Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καρύδα(cocos nucifera)

Η καρύδα είναι μέλος της οικογένειας Arecaceae. Φτάνει σε ύψος ως και 30μ. και καλλιεργείται σ΄ όλη την τροπική ζώνη. Πολλοί εντοπίζουν την πρώτη της εμφάνιση στη ΝΑ Ασία,ενώ άλλοι στις ΒΔ ακτές της Ν Αμερικής. Κάθε φοίνικας παράγει κατά μέσο όρο 75 καρύδες το χρόνο.
Είναι πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών και μετάλλων. Τα συστατικά αυτά έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο δέρμα και βοηθούν στην αποτοξίνωσή του. Το παρθένο λάδι (στην πραγματικότητα βούτυρο) εμπλουτισμένο με όλα αυτά τα συστατικά, διεισδύει στις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας και την προστατεύει από τη δημιουργία ελευθέρων ριζών.
Το λάδι της καρύδας είναι εξαιρετικά ενυδατικό και μαλακτικό, επειδή η μοριακή δομή του επιτρέπει τη γρήγορη απορρόφησή του, ενώ απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και αφήνει το δέρμα λείο, απαλό, φωτεινό. Στην κοσμητολογία είναι πασίγνωστο για την αντιγηραντική και αντιοξειδωτική του δράση (υψηλά ποσοστά σε βιταμίνη Ε και φυσικά καροτένια). Έτσι περιλαμβάνεται στη σύνθεση πολλών καλλυντικών καθημερινής περιποίησης επιδερμίδας και μαλλιών.

Μπορούμε να εκμεταλευτούμε αυτές τις ιδιότητες και να φτιάξουμε τις δικές μας "συνταγές":

Για βαθιά ενυδάτωση προσώπου

Μετά την έκθεση στον ήλιο απλώνουμε ένα πλούσιο, ομοιόμορφο στρώμα από λάδι καρύδας στο πρόσωπο και το λαιμό. Αν θέλουμε ρίχνουμε μερικές σταγόνες αιθέριο λεβάντας.
Αφήνουμε 15λ και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Αποκαθιστά τη χαμένη υγρασία της επιδερμίδας.

Για την αντιμετώπιση των ρυτίδων

1 κουτ. γλυκού λάδι καρύδας
1 σταγόνα αιθέριο λιβάνι
1 σταγόνα αιθέριο γεράνι
1 σταγόνα αιθέριο τριαντάφυλλο
Κάνουμε κάθε βράδυ μασάζ πάνω στις ρυτίδες μέχρι να απορροφηθεί.

Για την κυτταρίτιδα

1 κουτ. σούπας λάδι καρύδας
2 σταγ. αιθέριο άρκευθου
2 σταγ. grapefruit
Kάνουμε μασάζ στις επίμαχες περιοχές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα αιθέρια. Η witch έχει δώσει εναλλακτικά μείγματα.

Καθαριστικό προσώπου

3 κουτ. σ. λάδι καρύδας
2 κουτ. σ. ελαιόλαδο
1 κουτ. σ. αμυγδαλέλαιο
1/2 κουτ. σ. κερί
3 κουτ. σ. απιονισμένο νερό ή έγχυμα από κάποιο βότανο
1/8 κουταλάκι βόρακα
Την κρέμα την φτιάχνουμε, όπως έχουμε μάθει από τα ελιξήρια: http://beautyelixirs.blogspot.com/

Tέλος το λάδι καρύδας (το έξτρα παρθένο) χρησιμοποιείται και στη μαγειρική. Όμως έχει κορεσμένα λιπαρά σε υψηλό ποσοστό,που είναι επιβαρυντικά για την υγεία (καρδιαγγειακά προβλήματα). Ωστόσο μια μελέτη του 2004 στην εφημερίδα "Κλινική Βιοχημεία" διαπίστωσε ότι το παρθένο λάδι μειώνει την LDL χοληστερόλη, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της ευεργετικής HDL.

Σχόλια

Ο χρήστης Isida είπε…
Ελένη καλημέρα σας!
Θα φτιάξω σήμερα κιόλας το καθαριστικό!
Ο χρήστης oneiromageiremata είπε…
Καημέρα και έχω αποριες πριν καν πιω καφέ.
Για το καθαριστικό προσώπου δλδ, θα ζεστάνουμε τα λάδια, θα λιώσωουμε το κερί, θα προσθέσουμε και τα υπόλοιπα ως συνήθως; Και μιλάμε για τριμμένη καρύδα υποθέτω;
Ο χρήστης eleni είπε…
Deli,παράλειψη,είναι λάδι και όχι τριμμένη.

Ναι,την φτιάχνουμε όπως όλες τις κρέμες.Το νερό ή εγχυμα το προσθέτουμε λιγι λίγο.
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
ωωω, τι ωραίο αφιέρωμα!
αυτό το καθαριστικό είναι σαν είνα είδος cold cream με λάδι καρύδας, φοβερή ιδέα!

και αυτό για την κυταρίττιδα, ενθδάτωση και fat attack 2 σε 1! μερσί Ελένη :)

ΥΓ: εφτιαξα τη μάσκα σας της σοκολάτας στο διπλανό μαγαζάκι :)
Ο χρήστης eleni είπε…
Μάγισσά μου,
όπως τα λες είναι,γρήγορα σκευάσματα για το καλοκαίρι-αν δεν έχουμε έτοιμα-για να μην τρώμε το χρόνο μας.

Μόλις τώρα κοίταξα στα ελιξήρια,δεν το είδα.Έρχομαι πάλι.
Ο χρήστης eleni είπε…
Μάλλον είχε κολλήσει,ανανέωσα τη σελίδα(το έμαθα κι αυτό).
Άφησα σχόλιο,πάντως ένα σου λέω:ΟΝΕΙΡΟ!
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
merci Eleni :)

Τώρα, σε δεύτερη ανάγνωση, αυτό που είπε η deli με την τριμμένη καρύδα, δεν φαίνεται καθόλου κακή ιδέα: 1-2 κ.σ. τριμμένη καρύδα στην κρέμα και την κάνει και απολεπιστική!

ΥΓ Οσες δεν έχουν τριμμένη καρύδα να απευθυνθούν στη heart, της περίσσεψαν κάτι κιλά από τα μακαρόν!
Ο χρήστης eleni είπε…
Ναι το σκέφτηκα και γω(αρχίζω να μαθαίνω),αλλά άμα βρεις καρύδα φρέσκια,εδώ δύσκολο.
Η τριμμένη για τα γλυκά κάνει;
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
μα ναι, ναι :)
Ο χρήστης oneiromageiremata είπε…
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ο χρήστης oneiromageiremata είπε…
Αμί!!!!Κάνει!
Αμα μπορώ να βάλω και καρύδα κάτι γίνεται, χεχε! Αν και χωρίς (είτε λάδι είτε τριμμένη) μια χαρά θα είναι!
Μάγισσα η υφή λες θα είναι σαν της κολντ κριμ. Αν θέλω να είναι πιο ... νερουλή, να προσθέσω νερό; λάδι; και τα δύο;
Ο χρήστης eleni είπε…
Deli,εσύ αφαίρεσες το σχόλιο;πάντως όχι εγώ.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φοβερή συνταγή! Το άρωμα της καρύδας θυμίζει καλοκαίρι σε εμένα πολύ. Θα φτιαχτεί άμεσα!
Βίκυ
Ο χρήστης eleni είπε…
Βίκυ,το εξτρα παρθένο λάδι καρύδας δεν έχει άρωμα.Νομίζω πως μπορείς να προσθέσεις άρωμα καρύδας,η Μάγισσα θα ξέρει καλύτερα να μας πει.
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
ναι, έτσι είναι αλλά και το deodorise μου αρέσει.
Ο χρήστης oneiromageiremata είπε…
Εγώ Ελένη μου το αφαίρεσα γιατί η πολλη γεωγραφία (γράφει αύριο ο μικρός) και η αυπνία προκαλούν σαρδάμ!
Ο χρήστης eleni είπε…
ΟΚ,Deli
σε καταλαβαίνω,δεν ξέρεις πόσο!
Έχω περάσει απ΄ τη θέση σου.Κουράγιο!τα παιδιά μάς χρειάζονται πλάι τους.
Πίστεψέ με αξίζει τον "κόπο".
Ο χρήστης oneiromageiremata είπε…
Αμ δεν το ξέρω Ελενίτσα μου; :-)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
το πρωινό μου σχόλιο δε το βλέπω πουθενά:( Ρωτούσα αν το λάδι καρύδας και το βούτυρο καρύδας είναι το ένα και το αυτό
Ο χρήστης eleni είπε…
Ηeart γεια σου,
ούτε και γω είδα το σχόλιό σου,μάλλον ο δαίμων του..διαδικτύου.
Στις συνταγές αυτές είναι το ίδιο.Εξάλλου το λάδι που λέμε ...είναι κατ΄ουσία βούτυρο.

Νομίζω πως υπάρχει και λάδι ,αλλά δεν είναι παρθένο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άργιλος, ένα φυσικό καλλυντικό.

Μετά από όσα μας είχε πει η μαγισσούλα για τον άργιλο, εγώ είμαι η τελευταία που θα πρέπει να σας μιλήσω γι' αυτόν.
Μέσα στα πολλά καλά (και κακά) που έχει η Ζάκυνθος, είναι και ο άργιλος σε μερικές παραλίες.







Το καλοκαίρι, όλοι οι τουρίστες που ξέρουν ή αναγνωρίζουν το πέτρωμα, γεμίζουν το σώμα τους με αυτόν για φυσικό πίλινγκ.









Τώρα αν σας πω ότι εγώ ποτέ δεν το έχω κάνει αυτό το πράγμα, μαλλον μόνο η μάγισσα θα με πιστέψει!!!
Εγώ σαν καλό κορίτσι που είμαι και με μια κάμερα στο χέρι, πήγα χτες επίτηδες στην παραλία της Άμπουλας στο Κάτω Γερακαρίο, για να φωτογραφίσω και να σας δείξω τον άργιλο και να πάρω κάμποσο (τον έγδαρα το λόφο...) Θα έλεγα ότι είναι γκριζοπράσινος, αλλά η μάγισσα ξέρει καλύτερα από εμένα.Βουαλά ο άργιλος λοιπόν.

Λικέρ με μύρτιλλα

Η μυρτιά(μυρσίνη,μερτιά,μερσινιά,σμυρτιά) είναι θάμνος με φύλλα λογχοειδή,άνθη λευκά και καρπούς ράγες,μικρούς,κυανομέλανους. Ιστορία:Ιερό φυτό από την αρχαιότητα,συνδέθηκε με πολλές θεότητες,κυρίως με την Αφροδίτη.Όταν η θεά αναδύθηκε απ΄τον αφρό των κυμάτων στην Πάφο,έτρεξε να κρυφτεί πίσω από μυρτιές και έκτοτε έγινε το ιερό φυτό της.Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι γι΄αυτό το φυτό.Επίσης οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων πριν το στεφάνι κότινου,στεφανώνονταν με μυρτιές.Και οι περίφημοι κοσμηματοποιοί της αρχαιότητας έφτιαχναν εξαιρετικά κοσμήματα με το σχήμα των φύλλων της,ένα παράδειγμα είναι το χρυσό στεφάνι των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στη Μακεδονία μας. Φάρμακο από την αρχαιότητα,χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων.Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης,ο Διοσκουρίδης,ο Πλίνιος. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον" Τα μύρτιλλα τ…

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!

Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας! Αργά και μουδιασμένα κάνω το πρώτο μου post στην παρέα σας, με θέμα τα υγρά σαπούνια. Ας μου επιτραπεί μια εισαγωγή ...
Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :
Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενοmelt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.
Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια…