Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008

ginger...





Η ριζα χρησιμοποιειται εκτος απο καρυκευμα για το φαγητο,εναντια στο κρυωμα,στους μυικους πονους,στη γαστριτιδα και στις στομαχικες διαταραχες,στο κακο κυκλοφοριακο,ενω καταπολεμα τη ζαλαδα της κινησης πολυ πιο αποτελεσματικα απο τη δραμαμινη.Επισης ειναι καλο αντιπυρετικο.
Στην κρύα φάση του χειμώνα όπου υπάρχει κρύο και ξηρασία, χρησιμοποιείται σαν ζεστό ρόφημα με μέλι. Ένα πολύ καλό ποτό για κρυολογήματα και ρίγη είναι αυτό που γίνεται από σκόνη ginger και μαύρη ζάχαρη που βράζουν μαζί με γάλα.
Λιγες σταγονες αιθεριο ελαιο σε καποιο λαδι κι ολο αυτο σε συσκευη καυσης αιθεριων ελαιων ανοιγει τους αεραγωγους και διευκολυνει την αναπνοη.
Μια εντριβη στο στηθος του πασχοντα με αυτο το λαδι,ρευστοποιει τα φλεμματα.
Στα πολυυυυ παλια χρονια πιστευαν οτι η σκονη της προστατευει απο καθε ειδους καταρα κι επισης τυλιγαν ενα κομματι ριζας μεσα σε ενα χαρτονομισμα που φυλουσαν στο πορτοφολι τους για να ανθισουν τα οικονομικα τους.

Καλλιεργηστε την λοιπον...Προς το τελος του χειμωνα,αρχες Ανοιξης,τροπικο φυτο ειναι,δεν αντεχει τους παγετους.
Αγοραστε μια ομορφη γυαλιστερη ριζα που να εχει καρουμπαλακια.
Στερεωστε τη με οδοντογλυφιδες στο χειλος ενος ποτηριου και γεμιστε με νερο μεχρι να καλυφτει το μερος που εχει τα καρουμπαλακια.Προσοχη,μην βυθισετε ολη τη ριζα στο νερο.
Μολις εμφανιστουν οι ριζες και μακρυνουν αρκετα,φυτεψτε τη σε γλαστρα επιφανειακα δλδ μην την χωσετε βαθια στο χωμα.Καλυψτε τη ελαφρα.Τοποθετηστε τη σε βορεινο φωτεινο σημειο μεσα στο σπιτι ή σε πολυ καλα προστατευμενο σημειο.Οχι πολυ εντονο φως,θελει ζεστη ατμοσφαιρα,υγρασια και πλουσιο χωμα.Ενα μερος ποταμισια αμμο κι ενα μερος πολυσιο κομποστ κανει θαυματα.Μακρια απο ρευματα αερα.Συντομα θα εμφανιστουν βλαστοι και φυλλα.Παρακολουθηστε τη για να δειτε αν χρειαζεται μεταφυτευση κι οσο για το ποτισμα φροντιστε να μην ξεραθει το χωμα αλλα και να μην ειναι παραμουσκεμενο.
Η καφε ριζα της δινει την ανοιξη ενα ευθυ βλασταρι που μπορει να φτασει σε υψος και το ενα μετρο.Απο την κορυφη του φυτου ξεπηδουν κιτρινα και λευκα μπουμπουκια με χαρακτηριστικο δυνατο αρωμα.
Mολις ξεραθουν τα φυλλα η ριζα ειναι ετοιμη για καταναλωση.Αφηστε την ομως την πρωτη χρονια ωστε να δυναμωσει και να βγαλει κι αλλα ριζωματα ετσι ωστε να βγαλετε αλλα και να μεινει ωστε να συνεχιστει η παραγωγη.
Καλη επιτυχια...

10 σχόλια:

heart n soul είπε...

εύα το ποστ σου με πέτυχε με μια κούπα με φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, χυμό λεμονιού και μέλι, απογεμισμένη με ζεστό νερό, γλυκοξινοκαφτερή θαλπωρή:)

πουαντερι είπε...

μερικες φορες το αγοραζω κι εγω για να τριψω σε σαλατες αλλά δεν το καταναλωνω αμεσως ολο και δεν ξερω αν οπως το φυλαω σε σαλουλακι πλαστικο στο ψυγειο ειναι σωστος τροπος;
Το φυτο που λες οταν βλαστησει μπορουμε να φαμε και τα φύλλα του; ή μονο η ριζα τρωγεται;

kiki είπε...

Ω τι καλές πληροφορίες! Μέρος ζεστό και υγρό για να βλαστήσει; Ό,τι πρέπει για τη Ζάκυνθο!!!

eleni είπε...

Εύα,
από που την αγοράζεις;Είχα δει νομίζω σε supermarket,στο τμήμα λαχανικών.Πολύ αναλυτικές οι οδηγίες σου.
Καλημέρα!

Εύα είπε...

απο οσο ξερω τρωγεται μονο η ριζα,πουαντερι μου.
Ελενη,την αγοραζεις απο το σουπερ μαρκετ ή απο μαναβικα ή απο καταστηματα με βιολογικα ή απο βοταναδικα.Να προσεξεις μονο να εχει καρουμπαλακια.
Χαρτ,κι εγω το εγραψα γιατι με τζιντζερ τον τσακισα το βηχα,αλλιως ακομα...

Starbuck είπε...

Πωπω, τι χρήσιμες πληροφορίες!
Θα ακολουθηθούν καταλλήλως! Ευχαριστούμε

witch of daffodils είπε...

πολυ χρησιμο, κι αυτες οι οδηγίες για φυτεμα, αψογες!

ΥΓ εχω διαβάσει ότι κάνει καλό στον σακχαρωδη διαβήτη, αληθεύει?

Εύα είπε...

η κανελα ειναι για το διαβητη,μαγισσουλα...και με αποδειξεις.

Isida είπε...

Ευα κατατοπιστικότατα τα όσα γράφετε.
Ευχαριστούμε!

Δύσκολο φυτό μου φαίνεται

Εύα είπε...

δυσκολο Ισιδα μου,οπως ολα τα τροπικα...και πανεμορφο.Αν το κρατησεις μεσα,σε μια τζαμαρια που να μην το καιει ο ηλιος ή σε κουζινα που θα εχει ζεστη,φως και υδρατμους απο το μαγειρεμα μια χαρα θα τα παει ομως.Τα τροπικα φυτα θυμισου οτι μεγαλωνουν κατω απο τη σκια των δεντρων του τροπικου δασους.Μιμουμαστε αυτο το μικροκλιμα και βουαλα!