Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φράουλα,ένας πειρασμός την Άνοιξη

Κατακόκκινη, ηδονική, αισθησιακή και νοστιμότατη. Το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους και η φράουλα με το σχήμα της σαν καρδιά φέρνει στο νου στιγμές απολαύσεων.
Ολόδροση, ζουμερή, υπέροχα γευστική και με χαρακτηριστικό άρωμα.
Η καλλιέργειά της στην Ευρώπη άρχισε το 18ο αιώνα. Στην πατρίδα μας καλλιεργείται η ευρωπαϊκή, που αντιπροσωπεύει τυχαία διασταύρωση ποικιλιών από ανατολική Β.Αμερική(για τη γεύση) και από τη Χιλή (για το μέγεθος).
Ανήκει στήν οικογένεια Rosaceae,το γένος Fragaria.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες(C, A, B6, B12) και αντιοξειδωτικά. Της έχουν αποδοθεί διάφορες ιδιότητες: αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, καρδιοτονωτικές. Είναι πηγή φυτικών ινών και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Τέλος για τις μαλακτικές της ιδιότητες χρησιμοποιείται στην παρασκευή καλλυντικών, αφού τονώνει και κάνει το δέρμα πιο μαλακό.
Για να απορροφηθούν τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη Α χρειάζεται να τρώγονται με κάποιο λιπαρό συστατικό π.χ.γάλα, γιαούρτι (όχι εντελώς άπαχα).
Μαρμελάδα
1 κιλό φράουλες
600 γραμμάρια ζάχαρη
χυμός ενός λεμονιού
Πλένουμε τις φράουλες, κόβουμε τα κοτσάνια και τις βάζουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το χυμό. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας και βράζουμε μέχρι να δέσουν (βάζουμε λίγο σε κρύο πιάτο κι αν δεν απλώνει είναι έτοιμη). Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει.
Όταν κρυώσει τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Μπορούμε να καλύψουμε το στόμιο με πανί βουτηγμένο σε κονιάκ.
Αυτή τη μαρμελάδα τη φτιάχνω κάθε χρόνο σε αρκετά μεγάλη ποσότητα,γιατί αρέσει σε όλους μας, μάλιστα χρησιμοποιώ καστανή ζάχαρη. Τη διατηρώ στο ψυγείο για μήνες.
Ξύδι με φράουλα και δεντρολίβανο
2 φράουλες
2 κλωναράκια δεντρολίβανο (φρέσκο αν θέλετε έντονο άρωμα)
2 ποτήρια μηλόξυδο
Βάζουμε τα υλικά σε αρκετά μεγάλο βάζο, ανακινούμε και το αφήνουμε περίπου 4 εβδομάδες, ανακινώντάς το κάθε μέρα. Μετά το σουρώνουμε με λεπτό τουλπάνι.
Χρησιμοποιείται σε σάλτσες και σαλάτες, που περέχουν φρούτα.
Για το τέλος ας κάνουμε και μια μάσκα για το πρόσωπο:
4 ώριμες φράουλες
1 καρότο
2 κουταλιές γιαούρτι
αιθέρια έλαια κατά βούληση
Πολτοποιούμε φράουλες και καρότο, προσθέτουμε το γιαούρτι και τα αιθέρια. Αφήνουμε 15 λεπτά και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
Υ.Γ. Προσοχή! οι φράουλες είναι αρκετά αλλεργιογόνες, μια δοκιμή αρκετές ώρες στο εσωτερικό του αγκώνα είναι απαραίτητη.

Σχόλια

Ο χρήστης faraona είπε…
Φραουλιτσες οι υπεροχες!!!!
Ελενη σ ευχαριστουμε.
Καταπληκτικες οι υποδειξεις σου.



Υ.γ Κοριτσια να περασετε καλα ολες το Σαββατοκυριακο.
Θα σας ξαναδω την Δευτερα το βραδυ καθοτι θα λειπω ταξιδακι.
πολλα φιλια
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
Eleni, κόρη αισθαντική και άξια, οι συνταγές μου αρέσουν πολύ αλλά αυτή με το ξύδι με ενθουσίασε! ξύδι για σαλάτες? mais pourquoi? αυτή, αν βάλουμε περισσότερες φράουλες και λιγότερο ξίδι, είναι μια υπέροχη τονωτική λοσιόν :)

Faraona, καλο ταξίδι, καλά να περάσεις :)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
τώρα τα έχουμε ούλα για τη φράουλα!:) πολύ ωραίες και εποχιακές ιδέες eleni!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
καλό ταξίδι τυχερή faraona!
Ο χρήστης Helen e.t. είπε…
Κορίτσια, εγώ έχω φράουλες στον κήπο μου και κάθε τέτοια εποχή τρελένομαι στις επικύψεις για να τις μαζέψω. Είναι σχετικά μικρές αλλά με υπέροχο άρωμα. Ενδιαφέρον και νόστιμο αυτό που λες, ότι χρειάζεται να τις τρώμε με κάτι λιπαρό όπως γιαούρτι.
Υ.γ. αν κάποια κυρία έχει μωρό, δείτε τι βρήκα για την αγαπημένη μου Arnica και τους ερεθισμούς της πάνας
Ο χρήστης eleni είπε…
Χαίρομαι,που σας αρέσουν οι φραουλίτσες.
Καλά να περάσεις faraona!
Μάγισσα,όλα καλλυντικά τα βλέπετε,ε;
Heart,είχα κι άλλες συνταγές,αλλά αρκετά μεγάλο βγήκε ήδη.
Helen,ακόμα καλύτερες απ΄τον κήπο σου.
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
Eλένη, αυτό με το ξύδι, με τρέλλανε εμένα :))
(που μια τρέλλα με το ξύδι γενικά την έχω. τελευταία πήρα κάποιο από το Ικέα, νόστιμο είναι. σκέψου το χειροποιητο :))

Φαραώνα να περάσεις πολύ πολύ όμορφα :))

Μάγισσα μου κι εσύ με το ξύδι; :))
Ο χρήστης Maria Tzirita είπε…
Γειά σου Ελένη μου! Προσωπικά δεν τρελαίνομαι για φράουλες, εκτός κι αν είναι τίγκα στη ζάχαρη, γιατί αλλιώς κάπως μου ξινίζουν...
Αυτό που θα κάνω σίγουρα είναι να τις δοκιμάσω για το άσπρισμα των δοντιών!
Πολύ ωραία ανάρτηση anyway! Φιλάκια!
Ο χρήστης eleni είπε…
Μαριλένα,μπορεί ν΄αρωματίζεις μόνη σου το ξύδι με διάφορα βότανα

Μαρία και με σαντιγί είναι καλές.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλησπέρα.

Μου αρέσει πολύ το blog σας. Ο τρόπος που γράφετε δείχνει μεράκι. Τελευταία δημιούργησα ένα site, το ask4food.gr, για όσους εκτιμούν το καλό φαγητό και έχουν να προτείνουν κάποιες καλές "γωνίτσες" ή αξιόλογα μαγαζιά στην Αττική αλλά και για να αποφεύγουμε κάποια άλλα που δεν αξίζει τον κόπο. Από πελάτες για πελάτες. Ρίξτε μια ματιά. Αν σας αρέσει γράψτε. Ευελπιστώ σε αναγνώστες με επίπεδο για να υπάρχει αντικειμενικότητα και σωστή προσέγγιση. Οποιαδήποτε σχόλια σας προς εμένα για βελτιώσεις ή παραλήψεις είναι ευπρόσδεκτα.

Φιλικά,
Τζάκι
Ο χρήστης kiki είπε…
Τόσες ιδέες μαζεμένες! Πολύ ωραία!
Ο χρήστης http://despoinasdecoupage.blogspot.com είπε…
Εχθές έφτιαξα τη μαρμέλαδα, την έβραζα, την έβραζα… ηρθε και έγινε... μπετόν ένα πράμα, νόμιζα η χαζή ότι έπρεπε να πήξη στην κατσαρόλα, έτσι σήμερα έφτιαξα άλλη, χωρίς να τη βράσω πολύ και την ανακάτεψα με τη χθεσινή, τώρα έκανα καλά; Δεν έκανα; Θα δείξει μάλλον ε;


Ελενη, είναι πανεύκολη, ευχαριστώ.
Ο χρήστης eleni είπε…
Αγαπητή φίλη,δεν ξέρω αν είναι καλό που τις ανακάτεψες.
Πάντως την άλλη φορά δοκίμασε λίγο σε κρύο πιατάκι. Άστο για λίγο και στο ψυγείο,θα δεις καλύτερα το δέσιμο.

Επίσης την αφήνω το βράδυ στην κατσαρόλα και την άλλη μέρα βλέπω, αν χρειάζεται ακόμη λίγο βράσιμο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ