Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

σαν τα μάτια μας!

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για τα κουρασμένα μάτια μας που ταλαιπωρούνται από το διάβασμα και από τη χρήση του υπολογιστή? Με σύμμαχό μας 3 βότανα ή και οποιοδήποτε από αυτά, μπορούμε να φτιάξουμε 2 πανεύκολα σκευάσματα.


Για το χαμομήλι έχουμε ήδη μιλήσει, θα το χρησιμοποιήσουμε για τις ηρεμιστικές και αντιφλογιστικές του ιδιότητες.










Η κενταύρια (Centaurea cyanus) θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά βότανα για τα κουρασμένα μάτια, και στην παραδοσιακή φαρμακευτική χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας.







Η ευφράζια (Euphrasia officinalis) θεωρείται και αυτή βότανο κατάλληλο για τη θεραπεία των ερεθισμένων ματιών και βλεφάρων και για την τόνωση της περιοχής γύρω από μάτια. Η κοινή της ονομασία στα αγγλικά είναι eyebright και υποδηλώνει τη λάμψη των ματιών μετά τη χρήση της. Στο εμπόριο κυκλοφορεί κρέμα ματιών με το όνομά της.



Ένα έγχυμα από οποιδήποτε από αυτά τα βότανα, είναι η πιο φυσική λύση για τα κουρασμένα μάτια. Θα χρειαστούμε 1 κούπα αποσταγμένο νερό και 2 κ.γ. βότανα. Μόλις το έγχυμα κρυώσει, θα εμποτίσουμε με αυτό 2 cotton pads, και θα τα αφήσουμε στα κουρασμένα μας μάτια για 15 λεπτά.

βοτανικό τζέλ για τα μάτια

Θα χρειαστούμε 1/4 της κούπας έγχυμα από τα παραπάνω βότανα και 1 κ.γ. ζελατίνη. Όσο το έγχυμα είναι καυτό θα προσθέσουμε τη ζελατίνη ανακατεύοντάς την μέχρι να διαλυθεί.
Αφήνουμε το τζελ να κρυώσει και το εφαρμόζουμε με τις άκρες των δακτύλων στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Όσο περισσέψει μπορούμε να το φυλάξουμε για 3-4 μέρες στο ψυγείο.

** Ευφράζια και κενταύρια μπορούμε να βρούμε (αποξηραμμένα) στα καταστήματα βοτάνων και βέβαια για όσους μένουν στην Αθήνα και στο παλιό καλό μπ@χ@ρ..

Σχόλια

Ο χρήστης Isida είπε…
Να φανταστείτε αγαπητή Μάγισσα πως μόλις έκανα έγχυμα χαμομηλιού γιατί με πονάν πολύ τα ματάκια μου.....
Ευχαριστώ πολύ για άλλη μια φορά!
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
Μάγισσα μου, πολύ σ' ευχαριστώ.
για τα "καινούρια" σε μένα βότανα,κενταύρια κι ευφράζια, καθώς εδω και παρα πολλά χρόνια χρησιμοποιώ μονο χαμομήλι.
και για την παρασκευή τζελ, που θα ειναι βολικοτατη η μεταφορά του :))

επειδή έχω μονιμο πρόβλημα αλλεργίας (με γύρη κλπ) καθε ανοιξη και το μισο καλοκαιρι, να "πω" τη δική μου ακρως ανακουφιστική μέθοδο:
βράζω χαμομήλι και αφου το κατεβάσω απο τη φωτιά και το σκεπάσω (για να μη φύγει ο ατμος) μολις κρυώσει και γινει χλιαρό, το ρίχνω σε ένα πιατο της σουπας.

έπειτα, βυθίζω το προσωπο μου μέσα και ανοιγοκλείνω τα ματια μου.
έτσι, το χαμομήλι κανει μπανιο στα κουρασμενα μου ματάκια και ειναι πραγματικά θεραπευτικό!

φιλια και καλο απόγευμα σε όλες :))
Ο χρήστης eleni είπε…
Μάγισσα μου,το χαμομήλι είναι το παλιό κλασσικό βότανο για τα μάτια,όπως λέει και η Μαριλένα.Την ευφράζια τη γνωρίζω μόνο από την κρέμα Κ.Την κενταύρια ούτε που την ήξερα,είναι αλήθεια καλύτερη για την επιπεφυκίτιδα;

Για το τζελ έχω μόνο φύλλα φυτικής ζελατίνας,κάνουν και σε τι ποσότητα;Σκόνη που θα βρω;
Ο χρήστης eleni είπε…
Ξέχασα,ξανθάνη δεν κάνει;
Ο χρήστης faraona είπε…
EΧΟΥΜΕ ΚΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ.
Αλλα πρεπει να βγουμε στους αγρους.Καλα το χαμομηλι το μαζεψα αλλα τα αλλα?


πολυ ωραια ολα

φιλια σε ολες
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
Eλένη εισαι θησαυρος!
ούτε που μου είχε περάσει απο το μυαλό οτι υπάρχει η φυτικη ζελατινη :)))

ευχαριστω πολύ :)
Ο χρήστης Juanita La Quejica είπε…
Ευφράζια, να το σημειώσω γιατί έχεις δίκιο, ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα τα μάτια με τον υπολογιστή και το διάβασμα.
Ο χρήστης kiki είπε…
Τα βότανα δεν τα ήξερα καθόλου.

Τα καλά του χαμομηλιού τα ήξερα και την περασμένη βδομάδα που ξύπνησα λόγω αλλεργίας με ένα κόκκινο μάτι που έβγαζε υγρά, πέρασε με κομπρέσες και καθάρισμα από έγχυμα χαμομηλιού.

Ελένη ζελατίνα σκόνη (που είναι πολύ πιο πρακτική από τα φύλλα) βρίσκεις στο σμ (η κνορ πχ έχει). Εδώ καμιά φορά δυσκολεύομαι να βρω και φέρνω από Την Πάτρα. Ελπίζω να μην έχεις τέτοιο πρόβλημα εκεί.
Ο χρήστης eleni είπε…
Deli,η ζελατίνα που λες είναι ζωική;
Εδώ παραγγέλνω σε κάποιον που έχει μπακάλικο.Ευτυχώς πάει 2 φορές την εβδομάδα Χαλκίδα και προμηθευόμαστε ό,τι θέλουμε.
Ο χρήστης kiki είπε…
Ελένη (μ' αρέσει που υιοθέτησες κι εσύ το Deli), πήγα να κοιτάξω τη ζελατίνη μου για να σου απαντήσω σωστά. Ούτε της Γιώτης ούτε την Knox (και όχι κνορ που θυμόμουν) λένε τίποτα άλλο επάνω, παρά 100% Ζελατίνη. Οπότε, μπορεί να είναι από οτιδήποτε. Υπάρχει στο εμπόριο φυτική ζελατίνη σε σκόνη; Ξέρει καμία;
Ο χρήστης eleni είπε…
Σε πειράζει που σε λέω Deli,πες το κι έγινε.

Όχι δε γνωρίζω,αλλά λέω να ρωτήσουμε στα βιολογικά.Η Μάγισσα σίγουρα θα μας δώσει τα φώτα της,όπως πάντα,που προστρέχουμε για βοήθεια.
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
γειά σας κόρες :)
Ισιδα, ευχαριστώ πολύ,

Μαριλένα, ευχαριστούμε για το tip. Κανονικό οφθαλμόλουτρο!

Juanita, μαζι με το χαμομήλι είναι ότι πρέπει.

Faraona, τυχερή εσεις! θα πάτε άλλη μια βόλτα στους αγρους.

Ελένη, είναι και τα άλλα δύο κατάλληλα για τα μάτια. Μέσω του νετ έχω αγοράσει και ανθόνερο (hydrosol) κενταύριας.
Αν θέτε κάτι σε φυτικό υποκατάστατο ζελατίνης υπάρχει το αγαρ-αγαρ (που κάνει και ωραιότατα vegan ζελεδάκια). Μη με ρωτάτε που. Στο μπ@χ@ρ!

deli, σημείωνε παραγγελιές για την επόμενη φορά. Αυτά βοηθάνε και τα poor παιδάκια μας που διαβάζουν (λέει:)
Ο χρήστης eleni είπε…
Μαζί με τη deliπρέπει να τρέχω κι εγώ για νέες προμήθειες.

Δεν έχω καταλάβει τη διαφορά ξανθάνης και αγαρ.Και η
ξανθάνη δεν κάνει ένα είδος ζελέ όταν χρησιμοποιείται;
Πού βάζουμε το καθένα;
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
ναι και η xanthan gum κάνει ένα είδος ζελέ που όμως εμένα μου βγαίνει καλύτερο όταν διαλύεται σε βάμμα ή οινόπνευμα.

Η αγαρ, είναι το φυτικό υποκατάστατο της ζωικής ζελατίνης και δίνει το ίδιο αποτέλεσμα μόνο που είναι λιγότερο διαυγές. Πήζει εύκολα και εκτός ψυγείου..

Και τα δύο χρησιμοποιούνται και στα τρόφιμα.
Ο χρήστης eleni είπε…
Ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνηση.
Πάντα πρόθυμη να λύνεις τις απορίες όλων.
Ο χρήστης kiki είπε…
Ελενίτσα μου γλυκιά, φυσικά και δε με πειράζει που με λες Ντελί! Ίσα-ίσα. Μου αρέσει πολύ!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Κοριτσια γεια σας.Λιγο καθυστερημενη η ερωτηση μου,αλλα ξερετε αν το τζελ που προκυπτει απο το αγαρ αγαρ διατηρειται εκτος ψυγειου η εχει την ιδια διαρκεια ζωης με το φρουι ζελε ας πουμε που φτιαχνουμε στο σπιτι; Και κατι αλλο που το χω απορια:Το τζελ αλοης ειναι αυτο που βρισκεις στο φαρμακειο σε σωληναριο η κατι αλλο;Ποσο θα θελα να μου απαντησετε!...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ