Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Φράουλα,ένας πειρασμός την Άνοιξη

Κατακόκκινη, ηδονική, αισθησιακή και νοστιμότατη. Το κόκκινο είναι το χρώμα του πάθους και η φράουλα με το σχήμα της σαν καρδιά φέρνει στο νου στιγμές απολαύσεων.
Ολόδροση, ζουμερή, υπέροχα γευστική και με χαρακτηριστικό άρωμα.
Η καλλιέργειά της στην Ευρώπη άρχισε το 18ο αιώνα. Στην πατρίδα μας καλλιεργείται η ευρωπαϊκή, που αντιπροσωπεύει τυχαία διασταύρωση ποικιλιών από ανατολική Β.Αμερική(για τη γεύση) και από τη Χιλή (για το μέγεθος).
Ανήκει στήν οικογένεια Rosaceae,το γένος Fragaria.
Είναι πλούσια σε βιταμίνες(C, A, B6, B12) και αντιοξειδωτικά. Της έχουν αποδοθεί διάφορες ιδιότητες: αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις, καρδιοτονωτικές. Είναι πηγή φυτικών ινών και βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Τέλος για τις μαλακτικές της ιδιότητες χρησιμοποιείται στην παρασκευή καλλυντικών, αφού τονώνει και κάνει το δέρμα πιο μαλακό.
Για να απορροφηθούν τα αντιοξειδωτικά και η βιταμίνη Α χρειάζεται να τρώγονται με κάποιο λιπαρό συστατικό π.χ.γάλα, γιαούρτι (όχι εντελώς άπαχα).
Μαρμελάδα
1 κιλό φράουλες
600 γραμμάρια ζάχαρη
χυμός ενός λεμονιού
Πλένουμε τις φράουλες, κόβουμε τα κοτσάνια και τις βάζουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη και το χυμό. Μόλις αρχίσουν να βράζουν, χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας και βράζουμε μέχρι να δέσουν (βάζουμε λίγο σε κρύο πιάτο κι αν δεν απλώνει είναι έτοιμη). Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσει.
Όταν κρυώσει τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Μπορούμε να καλύψουμε το στόμιο με πανί βουτηγμένο σε κονιάκ.
Αυτή τη μαρμελάδα τη φτιάχνω κάθε χρόνο σε αρκετά μεγάλη ποσότητα,γιατί αρέσει σε όλους μας, μάλιστα χρησιμοποιώ καστανή ζάχαρη. Τη διατηρώ στο ψυγείο για μήνες.
Ξύδι με φράουλα και δεντρολίβανο
2 φράουλες
2 κλωναράκια δεντρολίβανο (φρέσκο αν θέλετε έντονο άρωμα)
2 ποτήρια μηλόξυδο
Βάζουμε τα υλικά σε αρκετά μεγάλο βάζο, ανακινούμε και το αφήνουμε περίπου 4 εβδομάδες, ανακινώντάς το κάθε μέρα. Μετά το σουρώνουμε με λεπτό τουλπάνι.
Χρησιμοποιείται σε σάλτσες και σαλάτες, που περέχουν φρούτα.
Για το τέλος ας κάνουμε και μια μάσκα για το πρόσωπο:
4 ώριμες φράουλες
1 καρότο
2 κουταλιές γιαούρτι
αιθέρια έλαια κατά βούληση
Πολτοποιούμε φράουλες και καρότο, προσθέτουμε το γιαούρτι και τα αιθέρια. Αφήνουμε 15 λεπτά και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.
Υ.Γ. Προσοχή! οι φράουλες είναι αρκετά αλλεργιογόνες, μια δοκιμή αρκετές ώρες στο εσωτερικό του αγκώνα είναι απαραίτητη.

Σχόλια

Ο χρήστης faraona είπε…
Φραουλιτσες οι υπεροχες!!!!
Ελενη σ ευχαριστουμε.
Καταπληκτικες οι υποδειξεις σου.



Υ.γ Κοριτσια να περασετε καλα ολες το Σαββατοκυριακο.
Θα σας ξαναδω την Δευτερα το βραδυ καθοτι θα λειπω ταξιδακι.
πολλα φιλια
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
Eleni, κόρη αισθαντική και άξια, οι συνταγές μου αρέσουν πολύ αλλά αυτή με το ξύδι με ενθουσίασε! ξύδι για σαλάτες? mais pourquoi? αυτή, αν βάλουμε περισσότερες φράουλες και λιγότερο ξίδι, είναι μια υπέροχη τονωτική λοσιόν :)

Faraona, καλο ταξίδι, καλά να περάσεις :)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
τώρα τα έχουμε ούλα για τη φράουλα!:) πολύ ωραίες και εποχιακές ιδέες eleni!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
καλό ταξίδι τυχερή faraona!
Ο χρήστης Helen e.t. είπε…
Κορίτσια, εγώ έχω φράουλες στον κήπο μου και κάθε τέτοια εποχή τρελένομαι στις επικύψεις για να τις μαζέψω. Είναι σχετικά μικρές αλλά με υπέροχο άρωμα. Ενδιαφέρον και νόστιμο αυτό που λες, ότι χρειάζεται να τις τρώμε με κάτι λιπαρό όπως γιαούρτι.
Υ.γ. αν κάποια κυρία έχει μωρό, δείτε τι βρήκα για την αγαπημένη μου Arnica και τους ερεθισμούς της πάνας
Ο χρήστης eleni είπε…
Χαίρομαι,που σας αρέσουν οι φραουλίτσες.
Καλά να περάσεις faraona!
Μάγισσα,όλα καλλυντικά τα βλέπετε,ε;
Heart,είχα κι άλλες συνταγές,αλλά αρκετά μεγάλο βγήκε ήδη.
Helen,ακόμα καλύτερες απ΄τον κήπο σου.
Ο χρήστης Μαριλενα είπε…
Eλένη, αυτό με το ξύδι, με τρέλλανε εμένα :))
(που μια τρέλλα με το ξύδι γενικά την έχω. τελευταία πήρα κάποιο από το Ικέα, νόστιμο είναι. σκέψου το χειροποιητο :))

Φαραώνα να περάσεις πολύ πολύ όμορφα :))

Μάγισσα μου κι εσύ με το ξύδι; :))
Ο χρήστης Maria Tzirita είπε…
Γειά σου Ελένη μου! Προσωπικά δεν τρελαίνομαι για φράουλες, εκτός κι αν είναι τίγκα στη ζάχαρη, γιατί αλλιώς κάπως μου ξινίζουν...
Αυτό που θα κάνω σίγουρα είναι να τις δοκιμάσω για το άσπρισμα των δοντιών!
Πολύ ωραία ανάρτηση anyway! Φιλάκια!
Ο χρήστης eleni είπε…
Μαριλένα,μπορεί ν΄αρωματίζεις μόνη σου το ξύδι με διάφορα βότανα

Μαρία και με σαντιγί είναι καλές.
Ο χρήστης Τζάκι είπε…
Καλησπέρα.

Μου αρέσει πολύ το blog σας. Ο τρόπος που γράφετε δείχνει μεράκι. Τελευταία δημιούργησα ένα site, το ask4food.gr, για όσους εκτιμούν το καλό φαγητό και έχουν να προτείνουν κάποιες καλές "γωνίτσες" ή αξιόλογα μαγαζιά στην Αττική αλλά και για να αποφεύγουμε κάποια άλλα που δεν αξίζει τον κόπο. Από πελάτες για πελάτες. Ρίξτε μια ματιά. Αν σας αρέσει γράψτε. Ευελπιστώ σε αναγνώστες με επίπεδο για να υπάρχει αντικειμενικότητα και σωστή προσέγγιση. Οποιαδήποτε σχόλια σας προς εμένα για βελτιώσεις ή παραλήψεις είναι ευπρόσδεκτα.

Φιλικά,
Τζάκι
Ο χρήστης oneiromageiremata είπε…
Τόσες ιδέες μαζεμένες! Πολύ ωραία!
Ο χρήστης Ξυπoλυτη είπε…
Εχθές έφτιαξα τη μαρμέλαδα, την έβραζα, την έβραζα… ηρθε και έγινε... μπετόν ένα πράμα, νόμιζα η χαζή ότι έπρεπε να πήξη στην κατσαρόλα, έτσι σήμερα έφτιαξα άλλη, χωρίς να τη βράσω πολύ και την ανακάτεψα με τη χθεσινή, τώρα έκανα καλά; Δεν έκανα; Θα δείξει μάλλον ε;


Ελενη, είναι πανεύκολη, ευχαριστώ.
Ο χρήστης eleni είπε…
Αγαπητή φίλη,δεν ξέρω αν είναι καλό που τις ανακάτεψες.
Πάντως την άλλη φορά δοκίμασε λίγο σε κρύο πιατάκι. Άστο για λίγο και στο ψυγείο,θα δεις καλύτερα το δέσιμο.

Επίσης την αφήνω το βράδυ στην κατσαρόλα και την άλλη μέρα βλέπω, αν χρειάζεται ακόμη λίγο βράσιμο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άργιλος, ένα φυσικό καλλυντικό.

Μετά από όσα μας είχε πει η μαγισσούλα για τον άργιλο, εγώ είμαι η τελευταία που θα πρέπει να σας μιλήσω γι' αυτόν.
Μέσα στα πολλά καλά (και κακά) που έχει η Ζάκυνθος, είναι και ο άργιλος σε μερικές παραλίες.







Το καλοκαίρι, όλοι οι τουρίστες που ξέρουν ή αναγνωρίζουν το πέτρωμα, γεμίζουν το σώμα τους με αυτόν για φυσικό πίλινγκ.









Τώρα αν σας πω ότι εγώ ποτέ δεν το έχω κάνει αυτό το πράγμα, μαλλον μόνο η μάγισσα θα με πιστέψει!!!
Εγώ σαν καλό κορίτσι που είμαι και με μια κάμερα στο χέρι, πήγα χτες επίτηδες στην παραλία της Άμπουλας στο Κάτω Γερακαρίο, για να φωτογραφίσω και να σας δείξω τον άργιλο και να πάρω κάμποσο (τον έγδαρα το λόφο...) Θα έλεγα ότι είναι γκριζοπράσινος, αλλά η μάγισσα ξέρει καλύτερα από εμένα.Βουαλά ο άργιλος λοιπόν.

Λικέρ με μύρτιλλα

Η μυρτιά(μυρσίνη,μερτιά,μερσινιά,σμυρτιά) είναι θάμνος με φύλλα λογχοειδή,άνθη λευκά και καρπούς ράγες,μικρούς,κυανομέλανους. Ιστορία:Ιερό φυτό από την αρχαιότητα,συνδέθηκε με πολλές θεότητες,κυρίως με την Αφροδίτη.Όταν η θεά αναδύθηκε απ΄τον αφρό των κυμάτων στην Πάφο,έτρεξε να κρυφτεί πίσω από μυρτιές και έκτοτε έγινε το ιερό φυτό της.Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι γι΄αυτό το φυτό.Επίσης οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων πριν το στεφάνι κότινου,στεφανώνονταν με μυρτιές.Και οι περίφημοι κοσμηματοποιοί της αρχαιότητας έφτιαχναν εξαιρετικά κοσμήματα με το σχήμα των φύλλων της,ένα παράδειγμα είναι το χρυσό στεφάνι των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στη Μακεδονία μας. Φάρμακο από την αρχαιότητα,χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων.Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης,ο Διοσκουρίδης,ο Πλίνιος. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον" Τα μύρτιλλα τ…

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!

Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας! Αργά και μουδιασμένα κάνω το πρώτο μου post στην παρέα σας, με θέμα τα υγρά σαπούνια. Ας μου επιτραπεί μια εισαγωγή ...
Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :
Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενοmelt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.
Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια…