Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες

Όχι κυρίες μου, δεν μπέρδεψα τα μπλογκ. Είμαι στο σωστό μπλογκ για να γράψω την κατάλληλη συνταγή.
Πάμε λοιπόν.

Πάμε στο καλάθι των άπλυτων.
Ξεχωρίζουμε τα λευκά από τα χρωματιστά.
Βάζουμε πλυντήριο στους 60 βαθμούς για τα λευκά.

Πώς; Τι σχέση έχει αυτό με το κατσικάκι; Ελάτε τώρα!!! ΟΛΑ έχουν σχέση μεταξύ τους αν το ψάξεις. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν μερικοί!

Αχ φίλες μου...Τι να σας πω…...Ζω ένα δράμα...Τι είπα να κάνω κι εγώ; Να δοκιμάσω μια πατατούλα από το κατσικάκι. Αυτή ήταν όλη-όλη η αμαρτία μου. Πάνω εκεί που έφτιαχνα σαπουνάκια, πάνω εκεί που ανακάτευα αρώματα και μαντζούνια, τι μου ήρθε κι εμένα να δοκιμάσω από το φαγητό που έφτιαχνα...;
Ήταν λοιπόν εκείνη η ιερή στιγμή, που η αχνιστή πατατούλα φούρνου έκανε τη διαδρομή ταψί-στόμα, όταν η άπονη, από τη λαιμαργία μου, έφυγε από το πηρούνι και έπεσε πάνω στο κατάλευκο πουκάμισό μου.
Τα μάτια μου έγιναν ωσάν αυγά του Πάσχα από το γούρλωμα, ενώ το στόμα μου, αντί να γεύεται την πατατούλα, σχημάτιζε μια κραυγή απελπισίας:
ΦΤΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ! (Είπα κι άλλα, αλλά είμαι ευγενής και δε θα τα πω δημόσια).

Τώρα; Πως θα βγει η λαδούμπα από το πουκάμισο; Και εδώ φίλες μου είναι που πέφτει η συνταγή. Όχι για κατσικάκι με πατάτες. Αυτό δεν έχει θέση εδώ μέσα. Συνταγή για απορρυπαντικό ρούχων.

Απορρυπαντικό ρούχων
~1/2 κιλό νερό
~1 κούπα τριμμένο σαπούνι (εγώ χρησιμοποίησα χειροποίητο)
~1 κούπα βόρακα
~1 κούπα σόδα πλυσίματος

Σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, έβαλα το κατσικάκι...εεεεεε...το σαπουνάκι ήθελα να πω και ανακάτεψα μέχρι να λιώσει. Αν δε λιώνει εύκολα, ανακατέψτε για λίγα λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Αφού λιώσει, βάζουμε το σαπούνι σε μεγάλο σκεύος (μπωλ, λεκάνη, κουβά) και προσθέτουμε το βόρακα και τη σόδα.
Ανακατεύουμε καλά. Θα μοιάζει σε αραιό ζελέ σ' αυτή τη φάση.
Προσθέτουμε 4 κιλά νερό και το απορρυπαντικό μας είναι έτοιμο. Καλό είναι να κρατήσετε το άδειο σας κυτίον από το υγρό απορρυπαντικό που μόλις σας τελείωσε, or else δε θα ξέρετε τι να κάνετε το πεντόκιλο που μόλις φτιάξατε.

Για την ιστορία τώρα:
Το απορρυπαντικό δοκιμάστηκε χτες σε πλύση για λευκά (κάπως πρέπει να φύγει η λαδούμπα). Μαζί δοκιμάστηκε και μαλακτικό χειροποίητο, αλλά γι’ αυτό θα πω σε άλλο ποστ.
Το απορρυπαντικό αυτό, δεν είναι προϊόν της φαντασίας μου, αλλά προϊόν που βρήκα σε ένα site, με διάφορες συνταγές για χειροποίητα απορρυπαντικά. Ρίξτε μια ματιά και διαλέξτε ποια σας ταιριάζει. Φυσικά, εμείς εδώ έχουμε καλύτερες, δεν το συζητώ! Εγώ έκανα την πρώτη, μειώνοντας τις ποσότητες. Ίσως να έχω κάνει και λάθος στη μετατροπή υγρών, γιατί αυτό το quart πολύ με παίδεψε.
Σόδα πλυντηρίου μπορείτε να βρείτε σε σμ. Άμα βρήκα εγώ στο νησί, πόσο μάλλον εσείς...
Κατσικάκι με πατάτες, φυσικά δε θα βλέπατε εδώ μέσα, όπως και καμία άλλη συνταγή τέτοιου είδους, άλλωστε η δασκάλα-μάγισσα από την αρχή το εξήγησε αυτό, αλλά όπως είπα και πριν, όλα τα πράγματα σχετίζονται μεταξύ τους.
Τα πρόσωπα και γεγονότα που αναφέρονται σ’ αυτή την ιστορία, είναι φανταστικά και ουδόλως έχουν σχέση με τη πραγματικότητα ;-)
Για το τι σχέση έχει το κατσικάκι με πατάτες, με το μπλογκ εδώ μέσα, αφήνω την Νατάσσα να το πει, αφού έχει το copyright στην ατάκα της ημέρας.

Σχόλια

Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
Deli,
Πάνω που πήγα να ρωτήσω τι είναι η σόδα πλυντηρίου...πως δλδ θα τη βρούμε σαν washing soda? πιστευω πως δε θα αφριζει όπως η άλλη, κι ετσι δε θα ξαναγίνει σαμπάνια το απορρυπαντικό της Ελευθερίας :)

Να κοιτάξω να βάλω κι ενα μετατροπέα βάρους..

Θέμε και μαλακτικό και αμεσα πλιζ..

μερσι μποκου, πολύ green ιδέα :)
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
μαλακτικό, ναι, ναι, ναι
γιατί αυτα τα @@@ τα μαλακτικά του εμπορίου, όταν οι αγωγοι αδειάζουν στη θάλασσα, επικάθονται στις φτερούγες των πουλιών και ..

ευχαριστουμε Κική
καλό μεσημερι.
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
αριστερα κάτω τοποθετηθη μετατροπέας :)

1 quart=947ml, λέει..
Ο χρήστης popelix είπε…
Για πέτε καμιά μάρκα για σόδα πλυντηρίου γιατί δεν την έχει πάρει το μάτι μου!
Ο χρήστης kiki είπε…
Dear Witch και οι υπόλοιπες...
Το σακούλι που αγόρασα, γράφει απ' έξω ανθρακική σόδα πλύσεως. Το αγόρασα όπως είπα από σμ, το είχε μαζί με τα αλάτια πλυντηρίου. Το μόνο που δεν αγόρασα από αυτό το σμ, είναι του πουλιού το γάλα ;-)

Μαγισσούλα, μετατροπέα θέλω να βάλω κι εγώ στο μπλογκ μου. Επίσης, είδα την αναλογία που λες και στο περίπου τα έκανα κιλά. Το μαλλακτικό θα γραφτεί σύντομα, δεν είναι τίποτα σπουδαίο εξάλλου. Λέω να γραφτεί με τίτλο: "φακές" για να πρωτοτυπίσω ;-)

Μαριλένα, συν ότι τελικά εμένα τα ρούχα δεν τα κάνουν απαλά...
Καλό μεσημέρι.

Ποπελίξ, δες αυτό που έγραψα παραπάνω για τη σόδα.
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
deli, αυτό το γάλα δεν το αγοράζω ούτε κι εγώ :)

το είδατε μανδαμ τον κονβερτορα κάτω αριστερα?
Ο χρήστης venceremos είπε…
eleni
καλως σε βρηκα. Εχω ερθει στην Αγ-Αννα . Η βορειος Ευβοια ειναι πανεμορφη. το σαιτ σου πολυ ενδιαφερον, πραγματικα και πολυ χρησιμο.αυτο με τα σαπουνια με γυρισε χρονια πριν οταν τα εφτιαχνε η θεια μου στην αυλη στο πατρικο μου. θα τα λεμε.
φιλια καρυστινα
Ο χρήστης kiki είπε…
Μανδάμ Witch, το είδα. Είναι ενας απο τους μετατροπείς που χρησιμοποιώ κι εγώ.
Ο χρήστης Natassa είπε…
αντε να αρχίσω και τα απορυπαντικά
...έτσι και το φτιάξω θα του βάλω μια ετικέτα στο μπουκάλι "κατσικάκι με πατάτες" ...
Ο χρήστης kiki είπε…
Χαχαχαχαχα!
Ο χρήστης eleni είπε…
Deli μου,μόλις αποχαιρέτησα τους επισκέπτες μου κι έτρεξα να δω την νέα ανάρτηση,που την είχε πάρει το μάτι μου στα κλεφτά.
Πολύ καλό το απορρυπαντικό σου μα το θέλουμε σετάκι με μαλακτικό-όντως αυτά που χρησιμοποιούμε δεν μαλακώνουν τα ρούχα.
Ο χρήστης eleni είπε…
Deli,δοκιμάστηκε στο πλυντήριο;
Ο χρήστης heart n soul είπε…
μπράβο κι από μένα, πολύ καλή και προκομμένη ιδέα για όλες εμάς τις λαίμαργες:) θέμε και μαλακτικό τώρα!
Ο χρήστης kiki είπε…
Ελένη, ναι. Στο πλυντήριο το χρησιμοποίησα. Τα ρούχα στεγνώνουν ακόμα, αλλά μπορώ να πω τα εξής:

Κατά το ξέβγαλμα έβγαινε βρώμικο νερό, άρα καθάριζε.

Ο αφρός ήταν ελεγχόμενος όπως πρέπει να είναι στα απορρυπαντικά πλυντηρίων.

Κατά το άπλωμα είδα καθαρά καλτσάκια, καθαρά βρ@κ@κια με το συμπάθειο, καθαρά ρουχαλάκια γενικώς. Τώρα περιμένω να στεγνώσουν για να δω το τελικό αποτέλεσμα. Πάντως κορίτσια έτσι και δουλευει όπως νομίζω, δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναγοράσω απορρυπαντικό. Και πανάκριβα είναι και ευχαριστημένη δεν είμαι...

Χαρτ, ανυμόπομονη τρελοκοτσιδού... Να περιμένεις λίγο να το γράψω γιατί δεν προκάνω τελευταία η έρμη!
Ο χρήστης Δημιουργία είπε…
Ειπα και εγω, τι επαθε το κατσικακι και πηρε το ταψι με τις πατατες και αλλαξε κουζινα χι.. χι...Καλο και ευκολο φαινεται για μενα την ασχετη με τα σαπουνοειδη.Δοση ποση? για το πλεντηριο παρακαλω.
Ο χρήστης kiki είπε…
Δημιουργία, μα είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι εδώ μέσα θα γραφουμε για...κρεάτα; χεχε!
Εχεις δίκιο. Δεν ανέφερα τη δόση. Εγώ έβαλα όσο θα έβαζα και με κανονικό απορρυπαντικό. Γεμάτη η δόση της θήκης του πλυντηρίου. Αν πρέπει να μετρήσετε οπωσδήποτε, υποθέτω ένα φλυτζάνι είναι μια χαρά.
Ο χρήστης πουαντερι είπε…
Γιαυτο εγω οταν κανω τετοιες διαδρομες(στομα-ταψι) φοραω μια ωραια ποδιτσα κουζινας που κατω-κατω της εχω κεντησει ενα αρκουδακι.(να μου θυμιζει πως ετσι θα γινω αμα κανω πολλες διαδρομες)
Ο χρήστης kiki είπε…
Πουαντερό, οσο κι αν σου φανεί παράξενο, δεν φοράω σχεδόν ποτέ ποδιά γιατί δεν λερώνομαι. Όπως είπα, η ιστορία είναι φανταστική για να δέσω με κατιτίς το απορρυπαντικό.
Αυτό όμως περί αρκουδιού, μαλλον πρέπει να το σκεφτώ! ;-)
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Σίγουρα θα το δοκιμάσω αυτό, το ΣΚ που θα έχω χρόνο!
Εξαιρετικό φαίνεται!
Ο χρήστης kiki είπε…
Στάρμπακ, το κατσικάκι;
;-)
Ο χρήστης Σπύρος είπε…
Μπορούμε να βάλουμε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο στο απορρυπαντικό για άρωμα;
Ο χρήστης Σπύρος είπε…
Μόλις τώrα είδα οτι πιο κάτω στην ιστοσελίδα υπάρχει και δεύτερη συνταγή απορρυπαντικού που αναφέρει για λεβάντα. Αλήθεια ποιες οι δiαφορές ανάμεσα στα 2 απορρυπαντικά;
Ο χρήστης kiki είπε…
Σπύρο ναι, θα μπορούσες να βάλεις αιθέριο έλαιο.

Οι διαφορές: λίγο πολύ ίδια υλικά, διαφορετικές ποσότητες όμως. Επίσης, το ένα είναι φτιαγμένο με σαπούνι πράσινο εμπορίου και το άλλο με χειροποίητο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ