Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!


Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας! Αργά και μουδιασμένα κάνω το πρώτο μου post στην παρέα σας, με θέμα τα υγρά σαπούνια. Ας μου επιτραπεί μια εισαγωγή ...

Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :

Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενο melt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?

Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και
περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.

Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια. Αυτό είναι το στάδιο της ενηλικίωσης. Το υγρό σαπούνι είναι το απόλυτο "εδώ & τώρα" προϊόν. Είναι σύγχρονο, νευρωτικά αναγκαίο και η πετυχημένη παρασκευή του συνοδέυεται απο συναισθήματα που όμοιά τους βρίσκει κανείς μόνο όταν γίνεται 18 έτων! Η αίσθηση απόλυτης ανεξαρτησίας του τύπου: δεν έχω ανάγκη πια κανέναν...μπορώ και μόνος μου!!!
Για πάμε λοιπόν... Η συνταγή της Catherine Failor, με διάφορες "αυθαιρεσίες"
Α) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΑΠΟΥΝΟΠΑΣΤΑΣ

Υλικά:
500γρ λάδι καρύδας
500γρ ελαιόλαδο
380 γρ αποσταγμένο νερό
224 γρ καυστικό κάλιο (ΚΟΗ)
υπερλίπανση 0%
2 θερμόμετρα ζαχαροπλαστικής
γάντια
προστατευτικά γυαλια
stick blender

Αποβραδύς...
Ζυγίζουμε τα λάδια μας και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα (ανοξείδωτη) στο μάτι σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσουν και να φτάσουν τους 71 βαθμούς κελσίου. Διατηρούμε αυτή τη θερμοκρασία.

Βάζουμε τα γάντια, τα γυαλιά, τα σκάφανδρα και ζυγίζουμε τη σόδα και το νερό. Βάζουμε σε ένα γυάλινο δοχείο το νερό, βγαίνουμε στο μπαλκόνι, κήπο κ.τ.λ και ρίχνουμε τη σόδα στο νερό (ποτέ το αντίστοφο!). Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί τελείως και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει στους 60 βαθμούς κελσίου.

Οταν η θερμοκρασία μας είναι η σωστή, ρίχνουμε τη διαλυμένη σόδα στα λάδια ανακατεύοντας συνέχεια. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι -στο 1- και ανακατεύουμε με το blender συνεχώς για 5-10 λεπτά. Κλείνουμε το μάτι, κλείνουμε την κατσαρόλα (και την αφήνουμε πάνω στο μάτι) και τη σκεπάζουμε με διπλή κουβέρτα. (σύμφωνα με τη συγγραφέα την επόμενη μέρα στο μίγμα θα βρούμε κάποια ίχνη, που ξεκινώντας ξανά τη διαδικασία επισπεύδουμε τη σαπωνοποίηση) Πάμε για νάνι!!!

Εμένα προ εκπλήξεως, την επόμενη μέρα, η πάστα με περίμενε μισομαγειρεμένη (εάν ήταν 100% ελαιόλαδο μπορεί να μην είχε συμβεί αυτό). Με έναν ελαφρυ διαχωρισμό του μίγματος, μασιφ απο πάνω, νερουλό στον πάτο. Ανάβουμε πάλι το μάτι στο 1, ανακατεύουμε πολύ καλά και μαγειρεύουμε με κλειστό καπάκι και ανακατεύοντας ενίοτε. Οταν η πάστα αρχίζει να γίνεται διαφανής, είναι σημάδι πως ουδετεροποιήται (εμένα μου πήρε καμιά ώρα, το πολύ). Εκεί κάνουμε 2 τέστ.

α) Για ασαπωνοποίητα έλαια

Διαλύουμε 1 μέρος πάστας σε 2 μέρη βραστό αποσταγμένο νερό (γρ). Αν το μίγμα όταν κρυωσει είναι θολό, σημαίνει πως τα έλαια δεν έχουν σαπωνοποιηθεί πλήρως και χρειάζεται ακόμη μαγείρεμα. Επαναλάβετε το τέστ σε 30 λεπτά.

β) Για το PH

Αυτό γίνεται με δύο τρόπους
1. Με τη μέθοδο του κόκκινου λάχανου που έχει αναφέρει η Isidora
2. Με τη μέθοδο της γλώσσας. Δοκιμάζουμε λίγη πάστα με την άκρη της γλώσσας- αν "τσιμπάει" σα μπαταρία, το σαπούνι δεν είναι ακόμη ουδέτερο. Αν έχει γεύση σαπουνιού, είναι έτοιμο.

Αν όλα πάνε καλά, έχουμε μια όχι και πολύ εύπλαστη σαπουνόμαζα, που μπορούμε η να την αποθηκεύσουμε σχεδόν επ αορίστο στο ψυγείο ή να περάσουμε στο επόμενο βήμα.

Β) ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΕ ΝΕΡΟ

Υλικά:
Αποσταγμένο νερό (μια με μιάμιση φορά το βάρος της πάστας)
Αιθέρια έλαια
Χρώμα (αν θέλετε, ζαχαροπλαστικής)
30ml Sulfonated castor oil

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται η πάστα για να διαλυθεί εξαρτάται απο τα έλαια που έχουμε χρησιμοποιήσει. Για το συγκεκριμένο σαπούνι έπρεπε να βάλω όσο νερό ζύγιζε η πάστα μου. Προσωπικά έβαλα μιάμιση φορά το βάρος της και εκ των υστέρων πιστεύω ότι χρειαζόταν λιγότερο.

Βάζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει. Προσθέτουμε την πάστα και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε με το καπάκι χαμηλώνουμε το μάτι και το αφήνουμε καμία ώρα για να λιώσει. Αν είστε βιαστικές σα και μένα, χτυπάτε με το blender και επειδή θα αφρίσει πολύ, το αφήνεται μετά να "κάτσει" και ότι αφρός μείνει στο τέλος απο πάνω, το ψεκάζεται με αλκοόλ και εξαφανίζεται!

Αφού διαλυθεί το σαπούνι και εφόσον το σαπούνι σας έχει την επιθημητή πυκνότητα, τώρα είναι η ώρα να το ουδετεροποιήσετε. Εκτός απο το ίδιο το νερό που ρίχνει το PH, για ουδετεροποιήση χρησιμοποιούνται το κιτρικό οξύ, βορικό οξυ ή βόρακας, διαλυμένα σε νερό. Στο συγκεκριμένο σαπούνι χρησιμοποιήσα βόρακα για να το κάνω πιο πηχτό, αλλά αυτό γίνεται μετέπειτα και καλύπτει και την ουδετεροποίηση.
Βάζουμε το σαπούνι σε γυάλες που κλείνουν.

Αμέσως μετά, προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια και χρώμα. Αν το σαπούνι δεν είναι αρκετά ζεστό, τα έλαια δεν
θα διαλυθούν καλά και μπορεί να θολώσουν το σαπούνι. Επειδή χώρισα τη μάζα στα 2 για να φτιάξω ένα σαπούνι με χαμομήλι και ένα με λεβάντα, στο χαμομήλι που το καθυστερησα λίγο μπορείτε να δείτε τη διαφορά στη διαύγεια.

Τώρα για την υπερλίπανση. Σύμφωνα με τη συγγραφέα, το μόνο υλικό με το οποίο μπορεί να γίνει υπερλίπανση σε ύγρό σαπούνι χωρίς να το θολώσει είναι το sulfated castor oil. Είναι επεξεργασμένο καστορέλαιο, υδατοδιάλυτο, στα καλλυντικά χρησιμοποιείται σε πρoίόντα για το μπάνιο. Στο cosmeticsdatabase που το έψαξα αναφέρεται ως ασφαλές. Το αγόρασα και γω απο το net το χρυσοπλήρωσα και το προσέθεσα σε αυτό ακριβώς το στάδιο!

Γ)ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ

Οταν το σαπούνι μας κρυώσει, κλείνουμε το δοχείο μας και το βάζουμε σε ένα σκοτεινό και δροσερό μέρος για 1-2 εβδομάδες. Εκεί θα "λαμπικαριστεί" με την ησυχία του. Προσωπικά περίμενα μια εβδομάδα και πολύ του ήταν! Αν δεν ξεθολώσει ικανοποιητικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 απο τα 3 ξεθολωτικά ή και τα τρία σε αναλογία 1:1:1. Μαξιμουμ 5% επι του σάπωνα.
Αλκοόλ
Ζάχαρη διαλυμένη σε βραστό αποσταγμένο νερό . 1 μέρος νερό/1μιση ζάχαρη (σε βάρος)
Γλυκερίνη (ανεξάρτητα, η προσθήκη γλυκερίνης 30 γρ σε κάθε 1/2 κίλο υγρου σαπουνιού προσδίδει μαλακτικές ιδιότητες)
Βάλτε τα, ανακατέψτε και αφήστε μερίκες ημέρες.

Τέλος, η προσθήκη βόρακα. Ο βόρακας (σύμφωνα με το βιβλίο) βοήθα και σταθεροποιεί τον αφρό, μαλακώνει το νερό, ρίχνει το PH, ομογενοποιεί , πήζει και τέλος λειτουργεί και σαν συντηρητικό. Για να φτιάξουμε ένα διάλυμα 33% που χρειάζόμαστε, διαλύουμε 1 μέρος βόρακα σε 2 μέρη βραστό αποσταγμένο νερό. Χρειαζόμαστε 15γρ - 30γρ διαλύματος βόρακα για κάθε 500γρ υγρού σαπουνιού. Ξεκινάμε με τα 15γρ και αν χρειάζεται φτάνουμε μάξιμουμ τα 30γρ, γιατί πάνω απο αυτή την ποσότητα το σαπούνι αρχίζει να θολώνει.

Επίσης είναι πιο αποτελεσματικός (οσον αφορά την πηκτικότητα) σε σαπούνια με υψηλά ποσοστα σε μαλακά έλαια και όχι πολύ νερουλά σαπούνια.΄

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Ενα καταπληκτικό σαπούνι, με πολύ αφρό που αφήνει το δέρμα πολύ απαλό. Είναι λίγο πιο αραιό απ' οτι θα το ήθελα και το δοκίμασα και στα μαλλιά, αλλά κάτι δε μου πήγαινε...που θα πάει, θα το τσακώσω!

Κόρες, χάρηκα για τη γνωριμία...είναι τιμή μου!







Σχόλια

Ο χρήστης kiki είπε…
Oh dear God! Τι είναι αυτό; Υγρό σαπούνι; Πριν καν προλάβω να διαβάσω όλο το ποστ, βλέπω βιαστικά τα υλικά και σκέφτομαι ότι θα αρχίσουμε τις περιπέτειες πάλι. Πού θα βρω καυστικό κάλιο;;;;; Εδώ είδα κι έπαθα να βρω καυστική σόδα!!!
Θα επανέρθω αύριο για να διαβάσω με ησυχία!

Καλωσήρθες!
Ο χρήστης sadigi είπε…
new kid on the blog
καλώς την, καλώς ήρθες

το ποστ- τομή στο είδος "σαπούνια"
μπράβο , εύγε άξια κορασίδα
το ξαναμελετώ το βραδάκι με ησυχία και ανυπομονώ να ξεκινήσω την εφαρμογή

η εισαγωγή απολαυστική μα και όλος ο σχολιασμός

τι δεν σου άρεσε στο λούσιμο?

υ.γ. σήμερα ήθελα να κατέβω για μια παράκρουση αλλά χλωμό...¨;-)
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
σιγά μη το κάνω η άχρηστη, αλλά μη φοβάσαι: έχω τα μέσα!!

η προκομμένη κορη που τα πάντα δύναται (θα τη δεις, θα γραψει σε λιγο, οπωσδήποτε) μου τα στέλνει ταχυδρομικώς και τα χαίρομαι άκοπα, η τεμπέλα :))

καλώς ήρθες
δηλώνω θαυμάστρια (πάντα ρισπέκτ σε ό,τι μου αρέσει και δεν το καταφέρνω) και δική μας τιμή να σε διαβάζουμε :))
Ο χρήστης eleni είπε…
Καλώς ήλθες στην παρέα μας!
Διάβασα ήδη δυο φορές το ποστ κι όμως κάποια πράγματα μου ξεφεύγουν ακόμη,πάντως το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον.Θα μελετηθεί επισταμένως προς πλήρη κατανόηση.
Πρέπει να εφοδιαστώ με υλικά,θερμόμετρα κλπ
Τέλειο το βρίσκω!
Ο χρήστης eleni είπε…
Μαριλενάκι,όταν φτιάξω είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσεις.Είδες όμως,μόλις με ανέφερες έσκασα μύτη.
Ο χρήστης elia είπε…
Kiki, καλώς σας βρήκα! Νομίζω πως ίσως είναι και πιο εύκολο να βρείς καυστικό κάλιο-ποτάσσα. Στην ετικέτα γράφει πως χρησιμοποιείται ως ξεβουλωτικό σωλήνων και αποχετεύσεων...

Sadigi, ευχαριστώ.Σαν να αφήνει κάτι στα μαλλιά! Υπάρχει μια πιθανότητα να είναι το καστορέλαιο...δεν ξέρω. Δοκίμασα και ένα διάλυμα με ξύδι στο ξέβγαλμα και ήταν κάπως καλύτερα.
ΘΑ ΤΟ ΛΥΣΩ!(είπε με λύσσα..)

Μαριλένα γειά σου! Απο τη στιγμή που παίρνεις αυτό που θέλεις είσαι Ο.Κ..

Ελένη, χάρηκα. Ο,τι απορία που μπορώ να βοηθήσω είναι ευπρόσδεκτη!
Ο χρήστης Εύα είπε…
καλως ηρθες γλυκια μου,σουπερ οσα εγραψες...εγω δεν ειμαι καν στο σταδιο α,οποτε μενω να θαυμαζω την αναρτηση σου.
οι υπολοιπες...αντε να σηκωσουμε μανικια και να γραψουμε κατι,χειμωνας ερχεται!
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
Ελένη μου :)) έδωσα χτες στο Ραφάκι το δικό του, τη γοργονίτσα, και τρελλάθηκε!

αν δεν ειχα και σενα, θα τα θαύμαζα από την οθονη του υπολογιστή μου μόνο..

σε φιλώ
και καλό βραδυ να 'χουμε :))
Ο χρήστης Μάιρα είπε…
Καλησπέρα σε όλες τις κυρίες και τους κυρίους.
Είμαι καινούργια στο αγαπημένο μου, πλέον, blog
και διαβάζω καθημερινά τις συνταγές σας.
Κάποιες τις έχω ήδη φτιάξει και περιμένω να γίνουν.
Θα ανεβάζω φωτογραφίες να μου πείτε τη γνώμη σας,
όταν θα έρθει εκείνη η ώρα.

Elia, ο τρόπος γραφής σας, είναι ιδανικός για αρχάριους.
Έχω μία ερώτηση να σας κάνω...
Το χαμομήλι και τη λεβάντα αντίστοιχα,
τα βάλατε σε μορφή αιθέριων ελαίων?
Ή ρίξατε το εκγυμά τους? Και σε τι ποσότητα?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Ο χρήστης elia είπε…
Μάιρα, γειά σου.
Τη λεβάντα και το χαμομήλι τα έβαλα σε αιθέρια. Στη σαπουνόπαστα που έκανα λεβάντα (για να είμαι ακριβής, με βάση τη λεβάντα) έβαλα 1,5% επί των ελαίων. Στο χαμομήλι 3%. Νομίζω πως 1,5% είναι αρκετό, γιατί και έντονη μυρωδιά έχει και λίγη οικονομία καλή είναι. Αλλωστε στα υγρά σαπούνια τα αιθέρια διατηρούνται καλύτερα σε σχέση με τα σταθερά. Προσωπικά είμαι κατά της προσθήκης εκγχυμάτων, γιατί η διάρκεια ζωής τους είναι εξαιρετικά μικρή.
Ο χρήστης sadigi είπε…
πάλι εγώ

αυτό το 0% της υπερλίπανσης είναι καλό ποσοστό για την ποτάσσα?
θέλω να πω...μήπως έχουμε πολύ"δυνατό" αποτέλεσμα?
πολύ αλκαλικό ίσως σαπούνι?
ίσως γιάυτό συνήρθαν τα μαλλιά με το ξύδι στο ξέβγαλμα ε?
τι γνώμη έχεις πάνω σ' αυτό?
σε ευχαριστώ για τον κόπο σου :)
Ο χρήστης elia είπε…
Απ΄ο,τι έχω δει, οι περισσότερες συνταγές για υγρό σαπούνι έχουν πολύ παραπάνω ποτάσσα, για να είναι 100% σίγουρο οτι όλα τα έλαια θα σαπωνοποιηθούν και το υγρό θα έχει διαφάνεια. Ηταν δική μου αυθαιρεσία το 0% γιατί το θεωρώ πολύ τόση ποτάσσα...Τωρά τι να πω? Μπορεί να έχεις και δίκιο.

p.s Τα μαλλιά είναι σαν να μην έχουν ξεβγαλθεί καλά, σαν να έχουν λίγο λάδι..
Ο χρήστης sadigi είπε…
ααα ώστε έτσι...
δεν έχω ιδέα τι παίζει με την ποτάσσα
πρέπει να διαβάσω λοιπόν το βιβλίο της μανδάμ και γενικώς να διαβάσω :)
Ο χρήστης elia είπε…
Μα ναι. Γιατί αν κάνεις υπερλίπανση
σου θολώνει το σαπούνι. Επίσης και νερό βάζουν πολύ παραπάνω. Οταν το διάβασα αυτό με την ποτάσσα και το έβαλα στον κομπιούτορα, αποφάσισα πως ανάμεσα στον άνθρωπο και το μηχάνημα...κερδίζει το μηχάνημα!
Ο χρήστης sadigi είπε…
ααα το τρισκατάρατο
πράμα του εξ αποδώ είναι
μην τη ψάχνεις:))
Ο χρήστης faraona είπε…
Πω!ΠΩ!
κι αλλη Μάγισσα!
Και τι μάγισσα!
Πλήρως καταρτισμένη και ικανότατη...καλά αν συναντηθειτε εσεις ολες που ασχολείστε με τα μαντζούνια φαντάσου τι εχει να γίνει!
Τα φιλιά μου!
Ο χρήστης Starbuck είπε…
Αμάν Παναγιά μου τι βλέπουν τα ματάκια μου!!
Τι'ν τούτο;! ΤΟ ΘΕΛΩ!!!
Καλώς ήρθες elia, most welcome, most welcome!
Ήταν ανάγκη να το δω αυτό το post Κυριακή βράδυ; Τώρα με έχει πιάσει μια ανυπομονησία άλλο πράμα!
Ο χρήστης Maria's handmade είπε…
Πολύ ωραία η συνταγή! Μπράβο σου elia θα την δοκιμάσω καποια στιγμή.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν ο βόρακας είναι απαραίτητος, και αν δεν το προσθέσω πιο θα είναι το αποτέλεμα.
φιλια
Ο χρήστης sadigi είπε…
ε καλά τα λέει η Φαραόνα
τόσο καιρό φωνάζω
ένα σύλλογο...κάτι
να έχουμε τους χορούς μας...τις εκδρομές μας,την κοπή της πίτας μας(ριζόπιτα ή μακαρονόπιτα θέλω εγώ)
κάτι βρε αδερφέ
Ο χρήστης heart n soul είπε…
elia καλώς όρισες, τι ποστ καταιγιστικό είναι τούτο?! χαίρεσαι να διαβάζεις, ρισπέκτ που λέει κι η Μαριλένα, σε τέτοιο ενήλικο, σχεδόν ακατάλληλο, ποστ, από μας τα προνήπια:)
(sadigi, είπατε κάτι για πίτα?)
Ο χρήστης Lilou είπε…
Ψηφίζω υπέρ αρομακούκ συλλόγου δαγκωτό!

Ελιά, καλωσήρθες, η συνταγή είναι εκπληκτική και απίθανες οι φωτογραφίες των μπουκαλιών σου εύγε!

Μαρία, ο βόρακας αν δεν απατώμαι κάνει το σαπούνι να αφρίζει, και είναι καθαριστικός. Ωστόσο έχει κριθεί ως high risk ingredient (Cosmetic Database) και κατά τη γνώμη μου μου καλό είναι να αποφεύγεται...Καλούνται οι σαπωνοποιοί της παρέας να δώσουν τα φώτα τους...εγώ είμαι ακόμα στο μελτ εντ πουρ στάδιο...:(
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
καλώς ήλθατε elia!
Merci, για το θαυμάσιο πόστ που αποκωδικοποιεί την κ.Φέιλορ που επλούτισε απο τα βιβλια και τις σαπουνοφόρμες που σχεδιάζει!

Ετσι είναι ακριβώς όπως τα λεει η συγγραφευς, η οποία νομίζω ότι έχει ελαφρα εμμονή με τη διαφάνεια.

Να καταθέσω την εμπειρία μου ότι και με υπερλιπανση 2-4 το σαπουνι και πάλι διάφανο μου βγήκε.

Σας συγχαίρω για το κουράγιο σας να αγοράσετε sulfonated castor από το net.

Το ποστ σας, οι φωτό σας, οι περιγραφές σας, όλα, καλά και περίκαλα!!

merci bcp :)

=============================

σαντιγι,
είδες που κράτησα την υπόσχεσή μου;είχες αμεση ενημέρωση για τα υγρά σαπούνια!

:)

ΥΓ κοτόπιτα παίζει;
Ο χρήστης sadigi είπε…
ναι ναι χαρτ σούγκαρμπέιμπι...καλά ακούσατε

κουήν Πιπίνα....
άμεση ενημέρωση ε?
καλααααα ...θα σας φτιάξω εγώ!!!

κοτόπιτα?
ε αν είναι από τα χεράκια σας....
Ο χρήστης Natassa είπε…
welcome!
μετά από πολλούς μήνες θα ξαναδοκιμάσω να φτιάξω κάτι :) και αυτό το κάτι θα είναι το υγρό σαπούνι που προτείνεις!
μια πετιτ ερωτησουλα, αν δεν βάλω το υδοτοδιαλυτό καστορελαιο και βάλω καστορέλαιο στην Α φάση και κάνω μια πετιτ υπερλίπανση ...ε καλά το πάω??
διότι αν παραγγείλω υδατ. καστορ. και αργήσει να έρθει θα μου περάσει και δεν θα φτιάξω τίποτα :-)



@ sadigi + Μαγισσα
ήντα ναι οι κοτόπιτες ??? και κοτόπιτες φτιαχνετε τώρα? όχι τίποτα αλλο αλλά θελω την συνταγή της " γρηγορότερης και απλούστερης κοτόπιτας στον κόσμο" :-)
Ο χρήστης sadigi είπε…
Νατάσσα μας καλή
την κοτόπιτα την σωστή ,την τέλεια την ξέρει μόνο η Πιπίνα
γι αυτό ζήτησέ την και η Πιπίνα είμαι σίγουρη δεν θα σου το αρνηθεί

κοιτάξτε και μένα
μόλις ζήτησα υγρό σαπούνι, αμέσως,να μην μου το χαλάσει το χατήρι
με έχει σε μεγάλη εκτίμηση βλέπετε
Ο χρήστης elia είπε…
Faraona, σέυχαριστώ για τα καλά σου λόγια!

Starbuck, κάντε το! Είναι addictive!

Μαρία, γειά σου. Το βόρακα η Φέιλορ τον χρησιμοποιεί για να ρίξει το PH, καθώς έχει βάλει 10% παραπάνω ποτάσσα. Εγω το έβαλα για να το κάνω πιο πηχτώ, όμως μετά το post της Lilou δεν νομίζω πως θα τον ξαναχρησιμοποιήσω!

Sadigi, έχεις δίκιο. ΟΧΙ άλλο στην αποξένωση το διαδυκτίου! Συνδικαλισμός τώρα!(που να το βρεις, όμως?)

Heart, πάρε με μαζί σου στην Αγγλία. Θα σου χτυπάω τις κρέμες!!PLEASE!!!

Lilou, ευχαριστώ. Η αλήθεια είναι πως δεν τον τσεκάρισα τον κο Βόρακα καθώς τον είχε δει να συμμετέχει σε διάφορες κρεμούλες και είπα καλός θα είναι..Αποδείχτηκε too good to be true!

Μεγαλειοτάτη, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τα καλά σας λόγια. Ομώς μην καταθέτετε τις εμπειρίες σας.Αν έχετε την καλοσύνη, καταθέστε τη συνταγή σας!
Εχει δίκιο η sandigi! Σα τα σκυλιά ξεροσταλιάζουμε τοσο καιρό εξω απο το blog...δεν είναι πρέπον.

Natassa, μια χαρά είναι η υπερλίπανση. Η όλη και καλά ιστορια είναι για να μη θολώσει το σαπούνι. Προσωπικά, μαζι με τον κο Βορακα αποχαιρετώ και το συλφατετοιο καστορέλαιο!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
elia, την προσφορά σας κανείς θνητός δε μπορεί να αρνηθεί!

(ΥΓ: εγώ μια γαλατόπιτα περιμένω:)
Ο χρήστης sadigi είπε…
μια γαλατόπιτα περιποιημένη στο 3
έφτασεεεε
Ο χρήστης Isidora είπε…
Υπέροχο το πολύ long vehicle πόστ και κατατοπιστικότατο!
Καλώς ήρθατε και καλά μαγειρέματα!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
καλά, γιατί μου την πέφτετε όλες βάναυσα; δεν προκαμω η μάγισσα..


@ elia

συνταγή μου για υγρό σαπούνι; ευχαρίστως! τώρα που βάλατε τη διαδικασία! θα βάλω και ενα ωραιότατο λινκ και μεσα θα είμαι.
Για το ίδιο σάμπτζεκτ, είχε γραψει ένα πληθωρικό ποστ, η πληθωρική και ντίαρεστ Ισιδώρα (που την χάσαμε και λυπούμεθα μεν, αλλά χαιρόμαστε με τη χαρά της δε)

@χαρτ
τι να την κάνετε τη γαλατόπιτα καλέ; εμαθα ότι αποτάξατε αυτα τα πράγματα (όλα τα ξερω:)


@ αφράτη αγαπημένη σαντιγύ

τώρα γιατί γκρινιάζετε;-)
Ο χρήστης sadigi είπε…
ναι Πιπίνα μου
φταίει αυτή η διάθεση να σας πειράξω λίγο :)

προσωπικά , παραδέχομαι πως δεκάρα δεν δίνω για σαπούνια και σαμπουάν
αυτά τα βρίσκω κι αλλού,απρόσωπα
την επικοινωνία όμως???

τα συχαρίκια μου στην αγαπημένη μας Ισιδώρα κι ας μην ξέρω το γιατί:))
Ο χρήστης elia είπε…
Isidora, καλως σας βρήκα!

Μεγαλειότατη, συγχωρέστε με. Δεν ήταν στις προθέσεις μου να σας καταπιέσω...Ξέρω, η ομορφάδα θέλει το χρόνο της, το post δε ακόμη περισσότερο και ο άτιμος ο χρόνος δε μας περισσεύει! Αλλα να, είστε το gourmet μαγαζί, εμείς είμαστε λίγο ταβέρνα! Και η γκουρμεδιά είναι που κάνει τη διαφόρα! Κατι θα ξερετε εσεις που εμείς αγνοούμε.

Sadigi, ασε τα επικοινωνιακά και βάλε το κοκκαλάκι!
Ο χρήστης sadigi είπε…
χαχαχαχα :)))
το κοκκαλάκι ναι, ναι
να σκάσω αλα Βασιλειάδου με μπικοτί?
Ο χρήστης elia είπε…
Και αυτό παίζει δυνατά!
Ο χρήστης Isidora είπε…
Sweet sadigi, ευχαριστώ κι εσας πολύ για τα συγχαρίκια...:)
Θέλω να ποστάρω ανακοινωθέν εδώ και καιρό, μαζί με κέρασμα φυσικά, αλλά είναι σχεδόν αδύνατον προς το παρόν...
Έχουμε όμως όλη την αιωνιότητα μπροστά μας :ο)
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ελια ελπίζω να μην άργησα πολύ και να διαβάσεις το σχόλιο μου. Λοιπόν μετά από πολλούς πειραματισμούς με το υγρό σαπούνι, κατέληξα στο ότι η πηκτικότητα είναι θέμα λαδιού. Τα πιο πηκτά σαπούνια τα δίνει η προσθήκη καλαμποκέλαιου (1/3 των ελαίων περίπου, τα άλλα δύο είναι ελαιόλαδο και φοινικέλαιο).
Ελπίζω να βοήθησα!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Οφείλω να ομολογήσω πως στην πρώτη μου απόπειρα κατάφερα να... τρυπήσω την κατσαρόλα!!
Μάλλον οφείλεται στο γεγονός πως ήταν ολίγον τι χαραγμένη (για να μην πω τίποτα για την ποιότητα της εν λόγω κατσαρόλας και τη στεναχωρήσω!), οπότε με την θερμοκρασία που την βομβάρδιζε τόση ώρα, δεν άντεξε κι έγινε ένα με το σαπουνοχυλό!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Ααα! επίσης, ήθελα να πω σχετικά με το βόρακα πως ερεθίζει έντονα το δέρμα και μπορεί να προκαλλέσει δηλητηρίαση όταν έρθει σε επαφή με τραυματισμένο δέρμα!
Με τέτοιες αντενδείξεις λοιπόν, δεν είναι καλύτερα να τον αποκλείσουμε?! Φυσικό και αλλεργιογόννο δεν πάνε μαζί! :P
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλημέρα σε όλους!
Μία διευκρίνηση μόνο. Για υγρό σαπούνι πρέπει να βρείτε καυστικό κάλιο (ΚΟΗ) και όχι καυστικό νάτριο (NaOH) το οποίο χρησιμοποιείται για την παρασκευή στερεού σαπουνιού και κοινώς κυκλοφορεί στο εμπόριο ως ποτάσσα. KOH μάλλον θα βρείτε μόνο στα μεγάλα φαρμακεία με παραγγελία καθώς έχω την εντύπωση ότι δεν κυκλοφορεί ευρέως.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
[url=http://www.casino-online.gd]casinos online[/url], also known as operative casinos or Internet casinos, are online versions of pinch ("chunk and mortar") casinos. Online casinos franchise gamblers to gather ingredient in and wager on casino games because of the Internet.
Online casinos typically propose up championing reduced in price on the market odds and payback percentages that are comparable to land-based casinos. Some online casinos law higher payback percentages in the smoke of deficiency automobile games, and some spread payout behalf audits on their websites. Assuming that the online casino is using an fittingly programmed indefinitely toddler up generator, suit marked to games like blackjack comprise an established own edge. The payout distribution after these games are established again non-standard due to the rules of the game.
Uncountable online casinos sublease or be prevalent their software from companies like Microgaming, Realtime Gaming, Playtech, Predominant Bait Technology and CryptoLogic Inc.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ