτή με το λίπος; Αιθέριο δεν θα φτιάξω, αλλά μπας και το λίπος μείνει με μια αξεπέραστη ευωδιά και όλα τα θρεπτικά του άνθους;;;
Και το έκανα! Ήθελα να το δοκιμάσω με άνθη γιασεμιού αλλά ... τα άνθη γιασεμιού δεν με έχουν τιμήσει με την εμφάνιση τους ακόμα! Τα άνθη τριανταφυλλιάς όμως είναι πιο καταδεχτικά!
Πήρα 3 κουταλιές βούτυρο καριτέ. Μάδησα ένα τριαντάφυλλο κίτρινο με φοβερή μυρωδιά και τσάκισα λιγάκι και τα πέταλα του για να βγει το λαδάκι και τα ανακάτεψα όλα μαζί στο βάζο. Όταν το έκλεισα δεν μύριζε και τόσο πολύ ομολογουμένως... Να και η εμφάνιση του "μίγματος".


Βλέπετε όλες το πρόβλημα που θα αντιμετώπιζα αργότερα, έτσι; Εγώ δεν το είδα μέχρι την επόμενη μέρα!!
Το άφησα έτσι όλη την μέρα και όλη την νύχτα και την άλλη μέρα το άνοιξα και .. κόντεψα να λιποθυμίσω από την μυρωδιά! Τέλειο! Ακριβώς όπως μύριζε το τριαντάφυλλο ζωντανό!
Και μετά, ιδού το πρόβλημα! Πως θα φύγουν τα πέταλα να μείνει το βούτυρο έτσι όπως τα είχα ανακατέψει;;; Τι να κάνω, το έβαλα σε μπαιν μαρί σε πολύ πολύ χαμηλή φωτιά και μόλις έλιωσε το σούρωσα, πέταξα τα πέταλα και κράτησα το βούτυρο ευωδιαστό σαν τριαντάφυλλο!

Έγινε κιτρινούλι, όπως και το τριαντάφυλλο. Το χρησιμοποίησα και μόνο του, σαν ενυδατική κρέμα σώματος αλλά μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει και σαν α ύλη για μάσκα προσώπου και μαλλιών, και για κρέμες. Μιλάμε μυρωδιά εκπληκτική!
Θα το ξαναπροσπαθήσω με ένα κόκκινο τριαντάφυλλο που ζαχαρώνω και το περιμένω να ανθίσει αλλά αυτή τη φορά θα το κάνω με στρώσεις, βούτυρο - τριαντάφυλλο - βούτυρο για να μπορέσω μετά να αφαιρέσω τα πέταλα χωρίς να χρειαστεί να λιώσω το βούτυρο. Και.. εννοείται ξανά μόλις ανθίσει το γιασεμί!

Σχόλια

Ο χρήστης heart n soul είπε…
star, απ'όταν είχα διαβάσει "το άρωμα" μου είχε μπει η ιδέα του λουλουδοβούτυρου! πρέπει να είναι τέλειο!
Ο χρήστης sadigi είπε…
πολύ εντυπωσιακό!!!
δεν φανταζόμουν ποτέ ,ότι μπορεί να εκχυλιστεί ένα άνθος σε βούτυρο, γιατί δεν γνώριζα τις μεθόδους ,τέλοιο, θα πάρουν άλλη αξία τα βούτυρά μας
το site πολύτιμο , θα το μελετήσω

τον τελευταίο καιρό τόχω ρίξει στο σορολόπ
Ο χρήστης eleni είπε…
Star,μπράβο,θαυμάσια ιδέα!Και σε μένα το άρωμα θύμισε.Είναι όντως μια δοκιμασμένη μέθοδος.
Θα δοκιμάσω με γιασεμί-έχει μερικά λουλουδάκια-θα βάλω μόνο για μια δόση κρέμας γιασεμιού.
Φιλιά!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Και μένα απο το "άρωμα" μου είχε μπει η ιδέα αυτή! χιχι! βέβαια, να εκχυλίσω λουλουδάκια όχι όμορφες νεαρές δεσποινίδες!!
Sadigi και εγώ στο σορολοπ το είχα ρίξει και είπα να συνέλθω!
heart, είναι, είναι! Και αφού έπαιξε με το τριαντάφυλλο μπορεί να παίξει με όλα! λεβάντα ας πούμε, χαμομήλι..
eleni,ζηλεύω τρελά! Δεν έχω ακόμα γιασεμίιιιιιι!
Ο χρήστης eleni είπε…
Το δικό μου είναι μικρούλι.Πέρυσι έκανε ελάχιστα λουλουδάκια,αλλά φέτος φούντωσε για τα καλά ευνοημένο κι από την υγρασία.
Αν δεν έχω,ξεσπάω σε κανέναν άλλο κήπο,έχει γίνει έξη πια χαχαχα...!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Το δικό μου το καημένο ήταν μεγάλο αλλά πέρσι με το χιόνι, τα'παιξε και φούντωσε τώρα σιγά - σιγά αλλά λουλουδάκια φέτος δεν έχει κάνει ακόμα. Κι όχι τίποτα άλλο, δεν έχει κανένας άλλος εδώ γύρω να "ξεσπάσω" και εγώ! χιχι
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Ορίστε! Γκρίνια, γκρίνια, τελικά εισακούστηκα!! χιχι. Μου έφερε σήμερα η φίλη μου Ελενίτσα ένα αράπικο γιασεμί να το φυτέψω στο σπίτι! Το οποίο είναι ... φουλ ανθισμένο!! γιουχουουουουου!! Θα φτιάξω βουτυράκι σήμερα κιόλας!
Ο χρήστης kiki είπε…
Ουαου!
Θα έλεγα, ότι αν το βάλεις σε στρώσεις, δεν θα χρειάζεται καν να βγάλεις τα πέταλα αν είναι για δική σου χρήση (αλλά και για δώρο, γιατί όχι;) Θα παίρνεις ένα πεταλάκι, και θα απλώνεις το ευωδιαστό βούτυρο μ' αυτό!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
oooo!Kiki, καταπληκτική ιδέα!! Ακριβώς αυτό θα κάνω!
Ο χρήστης ειρήνη είπε…
Tελεια η ιδεα σου με το βουτυρο.
Μα ακουγα, διαβασα κλπ αλλα ποτε δε θα τολμουσα να ανακατεψω μια λιπαρη υλη με λουλουδια.
Ημουν σιγουρη οτι δε θα πηγαινε καλα!!
Απ'οτι φαινεται διαψευστηκα.

λες να δοκιμασω με γαρδενια?
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Ειρήνη και γιατί όχι?!
Δοκίμασε και πες μας!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
να κανω μια ερωτηση?τι βουτυρο χρησιμοποιησες για να το φτιαξεις αυτο?

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ