Πέμπτη, 28 Αυγούστου 2008

Κρέμα σώματος ...λεβάντας?

Θα ανακόψω το σαπουνοκλίμα των ημερών με μια καταδικιά μου κρεασιόν η οποία ξεκίνησε ως μια προσπάθεια για μια κρέμα σώματος λεβάντας.
Δανείστικα λοιπόν μια συνταγή της J.Cox την οποία κρέμα στην εντελώς αρχική της μορφή εγώ την ονόμασα κρέμα με αέρα κοπανιστό, ενώ η μάγισσα την αποκάλεσε στουπέτσι, χαρακτηρισμός που επικράτησε...
Πάμε τώρα να σας διηγηθώ το στόρυ πως η κρέμα στουπέτσι, πήγε να γίνει κρέμα λεβάντας και τελικά κατέληξε ... το αφήνω για το τέλος!

Βάση ελαίων
-1/8 κούπας εκχύλισμα καλέντουλας σε ελαιόλαδο.
-1/8 κούπας στεατικό οξύ.

Υδατική βάση
- 1 κ.σ. τζέλ αλόης
- 1/3 κούπας ανθόνερο λεβάντας
- 1 κ.σ. γλυκερίνη
- 1/4 κ.γ. μαγειρική σόδα

πρόσθετα
- βιταμίνη Ε (1000 μονάδες)
- 20 σταγόνες εκχύλισμα γκρέιπ φρουτ

αιθέρια έλαια
αυτά θα σας τα πω στην πορεία :)

Ξεκίνησα λοιπόν με τον γνωστό τρόπο, σε μπεν μαρί έφτιαξα την φάση των ελαίων, και ταυτόχρονα την υδατική φάση και ανακάτεψα καλά μέχρι να διαλυθεί η αλόη και η σόδα.
Αφου έλιωσε το στεατικό οξύ και η υδατική φάση ήταν έτοιμη τα απέσυρα απο το μπεν μαρί.
Πρόσθεσα την βιταμίνη Ε και το εκχύλισμα grapefruit στην φάση των ελαίων και περίμενα λίγο προκειμένου οι φάσεις να έχουν την ίδια θερμοκρασία.
Μετέφαρα την υδατική στην φάση των ελαίων χτυπώντας με ένα μιξεράκι (το οποίο και χάλασε ) και το μίγμα έγινε αφράτο και κάτασπρο.
Το καταχάρηκα λοιπόν και είπα να αρχίσω να του προσθέτω σιγα σιγά το αιθέριο λεβάντας. Πρόσθεσα περίπου 12 σταγόνες. Το μύρισα και ναι μου βρώμαγε πολύ. Απογοητεύθηκα, λέω ας προσθέσω και κάτι άλλο και έτσι πρόσθεσα από το αγαπημένο μου ροδόξυλο 5 σταγόνες, μυρίζω, βρωμάει περισσότερο... τι να κάνω? τι να κάνω?? λέω ας προσθέσω απο το βρωμερό γεράνι άλλες 3-4 σταγόνες...εξακολουθεί να βρωμάει. Το δίνω στον Γιάννη να το μυρίσει, μήπως και είναι εμένα ιδέα μου ότι βρωμάει τόσο πολύ, τον ρωτάω πως του φάνηκε και μου απαντά "μυρίζει σαν ψαροκασέλα " (με στειλε τελείως...)
Την αφήνω λίγο διότι δεν ήθελα να πετάξω άλλη κρέμα (την προηγουμενη εβδομάδα πέταξα δύο γιατί είχαν κόψει) και ανοίγω το συρταράκι με τα αιθέρια, άνοιξα και μύρισα σχεδόν όλα τα μπουκαλάκια. Το τελευταίο ήταν αιθέριο έλαιο γιασεμιού. Υπέροχο. Πρόσθεσα 2 σταγόνες στην αρχή και πραγματικά το αποτέλεσμα είχε βελτιωθεί σημαντικά. Πρόσθεσα και άλλες 4 σταγόνες και πλέον η κρέμα μύριζε άψογα, το γιασεμί είχε σκεπάσει-εξαφανίσει την προηγούμενη μυρωδιά. Στο τέλος πρόσθεσα και λίγο κόκκινο χρώμα (4 σταγονίτσες κόκκινο χρώμα)το οποίο ήταν και αρκετό για να δώσει ένα υπέροχο ροζ χρώμα στην κρέμα.
Η υφή της κρέμας είναι σατινέ. Ενυδατώνει και μαλακώνει το δέρμα πολύ καλά -(ακόμα και φτέρνες).
και voila η κρέμα με τα χίλια ονόματα....

25 σχόλια:

popelix είπε...

Μμμμμμ ... εμένα πάντως η βιταμίνη Ε μυρίζει σας ψαροκασέλα! Την πρόσθεσα σε ένα αρωματικό λαδάκι και παρόλη τη λεβάντα ... ψαρίλα! Ήθελα να ρωτήσω τη δασκάλα για αυτό, ελπίζω να σχολιάσει και να μάθουμε!

Αν κόψει η κρέμα, δεν μπορούμε να την κάνουμε κάτι, ας πούμε μια αραιή λοσιόν;

Natassa είπε...

γεια σου popelix :)
εχω τρυπήσει μια βιταμίνη μόνο και μόνο να την μυρίσω και δεν μυρίζει, είναι σε ηλιέλαιο...
εγώ έχω σώσει μία κομένη κρέμα την οποία την έκανα κανονική κρέμα και όχι λοσιόν. Την χτύπησα(μετα μανίας) αφού πρώτα οπως την έιχα στο πυρεξάκι την έβαλα για μισό λεπτό στο μπεν μαρί που ήταν ήδη χλιαρό. Τυχή ήταν? εκανα το σωστό? η δασκάλα θα μας πει. Πάντως έχω πετάξει κιόλας ....

kiki είπε...

Βρε τι τραβάμε κι εμείς σ΄αυτή τη σχολή....! Πότε έχουμε εξεταστική βρε παιδιά;

heart n soul είπε...

Από ψαροκασέλα σε αρωματικό σατέν, αυτό κι αν είναι μεταμόρφωση! μήπως όταν κρυώνει η κρέμα και παντρεύονται και ωριμάζουν τα αρώματα στρώνει και η μυρωδιά?

Κική ξεκινάμε σκονάκια από τώρα!

kiki είπε...

Ναι, ναιιιι, ναιιιιιιιιιιιιιιι!

Natassa είπε...

ladies για ενα πραγμα είμαι σίγουρη ότι το γιασεμί εξολοθρεύει τα άσχημα αρώματα!
Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει η ωριμανση διότι δεν υπήρχε ο ανάλογος χρόνος, έβαζα αιθέριο μύριζα και συνέχιζα μέχρι που έβαλα το γιασεμί και απο την πρώτη σταγόνα άλλαξε, σημειωτέον η δοσολογία είναι για περίπου 120ml κρέμα, δλδ μία σταγόνα και κατευθείαν άλλαξε, πάντως εγώ νομίζω οτι για την αρχική άσχημη μυρωδιά ευθύνεται το ανθόνερο λεβάντας ....του οποίου η μυρωδιά δεν έχει και πολύ σχέση με το αιθέριο ...

elie είπε...

Άκου... ψαροκασέλα! Χαχαχα! Μπράβο σου, πάντως, που δεν παραιτήθηκες και είχες τελικά καλό αποτέλεσμα.

Natassa είπε...

@elie
νομίζω ότι πρέπει να κάνω ένα update και γράψω και το δίδαγμα "ποτέ να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια!"

eleni είπε...

Νατάσσα,
κι εγώ πολλές φορές προσπαθώ να σώσω μια κρέμα με αυτοσχεδιασμούς.Άλλοτε με επιτυχία κι άλλοτε βγαίνει σαν κομμένη.Η προσπάθεια μετράει.

Πραγματικά το γιασεμί σκεπάζει τις άλλες μυρωδιές και μ΄αρέσει πολύ.

Natassa είπε...

@eleni

ναι Ελένη έτσι ακριβώς είναι, ΄χρειάζεται και λίγος αυτοσχεδιασμός για να σώζουμε τα σκευασματάκια μας !

Maria Tzirita είπε...

Χαιρετώ τις όμορφες, τις αρωματισμένες! Κάθε φορά που μπαίνω εδώ μέσα γεμίζω αρώματα βρε κορίτσια, να είστε καλά! Σα να πηγαίνω σε σπα, σε μποτέ ομορφιάς! Σας φιλώ όλες σας και σας εύχομαι καλό μήνα και καλό φθινόπωρο και πάντα να μας ομορφαίνετε! Περιμένω συμβουλές για after summer season...ξηρότητα, μαλλί χάλια, ξέρετε εσείς!

leonidiog είπε...

καλησπερα απο Λεωνιδιο!

witch of daffodils είπε...

να'μαι κι εγω :)

@leonidiog,
καλώς ήλθες!

Βρε Μινωίτισα, από πότε η λεβάντα μυρίζει σαν ψαροκασέλα?? τέλεις να με τρελάνεις;-)

Όσο για το γεράνιο, εξαρτάται από την ποιότητα, μερικά όντως μυρίζουν πολύ έντονα.. είναι όμως αναντικατάστατο.

Αυτή η φορμουλα της Cox, στην αρχή βγάζει μια ωραία απαλή κρεμα, η οποία όμως με το πέρασμα των ημερών αλλάζει υφή.
Η δική σου μινωίτιισα, εμεινε σταθερή?

Natassa είπε...

ιιιι!!! Μαγισσα ταξιδιάρα επέστρεψες?
καλώς ήρθες ! :))
εγώ νομίζω ότι το ανθόνερο λεβάντας είναι αυτό που μύριζε άσχημα, πραγματικά η κρέμα βρωμούσε ελεινά ... μετά από πάρα πολλά πειράματα (σχεδόν κάθε μεσημέρι έπαιζα με τις αναλογίες κρατώντας ένα βαζάκι στο ψυγείο και ένα εκτός με ετικετα πάνω με τις αναλογίες)
κατέληξα ότι με την προσθήκη αλόης -το είχαμε συζητήσει και αυτό αν θυμάσαι- σε αυτές τις αναλογίες το αποτέλεσμα είναι μια κρέμα με υφή καταπληκτική σχεδόν διατηρεί την αρχική υφη αλλά είναι λίγο πιο "δεμένη" εξαιτίας της αλόης.
Την συγκεκριμένη την έχω σχεδόν μήνα εκτός ψυγείου και είναι υπέροχη, ίσως να έπρεπε να βάλω μια δυο σταγόνες λιγοτερο γιασεμί για να μην μυρίζει τόσο έντονα, αλλά η ένταση του αρώματος είναι καθαρά υποκειμενικό θέμα.
Welcome back ! έχει φωτορεπορταζ διακοπών το πρόγραμμα??

witch of daffodils είπε...

Κόρη μινωίτισσα καλώς σας βρήκα :)

ε, το κατι τις θα'τόχει!

Ανώνυμος είπε...

Κορίτσια, γεια σας!
Σας παρακολουθώ καιρό τώρα και χάρη στις συνταγές σας έχω φτιάξει αρκετά ωραία πράγματα.Δοκίμασα λοιπόν και αυτή τη συνταγή σου Natassa και μάλιστα την έφτιαξα τρεις φορές μέχρι να καταλάβω τι γίνεται.
Αυτό που μυρίζει πολύ άσχημα είναι το λάδι καλέντουλας.Αρχίζει να μυρίζει μόλις προσθέσεις το γαλακτωματοποιητή.Δοκίμασα τρεις διαφορετικούς(γαλακτωματοποιητές) και πάντα συνέβαινε το ίδιο.Όσα αιθέρια και να έβαζα η μυρωδιά δεν έφευγε.Την άφησα λοιπόν εκτός ψυγείου για να την πετάξω.Την επόμενη πριν την ρίξω στο σκουπιδοτενεκέ την ξαναδοκίμασα και ω του θαύματος η άσχημη μυρωδιά είχε χαθεί.Την χρησιμοποιώ τώρα κάθε μέρα και είναι όντως καταπληκτική.
Roula

Natassa είπε...

Merci Roula!
και το καταπληκτικό είναι ότι όσο περνάνε οι μέρες τόσο πιο ωραίο γίνεται το άρωμα της. Εσύ με πιο γαλ/τη την έφτιαξες τελικά?
πάντως η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκεφθεί ότι μυρίζει άσχημα το λάδι καλέντουλας...
ευχαριστώ για το σχόλιο και την παρατήρηση :)

Natassa είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Χρησιμοποίησα , Natassa,την πρώτη φορά στεατικό οξύ και μόνο λάδι καλέντουλας,όπως και στη συνταγή σου.Η μυρουδιά ήταν αφόρητη.Την πέταξα αμέσως.
Τη δεύτερη φορά έβαλα Tegomuls και την τρίτη φορά Glycerinstearat SE.Και οι 2 γαλακτωματοποιητές περιέχουν στεατικό οξύ,τους χρησιμοποιώ συχνά και ξέρω ότι δεν μυρίζουν.Γιατί στην πρώτη απόπειρα σκέφτηκα ότι μύριζε το στεατικό, το οποίο και δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει.
Δεν είχα όμως γιασεμί για να σώσω την κατάσταση και έτσι εγκατέλειψα την προσπάθεια.
Ωστόσο την επομένη η κρέμα δεν μύριζε καθόλου.
Roula

Natassa είπε...

tegomuls? τι είναι αυτό? τελικά οι απόψεις διαφέρουν για το τι έφταιξε.../ομως θα γυρίσω πίσω στα μυνήματα σ αυτό της Χαρτ που λέει μήπως είναι θέμα χρονου να δέσουν τα αρώματα μεταξυ τους?
εγώ εκεί καταλήγω μάλλον...

Ανώνυμος είπε...

Το Tegomuls είναι ένας γαλακτωματοποιητής φυτικής προέλευσης που χρησιμοποιείται και σε τρόφιμα.Είναι μια κιτρινωπή,ελαφρώς λιπαρή σκόνη.Δίνει γαλακτώματα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
Roula

Natassa είπε...

Ρούλα μπορείς να μου στείλεις ενα μειλ στο
natassa . pla (@) gmail. com

Penny είπε...

Στουπετσι πάντως δεν έγινε, ε;

Αντιθέτως, δείχνει... λαχταριστή!

Ανώνυμος είπε...

Τhe tгeatmеnt is the most pοwerful fighteгs as well.
As in all major hospitals under another name. Ι gοt this stuff
wears off.
Feel free to visit my page :: botox

Unknown είπε...

網頁設計 網路行銷 關鍵字廣告 關鍵字行銷 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ