Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κ όπως κόκκινο λάχανο

Όχι τόσο για την ομορφιά μας, αλλά για την υγεία μας.
Διάβαζα τις προάλλες στο ένθετο του Vita, ένα άρθρο για το κόκκινο λάχανο. Έρευνες λοιπόν υποστηρίζουν, ότι από την αρχαία Ρώμη γνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες του κόκκινου λάχανου κατά της βρογχίτιδας, οι οποίες όμως απελευθερώνονται με το βράσιμο.

Η συνταγή που προτείνει το άρθρο είναι η εξής:
Τι χρειαζόμαστε:
~1 κόκκινο λάχανο
~μέλι
Περνάμε το κόκκινο λάχανο από αποχυμωτή (αν δεν έχετε, περάστε το από μπλέντερ και σουρώστε το ζουμί του.
Μετράμε το βάρος του χυμού λάχανου και το βάζουμε σε κατσαρολάκι μαζί με μέλι που θα είναι το μισό σε ποσότητα από το χυμό.
Π.χ, εμένα ήταν 600 γρ ο χυμός από το λάχανο και έβαλα 300 γρ μέλι.
Βράζουμε το ζουμί αυτό σε χαμηλή φωτιά, ξαφρίζουμε όσο χρειάζεται (μη φύγετε στην αρχή από κοντά του γιατί φουσκώνει), μέχρι να δημιουργηθεί ένα σιρόπι (δε θέλει βράσιμο με τις ώρες).
Πίνουμε από αυτό μια κουταλιά το πρωί νηστικοί όταν έχει κακό καιρό για να προλάβουμε τις βρογχίτιδες.

Το κόκκινο λάχανο, ανήκει στην οικογένεια των Σταυρανθών, και θεωρείτο θεραπευτικό του αναπνευστικού συστήματος από την εποχή των Ρωμαίων, περιέχει μια αντιφλεγμονώδη δραστική ουσία που απελευθερώνεται με το βρασμό.

Να σας πω την αλήθεια, το έφτιαξα και ξεκίνησα να το πίνω κι ας μην κάνει κρύο πολύ. Εδώ στο νησί, που η υγρασία τις φυσιολογικές μέρες κυμαίνεται από 50-60 % και πάνω, οι βρογχίτιδες δίνουν και παίρνουν και ο περισσότερος κόσμος ζει με αναπνευστικά προβλήματα. θα το δοκιμάσω λοιπόν και θα επανέρθω για να σας πω νεότερα.

Σχόλια

Ο χρήστης Εύα είπε…
επιτηδες το κανουν τωρα;το κοκκινο λαχανο το απεχθανομαι,μπλιαχ!Οχι το λαχανο,το κοκκινο μονο!:-)
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
ωωωωω, να μια πρωτότυπη ιδέα! μερσί :)

εμένα μου αρέσει το κόκκινο λάχανο

@ Εύα,
λές να κάνουν και τα λαχανάκια Βρυξελλών;)
Ο χρήστης eleni είπε…
Ε..λοιπόν Deli,δεν ήξερα αυτή τη χρήση του κόκκινου λάχανου.Πάντως σαλάτα μ΄αρέσει.

Να ΄σαι καλά που μας σκέφτηκες!
Ο χρήστης kiki είπε…
Εύα, ούτε εγώ τρελαίνομαι για κόκκινο λάχανο, μου φαίνεται σκληρό και άνοστο. Με το μέλι όμως, γίνεται ένα φανταστικό σιρόπι που μου 'ρχεται να το πιω όλο μονομιάς!

Μαγισσούλα, ελπίζω να δουλέψει πάντως!

Ελένη, μερσί!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
καλόοο! όπως και για τη ντομάτα λένε ότι πολλαπλασιάζει την αντιοξειδωτική της δράση με το μαγείρεμα. Το μέλι όμως, λέω εγώ τώρα, μήπως είναι καλύτερα να το βάλουμε στο τέλος, ωμό, για να μην το σκοτώσουμε; τι λέτε εσείς;
Ο χρήστης Μαριλενα είπε…
Κική, να πω το άσχετο αλλά εξαιρετικά χρήσιμο γι' αυτούς που έχουν προβλήματα με το στομαχι;
το μπροκολο λοιπον είναι ασπίδα κατά του ελικοβακτηρίου και δρα αποτελεσματικά ακομα κι αν εχεις (ελικοκλπ)

μα, μου ειχε κανει τοση εντυπωση!

ωραιο αυτο με το κόκκινο λάχανο.
τα παιδιά δεν ξερω αν θα πειστουν..
Ο χρήστης πουαντερι είπε…
καλο ακουγεται.Και πιστευω πως με το μελι φτιαχνει και η γευση του που θα ειναι λιγο βαρια μαλλον;!
Μπορουμε ομως να το φτιαξουμε απο νωρις και να το εχουμε στο ψυγειο μας για μερες; ή πρεπει να το πιουμε αμεσως;
Ο χρήστης kiki είπε…
Heart, η ντομάτα απευλευθερώνει περισσότερο λυκοπένιο με το βράσιμο-ψήσιμο, πραγματικά.
Δεν ξέρω αν καταστρέφονται οι βιταμίνες του μελιού ή άλλες ιδιότητες με το βράσιμο. Σε άλλα γιατροσόφια πχ, επίσης το βράζουμε. Μπορούμε όμως να το προσθέσουμε κατά το τέλος όπως λες.

Μαριλένα, αυτό κι αν είναι εντυπωσιακό!
Όσο για τα παιδιά, δε χρειάζεται να ξέρουν ότι πρόκειται για λάχανο. Είναι τόσο νόστιμο που δεν φαινεται κατ' αρχήν. Σαν σιρόπι γλυκού είναι!

Πουαντερί, εγώ το άφησα εκτος ψυγείου. Ίσως χρειάζεται ψυγείο, αλλά ίσως το μέλι δρα σαν συντηρητικό. Είναι ήδη 4-5 μέρες εκτός ψυγείου σε μπουκάλι που κλείνει και δεν έχει πάθει τίποτα.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κική μου
σοβαρά πίνεται;;..εμενα μου αρεσει σα σαλατούλα....μα το ζουμί του...πολύ αηδιαστικο μου κανει :)
Ο χρήστης kiki είπε…
Κουκ ναιιιιιιιιι! Και είναι τόσο νόστιμο. Αφού προφασίζομαι ότι βήχω για να πάω να πιω! χεχε!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
πωπω, βρε παιδί μου, τι είστε εσείς?! Δεν σας προλαβαίνω!
1 μήνα έλειψα και πόσα πράγματα φτιάξατε!
Μπράβο, μπράβο! (αισθάνομαι ακαμάτρα!..)
Ο χρήστης kiki είπε…
Σταρμπακ είδες; Προκομένες!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άργιλος, ένα φυσικό καλλυντικό.

Μετά από όσα μας είχε πει η μαγισσούλα για τον άργιλο, εγώ είμαι η τελευταία που θα πρέπει να σας μιλήσω γι' αυτόν.
Μέσα στα πολλά καλά (και κακά) που έχει η Ζάκυνθος, είναι και ο άργιλος σε μερικές παραλίες.







Το καλοκαίρι, όλοι οι τουρίστες που ξέρουν ή αναγνωρίζουν το πέτρωμα, γεμίζουν το σώμα τους με αυτόν για φυσικό πίλινγκ.









Τώρα αν σας πω ότι εγώ ποτέ δεν το έχω κάνει αυτό το πράγμα, μαλλον μόνο η μάγισσα θα με πιστέψει!!!
Εγώ σαν καλό κορίτσι που είμαι και με μια κάμερα στο χέρι, πήγα χτες επίτηδες στην παραλία της Άμπουλας στο Κάτω Γερακαρίο, για να φωτογραφίσω και να σας δείξω τον άργιλο και να πάρω κάμποσο (τον έγδαρα το λόφο...) Θα έλεγα ότι είναι γκριζοπράσινος, αλλά η μάγισσα ξέρει καλύτερα από εμένα.Βουαλά ο άργιλος λοιπόν.

Λικέρ με μύρτιλλα

Η μυρτιά(μυρσίνη,μερτιά,μερσινιά,σμυρτιά) είναι θάμνος με φύλλα λογχοειδή,άνθη λευκά και καρπούς ράγες,μικρούς,κυανομέλανους. Ιστορία:Ιερό φυτό από την αρχαιότητα,συνδέθηκε με πολλές θεότητες,κυρίως με την Αφροδίτη.Όταν η θεά αναδύθηκε απ΄τον αφρό των κυμάτων στην Πάφο,έτρεξε να κρυφτεί πίσω από μυρτιές και έκτοτε έγινε το ιερό φυτό της.Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι γι΄αυτό το φυτό.Επίσης οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων πριν το στεφάνι κότινου,στεφανώνονταν με μυρτιές.Και οι περίφημοι κοσμηματοποιοί της αρχαιότητας έφτιαχναν εξαιρετικά κοσμήματα με το σχήμα των φύλλων της,ένα παράδειγμα είναι το χρυσό στεφάνι των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στη Μακεδονία μας. Φάρμακο από την αρχαιότητα,χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων.Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης,ο Διοσκουρίδης,ο Πλίνιος. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον" Τα μύρτιλλα τ…

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!

Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας! Αργά και μουδιασμένα κάνω το πρώτο μου post στην παρέα σας, με θέμα τα υγρά σαπούνια. Ας μου επιτραπεί μια εισαγωγή ...
Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :
Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενοmelt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.
Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια…