Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ginger...





Η ριζα χρησιμοποιειται εκτος απο καρυκευμα για το φαγητο,εναντια στο κρυωμα,στους μυικους πονους,στη γαστριτιδα και στις στομαχικες διαταραχες,στο κακο κυκλοφοριακο,ενω καταπολεμα τη ζαλαδα της κινησης πολυ πιο αποτελεσματικα απο τη δραμαμινη.Επισης ειναι καλο αντιπυρετικο.
Στην κρύα φάση του χειμώνα όπου υπάρχει κρύο και ξηρασία, χρησιμοποιείται σαν ζεστό ρόφημα με μέλι. Ένα πολύ καλό ποτό για κρυολογήματα και ρίγη είναι αυτό που γίνεται από σκόνη ginger και μαύρη ζάχαρη που βράζουν μαζί με γάλα.
Λιγες σταγονες αιθεριο ελαιο σε καποιο λαδι κι ολο αυτο σε συσκευη καυσης αιθεριων ελαιων ανοιγει τους αεραγωγους και διευκολυνει την αναπνοη.
Μια εντριβη στο στηθος του πασχοντα με αυτο το λαδι,ρευστοποιει τα φλεμματα.
Στα πολυυυυ παλια χρονια πιστευαν οτι η σκονη της προστατευει απο καθε ειδους καταρα κι επισης τυλιγαν ενα κομματι ριζας μεσα σε ενα χαρτονομισμα που φυλουσαν στο πορτοφολι τους για να ανθισουν τα οικονομικα τους.

Καλλιεργηστε την λοιπον...Προς το τελος του χειμωνα,αρχες Ανοιξης,τροπικο φυτο ειναι,δεν αντεχει τους παγετους.
Αγοραστε μια ομορφη γυαλιστερη ριζα που να εχει καρουμπαλακια.
Στερεωστε τη με οδοντογλυφιδες στο χειλος ενος ποτηριου και γεμιστε με νερο μεχρι να καλυφτει το μερος που εχει τα καρουμπαλακια.Προσοχη,μην βυθισετε ολη τη ριζα στο νερο.
Μολις εμφανιστουν οι ριζες και μακρυνουν αρκετα,φυτεψτε τη σε γλαστρα επιφανειακα δλδ μην την χωσετε βαθια στο χωμα.Καλυψτε τη ελαφρα.Τοποθετηστε τη σε βορεινο φωτεινο σημειο μεσα στο σπιτι ή σε πολυ καλα προστατευμενο σημειο.Οχι πολυ εντονο φως,θελει ζεστη ατμοσφαιρα,υγρασια και πλουσιο χωμα.Ενα μερος ποταμισια αμμο κι ενα μερος πολυσιο κομποστ κανει θαυματα.Μακρια απο ρευματα αερα.Συντομα θα εμφανιστουν βλαστοι και φυλλα.Παρακολουθηστε τη για να δειτε αν χρειαζεται μεταφυτευση κι οσο για το ποτισμα φροντιστε να μην ξεραθει το χωμα αλλα και να μην ειναι παραμουσκεμενο.
Η καφε ριζα της δινει την ανοιξη ενα ευθυ βλασταρι που μπορει να φτασει σε υψος και το ενα μετρο.Απο την κορυφη του φυτου ξεπηδουν κιτρινα και λευκα μπουμπουκια με χαρακτηριστικο δυνατο αρωμα.
Mολις ξεραθουν τα φυλλα η ριζα ειναι ετοιμη για καταναλωση.Αφηστε την ομως την πρωτη χρονια ωστε να δυναμωσει και να βγαλει κι αλλα ριζωματα ετσι ωστε να βγαλετε αλλα και να μεινει ωστε να συνεχιστει η παραγωγη.
Καλη επιτυχια...

Σχόλια

Ο χρήστης heart n soul είπε…
εύα το ποστ σου με πέτυχε με μια κούπα με φρεσκοτριμμένο τζίντζερ, χυμό λεμονιού και μέλι, απογεμισμένη με ζεστό νερό, γλυκοξινοκαφτερή θαλπωρή:)
Ο χρήστης πουαντερι είπε…
μερικες φορες το αγοραζω κι εγω για να τριψω σε σαλατες αλλά δεν το καταναλωνω αμεσως ολο και δεν ξερω αν οπως το φυλαω σε σαλουλακι πλαστικο στο ψυγειο ειναι σωστος τροπος;
Το φυτο που λες οταν βλαστησει μπορουμε να φαμε και τα φύλλα του; ή μονο η ριζα τρωγεται;
Ο χρήστης kiki είπε…
Ω τι καλές πληροφορίες! Μέρος ζεστό και υγρό για να βλαστήσει; Ό,τι πρέπει για τη Ζάκυνθο!!!
Ο χρήστης eleni είπε…
Εύα,
από που την αγοράζεις;Είχα δει νομίζω σε supermarket,στο τμήμα λαχανικών.Πολύ αναλυτικές οι οδηγίες σου.
Καλημέρα!
Ο χρήστης Εύα είπε…
απο οσο ξερω τρωγεται μονο η ριζα,πουαντερι μου.
Ελενη,την αγοραζεις απο το σουπερ μαρκετ ή απο μαναβικα ή απο καταστηματα με βιολογικα ή απο βοταναδικα.Να προσεξεις μονο να εχει καρουμπαλακια.
Χαρτ,κι εγω το εγραψα γιατι με τζιντζερ τον τσακισα το βηχα,αλλιως ακομα...
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Πωπω, τι χρήσιμες πληροφορίες!
Θα ακολουθηθούν καταλλήλως! Ευχαριστούμε
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
πολυ χρησιμο, κι αυτες οι οδηγίες για φυτεμα, αψογες!

ΥΓ εχω διαβάσει ότι κάνει καλό στον σακχαρωδη διαβήτη, αληθεύει?
Ο χρήστης Εύα είπε…
η κανελα ειναι για το διαβητη,μαγισσουλα...και με αποδειξεις.
Ο χρήστης Isida είπε…
Ευα κατατοπιστικότατα τα όσα γράφετε.
Ευχαριστούμε!

Δύσκολο φυτό μου φαίνεται
Ο χρήστης Εύα είπε…
δυσκολο Ισιδα μου,οπως ολα τα τροπικα...και πανεμορφο.Αν το κρατησεις μεσα,σε μια τζαμαρια που να μην το καιει ο ηλιος ή σε κουζινα που θα εχει ζεστη,φως και υδρατμους απο το μαγειρεμα μια χαρα θα τα παει ομως.Τα τροπικα φυτα θυμισου οτι μεγαλωνουν κατω απο τη σκια των δεντρων του τροπικου δασους.Μιμουμαστε αυτο το μικροκλιμα και βουαλα!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άργιλος, ένα φυσικό καλλυντικό.

Μετά από όσα μας είχε πει η μαγισσούλα για τον άργιλο, εγώ είμαι η τελευταία που θα πρέπει να σας μιλήσω γι' αυτόν.
Μέσα στα πολλά καλά (και κακά) που έχει η Ζάκυνθος, είναι και ο άργιλος σε μερικές παραλίες.







Το καλοκαίρι, όλοι οι τουρίστες που ξέρουν ή αναγνωρίζουν το πέτρωμα, γεμίζουν το σώμα τους με αυτόν για φυσικό πίλινγκ.









Τώρα αν σας πω ότι εγώ ποτέ δεν το έχω κάνει αυτό το πράγμα, μαλλον μόνο η μάγισσα θα με πιστέψει!!!
Εγώ σαν καλό κορίτσι που είμαι και με μια κάμερα στο χέρι, πήγα χτες επίτηδες στην παραλία της Άμπουλας στο Κάτω Γερακαρίο, για να φωτογραφίσω και να σας δείξω τον άργιλο και να πάρω κάμποσο (τον έγδαρα το λόφο...) Θα έλεγα ότι είναι γκριζοπράσινος, αλλά η μάγισσα ξέρει καλύτερα από εμένα.Βουαλά ο άργιλος λοιπόν.

Λικέρ με μύρτιλλα

Η μυρτιά(μυρσίνη,μερτιά,μερσινιά,σμυρτιά) είναι θάμνος με φύλλα λογχοειδή,άνθη λευκά και καρπούς ράγες,μικρούς,κυανομέλανους. Ιστορία:Ιερό φυτό από την αρχαιότητα,συνδέθηκε με πολλές θεότητες,κυρίως με την Αφροδίτη.Όταν η θεά αναδύθηκε απ΄τον αφρό των κυμάτων στην Πάφο,έτρεξε να κρυφτεί πίσω από μυρτιές και έκτοτε έγινε το ιερό φυτό της.Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι γι΄αυτό το φυτό.Επίσης οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων πριν το στεφάνι κότινου,στεφανώνονταν με μυρτιές.Και οι περίφημοι κοσμηματοποιοί της αρχαιότητας έφτιαχναν εξαιρετικά κοσμήματα με το σχήμα των φύλλων της,ένα παράδειγμα είναι το χρυσό στεφάνι των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στη Μακεδονία μας. Φάρμακο από την αρχαιότητα,χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων.Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης,ο Διοσκουρίδης,ο Πλίνιος. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον" Τα μύρτιλλα τ…

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!

Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας! Αργά και μουδιασμένα κάνω το πρώτο μου post στην παρέα σας, με θέμα τα υγρά σαπούνια. Ας μου επιτραπεί μια εισαγωγή ...
Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :
Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενοmelt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.
Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια…