Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ginger...





Η ριζα χρησιμοποιειται εκτος απο καρυκευμα για το φαγητο,εναντια στο κρυωμα,στους μυικους πονους,στη γαστριτιδα και στις στομαχικες διαταραχες,στο κακο κυκλοφοριακο,ενω καταπολεμα τη ζαλαδα της κινησης πολυ πιο αποτελεσματικα απο τη δραμαμινη.Επισης ειναι καλο αντιπυρετικο.
Στην κρύα φάση του χειμώνα όπου υπάρχει κρύο και ξηρασία, χρησιμοποιείται σαν ζεστό ρόφημα με μέλι. Ένα πολύ καλό ποτό για κρυολογήματα και ρίγη είναι αυτό που γίνεται από σκόνη ginger και μαύρη ζάχαρη που βράζουν μαζί με γάλα.
Λιγες σταγονες αιθεριο ελαιο σε καποιο λαδι κι ολο αυτο σε συσκευη καυσης αιθεριων ελαιων ανοιγει τους αεραγωγους και διευκολυνει την αναπνοη.
Μια εντριβη στο στηθος του πασχοντα με αυτο το λαδι,ρευστοποιει τα φλεμματα.
Στα πολυυυυ παλια χρονια πιστευαν οτι η σκονη της προστατευει απο καθε ειδους καταρα κι επισης τυλιγαν ενα κομματι ριζας μεσα σε ενα χαρτονομισμα που φυλουσαν στο πορτοφολι τους για να ανθισουν τα οικονομικα τους.

Καλλιεργηστε την λοιπον...Προς το τελος του χειμωνα,αρχες Ανοιξης,τροπικο φυτο ειναι,δεν αντεχει τους παγετους.
Αγοραστε μια ομορφη γυαλιστερη ριζα που να εχει καρουμπαλακια.
Στερεωστε τη με οδοντογλυφιδες στο χειλος ενος ποτηριου και γεμιστε με νερο μεχρι να καλυφτει το μερος που εχει τα καρουμπαλακια.Προσοχη,μην βυθισετε ολη τη ριζα στο νερο.
Μολις εμφανιστουν οι ριζες και μακρυνουν αρκετα,φυτεψτε τη σε γλαστρα επιφανειακα δλδ μην την χωσετε βαθια στο χωμα.Καλυψτε τη ελαφρα.Τοποθετηστε τη σε βορεινο φωτεινο σημειο μεσα στο σπιτι ή σε πολυ καλα προστατευμενο σημειο.Οχι πολυ εντονο φως,θελει ζεστη ατμοσφαιρα,υγρασια και πλουσιο χωμα.Ενα μερος ποταμισια αμμο κι ενα μερος πολυσιο κομποστ κανει θαυματα.Μακρια απο ρευματα αερα.Συντομα θα εμφανιστουν βλαστοι και φυλλα.Παρακολουθηστε τη για να δειτε αν χρειαζεται μεταφυτευση κι οσο για το ποτισμα φροντιστε να μην ξεραθει το χωμα αλλα και να μην ειναι παραμουσκεμενο.
Η καφε ριζα της δινει την ανοιξη ενα ευθυ βλασταρι που μπορει να φτασει σε υψος και το ενα μετρο.Απο την κορυφη του φυτου ξεπηδουν κιτρινα και λευκα μπουμπουκια με χαρακτηριστικο δυνατο αρωμα.
Mολις ξεραθουν τα φυλλα η ριζα ειναι ετοιμη για καταναλωση.Αφηστε την ομως την πρωτη χρονια ωστε να δυναμωσει και να βγαλει κι αλλα ριζωματα ετσι ωστε να βγαλετε αλλα και να μεινει ωστε να συνεχιστει η παραγωγη.
Καλη επιτυχια...

Σχόλια

Ο χρήστης heart n soul είπε…
εύα το ποστ σου με πέτυχε με μια κούπα με φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, χυμό λεμονιού και μέλι, απογεμισμένη με ζεστό νερό, γλυκοξινοκαφτερή θαλπωρή:)
Ο χρήστης πουαντερι είπε…
μερικες φορες το αγοραζω κι εγω για να τριψω σε σαλατες αλλά δεν το καταναλωνω αμεσως ολο και δεν ξερω αν οπως το φυλαω σε σαλουλακι πλαστικο στο ψυγειο ειναι σωστος τροπος;
Το φυτο που λες οταν βλαστησει μπορουμε να φαμε και τα φύλλα του; ή μονο η ριζα τρωγεται;
Ο χρήστης kiki είπε…
Ω τι καλές πληροφορίες! Μέρος ζεστό και υγρό για να βλαστήσει; Ό,τι πρέπει για τη Ζάκυνθο!!!
Ο χρήστης eleni είπε…
Εύα,
από που την αγοράζεις;Είχα δει νομίζω σε supermarket,στο τμήμα λαχανικών.Πολύ αναλυτικές οι οδηγίες σου.
Καλημέρα!
Ο χρήστης Εύα είπε…
απο οσο ξερω τρωγεται μονο η ριζα,πουαντερι μου.
Ελενη,την αγοραζεις απο το σουπερ μαρκετ ή απο μαναβικα ή απο καταστηματα με βιολογικα ή απο βοταναδικα.Να προσεξεις μονο να εχει καρουμπαλακια.
Χαρτ,κι εγω το εγραψα γιατι με τζιντζερ τον τσακισα το βηχα,αλλιως ακομα...
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Πωπω, τι χρήσιμες πληροφορίες!
Θα ακολουθηθούν καταλλήλως! Ευχαριστούμε
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
πολυ χρησιμο, κι αυτες οι οδηγίες για φυτεμα, αψογες!

ΥΓ εχω διαβάσει ότι κάνει καλό στον σακχαρωδη διαβήτη, αληθεύει?
Ο χρήστης Εύα είπε…
η κανελα ειναι για το διαβητη,μαγισσουλα...και με αποδειξεις.
Ο χρήστης Isida είπε…
Ευα κατατοπιστικότατα τα όσα γράφετε.
Ευχαριστούμε!

Δύσκολο φυτό μου φαίνεται
Ο χρήστης Εύα είπε…
δυσκολο Ισιδα μου,οπως ολα τα τροπικα...και πανεμορφο.Αν το κρατησεις μεσα,σε μια τζαμαρια που να μην το καιει ο ηλιος ή σε κουζινα που θα εχει ζεστη,φως και υδρατμους απο το μαγειρεμα μια χαρα θα τα παει ομως.Τα τροπικα φυτα θυμισου οτι μεγαλωνουν κατω απο τη σκια των δεντρων του τροπικου δασους.Μιμουμαστε αυτο το μικροκλιμα και βουαλα!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ