Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βούτυρο σώματος το Καρπενησιώτικο



Γειά σας και χαρά σας!! Μετά από πολυβδόμαδη απουσία επιστρέφω δημιουργικότατα! Να με συγχωράτε για το εξαφανιζόλ, αλλά μια που πτυχιώθηκα (ω ναι Νομική σε νίκησα), μια κατι συναισθηματικά ξεριζώματα (....), μια οι δουλειές...ένιγουεη, είμαι εδώ, κρατάω γερά και σας έχω φίνα συνταγούλα.

Με αφορμή τις εκδρομές μου στο πανέμορφο Καρπενήσι, που το λατρεύω και δεν το χορταίνω, ανακάλυψα τον πλούτο της Ευρυτανικής γης και κυρίως τα διαμαντάκια των ντόπιων μελισσών! 

Έτσι λοιπόν, με πρόπολη και κερί μέλισσας καρπενησιώτικο θα φτιάξουμε ένα πολύ ωραίο και ελαφρύ βούτυρο σώματος ενυδατικόν!

Υλικά

  • 25 γραμμάρια αμυγδαλέλαιο
  • 10 γραμμάρια κερί μέλισσας καρπενησιώτικο (ή άλλο φυσικά, ό,τι έχετε!)
  • 10 γραμμάρια βούτυρο κακάκο (μπορείτε να το αντικαταστήσετε και με shea butter για πιο βελούδινη υφή)
  • 1 κουταλάκι της σούπας βιταμίνη Ε
  • 50 γραμμάρια χυμό αλόης
  • 10 γραμμάρια γλυκερίνη
  • 10 σταγόνες πρόπολη
  • 20-30 σταγόνες αιθέριο έλαιο της προτίμησής σας. Εγώ βάζω μίξη από γιασεμί (το αμπσολούτ με ρέγουλα εννοείται), πορτοκάλι και μανταρίνι, για τις ενυδατικές τους ιδιότητες και το υπέροχο αρωμά τους.


Διαδικασία

Ζεσταίνουμε σε μπαιν μαρί συνιστώ, το αμυγδαλέλαιο, το κερί, το βούτυρο και την βιταμίνη στους 70 βαθμούς και ανακατεύουμε.

Σε ένα άλλο σκεύος, αναμιγνύουμε τον χυμό αλόης με την γλυκερίνη και την πρόπολη και ζεσταίνουμε επίσης σε μπαιν μαρί στους 70 βαθμούς.

Αναμιγνύουμε τα δύο μίγματα και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να κρυώσει (λίγο παραπάνω από θερμοκρασία δωματίου δηλαδή). Προτιμώ ανακάτεμα με το χέρι και με σπάτουλα γιατί το βούτυρο όταν κρυώνει κολλάει στα τοιχώματα του σκεύους. Αν βρείτε ότι βολεύει το μίξερ, γκοου φορ ιτ. Όταν κρυώσει προσθέτουμε τα αιθέρια και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Η βιταμίνη Ε και η πρόπολη έχουν και συντηρητικές ιδιότητες οπότε το βουτυράκι θα κρατήσει αρκετά. Η πρόπολη είναι μαγικό συστατικό όπως θα ξέρετε. Ιδού και ιδού οι ιδιότητές της.

*Ευχαριστίες στο The House Of Honey στο Καρπενήσι για τα ντόπια μελισσοϋλικά!

Σχόλια

Ο χρήστης Εύα είπε…
εισαι και η πρωτη!μας ξελασπωσες κανονικοτατα με τη συνταγουλα σου,ερχονται και γιορτες,δωρακι σουπερ!Και απλο στην κατασκευη,τι αλλο να ζητησει κανεις;
Μακια.
Ο χρήστης eleni είπε…
Σε χάσαμε,αλλά επανήλθες με συνταγούλα όμορφη κι εύκολη!
Τα συγχαρητήριά μου για το πτυχίο συναδέλφισσα-να ήξερες κι εγώ πόσο βασανίστηκα.
Φιλιά!
Ο χρήστης Lilou είπε…
Να κάνω μια μικρή διόρθωση, προσθήκη μάλλον: εάν η πρόπολη που έχετε είναι στη μορφή μαστίχας, τότε αντί 10 σταγόνες, βάζουμε μια μαστίχα πρόπολης. Θέλει αρκετή ώρα να λιώσει, οπότε ας είμεθα υπομονετικές!

Εύα μου σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!! :)
Ο χρήστης Lilou είπε…
Ευχαριστώ πολύ Ελένη μου!!!!!
Ο χρήστης Natassa είπε…
πρόπολη πρόπολη?.....αυτό μου λείπει, πρέπει να το βρω γιατί μου φαίνεται πολύ καλή αυτή η κρεμούλα έχω και αδυναμία στο βούτυρο κακάο ....μερσί :)
Ο χρήστης Isidora είπε…
Νοστιμότατο φαίνεται το βουτυράκι:)))
Έχω και μια απορία για τους 70 βαθμούς, δεν είναι επίφοβη αυτή η θερμοκρασία να αλλοιώσει τις ιδιότητες πχ της βιτ. Ε ?
Συγχαρητήρια και για το πτυχίο σας! Πάντα επιτυχίες :)
Ο χρήστης sadigi είπε…
Welkome home lilou :)
μπράβο για το πτυχίο ,καλή σταδιοδρομία ...
το βουτυράκι το δοκιμάζω οσονούπω ,φαίνεται πολύ καλό!!
Ο χρήστης Εύα είπε…
Λιλου,το καλο πρεπει να λεγεται...παντα!
Συγχαρητηρια για το πτυχιο κουκλιτσα!Ας παρει και καποιος πτυχιο γιατι εμεις....ισως λιγο πριν τα ΚΑΠΗ!
:-)
Ο χρήστης Natassa είπε…
αχ ξεχασα να σε συγχαρώ ....
Συγχαρητήρια!! καλή και "ήρεμη" σταδιοδρομία!
Ο χρήστης Lilou είπε…
Thanks so much girls!!!

Ισιδώρα μου, όχι δεν είχα κάποιο πρόβλημα μέχρι στιγμής με αυτές τις θερμοκρασίες. Αν έχεις αμφιβολία μπορείς να προσθέσεις τη βιταμίνη Ε λίγο αργότερα στην διαδικασία όταν θα έχει πέσει η θερμοκρασία.

Καλή επιτυχία!
Ο χρήστης heart n soul είπε…
οι aromacooks γιορτάζουν με body butter!:) εύγε και για τα δυο lilou! (να βάλουμε τζελ αλόης αντί για χυμό; βαριέμαι το ψυγείο)
Ο χρήστης kiki είπε…
Πολύ εύκολο ακούγεται αυτό!
Ο χρήστης witch of daffodils είπε…
Εύγε lilou, πάντα επιτυχίες!

αχ και πως να το φτιάξουμε το καρπενησιώτικο που το κερί μας είναι common και ordinary;-)
θα του λείψει ο χαρακτήρας...
Ο χρήστης popelix είπε…
Καλή σταδιοδρομία ;-) Το φετινό καλοκαίρι θα είναι πολύ καλό χωρίς εξεταστική το Σεπτέμβρη :-D
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Συγχαρητήρια και καλή σταδιοδρομία, σου εύχεται μια Μεγαλοχωρίτισα (μόλις 13χλμ από το Καρπενήσι οπότε όπως καταλαβαίνεις φούσκωσα από υπερηφάνεια μόλις διάβασα για το βουτυράκι σου)
κικιτρι
Ο χρήστης Lilou είπε…
Ωωωω μερσί μερσί αγαπητή!! Τώρα είδα το ποστ σας! Αναμένεται νέα εξόρμησις στα λατρεμένα μέρη σας βέρι σούν!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Άργιλος, ένα φυσικό καλλυντικό.

Μετά από όσα μας είχε πει η μαγισσούλα για τον άργιλο, εγώ είμαι η τελευταία που θα πρέπει να σας μιλήσω γι' αυτόν.
Μέσα στα πολλά καλά (και κακά) που έχει η Ζάκυνθος, είναι και ο άργιλος σε μερικές παραλίες.







Το καλοκαίρι, όλοι οι τουρίστες που ξέρουν ή αναγνωρίζουν το πέτρωμα, γεμίζουν το σώμα τους με αυτόν για φυσικό πίλινγκ.









Τώρα αν σας πω ότι εγώ ποτέ δεν το έχω κάνει αυτό το πράγμα, μαλλον μόνο η μάγισσα θα με πιστέψει!!!
Εγώ σαν καλό κορίτσι που είμαι και με μια κάμερα στο χέρι, πήγα χτες επίτηδες στην παραλία της Άμπουλας στο Κάτω Γερακαρίο, για να φωτογραφίσω και να σας δείξω τον άργιλο και να πάρω κάμποσο (τον έγδαρα το λόφο...) Θα έλεγα ότι είναι γκριζοπράσινος, αλλά η μάγισσα ξέρει καλύτερα από εμένα.Βουαλά ο άργιλος λοιπόν.

Λικέρ με μύρτιλλα

Η μυρτιά(μυρσίνη,μερτιά,μερσινιά,σμυρτιά) είναι θάμνος με φύλλα λογχοειδή,άνθη λευκά και καρπούς ράγες,μικρούς,κυανομέλανους. Ιστορία:Ιερό φυτό από την αρχαιότητα,συνδέθηκε με πολλές θεότητες,κυρίως με την Αφροδίτη.Όταν η θεά αναδύθηκε απ΄τον αφρό των κυμάτων στην Πάφο,έτρεξε να κρυφτεί πίσω από μυρτιές και έκτοτε έγινε το ιερό φυτό της.Υπάρχουν κι άλλοι πολλοί μύθοι γι΄αυτό το φυτό.Επίσης οι νικητές των ολυμπιακών αγώνων πριν το στεφάνι κότινου,στεφανώνονταν με μυρτιές.Και οι περίφημοι κοσμηματοποιοί της αρχαιότητας έφτιαχναν εξαιρετικά κοσμήματα με το σχήμα των φύλλων της,ένα παράδειγμα είναι το χρυσό στεφάνι των βασιλικών τάφων της Βεργίνας στη Μακεδονία μας. Φάρμακο από την αρχαιότητα,χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων.Σε περίοπτη θέση στα συγγράματά τους την αναφέρουν ο Ιπποκράτης,ο Διοσκουρίδης,ο Πλίνιος. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν από μυρτιά ένα αρωματικό κρασί "μυρτινίτης οίνος" καθώς και αρωματικό λάδι "μύρτινον έλαιον" Τα μύρτιλλα τ…

Υγρό σαπούνι σαν κρύσταλλο!

Κορίτσια & πιθανώς αγόρια, καλησπέρα σας! Αργά και μουδιασμένα κάνω το πρώτο μου post στην παρέα σας, με θέμα τα υγρά σαπούνια. Ας μου επιτραπεί μια εισαγωγή ...
Στην παρασκευή σαπουνιών, μπορούμε να πούμε πως υπάρχουν 3 στάδια μύησης :
Το πρώτο -του αρχάριου- είναι το λεγόμενοmelt & pour. Τρίβουμε το έτοιμο σαπουνάκι, το λιώνουμε με νερό και το ξαναφορμάρουμε. Είναι το στάδιο-ποιός είμαι εγώ-τι είναι σαπούνι-τι σημαίνει φόρμα?
Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό της παρασκευής στέρεου σαπουνιού, συνήθως με την ψυχρή μέθοδο. Βάζουμε τα λάδια μας με την καυστική σόδα, χτυπάμε, σαπωνοποίηση, φορμίτσες και περιμένουμε τις εβδομάδες μας να ωριμάσει. Αυτό είναι το στάδιο της συνειδητοποίησης! Εχει όλη τη χαρά του να φτιάχνεις κάτι ολότελα δικό σου, λίγο γλυπτική, λίγο νοσταλγία για τις "παλιές", που τα κάναν όλα αλλιώς και μια μελαγχολία για το χρόνο που δε δίνουμε πια στα πράγματα.
Το τρίτο στάδιο είναι το υγρό σαπούνι. Εδώ σχεδόν απαραίτητη είναι η προϋπηρεσία στα άλλα δύο στάδια…