Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κρέμα σώματος ...λεβάντας?

Θα ανακόψω το σαπουνοκλίμα των ημερών με μια καταδικιά μου κρεασιόν η οποία ξεκίνησε ως μια προσπάθεια για μια κρέμα σώματος λεβάντας.
Δανείστικα λοιπόν μια συνταγή της J.Cox την οποία κρέμα στην εντελώς αρχική της μορφή εγώ την ονόμασα κρέμα με αέρα κοπανιστό, ενώ η μάγισσα την αποκάλεσε στουπέτσι, χαρακτηρισμός που επικράτησε...
Πάμε τώρα να σας διηγηθώ το στόρυ πως η κρέμα στουπέτσι, πήγε να γίνει κρέμα λεβάντας και τελικά κατέληξε ... το αφήνω για το τέλος!

Βάση ελαίων
-1/8 κούπας εκχύλισμα καλέντουλας σε ελαιόλαδο.
-1/8 κούπας στεατικό οξύ.

Υδατική βάση
- 1 κ.σ. τζέλ αλόης
- 1/3 κούπας ανθόνερο λεβάντας
- 1 κ.σ. γλυκερίνη
- 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα

πρόσθετα
- βιταμίνη Ε (1000 μονάδες)
- 20 σταγόνες εκχύλισμα γκρέιπ φρουτ

αιθέρια έλαια
αυτά θα σας τα πω στην πορεία :)

Ξεκίνησα λοιπόν με τον γνωστό τρόπο, σε μπεν μαρί έφτιαξα την φάση των ελαίων, και ταυτόχρονα την υδατική φάση και ανακάτεψα καλά μέχρι να διαλυθεί η αλόη και η σόδα.
Αφου έλιωσε το στεατικό οξύ και η υδατική φάση ήταν έτοιμη τα απέσυρα απο το μπεν μαρί.
Πρόσθεσα την βιταμίνη Ε και το εκχύλισμα grapefruit στην φάση των ελαίων και περίμενα λίγο προκειμένου οι φάσεις να έχουν την ίδια θερμοκρασία.
Μετέφαρα την υδατική στην φάση των ελαίων χτυπώντας με ένα μιξεράκι (το οποίο και χάλασε ) και το μίγμα έγινε αφράτο και κάτασπρο.
Το καταχάρηκα λοιπόν και είπα να αρχίσω να του προσθέτω σιγα σιγά το αιθέριο λεβάντας. Πρόσθεσα περίπου 12 σταγόνες. Το μύρισα και ναι μου βρώμαγε πολύ. Απογοητεύθηκα, λέω ας προσθέσω και κάτι άλλο και έτσι πρόσθεσα από το αγαπημένο μου ροδόξυλο 5 σταγόνες, μυρίζω, βρωμάει περισσότερο... τι να κάνω? τι να κάνω?? λέω ας προσθέσω απο το βρωμερό γεράνι άλλες 3-4 σταγόνες...εξακολουθεί να βρωμάει. Το δίνω στον Γιάννη να το μυρίσει, μήπως και είναι εμένα ιδέα μου ότι βρωμάει τόσο πολύ, τον ρωτάω πως του φάνηκε και μου απαντά "μυρίζει σαν ψαροκασέλα " (με στειλε τελείως...)
Την αφήνω λίγο διότι δεν ήθελα να πετάξω άλλη κρέμα (την προηγουμενη εβδομάδα πέταξα δύο γιατί είχαν κόψει) και ανοίγω το συρταράκι με τα αιθέρια, άνοιξα και μύρισα σχεδόν όλα τα μπουκαλάκια. Το τελευταίο ήταν αιθέριο έλαιο γιασεμιού. Υπέροχο. Πρόσθεσα 2 σταγόνες στην αρχή και πραγματικά το αποτέλεσμα είχε βελτιωθεί σημαντικά. Πρόσθεσα και άλλες 4 σταγόνες και πλέον η κρέμα μύριζε άψογα, το γιασεμί είχε σκεπάσει-εξαφανίσει την προηγούμενη μυρωδιά. Στο τέλος πρόσθεσα και λίγο κόκκινο χρώμα (4 σταγονίτσες κόκκινο χρώμα)το οποίο ήταν και αρκετό για να δώσει ένα υπέροχο ροζ χρώμα στην κρέμα.
Η υφή της κρέμας είναι σατινέ. Ενυδατώνει και μαλακώνει το δέρμα πολύ καλά -(ακόμα και φτέρνες).
και voila η κρέμα με τα χίλια ονόματα....

Σχόλια

Ο χρήστης popelix είπε…
Μμμμμμ ... εμένα πάντως η βιταμίνη Ε μυρίζει σας ψαροκασέλα! Την πρόσθεσα σε ένα αρωματικό λαδάκι και παρόλη τη λεβάντα ... ψαρίλα! Ήθελα να ρωτήσω τη δασκάλα για αυτό, ελπίζω να σχολιάσει και να μάθουμε!

Αν κόψει η κρέμα, δεν μπορούμε να την κάνουμε κάτι, ας πούμε μια αραιή λοσιόν;
Ο χρήστης Natassa είπε…
γεια σου popelix :)
εχω τρυπήσει μια βιταμίνη μόνο και μόνο να την μυρίσω και δεν μυρίζει, είναι σε ηλιέλαιο...
εγώ έχω σώσει μία κομένη κρέμα την οποία την έκανα κανονική κρέμα και όχι λοσιόν. Την χτύπησα(μετα μανίας) αφού πρώτα οπως την έιχα στο πυρεξάκι την έβαλα για μισό λεπτό στο μπεν μαρί που ήταν ήδη χλιαρό. Τυχή ήταν? εκανα το σωστό? η δασκάλα θα μας πει. Πάντως έχω πετάξει κιόλας ....
Ο χρήστης kiki είπε…
Βρε τι τραβάμε κι εμείς σ΄αυτή τη σχολή....! Πότε έχουμε εξεταστική βρε παιδιά;
Ο χρήστης heart n soul είπε…
Από ψαροκασέλα σε αρωματικό σατέν, αυτό κι αν είναι μεταμόρφωση! μήπως όταν κρυώνει η κρέμα και παντρεύονται και ωριμάζουν τα αρώματα στρώνει και η μυρωδιά?

Κική ξεκινάμε σκονάκια από τώρα!
Ο χρήστης kiki είπε…
Ναι, ναιιιι, ναιιιιιιιιιιιιιιι!
Ο χρήστης Natassa είπε…
ladies για ενα πραγμα είμαι σίγουρη ότι το γιασεμί εξολοθρεύει τα άσχημα αρώματα!
Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει η ωριμανση διότι δεν υπήρχε ο ανάλογος χρόνος, έβαζα αιθέριο μύριζα και συνέχιζα μέχρι που έβαλα το γιασεμί και απο την πρώτη σταγόνα άλλαξε, σημειωτέον η δοσολογία είναι για περίπου 120ml κρέμα, δλδ μία σταγόνα και κατευθείαν άλλαξε, πάντως εγώ νομίζω οτι για την αρχική άσχημη μυρωδιά ευθύνεται το ανθόνερο λεβάντας ....του οποίου η μυρωδιά δεν έχει και πολύ σχέση με το αιθέριο ...
Ο χρήστης elie είπε…
Άκου... ψαροκασέλα! Χαχαχα! Μπράβο σου, πάντως, που δεν παραιτήθηκες και είχες τελικά καλό αποτέλεσμα.
Ο χρήστης Natassa είπε…
@elie
νομίζω ότι πρέπει να κάνω ένα update και γράψω και το δίδαγμα "ποτέ να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια!"
Ο χρήστης eleni είπε…
Νατάσσα,
κι εγώ πολλές φορές προσπαθώ να σώσω μια κρέμα με αυτοσχεδιασμούς.Άλλοτε με επιτυχία κι άλλοτε βγαίνει σαν κομμένη.Η προσπάθεια μετράει.

Πραγματικά το γιασεμί σκεπάζει τις άλλες μυρωδιές και μ΄αρέσει πολύ.
Ο χρήστης Natassa είπε…
@eleni

ναι Ελένη έτσι ακριβώς είναι, ΄χρειάζεται και λίγος αυτοσχεδιασμός για να σώζουμε τα σκευασματάκια μας !
Ο χρήστης Maria Tzirita είπε…
Χαιρετώ τις όμορφες, τις αρωματισμένες! Κάθε φορά που μπαίνω εδώ μέσα γεμίζω αρώματα βρε κορίτσια, να είστε καλά! Σα να πηγαίνω σε σπα, σε μποτέ ομορφιάς! Σας φιλώ όλες σας και σας εύχομαι καλό μήνα και καλό φθινόπωρο και πάντα να μας ομορφαίνετε! Περιμένω συμβουλές για after summer season...ξηρότητα, μαλλί χάλια, ξέρετε εσείς!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
καλησπερα απο Λεωνιδιο!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
να'μαι κι εγω :)

@leonidiog,
καλώς ήλθες!

Βρε Μινωίτισα, από πότε η λεβάντα μυρίζει σαν ψαροκασέλα?? τέλεις να με τρελάνεις;-)

Όσο για το γεράνιο, εξαρτάται από την ποιότητα, μερικά όντως μυρίζουν πολύ έντονα.. είναι όμως αναντικατάστατο.

Αυτή η φορμουλα της Cox, στην αρχή βγάζει μια ωραία απαλή κρεμα, η οποία όμως με το πέρασμα των ημερών αλλάζει υφή.
Η δική σου μινωίτιισα, εμεινε σταθερή?
Ο χρήστης Natassa είπε…
ιιιι!!! Μαγισσα ταξιδιάρα επέστρεψες?
καλώς ήρθες ! :))
εγώ νομίζω ότι το ανθόνερο λεβάντας είναι αυτό που μύριζε άσχημα, πραγματικά η κρέμα βρωμούσε ελεινά ... μετά από πάρα πολλά πειράματα (σχεδόν κάθε μεσημέρι έπαιζα με τις αναλογίες κρατώντας ένα βαζάκι στο ψυγείο και ένα εκτός με ετικετα πάνω με τις αναλογίες)
κατέληξα ότι με την προσθήκη αλόης -το είχαμε συζητήσει και αυτό αν θυμάσαι- σε αυτές τις αναλογίες το αποτέλεσμα είναι μια κρέμα με υφή καταπληκτική σχεδόν διατηρεί την αρχική υφη αλλά είναι λίγο πιο "δεμένη" εξαιτίας της αλόης.
Την συγκεκριμένη την έχω σχεδόν μήνα εκτός ψυγείου και είναι υπέροχη, ίσως να έπρεπε να βάλω μια δυο σταγόνες λιγοτερο γιασεμί για να μην μυρίζει τόσο έντονα, αλλά η ένταση του αρώματος είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα.
Welcome back ! έχει φωτορεπορταζ διακοπών το πρόγραμμα??
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
Κόρη μινωίτισσα καλώς σας βρήκα :)

ε, το κατι τις θα'τόχει!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κορίτσια, γεια σας!
Σας παρακολουθώ καιρό τώρα και χάρη στις συνταγές σας έχω φτιάξει αρκετά ωραία πράγματα.Δοκίμασα λοιπόν και αυτή τη συνταγή σου Natassa και μάλιστα την έφτιαξα τρεις φορές μέχρι να καταλάβω τι γίνεται.
Αυτό που μυρίζει πολύ άσχημα είναι το λάδι καλέντουλας.Αρχίζει να μυρίζει μόλις προσθέσεις το γαλακτωματοποιητή.Δοκίμασα τρεις διαφορετικούς(γαλακτωματοποιητές) και πάντα συνέβαινε το ίδιο.Όσα αιθέρια και να έβαζα η μυρωδιά δεν έφευγε.Την άφησα λοιπόν εκτός ψυγείου για να την πετάξω.Την επόμενη πριν την ρίξω στο σκουπιδοτενεκέ την ξαναδοκίμασα και ω του θαύματος η άσχημη μυρωδιά είχε χαθεί.Την χρησιμοποιώ τώρα κάθε μέρα και είναι όντως καταπληκτική.
Roula
Ο χρήστης Natassa είπε…
Merci Roula!
και το καταπληκτικό είναι ότι όσο περνάνε οι μέρες τόσο πιο ωραίο γίνεται το άρωμα της. Εσύ με πιο γαλ/τη την έφτιαξες τελικά?
πάντως η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκεφθεί ότι μυρίζει άσχημα το λάδι καλέντουλας...
ευχαριστώ για το σχόλιο και την παρατήρηση :)
Ο χρήστης Natassa είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Χρησιμοποίησα , Natassa,την πρώτη φορά στεατικό οξύ και μόνο λάδι καλέντουλας,όπως και στη συνταγή σου.Η μυρουδιά ήταν αφόρητη.Την πέταξα αμέσως.
Τη δεύτερη φορά έβαλα Tegomuls και την τρίτη φορά Glycerinstearat SE.Και οι 2 γαλακτωματοποιητές περιέχουν στεατικό οξύ,τους χρησιμοποιώ συχνά και ξέρω ότι δεν μυρίζουν.Γιατί στην πρώτη απόπειρα σκέφτηκα ότι μύριζε το στεατικό, το οποίο και δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει.
Δεν είχα όμως γιασεμί για να σώσω την κατάσταση και έτσι εγκατέλειψα την προσπάθεια.
Ωστόσο την επομένη η κρέμα δεν μύριζε καθόλου.
Roula
Ο χρήστης Natassa είπε…
tegomuls? τι είναι αυτό? τελικά οι απόψεις διαφέρουν για το τι έφταιξε.../ομως θα γυρίσω πίσω στα μυνήματα σ αυτό της Χαρτ που λέει μήπως είναι θέμα χρονου να δέσουν τα αρώματα μεταξυ τους?
εγώ εκεί καταλήγω μάλλον...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Το Tegomuls είναι ένας γαλακτωματοποιητής φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιείται και σε τρόφιμα.Είναι μια κιτρινωπή,ελαφρώς λιπαρή σκόνη.Δίνει γαλακτώματα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
Roula
Ο χρήστης Natassa είπε…
Ρούλα μπορείς να μου στείλεις ενα μειλ στο
natassa . pla (@) gmail. com
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στουπετσι πάντως δεν έγινε, ε;

Αντιθέτως, δείχνει... λαχταριστή!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τhe tгeatmеnt is the most pοwerful fighteгs as well.
As in all major hospitals under another name. Ι gοt this stuff
wears off.
Feel free to visit my page :: botox

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ