Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διακοσμητικά κεριά

Αν αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε τα παλιά, μισολιωμένα κεριά σας, τις λαμπάδες των παιδιών σας και όποιο κερί είναι στα τελευταία του, σας προτείνω να τα λιώσετε και να φτιάξετε νέα κεράκια.Τι υλικό να χρησιμοποιήσω;
Κανονικά, αν θέλουμε να φτιάξουμε κερί, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε παραφινέλαιο ή κερί μέλισσας που θα τα αγοράσουμε από μαγαζί που πουλάει ήδη για κεριά. Ας δούμε όμως αν μπορούμε να το φτιάξουμε με υλικά που έχουμε μέσα στο σπίτι μας. Χωρίς να αγοράσουμε καμία πρώτη ύλη, χρησιμοποιούμε το λιωμένο κερί και το φυτίλι από λαμπάδες ή από ένα μακρουλό κερί για τα νέα μας κεράκια.
Και πώς το κάνουμε αυτό;
Λιώνουμε το κερί σε ένα μεταλλικό μικρό σκεύος, ή αν δε θέλουμε να λερώσουμε τα σκεύη της κουζίνας, σε αλουμινένια φορμάκια μιας χρήσεως. Για τη μεγαλύτερη ασφάλεια μας, λιώνουμε το κερί σε μπεν μαρί. κομμένο σε μικρά κομματάκια. Να πω την αλήθεια μου, ποτέ δεν έχω λιώσει κερί σε μπεν μαρί, αλλά, σαν συμβουλή, αυτή πρέπει να δοθεί. Το λιωμένο κερί όπως όλα τα λάδια και τα βούτυρα είναι εύφλεκτα και πρέπει να μη φεύγει κανείς από κοντά τους όταν λιώνουν, πάντα σε χαμηλή φωτιά. Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει κηροπλαστείο που να μην έχει πάρει φωτιά έστω μία φορά. Σας φόβισα; Αυτός ήταν ο σκοπός μου, χεχε! Σας φοβίζω για να καταλάβετε τη σημασία του να μη φύγουμε κοντά από το κερί όταν λιώνει. Ένα τιπ που βοηθάει (να μην πάρει φωτιά ντε!) είναι να το αποσύρουμε από την φωτιά όταν ακόμα υπάρχουν μισολιωμένα κομμάτια. Η θερμότητα του σκεύους και του "λαδιού" θα βοηθήσει να λιώσει ό,τι άλλο έχει μείνει. Για να δείτε πόσο απλό είναι, σας λέω ότι λιώνω κεριά από μαθήτρια, δεν έχω πάθει ποτέ τίποτα και είναι εξαιρετικά απλό.

Τι καλούπια θα χρησιμοποιήσουμε;
Για καλούπια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συσκευασίες χάρτινες από κουτιά γάλακτος, χυμών κλπ. Επίσης, μεταλλικές φόρμες. Καλύτερες είναι οι συσκευασίες οι χάρτινες, τις οποίες θα σκίσετε για να βγάλετε το κερί. Έχω χρησιμοποιήσει ακόμα και μικρά ποτήρια για καλούπι. Εκεί είναι λίγο περισσότερο παίδεμα να βγει το κερί. Όταν ήμουν μικρή, αφού κρύωνε εντελώς το κερί μέσα στο ποτήρι, το γέμισα με νερό και το νερό διαπερνούσε τα τοιχώματα του κεριού , πήγαινε στον πάτο και το κερί έβγαινε από μόνο του. Αυτό όμως δε δούλευε πάντα καλά. Επίσης, έβαζα το ποτήρι στην κατάψυξη και η διαφορά θερμοκρασίας βοηθούσε να βγει το κερί. Ακόμα και πλαστικά καλούπια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αρκεί να ρίξουμε το λιωμένο κερί όταν θα έχει αρχίσει να κρυώνει λίγο.Πώς θα βάλουμε φυτίλι;

Ό,τι καλούπι κι αν χρησιμοποιήσουμε, φροντίζουμε να ρίξουμε μέσα το κερί όταν έχει αρχίσει να κρυώνει λίγο. Με αυτό τον τρόπο, θα πετύχουμε να μη φύγει το φυτίλι από την κάθετη θέση του. Αν χρησιμοποιήσουμε χάρτινο καλούπι, μπορούμε να περάσουμε το φυτίλι κάτω από τη βάση, μέσα από μια μικρή τρυπίτσα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τν κάθετη θέση του.
Πάνω από το καλούπι, περνάμε ένα ξύλινο σουβλάκι, με το οποίο θα τρυπήσουμε το φυτίλι στο ύψος που θέλουμε, έτσι ώστε να κρέμεται μέσα στο καλούπι και να μην πέσει μέσα, όπως φαίνεται στη φωτό. Αν το κερί μας είναι πολύ ζεστό, το φυτίλι θα μετακινηθεί. Αν έχει αρχίσει να κρυώνει, θα μείνει στη θέση του. Υπάρχει κι άλλο τιπ για να μη μετακινηθεί το φυτίλι. Αφού το περάσουμε στο σουβλάκι, βουτάμε το φυτίλι στο ζεστό κερί. Περιμένουμε να κρυώσει και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2-3 φορές, έτσι ώστε το φυτίλι μας αποκτήσει βάρος. Με αυτό τον τρόπο μένει στη θέση του στο κέντρο του καλουπιού. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, γίνονται τα κλασικά κεριά της εκκλησίας. Βουτώντας πολλές φορές το μακρύ φυτίλι σε λιωμένο κερί.(Καλέ παραγίνεται σεντόνι ετούτο το ποστ! Εγώ μόνο τα κεριά μου ήθελα να σας δείξω!!!)

Τι χρώμα θα έχουν τα κεριά μας;
Το χρώμα του κεριού εξαρτάται από τα παλιά κεριά που θα λιώσουμε. Βέβαια. στις λαμπάδες δεν κάνουν τον κόπο να βάλουν χρώμα σε όλο το κερί, με αποτέλεσμα η πρώτη στοιβάδα να είναι χρωματιστή και από κάτω να είναι λευκό. Σίγουρα τα χρωματιστά κεράκια είναι πιο εντυπωσιακά. Μπορούμε να ξύσουμε την εξωτερική στοιβάδα των κεριών και να πάρουμε το χρωματισμένο κερί, αντί να το λιώσουμε όλο μαζί. Έτσι, θα το χρησιμοποιήσουμε χωριστά.
Μπορούμε να κάνουμε μονόχρωμα κεριά ή πολύχρωμα.
Για τα πολύχρωμα, θα πρέπει να λιώσουμε σε διαφορετικά σκεύη το κάθε χρώμα (ή στο ίδιο αφού έχει καθαριστεί καλά) και να ρίξουμε το ένα "επίπεδο" πάνω στο άλλο, ΑΦΟΥ έχει κρυώσει το καθένα καλά.

Μπορούμε να τα διακοσμήσουμε;
Μπορούμε να διακοσμήσουμε τα κεριά μας με ξύλα κανέλλας, φύλλα, σπόρους, κοχύλια, χάντρες και ό,τι βάλει η φαντασία σας. Ρίξτε τα διακοσμητικά σας μέσα στο κερί όταν αυτό έχει αρχίσει να πήζει. Αλλιώς, θα πάνε στον πάτο.
Αν θέλουμε να είναι διακοσμημένο το κερί στα πλάγια, τότε θα πρέπει να βουτήξουμε τα πραγματάκια με τα οποία θα το διακοσμήσουμε, σε κερί και με αυτό τον τρόπο να τα κολλήσουμε στα τοιχώματα, ΠΡΙΝ ρίξουμε μέσα το υγρό κερί.

Μπορούμε να τα αρωματίσουμε;
Τώρα που βρήκαμε αιθέρια δε θα το αρωματίσουμε;
Αν δε θέλουμε να αρωματίσουμε όλο το κερί, μπορούμε όταν το καίμε, να περιμένουμε να κάνει τη γνωστή λακουβίτσα γύρω από το φυτίλι και να ρίξουμε εκεί μια σταγόνα από το αιθέριο έλαιο που μας αρέσει. Αν θέλουμε να το αρωματίσουμε όλο, υποθέτω ότι μπορούμε να ρίξουμε το αγαπημένο μας αιθέριο έλαιο μέσα στο λιωμένο κερί. Δεν το έχω δοκιμάσει επειδή ποτέ δεν είχα αιθέρια έλαια κατά τη διαδικασία.
Όλα τα κεριά στη φωτό είναι φτιαγμένα από εμένα, εκτός από το καφέ με την κορδέλλα.

Σχόλια

Ο χρήστης Isida είπε…
oneiromageiremata καλημέρα σας!
Το έκανα παλιά αλλά βαρέθηκα....
Μπελαλίδικη δουλειά...
Ο χρήστης eleni είπε…
Ωραία ιδέα για τα παλιά κεριά μου.
Όμως βλέπω πως χρειάζεται προσοχή και δε φημίζομε γι΄αυτή.

Άσε να τα κάνουμε αργότερα,τώρα το καλοκαίρι βαριέμαι.
Ο χρήστης oneiromageiremata είπε…
Ίσιδα, βαριέσαι εσύ; Με τόσα ωραία σαπουνάκια που κανεις;

Ελένη, μη φοβού! Αλλά κάνε τα το χειμώνα γιατί τώρα έχει ζέστη.
Ο χρήστης Isida είπε…
ονειρομαγειρέματα, είναι όντως περίεργο.... αλλά να σας πω την αλήθεια μου θα ήθελα να πάρω φόρμες για κολονάτα κεριά και να φτιάξω.,....
Ο χρήστης Μαριλενα είπε…
υπηρξε μία εποχή, που έκανα κεριά μετά μανίας.
αφου γέμισα το σπιτι, μετα άρχισα να τα δωρίζω σε φιλους
(η ελενη, ακομα θυμαται ανατριχιάζοντας αυτη την εποχή :))

διαβαζοντας, μου ψιλοήρθε η ορεξη :))

κι εχω απο το Πάσχα, ουου πολλά :))
Ο χρήστης oneiromageiremata είπε…
Ίσιδα, ναι! Γιατί όχι;

Μαριλένα, να τα δούμε όταν ξανακάνεις!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
εγώ που δε βαριέμαι το ΄κανα (μετα φόβου γιατί δεν το 'χα ξανακάνει και δεν είχα διαβάσει το ενθαρρυντικό σου ποστ) πριν λίγες μέρες, σε κατσαρολάκι (όχι μπαιν-μαρί, η ριψοκίνδυνη) περιμένοντας να τα κάνω μαντάρα, να καταστρέψω το κατσαρόλι και κερί να μην έχω στοτέλος, αλλά εξεπλάγην ευχάριστα! Πανεύκολο, και το κερί μου (σε ψηλό κεσέ γιαουρτιού), υπέροχο! Δεν ξαναπετάω υπολείμματα, μπράβο όνειρα!
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
deli είστε μια πολυτάλαντος κόρη:)
Εχω ακούσει ότι το παραφινέλαιο είναι εύφλεκτο, το κερί μέλισσας δεν νομίζω να είναι (ιδίως αν το λειώσουμε σε υδρόλουτρο όπως στις κρέμες).
Θα δοκιμάσω με κερί μέλισσας και αιθέρια, ενα για άρωμα χωρου και για ανεβαστική διάθεση και ένα αντικουνουπικό.
Ο χρήστης oneiromageiremata είπε…
Heart, κι εγώ πάντα απευθείας στη φωτιά το κάνω. Ποτέ σε μπεν μαρί και δεν έχω πάθει τίποτα. Είδες τι ωραία που γίνονται; Δε ιώθεις περήφανη;

Μαγισσούλα ναι. Το παραφινέλαιο είναι εύφλεκτο. Το κερί ίσως όχι τόσο. Δοκίμασε και πες μας.
Ο χρήστης heart n soul είπε…
πολύ περήφανη!:) και είναι πανεύκολο!
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
πάντως είναι κουκλια :)
Ο χρήστης oneiromageiremata είπε…
Heart, piece of cake!!!

Witch, είδες ομορφάδα; :-D
Ο χρήστης heart n soul είπε…
το κέικ είναι πιο δύσκολο!
Ο χρήστης oneiromageiremata είπε…
Μπαααα...τα κέικ τα παίζω στα δάχτυλα.
Αν και εδώ που τα λέμε, κι εδώ άμα έχω οδηγίες και υλικά, μια χαρά τα πάω. Στον αυτοσχεδιασμό έχω ακόμα ένα μικρό πρόβλημα και πρήζω τη δασκάλα μας :-)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
δεν είστε μόνη!:)
Ο χρήστης oneiromageiremata είπε…
Ωωωω, νιώθω μια ανακούφιση που υπάρχουν συμπάσχουσες!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ευχαριστώ για τη σελίδα.
Εγώ λέω τώρα να αρχίσω με τα κεριά.
Σας στέλνω μια άλλη που βρήκα ενδιαφέρουσα χθες βράδυ:
www.kryfosimio.blogspot.com
Τελικά, όντως το κάθετι, είναι όπως ακριβώς το θέλει και το χρησιμοποιεί ο καθένας μας κι όχι απαραίτητα καλό ή κακό από μόνο του.
Ο χρήστης Dora Barbaresou είπε…
polyyy endiaferon!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άργιλος, ένα φυσικό καλλυντικό.

Μετά από όσα μας είχε πει η μαγισσούλα για τον άργιλο, εγώ είμαι η τελευταία που θα πρέπει να σας μιλήσω γι' αυτόν.
Μέσα στα πολλά καλά (και κακά) που έχει η Ζάκυνθος, είναι και ο άργιλος σε μερικές παραλίες.Το καλοκαίρι, όλοι οι τουρίστες που ξέρουν ή αναγνωρίζουν το πέτρωμα, γεμίζουν το σώμα τους με αυτόν για φυσικό πίλινγκ.

Τώρα αν σας πω ότι εγώ ποτέ δεν το έχω κάνει αυτό το πράγμα, μαλλον μόνο η μάγισσα θα με πιστέψει!!!
Εγώ σαν καλό κορίτσι που είμαι και με μια κάμερα στο χέρι, πήγα χτες επίτηδες στην παραλία της Άμπουλας στο Κάτω Γερακαρίο, για να φωτογραφίσω και να σας δείξω τον άργιλο και να πάρω κάμποσο (τον έγδαρα το λόφο...) Θα έλεγα ότι είναι γκριζοπράσινος, αλλά η μάγισσα ξέρει καλύτερα από εμένα.Βουαλά ο άργιλος λοιπόν.

Λικέρ με μύρτιλλα

Η μυρτιά(μυρσίνη,μερτιά,μερσινιά,σμυρτιά) είναι θάμνος με φύλλα λογχοειδή,άνθη λευκά και καρπούς ράγες,μικρούς,κυανομέλανους. Ιστορία:Ιερό φυτό από την αρχαιότητα,συνδέθηκε με πολλές θεότητες,κυρίως με την Αφροδίτη.Όταν η θεά αναδύθηκε απ΄τον αφρό των κυμάτων στην Πάφο,έτρεξε να κρυφτεί πίσω από μυρτιές και έκτοτε έγινε το ιερό φυτό της.Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι γι΄αυτό το φυτό.Επίσης οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων πριν το στεφάνι κότινου,στεφανώνονταν με μυρτιές.Και οι περίφημοι κοσμηματοποιοί της αρχαιότητας έφτιαχναν εξαιρετικά κοσμήματα με το σχήμα των φύλλων της,ένα παράδειγμα είναι το χρυσό στεφάνι των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στη Μακεδονία μας. Φάρμακο από την αρχαιότητα,χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων.Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης,ο Διοσκουρίδης,ο Πλίνιος. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον" Τα μύρτιλλα τ…

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!

Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας! Αργά και μουδιασμένα κάνω το πρώτο μου post στην παρέα σας, με θέμα τα υγρά σαπούνια. Ας μου επιτραπεί μια εισαγωγή ...
Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :
Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενοmelt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.
Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια…