Παρασκευή, 30 Μαΐου 2008

Διακοσμητικά κεριά

Αν αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε τα παλιά, μισολιωμένα κεριά σας, τις λαμπάδες των παιδιών σας και όποιο κερί είναι στα τελευταία του, σας προτείνω να τα λιώσετε και να φτιάξετε νέα κεράκια.Τι υλικό να χρησιμοποιήσω;
Κανονικά, αν θέλουμε να φτιάξουμε κερί, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε παραφινέλαιο ή κερί μέλισσας που θα τα αγοράσουμε από μαγαζί που πουλάει ήδη για κεριά. Ας δούμε όμως αν μπορούμε να το φτιάξουμε με υλικά που έχουμε μέσα στο σπίτι μας. Χωρίς να αγοράσουμε καμία πρώτη ύλη, χρησιμοποιούμε το λιωμένο κερί και το φυτίλι από λαμπάδες ή από ένα μακρουλό κερί για τα νέα μας κεράκια.
Και πώς το κάνουμε αυτό;
Λιώνουμε το κερί σε ένα μεταλλικό μικρό σκεύος, ή αν δε θέλουμε να λερώσουμε τα σκεύη της κουζίνας, σε αλουμινένια φορμάκια μιας χρήσεως. Για τη μεγαλύτερη ασφάλεια μας, λιώνουμε το κερί σε μπεν μαρί. κομμένο σε μικρά κομματάκια. Να πω την αλήθεια μου, ποτέ δεν έχω λιώσει κερί σε μπεν μαρί, αλλά, σαν συμβουλή, αυτή πρέπει να δοθεί. Το λιωμένο κερί όπως όλα τα λάδια και τα βούτυρα είναι εύφλεκτα και πρέπει να μη φεύγει κανείς από κοντά τους όταν λιώνουν, πάντα σε χαμηλή φωτιά. Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει κηροπλαστείο που να μην έχει πάρει φωτιά έστω μία φορά. Σας φόβισα; Αυτός ήταν ο σκοπός μου, χεχε! Σας φοβίζω για να καταλάβετε τη σημασία του να μη φύγουμε κοντά από το κερί όταν λιώνει. Ένα τιπ που βοηθάει (να μην πάρει φωτιά ντε!) είναι να το αποσύρουμε από την φωτιά όταν ακόμα υπάρχουν μισολιωμένα κομμάτια. Η θερμότητα του σκεύους και του "λαδιού" θα βοηθήσει να λιώσει ό,τι άλλο έχει μείνει. Για να δείτε πόσο απλό είναι, σας λέω ότι λιώνω κεριά από μαθήτρια, δεν έχω πάθει ποτέ τίποτα και είναι εξαιρετικά απλό.

Τι καλούπια θα χρησιμοποιήσουμε;
Για καλούπια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε συσκευασίες χάρτινες από κουτιά γάλακτος, χυμών κλπ. Επίσης, μεταλλικές φόρμες. Καλύτερες είναι οι συσκευασίες οι χάρτινες, τις οποίες θα σκίσετε για να βγάλετε το κερί. Έχω χρησιμοποιήσει ακόμα και μικρά ποτήρια για καλούπι. Εκεί είναι λίγο περισσότερο παίδεμα να βγει το κερί. Όταν ήμουν μικρή, αφού κρύωνε εντελώς το κερί μέσα στο ποτήρι, το γέμισα με νερό και το νερό διαπερνούσε τα τοιχώματα του κεριού , πήγαινε στον πάτο και το κερί έβγαινε από μόνο του. Αυτό όμως δε δούλευε πάντα καλά. Επίσης, έβαζα το ποτήρι στην κατάψυξη και η διαφορά θερμοκρασίας βοηθούσε να βγει το κερί. Ακόμα και πλαστικά καλούπια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, αρκεί να ρίξουμε το λιωμένο κερί όταν θα έχει αρχίσει να κρυώνει λίγο.Πώς θα βάλουμε φυτίλι;

Ό,τι καλούπι κι αν χρησιμοποιήσουμε, φροντίζουμε να ρίξουμε μέσα το κερί όταν έχει αρχίσει να κρυώνει λίγο. Με αυτό τον τρόπο, θα πετύχουμε να μη φύγει το φυτίλι από την κάθετη θέση του. Αν χρησιμοποιήσουμε χάρτινο καλούπι, μπορούμε να περάσουμε το φυτίλι κάτω από τη βάση, μέσα από μια μικρή τρυπίτσα, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε τν κάθετη θέση του.
Πάνω από το καλούπι, περνάμε ένα ξύλινο σουβλάκι, με το οποίο θα τρυπήσουμε το φυτίλι στο ύψος που θέλουμε, έτσι ώστε να κρέμεται μέσα στο καλούπι και να μην πέσει μέσα, όπως φαίνεται στη φωτό. Αν το κερί μας είναι πολύ ζεστό, το φυτίλι θα μετακινηθεί. Αν έχει αρχίσει να κρυώνει, θα μείνει στη θέση του. Υπάρχει κι άλλο τιπ για να μη μετακινηθεί το φυτίλι. Αφού το περάσουμε στο σουβλάκι, βουτάμε το φυτίλι στο ζεστό κερί. Περιμένουμε να κρυώσει και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 2-3 φορές, έτσι ώστε το φυτίλι μας αποκτήσει βάρος. Με αυτό τον τρόπο μένει στη θέση του στο κέντρο του καλουπιού. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο, γίνονται τα κλασικά κεριά της εκκλησίας. Βουτώντας πολλές φορές το μακρύ φυτίλι σε λιωμένο κερί.(Καλέ παραγίνεται σεντόνι ετούτο το ποστ! Εγώ μόνο τα κεριά μου ήθελα να σας δείξω!!!)

Τι χρώμα θα έχουν τα κεριά μας;
Το χρώμα του κεριού εξαρτάται από τα παλιά κεριά που θα λιώσουμε. Βέβαια. στις λαμπάδες δεν κάνουν τον κόπο να βάλουν χρώμα σε όλο το κερί, με αποτέλεσμα η πρώτη στοιβάδα να είναι χρωματιστή και από κάτω να είναι λευκό. Σίγουρα τα χρωματιστά κεράκια είναι πιο εντυπωσιακά. Μπορούμε να ξύσουμε την εξωτερική στοιβάδα των κεριών και να πάρουμε το χρωματισμένο κερί, αντί να το λιώσουμε όλο μαζί. Έτσι, θα το χρησιμοποιήσουμε χωριστά.
Μπορούμε να κάνουμε μονόχρωμα κεριά ή πολύχρωμα.
Για τα πολύχρωμα, θα πρέπει να λιώσουμε σε διαφορετικά σκεύη το κάθε χρώμα (ή στο ίδιο αφού έχει καθαριστεί καλά) και να ρίξουμε το ένα "επίπεδο" πάνω στο άλλο, ΑΦΟΥ έχει κρυώσει το καθένα καλά.

Μπορούμε να τα διακοσμήσουμε;
Μπορούμε να διακοσμήσουμε τα κεριά μας με ξύλα κανέλλας, φύλλα, σπόρους, κοχύλια, χάντρες και ό,τι βάλει η φαντασία σας. Ρίξτε τα διακοσμητικά σας μέσα στο κερί όταν αυτό έχει αρχίσει να πήζει. Αλλιώς, θα πάνε στον πάτο.
Αν θέλουμε να είναι διακοσμημένο το κερί στα πλάγια, τότε θα πρέπει να βουτήξουμε τα πραγματάκια με τα οποία θα το διακοσμήσουμε, σε κερί και με αυτό τον τρόπο να τα κολλήσουμε στα τοιχώματα, ΠΡΙΝ ρίξουμε μέσα το υγρό κερί.

Μπορούμε να τα αρωματίσουμε;
Τώρα που βρήκαμε αιθέρια δε θα το αρωματίσουμε;
Αν δε θέλουμε να αρωματίσουμε όλο το κερί, μπορούμε όταν το καίμε, να περιμένουμε να κάνει τη γνωστή λακουβίτσα γύρω από το φυτίλι και να ρίξουμε εκεί μια σταγόνα από το αιθέριο έλαιο που μας αρέσει. Αν θέλουμε να το αρωματίσουμε όλο, υποθέτω ότι μπορούμε να ρίξουμε το αγαπημένο μας αιθέριο έλαιο μέσα στο λιωμένο κερί. Δεν το έχω δοκιμάσει επειδή ποτέ δεν είχα αιθέρια έλαια κατά τη διαδικασία.
Όλα τα κεριά στη φωτό είναι φτιαγμένα από εμένα, εκτός από το καφέ με την κορδέλλα.

19 σχόλια:

Isida είπε...

oneiromageiremata καλημέρα σας!
Το έκανα παλιά αλλά βαρέθηκα....
Μπελαλίδικη δουλειά...

eleni είπε...

Ωραία ιδέα για τα παλιά κεριά μου.
Όμως βλέπω πως χρειάζεται προσοχή και δε φημίζομε γι΄αυτή.

Άσε να τα κάνουμε αργότερα,τώρα το καλοκαίρι βαριέμαι.

oneiromageiremata είπε...

Ίσιδα, βαριέσαι εσύ; Με τόσα ωραία σαπουνάκια που κανεις;

Ελένη, μη φοβού! Αλλά κάνε τα το χειμώνα γιατί τώρα έχει ζέστη.

Isida είπε...

ονειρομαγειρέματα, είναι όντως περίεργο.... αλλά να σας πω την αλήθεια μου θα ήθελα να πάρω φόρμες για κολονάτα κεριά και να φτιάξω.,....

Μαριλενα είπε...

υπηρξε μία εποχή, που έκανα κεριά μετά μανίας.
αφου γέμισα το σπιτι, μετα άρχισα να τα δωρίζω σε φιλους
(η ελενη, ακομα θυμαται ανατριχιάζοντας αυτη την εποχή :))

διαβαζοντας, μου ψιλοήρθε η ορεξη :))

κι εχω απο το Πάσχα, ουου πολλά :))

oneiromageiremata είπε...

Ίσιδα, ναι! Γιατί όχι;

Μαριλένα, να τα δούμε όταν ξανακάνεις!

heart n soul είπε...

εγώ που δε βαριέμαι το ΄κανα (μετα φόβου γιατί δεν το 'χα ξανακάνει και δεν είχα διαβάσει το ενθαρρυντικό σου ποστ) πριν λίγες μέρες, σε κατσαρολάκι (όχι μπαιν-μαρί, η ριψοκίνδυνη) περιμένοντας να τα κάνω μαντάρα, να καταστρέψω το κατσαρόλι και κερί να μην έχω στοτέλος, αλλά εξεπλάγην ευχάριστα! Πανεύκολο, και το κερί μου (σε ψηλό κεσέ γιαουρτιού), υπέροχο! Δεν ξαναπετάω υπολείμματα, μπράβο όνειρα!

witch of daffodils είπε...

deli είστε μια πολυτάλαντος κόρη:)
Εχω ακούσει ότι το παραφινέλαιο είναι εύφλεκτο, το κερί μέλισσας δεν νομίζω να είναι (ιδίως αν το λειώσουμε σε υδρόλουτρο όπως στις κρέμες).
Θα δοκιμάσω με κερί μέλισσας και αιθέρια, ενα για άρωμα χωρου και για ανεβαστική διάθεση και ένα αντικουνουπικό.

oneiromageiremata είπε...

Heart, κι εγώ πάντα απευθείας στη φωτιά το κάνω. Ποτέ σε μπεν μαρί και δεν έχω πάθει τίποτα. Είδες τι ωραία που γίνονται; Δε ιώθεις περήφανη;

Μαγισσούλα ναι. Το παραφινέλαιο είναι εύφλεκτο. Το κερί ίσως όχι τόσο. Δοκίμασε και πες μας.

heart n soul είπε...

πολύ περήφανη!:) και είναι πανεύκολο!

witch of daffodils είπε...

πάντως είναι κουκλια :)

oneiromageiremata είπε...

Heart, piece of cake!!!

Witch, είδες ομορφάδα; :-D

heart n soul είπε...

το κέικ είναι πιο δύσκολο!

oneiromageiremata είπε...

Μπαααα...τα κέικ τα παίζω στα δάχτυλα.
Αν και εδώ που τα λέμε, κι εδώ άμα έχω οδηγίες και υλικά, μια χαρά τα πάω. Στον αυτοσχεδιασμό έχω ακόμα ένα μικρό πρόβλημα και πρήζω τη δασκάλα μας :-)

heart n soul είπε...

δεν είστε μόνη!:)

oneiromageiremata είπε...

Ωωωω, νιώθω μια ανακούφιση που υπάρχουν συμπάσχουσες!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για τη σελίδα.
Εγώ λέω τώρα να αρχίσω με τα κεριά.
Σας στέλνω μια άλλη που βρήκα ενδιαφέρουσα χθες βράδυ:
www.kryfosimio.blogspot.com
Τελικά, όντως το κάθετι, είναι όπως ακριβώς το θέλει και το χρησιμοποιεί ο καθένας μας κι όχι απαραίτητα καλό ή κακό από μόνο του.

Dora Barbaresou είπε...

polyyy endiaferon!

Unknown είπε...

網頁設計 網路行銷 關鍵字廣告 關鍵字行銷 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ