Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

περί βοτάνων



Η φωτό δανεική από τη Νατάσσα.

Mε αφορμή το προηγούμενο όμορφο ποστ της Νατάσσας, θέλησα να πω κάποιες σκέψεις περί βοτανοπωλείων και συναφών ici en Grèce.

Αναμφίβολα, όλοι κάπου έχουμε διαβάσει για τον πλούτο και την ποικιλότητα της ελληνικής χλωρίδας, παρόλα αυτά, η συντριπτική πλειονότητα των ραφιών των ελληνικών σπιτιών στρέφεται γύρω από το κουαρτέτο τσάι του βουνού, χαμομήλι, ρίγανη, θυμάρι. Δεν αποκλείεται μάλιστα, τα ροφήματα χαμομηλιού ή τίλιου στο σπίτι μας να είναι της lipton! (μπράντα της πολυεθνικής Unilever)…

Mα πάλι γκρινιάζεις; Υπερβάλλω; Μπορεί.. Αλλά πολύ αμφιβάλλω για το πόσοι από αυτούς που μένουν κοντά στη φύση μπορούν να αναγνωρίζουν ή να γνωρίζουν τις ιδιότητες της αχιλλείας, του σαμπούκου ή του εκουιζέτου που αφθονούν στην ελληνική φύση και είναι βότανα θαυμαστά.

Αντίθετα, οι Γάλλοι γνωρίζουν, αυτοί καθιέρωσαν την αρωματοθεραπεία άλλωστε..

Οι συνέπειες της άγνοιάς μας περί βοτάνων είναι πολλές. Δε θα σταθώ στα οικονομικά οφέλη και τις ευκαιρίες απασχόλησης που θα υπήρχαν από την ήπια εκμετάλλευση των άγριων βοτάνων ή από τη συστηματική καλλιέργεια κάποιων άλλων. (Βλέπε καλλιέργεια λεβάντας στη Γαλλία ή στη γειτονική μας Βουλγαρία, όπου εξάγουν σε όλο τον κόσμο).

Θα σταθώ στα ελληνικά βοτανοπωλεία. Για όσους ασχολούνται, ξέρουν πως ο παράδεισος των βοτανομαγαζιών στην Αθήνα είναι η οδός Ευριπίδου. Εκεί μπορείς να βρεις σχεδόν τα πάντα. Αλλά...
Η ζήτηση ενός βοτάνου από ένα ελληνικό μαγαζί, μοιάζει με χαζοσυνταγή ντεμέκ μάγειρα, κάπως έτσι: «Θα ανακατέψεις το βιτάμ με το φαρινάπ...» Η ισοπέδωση της πρώτης ύλης.
Έτσι και στο βοτανοπωλείο: «Θέλω λεβάντα»
Αν είναι ΒΙΟ ή συμβατικής καλλιέργειας, αν είναι angustifolia ή latifolia (έχουν άλλες ιδιότητες βρε αδερφέ), αν την έχουν αναμίξει με τη φθηνότερη λεβαντίνη, αν είναι Γαλλίας, Βουλγαρίας ή (το πιθανότερο) Κίνας, δεν το ξέρει κανείς, ούτε ο πωλητής. Ο μόνος που το ξέρει είναι ο ιδιοκτήτης και ο λογιστής που καταχωρεί το τιμολόγιο αγοράς.

Γι’ αυτό μου άρεσε το ποστ της Νατάσσας. Ναι, αξίζει στο Παρίσι, εκτός από τον Hermes, να πάει κάποιος που έχει το μεράκι και σε ένα βοτανοπωλείο και δε μιλώ μόνο γι’αυτό στο Κλισύ. Είναι γνώστες. Εκεί έχουν και την ευγένεια (ή μήπως την υποχρέωση;) να αναγράφουν τα υλικά και τις αναλογίες στα έτοιμα μίγματα.

Γιατί η γκουρμεδιά ποιότητα δεν είναι προνόμιο των μπακάλικων και των φαγάδικων.

Σχόλια

Ο χρήστης Natassa είπε…
Πολλές και μεγάλες αλήθειες!

Δυστυχώς ότι καταφθάνει στην χώρα μας είναι από την Ινδία και την Κίνα - ας μην το γενικεύω τόσο πολύ - αλλά το πλείστον μας έρχεται από εκεί.
Γνώστος μου που προσπάθησε να πουλήσει σε μεγάλες ελληνικές εταιρείες παρασκευής φυτικών καλλυντικών, βότανα και τα παράγωγα τους (πιστοποιημένα βιολ.καλ.), έλαβε την απάντηση ότι στην μισή τιμή αγοράζουν από την Κίνα και την Ινδία...

Και δεύτερο δυστυχώς, κάθε φορά που ξεκινώ μια έρευνα για κάποιο φυτό στην ελληνική αυτό που διαπιστώνω είναι φτηνές αντιγραφές με κακές φωτογραφίες.

Φαντάζομαι ότι στο Παρίσι θα έχει πολλά τετοια μαγαζιά. Εγώ με την ευκαιρία αυτή θα σας ΄δώσω και αλλή μία δ/νση σε άλλη χώρα, είναι ένα φαρμακείο με ένα τεράστιο τμήμα αρωματοθεραπείας οπου απασχολούνται μόνο "herbalist" απ όπου προμηθεύτικα 2-3 εκλεκτά αιθέρια έλαια (θα μπορούσα να πω ότι ήταν ίσως τα καλύτερα που έχω πάρει ποτέ). Το προσωπικό έδινε οδηγίες χρήσης και ενημέρωνε για διαφορα φαρμακευτικά φυτά.
(επιτρέψτε μου 1-2 μέρες να ψάξω για την δ/νση στο internet και θα επανέλθω).

μεγάλο θέμα ανοιξες :)
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
το άνοιξα ντίαρ γιατί
αγοράζω πράμα κουτουρού
εκεί δα στη βοτανού :)

Αν δε τολμήσεις να πάρεις ΒΙΟ σε ΒΙΟμάγαζο θα πληρώσεις το δενδρολίβανο μπελούγκα...

Μερσί για την καλοσύνη να μας δώσετε διευθύνσεις :)
Ο χρήστης kiki είπε…
Έχεις δίκιο κι εσύ που το έχεις ψάξει καλύτερα το γνωρίζεις καλά το θέμα. Το ίδιο και η Νατάσσα που όταν πορωθεί με κάτι το ψάχνει διεξοδικά. Λίγα γνωρίζουμε για τα βότανα και ας ζούμε σε χώρα με πάρα πολλά βότανα... Κια πρώτη εγώ!
Ο χρήστης Εύα είπε…
σωστες οι παρατηρησεις-επισημανσεις της μαγισσης γιατι αν δεν ξερει αυτη τοτε ποιος;
Δεν ξερω αν θυμασαι τη συζητηση που ειχαμε προ αμνημονευτων ετων,χαχαχα,που σου ελεγα οτι αυτο που πραγματικα θελω να κανω ειναι να καλλιεργω με τα χερακια μου τα βοτανουδια που θα χρησιμοποιω γιατι μπεσα δεν υπαρχει στην πιατσα γενικοτερα κι ασχετα απο τομεα.
Τωρα,εδω στη Σαλονικη μαλλον,και λεω μαλλον γιατι ορκο ποτε δεν παιρνεις,μαλλον επειδη ειναι ΜΟΝΟ δυο-τρεις,εχουν και αγνοτερα υλικα και χωρισμενα σε κατηγοριες δλδ ΒΙΟ και συμβατικα,κι απο οτι εχω δει τα ονοματα των φυτων αναγραφονται και στα λατινικα και τα παιδια που δουλευουν σου κανουν αναλυση της οικογενειας του φυτου ακομα κι αν δε θες!
Α,και κατι ασχετο...?Στο Μεσαιωνα οι "μαγισσες"ηταν κυριως...βοτανολογοι!Που ηξεραν τη διαφορα αναμεσα στη λεβαντα και στη λεβαντινη κι οχι τα τερατα που νομιζαν πως ησαν ;-)
Ο χρήστης moireli@yahoo.gr είπε…
Δηλαδή,τα βότανα που παίρνουμε από τα βιολογικά-μερικά γράφουν κρητικά-μπορεί να είναι κινέζικα;
Δύσκολο να τα μάθεις-τώρα αρχίζω και ξεχωρίζω κάποια,πχ το βαλσαμόχορτο μόλις πέρυσι το έμαθα βλέποντάς το σε βιβλία και στο νετ.
Ο χρήστης eleni είπε…
Αν δεν καταλάβατε ποιος έκανε την...πατάτα,ποιος άλλος,η Ελένη.Χρησιμοποίησε το λαπ η κόρη,γιατί βαριόταν να συνδέσει το δικό της και πάτησα λάθος για σχολιασμό.
Ο χρήστης sadigi είπε…
σωστά τα λέτε αγαπητή και αυτό ισχύει φυσικά και για όλα τα παράγωγα π.χ. αιθέρια ή λάδια
πολλές φορές έχω αναρωτηθεί...τώρα τι λάδι μου πασάρουν;
το έχω καημό γιατί στο δικό μας χόμπι δεν υπάρχει υπεύθυνη αντιμετώπιση-βοήθεια και μας εκμεταλεύονται
αυτό ισχύει και για όλο το φάσμα των βιολογικών προιόντων φυσικά
καλύτερα να ασχολιόμουν με το κανόε-καγιάκ,θα έβρισκα μια ωραία βάρκα ,έναν ωραίο δάσκαλο και ένα ωραίο ποτάμι και that's all
και επί τη ευκαιρία ,τώρα που θυμάμαι το δικό μου ξεκίνημα, θέλω να καταγγείλω και την απαράδεκτη συμπεριφορά των φαρμακοποιών
επιτρέπεται κεντρικό φαρμακείο της Αθήνας που έφτιαχνε και δικές του κρέμες, να μου λέει ,όταν έψαχνα για βούτυρο κακάο χύμα ,ότι το μόνο βούτυρο κακάο που ξέρει είναι το λιποσάν !!!;;;;!!
κάθε βότανο έχει ονοματεπώνυμο και ας είναι από την ίδια οικογένεια,σαν τα αδέρφια ,ας είναι από την ίδια μάνα, έχουν άλλο χαρακτήρα...έτσι νομίζω
Ο χρήστης Lilou είπε…
Πώπω κορίτσια ανοίξατε πολύ μεγάλο, σοβαρό και δύσκολο θέμα.
Εγώ όταν πρωτοξεκίνησα είχα απογοητευτεί εντελώς από την ελληνική αγορά και τον τρόπο αντιμετώπισης. Και που δεν έψαξα και παρόλαυτά δεν βρήκα άκρη σωστή. Γι' αυτό και κατέφυγα σε πηγές εξωτερικού και μέχρι στιγμής αυτά που σου λένε είναι αυτά που σου πουλάνε. Τσούζει ξετσούζει, τουλάχιστον έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Εγώ λέω να κάνουμε ένα γράμμα στον Σύλλογο Ελλήνων Αρωματοθεραπευτών να ζητήσουμε συμβουλάς!
Ο χρήστης Anastasia's dolls είπε…
Σας ευχομαι καλο Πασχα !
Ο χρήστης kingol είπε…
Σας προσκαλούμε στο κατάστημα μας στο Σύνταγμα, οδός Σκούφου 2-4 για να διαλέξετε από 70 αιθέρια έλαια στις καλύτερες τιμές της αγοράς.Μπορείτε να μας βρείτε και στο www.sensities.gr αλλά σας προτείνουμε να έρθετε από κοντά, να γνωριστούμε και να κρίνετε οι ίδιοι την ποιότητα και την ποικιλία των προιόντων μας.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Με αφορμή το πολύ ωραίο ποστ που μόλις διάβασα, μήπως ξέρει καμία μάγισσα που μπορώ να βρω φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα);

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ