Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σαπούνι κανέλλας

Ένα σαπούνι κανέλλας ονειρευόμουν να φτιάξω από τότε που έμαθα κι εγώ να σαπουνοφτιάχνω. Περίμενα να το φτιάξω όταν χειμωνιάσει, επειδή η κανέλλα μου θυμίζει χειμωνιάτικο καιρό, τσάι, τζάκι, καμένο ξύλο, καρυδόπιτα και γενικά κάνω χειμωνιάτικους συνειρμούς!
Το έκανα λοιπόν και βγήκε πολύ καλό.

Χρησιμοποίησα τη συνταγή για το σαπούνι του πρωτάρη. Έτσι, για μισό κιλό λάδι σε σύνολο, χρειάστηκα:
155 γρ. λάδι καρύδας
135 γρ. φοινικέλαιο
210 γρ. πυρηνέλαιο (αντί για ελαιόλαδο)

160 γρ. νερό (ή 180. Δείτε παρακάτω)
68 γρ. καυστική σόδα

Ακολούθησα τις γνωστές οδηγίες και κατά το tracing πρόσθεσα:
1 σφηνάκι (20 γρ) λικέρ κανέλλας
μισή κ. σ. κανέλλα σκόνη
5 ml αιθέριο έλαιο κανέλλας

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν έχετε και δεν βάλετε λικέρ κανέλλας, τότε από την αρχή θα προσθέσετε 20 γρ. νερό στο μίγμα της σόδας, (το οποίο εγώ είχα αφαιρέσει για να βάλω λικέρ, φοβούμενη μήπως δεν πήξει από τα έξτρα υγρά).
Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε βάμμα κανέλλας.
Με μισή κουταλιά σούπας σκόνη κανέλλας, βγήκαν πολύ σκούρα, οπότε μην προσθέσετε περισσότερη!

Σχόλια

Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
ohh, I love κανελοσάπουνα :)
Ο χρήστης eleni είπε…
Deli,όμορφα!Έχουν έντονη τη μυρωδιά κανέλας;
Φοινικέλαιο βάζεις υγρό ή στερεό;Πυρηνέλαιο δεν έχω-αν βάλω ελαιόλαδο πρέπει να χρησιμοποιήσω την ίδια ποσότητα σόδας-νερού ή να ανατρέξω στο lye calculator;
Ο χρήστης heart n soul είπε…
εγώ, μου φαίνεται, αντί σαπουνοφτιάχτρα θα γίνω τελικά σαπουνοδοκιμάστρια:))
ΥΓ: η λέξη "καρυδόπιτα" χρειαζόταν; δε χρειαζόταν!:ΡΡ
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
βρε, βρε, καλώς τις κόρες, σας τσάκωσα :)
Ο χρήστης elie είπε…
Πανέμορφα (οι φόρμες αυτές δεν παίζονται!) και μυρωδάτα.

Φαντάζομαι ότι σαπούνι χωρίς ηλεκτρονική ζυγαριά, δεν πρέπει να γίνεται, γίνεται; Σε όλες τις οδηγίες βλέπω ακρίβειες γραμμαρίου.
Ο χρήστης ΕΛΕΝΑ είπε…
Εεεεεε, είσαι απίστευτη!!!
(No other comments)

Χαρτουλίνι εδώ είσαι??
Μα στην καρυδόπιτα κόλλησα κι εγώ, πάω να φτιάξω μία;-)
Ο χρήστης kiki είπε…
Μαγισσούλα, I love them too!

Ελένη, μυρίζουν κανέλλα. Ξεχωρίζει δλδ ότι είναι κανέλλα. Το φοινικέλαιο, το χειμώνα στερεοποιείται, εκτός και είναι κοντά σε πηγή θερμότητας. Οπότε τότε που τα έκανα ήταν υγρό.
Μπορείς να βάλεις ελαιόλαδο χωρίς αλλαγές στη σόδα (κι εμένα άλλη μου το είπε αλλά δεν το λέω :-) ).

Χαρτουλίνι welcome back! Εσύ θα μας λες ποια ήταν πιο καλά, ποια μύριζαν πιο ωραία κλπ κλπ!
Αχ...Χαρτ...θα ήθελα να φάω καρυδόπιτα και καρυδόπιτα με σοκολάτα και αμυγδαλόπιτα με σοκολάτα και άλλα πολλά, αλλά έλα που έχω πέσει σε αμαρτίες και πρέπει να χάσω κιλά...Ουφ!
By the way, δοκίμασα μια ωραία βασιλόπιτα με μάρτζιπαν από πάνω την πρωτοχρονιά! ;-)

Μάγισσα είδατε; Σαν τα σαλιγκάρια. Με το που εμφανίστηκε ποστάκι εμφανίστηκαν!

Elie, και που να δεις τις καινούριες που μου χάρισαν! Κουκλίτσες!
Ναι, ηλεκτρονική καλύτερα. Φέρνει συχνά το γνωστό γερμανικό σμ σε καλή τιμή. Τσίμπα μία!

Έλενα, είμαι, είμαι. Και δεν παχαίνουν κιόλας.
Να κάτσεις εκεί που καθεσαι που θέλεις και καρυδόοπιτα καλέ! Παχαίνει! :-)
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Γιαμ, γιαμ!
Νοστιμούλικα που φαίνονται, και αχ, αυτές τις τέλειες φόρμες που τις βρήκατε?? :)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
Έλενα αμ μπακ και θα σας βάλω πιπέρι που λέτε τέτοιες κακές λέξεις!:Ρ
Κική, αυτά να τα λέτε με μουσική υπόκρουση "όνειρα, πουλιά μου ταξιδιάρικα"!:))
Ι λάβ βασιλόπιτα πολίτικη με μάρτζιπαν του:)
Κόρες! συ-γκεν-τρω-θεί-τε! για σα-πού-νια είναι το ποστ!
Ο χρήστης kiki είπε…
Σταρμπακ, μη τα φάτε! Πλυθείτε! Χαχα!
Τις φόρμες τις έφερα το καλοκαίρι από Αμέρικα!

Χαρτ, ναι ναι! Με τέτοια μουσική υπόκρουση. Είδες βρε Χαρτ; Προσπαθώ να ξεχάσω τα γλυκά και δε με αφήνουν την αθώα!
Ο χρήστης Natassa είπε…
χε χε ! τρεμετε! σηκώνω μανίκια και αρχίζω !
με τέτοιες δασκάλες ο παπουτσανης θα τα κάνει πάνω του!
Ο χρήστης kiki είπε…
Παπουτσάνης; Last year! Έρχεται η Νατάσσα!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άργιλος, ένα φυσικό καλλυντικό.

Μετά από όσα μας είχε πει η μαγισσούλα για τον άργιλο, εγώ είμαι η τελευταία που θα πρέπει να σας μιλήσω γι' αυτόν.
Μέσα στα πολλά καλά (και κακά) που έχει η Ζάκυνθος, είναι και ο άργιλος σε μερικές παραλίες.







Το καλοκαίρι, όλοι οι τουρίστες που ξέρουν ή αναγνωρίζουν το πέτρωμα, γεμίζουν το σώμα τους με αυτόν για φυσικό πίλινγκ.









Τώρα αν σας πω ότι εγώ ποτέ δεν το έχω κάνει αυτό το πράγμα, μαλλον μόνο η μάγισσα θα με πιστέψει!!!
Εγώ σαν καλό κορίτσι που είμαι και με μια κάμερα στο χέρι, πήγα χτες επίτηδες στην παραλία της Άμπουλας στο Κάτω Γερακαρίο, για να φωτογραφίσω και να σας δείξω τον άργιλο και να πάρω κάμποσο (τον έγδαρα το λόφο...) Θα έλεγα ότι είναι γκριζοπράσινος, αλλά η μάγισσα ξέρει καλύτερα από εμένα.Βουαλά ο άργιλος λοιπόν.

Λικέρ με μύρτιλλα

Η μυρτιά(μυρσίνη,μερτιά,μερσινιά,σμυρτιά) είναι θάμνος με φύλλα λογχοειδή,άνθη λευκά και καρπούς ράγες,μικρούς,κυανομέλανους. Ιστορία:Ιερό φυτό από την αρχαιότητα,συνδέθηκε με πολλές θεότητες,κυρίως με την Αφροδίτη.Όταν η θεά αναδύθηκε απ΄τον αφρό των κυμάτων στην Πάφο,έτρεξε να κρυφτεί πίσω από μυρτιές και έκτοτε έγινε το ιερό φυτό της.Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι γι΄αυτό το φυτό.Επίσης οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων πριν το στεφάνι κότινου,στεφανώνονταν με μυρτιές.Και οι περίφημοι κοσμηματοποιοί της αρχαιότητας έφτιαχναν εξαιρετικά κοσμήματα με το σχήμα των φύλλων της,ένα παράδειγμα είναι το χρυσό στεφάνι των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στη Μακεδονία μας. Φάρμακο από την αρχαιότητα,χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων.Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης,ο Διοσκουρίδης,ο Πλίνιος. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον" Τα μύρτιλλα τ…

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!

Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας! Αργά και μουδιασμένα κάνω το πρώτο μου post στην παρέα σας, με θέμα τα υγρά σαπούνια. Ας μου επιτραπεί μια εισαγωγή ...
Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :
Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενοmelt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.
Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια…