Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

καραμέλες για τον πονόλαιμο

                                                                   
    Τι θα χρειαστούμε...
5 γρ. αλτέα
5 γρ. μαραθόσπορο
5 γρ. λουίζα
5 γρ. ζαμπούκο
250 γρ. εχινάκεια σκόνη
αιθέριο έλαιο θυμαριού 20 σταγόνες
αιθέριο έλαιο μάραθου 20 σταγόνες
βάμμα τζίνσενγκ 20 ml
βάμμα ιπέροξου 20 ml
      Τρόπος παρασκευής
το αφέψημα ::Σε μια κούπα βραστό νερό, ρίχνουμε από 1 κουτ. αλτέας ,μαραθόσπορου,λουίζας και ζαμπούκου.Aφήνουμε για 10 λεπτά και μετά σουρώνουμε .Για πιο γλυκές καραμέλες προσθέτουμε 2-3 κουτ. ζάχαρη.
                                                                                                                                                            
οι καραμέλες : Ρίχνουμε το αφέψημα στο μπολ και προσθέτουμε την εχινάκεια.Ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει εύπλαστη ζύμη και προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια , το τζίνσενγκ και το ιπέροξο.Όταν το μείγμα γίνει ομοιόμορφο και μαλακό το τοποθετούμε πάνω σε λεία επιφάνεια πασπαλισμένη με λίγη σκόνη εχινάκειας και ανοίγουμε φύλλα.Κόβουμε τις καραμέλες μας με τη βοήθεια μιας φόρμας.Τις βάζουμε σε πιάτο και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες μέχρι να σκληρύνουν.Τις φυλάμε σε ένα μικρό βαζάκι.

το υπέροχο ιπέρoξο (tabebuia avellanedae)
                                                                
 Πρόκειται για δένδρο που το συναντούμε μεταξύ βορείου Μεξικού και νοτίου Αργεντινής. Χρησιμοποιείται ο φλοιός του δένδρου που έχει αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αντιμυκητιακή, αντιβακτηριακή και αντιϊκή δράση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και δρά αποτελεσματικά κατά του άσθματος, της γρίπης και της βρογχίτιδος ιδιαίτερα των καπνιστών.

**το ιπέροξο είναι δυσεύρετο, γι' αυτό μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με βάμμα άλλων βοτάνεων που ενδείκνυνται για περιπτώσεις κρυολογήματος, μια καλή ιδέα είναι ο δυόσμος και η μέντα όπου θα αρωματίσουν και ευχάριστα τις καραμέλες μας 


Σε αυτές τις καραμέλες, οι καταπραυντικές ιδιότητες της αλτέας συνδυάζονται με τις αποχρεμπτικές του μάραθου και του ζαμπούκου ανακουφίζοντας από το βήχα και τον πονόλαιμο.Ο οργανισμός τονώνεται με τη λουίζα και το τζίνσενγκ και ενισχύεται από την εχινάκεια και το θυμάρι το οποίο είναι το καταλληλότερο βότανο για την αντιμετώπιση της γρίππης και του κρυολογήματος.

ημερήσια  δόση 3 καραμέλες     


το ωραιότατο αυτό clopy paste έγινε από το περιοδικό vita τεύχος Ιανουαρίου 2004 που ξεπήδησε από τα κιτάπια μου καθώς τα ξεφύλλιζα με νοσταλγία μια συννεφιασμένη Κυριακή...                                       

Σχόλια

Ο χρήστης kokorakia είπε…
Καλησπέρα, είμαι μανιακή με τα βότανα
και οι καραμέλες σου ήρθαν πάνω στην ώρα που έχω ένα κρύωμα και ένα λαιμό...χάλια.
Ο χρήστης sadigi είπε…
go for it kokorakia :)
Ο χρήστης heart n soul είπε…
sadi πολύ μου αρέσουν αυτές οι teeth-friendly καραμέλες άνευ καραμέλας, αλλά πού να τρέχω τώρα για βάμμα ιπέροξου, δε τις φτιάχνεις να μου τις στείλεις, της τεμπέλας;:))
Ο χρήστης papi είπε…
wow!:)) κι εγω λατρευω τα βοτανα και γενικα, τετοιου ειδους συνταγες! Ειναι ο,τι πρεπει απο δω και περα! Ευαριστουμε sadigi :* αν εχεις κι αλλες τετοιες συνταγες να ας περασεις!!
Καλο χειμωνα κι απο μενα!!
Ο χρήστης sadigi είπε…
αχ αχ χαρτάκιον , να σε στείλω καμάρι μου, να σε στείλω ζαχαροπλαστείο ολόκληρον...τι να σε κάμνω που σ' εχω αδυναμία μπρε :)
(το κεφίρ που σ'έταξα δεν το ξεχνάω...μη κοιτάς που αργώ..) :))

papi papi εισαι γλύκα είσαι τρέλα τραγανή σαν καραμέλα :))
Ο χρήστης Phivos Nicolaides είπε…
Αρωμαστισμένο 'σπιτικό', πανέμορφο!
Ο χρήστης sadigi είπε…
phivo ευχαριστούμε πολύ...
Ο χρήστης Νίκη είπε…
ότι πρέπει γιατί με την υγρασία και το κρύο ο λαιμός και τα αυτιά μου ταλανίζονται!είμαι καινουργια στην μπλογκοσφαιρα με ενα μπλογκ για υγιεινα και γευστικα tip!ελπιζω να το επισκεφτείτε!http://diatrofikamystika.blogspot.com/
Ο χρήστης Παύλος είπε…
Το ιπεροξο,το υπέροχο αυτό δέντρο με τις θαυματουργές ιδιότητες είναι γνωστό σαν Lapacho
Ο χρήστης - spoonstories- είπε…
Μου άρεσε πολύ η καραμελίτσα σου με βότανα.Γενικά λατρεύω οτιδήποτε φυσικό και αγνό και τη συγκεκριμένη σου συνταγή τη λάτρεψα!
Καλή Χρονιά!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο.Υλικά
131 γρ. λάδι καρύδας
85 γρ. φοινικέλαιο
198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο
50 γρ. βούτυρο καριτέ

63 γρ. καυστική σόδα
84 γρ. νερό απιονισμένο
80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε)

Στο tracing πρόσθεσα:
2 κ. σ. σκόνη γάλα
2 κ. σ. παγωμένο νερό
1 κ. σ. μέλι
½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου

Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς.
Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω.
Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι!

Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έστω κρεμ, ενώ ξε…

Άργιλος, ένα φυσικό καλλυντικό.

Μετά από όσα μας είχε πει η μαγισσούλα για τον άργιλο, εγώ είμαι η τελευταία που θα πρέπει να σας μιλήσω γι' αυτόν.
Μέσα στα πολλά καλά (και κακά) που έχει η Ζάκυνθος, είναι και ο άργιλος σε μερικές παραλίες.







Το καλοκαίρι, όλοι οι τουρίστες που ξέρουν ή αναγνωρίζουν το πέτρωμα, γεμίζουν το σώμα τους με αυτόν για φυσικό πίλινγκ.









Τώρα αν σας πω ότι εγώ ποτέ δεν το έχω κάνει αυτό το πράγμα, μαλλον μόνο η μάγισσα θα με πιστέψει!!!
Εγώ σαν καλό κορίτσι που είμαι και με μια κάμερα στο χέρι, πήγα χτες επίτηδες στην παραλία της Άμπουλας στο Κάτω Γερακαρίο, για να φωτογραφίσω και να σας δείξω τον άργιλο και να πάρω κάμποσο (τον έγδαρα το λόφο...) Θα έλεγα ότι είναι γκριζοπράσινος, αλλά η μάγισσα ξέρει καλύτερα από εμένα.Βουαλά ο άργιλος λοιπόν.

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!

Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας! Αργά και μουδιασμένα κάνω το πρώτο μου post στην παρέα σας, με θέμα τα υγρά σαπούνια. Ας μου επιτραπεί μια εισαγωγή ...
Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :
Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενοmelt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.
Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια…