Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διακοσμητικά κεριά

Αν αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε τα παλιά, μισολιωμένα κεριά σας, τις λαμπάδες των παιδιών σας και όποιο κερί είναι στα τελευταία του, σας προτείνω να τα λιώσετε και να φτιάξετε νέα κεράκια.Τι υλικό να χρησιμοποιήσω;
Κανονικά, αν θέλουμε να φτιάξουμε κερί, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε παραφινέλαιο ή κερί μέλισσας που θα τα αγοράσουμε από μαγαζί που πουλάει ήδη για κεριά. Ας δούμε όμως αν μπορούμε να το φτιάξουμε με υλικά που έχουμε μέσα στο σπίτι μας. Χωρίς να αγοράσουμε καμία πρώτη ύλη, χρησιμοποιούμε το λιωμένο κερί και το φυτίλι από λαμπάδες ή από ένα μακρουλό κερί για τα νέα μας κεράκια.
Και πώς το κάνουμε αυτό;
Λιώνουμε το κερί σε ένα μεταλλικό μικρό σκεύος, ή αν δε θέλουμε να λερώσουμε τα σκεύη της κουζίνας, σε αλουμινένια φορμάκια μιας χρήσεως. Για τη μεγαλύτερη ασφάλεια μας, λιώνουμε το κερί σε μπεν μαρί. κομμένο σε μικρά κομματάκια. Να πω την αλήθεια μου, ποτέ δεν έχω λιώσει κερί σε μπεν μαρί, αλλά, σαν συμβουλή, αυτή πρέπει να δοθεί. Το λιωμένο κερί όπως όλα τα λάδια και τα βούτυρα είναι εύφλεκτα και πρέπει να μη φεύγει κανείς από κοντά τους όταν λιώνουν, πάντα σε χαμηλή φωτιά. Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει κηροπλαστείο που να μην έχει πάρει φωτιά έστω μία φορά. Σας φόβισα; Αυτός ήταν ο σκοπός μου, χεχε! Σας φοβίζω για να καταλάβετε τη σημασία του να μη φύγουμε κοντά από το κερί όταν λιώνει. Ένα τιπ που βοηθάει (να μην πάρει φωτιά ντε!) είναι να το αποσύρουμε από την φωτιά όταν ακόμα υπάρχουν μισολιωμένα κομμάτια. Η θερμότητα του σκεύους και του "λαδιού" θα βοηθήσει να λιώσει ό,τι άλλο έχει μείνει. Για να δείτε πόσο απλό είναι, σας λέω ότι λιώνω κεριά από μαθήτρια, δεν έχω πάθει ποτέ τίποτα και είναι εξαιρετικά απλό.

Τι καλούπια θα χρησιμοποιήσουμε;
Για καλούπια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συσκευασίες χάρτινες από κουτιά γάλακτος, χυμών κλπ. Επίσης, μεταλλικές φόρμες. Καλύτερες είναι οι συσκευασίες οι χάρτινες, τις οποίες θα σκίσετε για να βγάλετε το κερί. Έχω χρησιμοποιήσει ακόμα και μικρά ποτήρια για καλούπι. Εκεί είναι λίγο περισσότερο παίδεμα να βγει το κερί. Όταν ήμουν μικρή, αφού κρύωνε εντελώς το κερί μέσα στο ποτήρι, το γέμισα με νερό και το νερό διαπερνούσε τα τοιχώματα του κεριού , πήγαινε στον πάτο και το κερί έβγαινε από μόνο του. Αυτό όμως δε δούλευε πάντα καλά. Επίσης, έβαζα το ποτήρι στην κατάψυξη και η διαφορά θερμοκρασίας βοηθούσε να βγει το κερί. Ακόμα και πλαστικά καλούπια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αρκεί να ρίξουμε το λιωμένο κερί όταν θα έχει αρχίσει να κρυώνει λίγο.Πώς θα βάλουμε φυτίλι;

Ό,τι καλούπι κι αν χρησιμοποιήσουμε, φροντίζουμε να ρίξουμε μέσα το κερί όταν έχει αρχίσει να κρυώνει λίγο. Με αυτό τον τρόπο, θα πετύχουμε να μη φύγει το φυτίλι από την κάθετη θέση του. Αν χρησιμοποιήσουμε χάρτινο καλούπι, μπορούμε να περάσουμε το φυτίλι κάτω από τη βάση, μέσα από μια μικρή τρυπίτσα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τν κάθετη θέση του.
Πάνω από το καλούπι, περνάμε ένα ξύλινο σουβλάκι, με το οποίο θα τρυπήσουμε το φυτίλι στο ύψος που θέλουμε, έτσι ώστε να κρέμεται μέσα στο καλούπι και να μην πέσει μέσα, όπως φαίνεται στη φωτό. Αν το κερί μας είναι πολύ ζεστό, το φυτίλι θα μετακινηθεί. Αν έχει αρχίσει να κρυώνει, θα μείνει στη θέση του. Υπάρχει κι άλλο τιπ για να μη μετακινηθεί το φυτίλι. Αφού το περάσουμε στο σουβλάκι, βουτάμε το φυτίλι στο ζεστό κερί. Περιμένουμε να κρυώσει και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2-3 φορές, έτσι ώστε το φυτίλι μας αποκτήσει βάρος. Με αυτό τον τρόπο μένει στη θέση του στο κέντρο του καλουπιού. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, γίνονται τα κλασικά κεριά της εκκλησίας. Βουτώντας πολλές φορές το μακρύ φυτίλι σε λιωμένο κερί.(Καλέ παραγίνεται σεντόνι ετούτο το ποστ! Εγώ μόνο τα κεριά μου ήθελα να σας δείξω!!!)

Τι χρώμα θα έχουν τα κεριά μας;
Το χρώμα του κεριού εξαρτάται από τα παλιά κεριά που θα λιώσουμε. Βέβαια. στις λαμπάδες δεν κάνουν τον κόπο να βάλουν χρώμα σε όλο το κερί, με αποτέλεσμα η πρώτη στοιβάδα να είναι χρωματιστή και από κάτω να είναι λευκό. Σίγουρα τα χρωματιστά κεράκια είναι πιο εντυπωσιακά. Μπορούμε να ξύσουμε την εξωτερική στοιβάδα των κεριών και να πάρουμε το χρωματισμένο κερί, αντί να το λιώσουμε όλο μαζί. Έτσι, θα το χρησιμοποιήσουμε χωριστά.
Μπορούμε να κάνουμε μονόχρωμα κεριά ή πολύχρωμα.
Για τα πολύχρωμα, θα πρέπει να λιώσουμε σε διαφορετικά σκεύη το κάθε χρώμα (ή στο ίδιο αφού έχει καθαριστεί καλά) και να ρίξουμε το ένα "επίπεδο" πάνω στο άλλο, ΑΦΟΥ έχει κρυώσει το καθένα καλά.

Μπορούμε να τα διακοσμήσουμε;
Μπορούμε να διακοσμήσουμε τα κεριά μας με ξύλα κανέλλας, φύλλα, σπόρους, κοχύλια, χάντρες και ό,τι βάλει η φαντασία σας. Ρίξτε τα διακοσμητικά σας μέσα στο κερί όταν αυτό έχει αρχίσει να πήζει. Αλλιώς, θα πάνε στον πάτο.
Αν θέλουμε να είναι διακοσμημένο το κερί στα πλάγια, τότε θα πρέπει να βουτήξουμε τα πραγματάκια με τα οποία θα το διακοσμήσουμε, σε κερί και με αυτό τον τρόπο να τα κολλήσουμε στα τοιχώματα, ΠΡΙΝ ρίξουμε μέσα το υγρό κερί.

Μπορούμε να τα αρωματίσουμε;
Τώρα που βρήκαμε αιθέρια δε θα το αρωματίσουμε;
Αν δε θέλουμε να αρωματίσουμε όλο το κερί, μπορούμε όταν το καίμε, να περιμένουμε να κάνει τη γνωστή λακουβίτσα γύρω από το φυτίλι και να ρίξουμε εκεί μια σταγόνα από το αιθέριο έλαιο που μας αρέσει. Αν θέλουμε να το αρωματίσουμε όλο, υποθέτω ότι μπορούμε να ρίξουμε το αγαπημένο μας αιθέριο έλαιο μέσα στο λιωμένο κερί. Δεν το έχω δοκιμάσει επειδή ποτέ δεν είχα αιθέρια έλαια κατά τη διαδικασία.
Όλα τα κεριά στη φωτό είναι φτιαγμένα από εμένα, εκτός από το καφέ με την κορδέλλα.

Σχόλια

Ο χρήστης Isida είπε…
oneiromageiremata καλημέρα σας!
Το έκανα παλιά αλλά βαρέθηκα....
Μπελαλίδικη δουλειά...
Ο χρήστης eleni είπε…
Ωραία ιδέα για τα παλιά κεριά μου.
Όμως βλέπω πως χρειάζεται προσοχή και δε φημίζομε γι΄αυτή.

Άσε να τα κάνουμε αργότερα,τώρα το καλοκαίρι βαριέμαι.
Ο χρήστης kiki είπε…
Ίσιδα, βαριέσαι εσύ; Με τόσα ωραία σαπουνάκια που κανεις;

Ελένη, μη φοβού! Αλλά κάνε τα το χειμώνα γιατί τώρα έχει ζέστη.
Ο χρήστης Isida είπε…
ονειρομαγειρέματα, είναι όντως περίεργο.... αλλά να σας πω την αλήθεια μου θα ήθελα να πάρω φόρμες για κολονάτα κεριά και να φτιάξω.,....
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
υπηρξε μία εποχή, που έκανα κεριά μετά μανίας.
αφου γέμισα το σπιτι, μετα άρχισα να τα δωρίζω σε φιλους
(η ελενη, ακομα θυμαται ανατριχιάζοντας αυτη την εποχή :))

διαβαζοντας, μου ψιλοήρθε η ορεξη :))

κι εχω απο το Πάσχα, ουου πολλά :))
Ο χρήστης kiki είπε…
Ίσιδα, ναι! Γιατί όχι;

Μαριλένα, να τα δούμε όταν ξανακάνεις!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
εγώ που δε βαριέμαι το ΄κανα (μετα φόβου γιατί δεν το 'χα ξανακάνει και δεν είχα διαβάσει το ενθαρρυντικό σου ποστ) πριν λίγες μέρες, σε κατσαρολάκι (όχι μπαιν-μαρί, η ριψοκίνδυνη) περιμένοντας να τα κάνω μαντάρα, να καταστρέψω το κατσαρόλι και κερί να μην έχω στοτέλος, αλλά εξεπλάγην ευχάριστα! Πανεύκολο, και το κερί μου (σε ψηλό κεσέ γιαουρτιού), υπέροχο! Δεν ξαναπετάω υπολείμματα, μπράβο όνειρα!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
deli είστε μια πολυτάλαντος κόρη:)
Εχω ακούσει ότι το παραφινέλαιο είναι εύφλεκτο, το κερί μέλισσας δεν νομίζω να είναι (ιδίως αν το λειώσουμε σε υδρόλουτρο όπως στις κρέμες).
Θα δοκιμάσω με κερί μέλισσας και αιθέρια, ενα για άρωμα χωρου και για ανεβαστική διάθεση και ένα αντικουνουπικό.
Ο χρήστης kiki είπε…
Heart, κι εγώ πάντα απευθείας στη φωτιά το κάνω. Ποτέ σε μπεν μαρί και δεν έχω πάθει τίποτα. Είδες τι ωραία που γίνονται; Δε ιώθεις περήφανη;

Μαγισσούλα ναι. Το παραφινέλαιο είναι εύφλεκτο. Το κερί ίσως όχι τόσο. Δοκίμασε και πες μας.
Ο χρήστης heart n soul είπε…
πολύ περήφανη!:) και είναι πανεύκολο!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
πάντως είναι κουκλια :)
Ο χρήστης kiki είπε…
Heart, piece of cake!!!

Witch, είδες ομορφάδα; :-D
Ο χρήστης heart n soul είπε…
το κέικ είναι πιο δύσκολο!
Ο χρήστης kiki είπε…
Μπαααα...τα κέικ τα παίζω στα δάχτυλα.
Αν και εδώ που τα λέμε, κι εδώ άμα έχω οδηγίες και υλικά, μια χαρά τα πάω. Στον αυτοσχεδιασμό έχω ακόμα ένα μικρό πρόβλημα και πρήζω τη δασκάλα μας :-)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
δεν είστε μόνη!:)
Ο χρήστης kiki είπε…
Ωωωω, νιώθω μια ανακούφιση που υπάρχουν συμπάσχουσες!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ευχαριστώ για τη σελίδα.
Εγώ λέω τώρα να αρχίσω με τα κεριά.
Σας στέλνω μια άλλη που βρήκα ενδιαφέρουσα χθες βράδυ:
www.kryfosimio.blogspot.com
Τελικά, όντως το κάθετι, είναι όπως ακριβώς το θέλει και το χρησιμοποιεί ο καθένας μας κι όχι απαραίτητα καλό ή κακό από μόνο του.
Ο χρήστης δωρα είπε…
polyyy endiaferon!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ