Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σαπούνι κανέλλας

Ένα σαπούνι κανέλλας ονειρευόμουν να φτιάξω από τότε που έμαθα κι εγώ να σαπουνοφτιάχνω. Περίμενα να το φτιάξω όταν χειμωνιάσει, επειδή η κανέλλα μου θυμίζει χειμωνιάτικο καιρό, τσάι, τζάκι, καμένο ξύλο, καρυδόπιτα και γενικά κάνω χειμωνιάτικους συνειρμούς!
Το έκανα λοιπόν και βγήκε πολύ καλό.

Χρησιμοποίησα τη συνταγή για το σαπούνι του πρωτάρη. Έτσι, για μισό κιλό λάδι σε σύνολο, χρειάστηκα:
155 γρ. λάδι καρύδας
135 γρ. φοινικέλαιο
210 γρ. πυρηνέλαιο (αντί για ελαιόλαδο)

160 γρ. νερό (ή 180. Δείτε παρακάτω)
68 γρ. καυστική σόδα

Ακολούθησα τις γνωστές οδηγίες και κατά το tracing πρόσθεσα:
1 σφηνάκι (20 γρ) λικέρ κανέλλας
μισή κ. σ. κανέλλα σκόνη
5 ml αιθέριο έλαιο κανέλλας

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν έχετε και δεν βάλετε λικέρ κανέλλας, τότε από την αρχή θα προσθέσετε 20 γρ. νερό στο μίγμα της σόδας, (το οποίο εγώ είχα αφαιρέσει για να βάλω λικέρ, φοβούμενη μήπως δεν πήξει από τα έξτρα υγρά).
Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε βάμμα κανέλλας.
Με μισή κουταλιά σούπας σκόνη κανέλλας, βγήκαν πολύ σκούρα, οπότε μην προσθέσετε περισσότερη!

Σχόλια

Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
ohh, I love κανελοσάπουνα :)
Ο χρήστης eleni είπε…
Deli,όμορφα!Έχουν έντονη τη μυρωδιά κανέλας;
Φοινικέλαιο βάζεις υγρό ή στερεό;Πυρηνέλαιο δεν έχω-αν βάλω ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιήσω την ίδια ποσότητα σόδας-νερού ή να ανατρέξω στο lye calculator;
Ο χρήστης heart n soul είπε…
εγώ, μου φαίνεται, αντί σαπουνοφτιάχτρα θα γίνω τελικά σαπουνοδοκιμάστρια:))
ΥΓ: η λέξη "καρυδόπιτα" χρειαζόταν; δε χρειαζόταν!:ΡΡ
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
βρε, βρε, καλώς τις κόρες, σας τσάκωσα :)
Ο χρήστης elie είπε…
Πανέμορφα (οι φόρμες αυτές δεν παίζονται!) και μυρωδάτα.

Φαντάζομαι ότι σαπούνι χωρίς ηλεκτρονική ζυγαριά, δεν πρέπει να γίνεται, γίνεται; Σε όλες τις οδηγίες βλέπω ακρίβειες γραμμαρίου.
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Εεεεεε, είσαι απίστευτη!!!
(No other comments)

Χαρτουλίνι εδώ είσαι??
Μα στην καρυδόπιτα κόλλησα κι εγώ, πάω να φτιάξω μία;-)
Ο χρήστης kiki είπε…
Μαγισσούλα, I love them too!

Ελένη, μυρίζουν κανέλλα. Ξεχωρίζει δλδ ότι είναι κανέλλα. Το φοινικέλαιο, το χειμώνα στερεοποιείται, εκτός και είναι κοντά σε πηγή θερμότητας. Οπότε τότε που τα έκανα ήταν υγρό.
Μπορείς να βάλεις ελαιόλαδο χωρίς αλλαγές στη σόδα (κι εμένα άλλη μου το είπε αλλά δεν το λέω :-) ).

Χαρτουλίνι welcome back! Εσύ θα μας λες ποια ήταν πιο καλά, ποια μύριζαν πιο ωραία κλπ κλπ!
Αχ...Χαρτ...θα ήθελα να φάω καρυδόπιτα και καρυδόπιτα με σοκολάτα και αμυγδαλόπιτα με σοκολάτα και άλλα πολλά, αλλά έλα που έχω πέσει σε αμαρτίες και πρέπει να χάσω κιλά...Ουφ!
By the way, δοκίμασα μια ωραία βασιλόπιτα με μάρτζιπαν από πάνω την πρωτοχρονιά! ;-)

Μάγισσα είδατε; Σαν τα σαλιγκάρια. Με το που εμφανίστηκε ποστάκι εμφανίστηκαν!

Elie, και που να δεις τις καινούριες που μου χάρισαν! Κουκλίτσες!
Ναι, ηλεκτρονική καλύτερα. Φέρνει συχνά το γνωστό γερμανικό σμ σε καλή τιμή. Τσίμπα μία!

Έλενα, είμαι, είμαι. Και δεν παχαίνουν κιόλας.
Να κάτσεις εκεί που καθεσαι που θέλεις και καρυδόοπιτα καλέ! Παχαίνει! :-)
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Γιαμ, γιαμ!
Νοστιμούλικα που φαίνονται, και αχ, αυτές τις τέλειες φόρμες που τις βρήκατε?? :)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
Έλενα αμ μπακ και θα σας βάλω πιπέρι που λέτε τέτοιες κακές λέξεις!:Ρ
Κική, αυτά να τα λέτε με μουσική υπόκρουση "όνειρα, πουλιά μου ταξιδιάρικα"!:))
Ι λάβ βασιλόπιτα πολίτικη με μάρτζιπαν του:)
Κόρες! συ-γκεν-τρω-θεί-τε! για σα-πού-νια είναι το ποστ!
Ο χρήστης kiki είπε…
Σταρμπακ, μη τα φάτε! Πλυθείτε! Χαχα!
Τις φόρμες τις έφερα το καλοκαίρι από Αμέρικα!

Χαρτ, ναι ναι! Με τέτοια μουσική υπόκρουση. Είδες βρε Χαρτ; Προσπαθώ να ξεχάσω τα γλυκά και δε με αφήνουν την αθώα!
Ο χρήστης Natassa είπε…
χε χε ! τρεμετε! σηκώνω μανίκια και αρχίζω !
με τέτοιες δασκάλες ο παπουτσανης θα τα κάνει πάνω του!
Ο χρήστης kiki είπε…
Παπουτσάνης; Last year! Έρχεται η Νατάσσα!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ