Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σαπούνι με άρωμα λεμόνι

Ω ναι! Είμαι στη φάση με-τα-πτυ-χι-α-κού στα σαπουνάκια, τουτέστιν από μένα για την ώρα θα βλέπετε μόνο...σαπουνόφουσκες!
Χρησιμοποιώντας μια εύκολη πατέντα που έχω στην άκρη, έφτιαξα λεμονοσαπουνάκια. Έτσι έκανα το εξής:

Λεμονοσαπουνάκια
131 γρ. λάδι καρύδας
85 γρ. φοινικέλαιο
198 γρ. πυρηνέλαιο

57.49 γρ καυστική σόδα για υπερλίπανση 10%
149 γρ. απιονισμένο νερό

Ένωση κοντά στους 40 βαθμούς.

Όταν έφτασε η σόδα περίπου στους 40 βαθμούς, έριξα 2 παγάκια χυμό λεμόνι.

Ακολούθησα τις βασικές οδηγίες και κατά το tracing πρόσθεσα:

Ξύσμα ενός λεμονιού
1 κ. γ. αιθέριο έλαιο λεμόνι

Η μάγισσα-δασκάλα λέει ότι το ξύσμα λεμονιού θα μπορούσε να είχε μαυρίσει κατά την ένωσή του με τη σόδα.
Η μαγείρισσα Κική λέει ότι είναι μακρινή απόγονος του Γαλάτη Κ@λοφαρδίξ και ό,τι κάνει πετυχαίνει (με απειροελάχιστες εξαιρέσεις). Δεν θα πω βέβαια τι έπαθα αυτή τη φορά, για να μην προκαλέσω αναταραχή στο πλήθος των οπαδών μου και αρχίζουν και αφρίζουν σαν τα σαπούνια μου. Ένα μόνο θα πω: αυτό που έπαθα, το έπαθε και η μάγισσα! Χεχε! Δεν φταιμε όμως εμείς. Φταίνε οι φόρμες εξ Αμερικής!

Τώρα, ας τραγουδήσουμε όλοι μαζί.
Avanti παιδιά:
Λέεεεεεεεεεεεεεεμο ρε λεεεεεεεεεεεεμοοοοοοοοοοοονάαααααααααααααααακι μυρωδάααααατοοοοοοοοοοοοοοοοο........

Το ποστάκιον αφιερώνεται στην Αγγελική Ν μακριααααααααααααααά εκεί στη Νότιο Αφρική που της αρέσει το άρωμα λεμόνι και για άλλον έναν λόγο που δε θα πω, που να λεμονοκιτρινίσετε σαν τα σαπουνάκια μου. Ξέρει αυτή και φτάνει! :-)))

Σχόλια

Ο χρήστης sadigi είπε…
αγαπητή ΚΙΚΙ δε δικαιούμαι δια να σαπουνομιλώ αλλά θα ήθελα πάρα πολύ να σας συνοδεύσω ντουετάκι στο άσμα
προετοιμάζομαι όμως στη θεωρία και σας ρωτώ...αυτά τα κόμα 49 γρ. της σόδας αν μου ξεφύγουν ,τι θα συμβεί;
κάτι μοιραίο ;
Ο χρήστης Natassa είπε…
ααα αυτά είναι τα λεμονοσαπουνάκια ε??
κα γιατί να μαυρίσει το ξύσμα κατά την ένωση??
αφού το λεμόνι και η φλούδα έχουν λευκαντικές ιδιότητες ή μήπως δεν έχει η φλούδα...εμ τωρα με μπερδέψατε !
Ο χρήστης IZA είπε…
Μαγείρισσα Κική, ένδοξη απόγονε του φοβερού Γαλάτη, σας χαιρετώ!!Αφού σας συγχαρώ για τις τραγουδιστικές σας ικανότητες σας λέω ότι τα σαπουνάκια σας φαίνονται άψογα ( οι φορμίτσες τέλειες). Κάποτε που είχα κάνει κάτι παρόμοιο, το ευχαριστήθκα το σαπούνι, γιατί ήταν τονωτικό και σου άφηνε αίσθηση φρεσκάδας.
Ο χρήστης kiki είπε…
Αγαπητή sadigi, ας πιάσουμε μαζί τον τόνο και ας αρχίσουμε.
Το ,49 αποτελεί πειστήριο ακριβών υπολογισμών. Τίποτα δεν θα γίνει. 'Αλλωστε κι εγώ τα στρογγυλοποιώ προς τα κάτω για τη σόδα.

Νατάσσα, μάγισσα δασκάλα λέει ότι η σόδα είναι σαρωτική στο πέρασμα της και τα καταστρέφει όλα. Γι΄αυτό θα μαύριζε το ξύσμα.

Ίζα, ευχαριστώ πολύ. Σας προσκαλώ στο γαλατικό χωριό για να πλυθείτε με τα σαπουνάκια μου και να συνφάγωμεν μετά ένα αγριογούρουνο, μα τον Τουτατη! χαχα!
Ο χρήστης eleni είπε…
Deli,τι όμορφα,τα λεμονάτα σου!
Θέλω κι εγώωωω!Θα βάλω μπρος,καιρό έχω ν΄ασχοληθώ.
Η συνταγή σου με διευκολύνει,μόνο το πυρηνέλαιο θ΄αλλάξω,δεν έχω.
Ο χρήστης kiki είπε…
Ελένη κι εγώ είχα καιρό να καταπιαστώ. Τωρα με έπιασε μανία πάλι...Αντι για πυρηνέλαιο βάλε ελαιόλαδο.
Ο χρήστης Αγγελικη Ν είπε…
Κική μου, σαν γλυκίσματα είναι! Κρέμα μπαβαρουά θυμίζουν! Πρόσεξε που τα βάζεις, μη τα φάει κανείς!

Στο έχω πει ότι, τα σαπουνάκια τα σοκολατένια που μου είχες χαρίσει, τα είχα βάλει στο μπάνιο και ρώτησε μια φίλη της κόρης μου "Γιατί έχετε τα σοκολατάκια στο WC?"...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
καλέ αυτά μοσχοβολάνε, θα βάλω στα συρτάρια με τα ρούχα, και μου αρέσει το άρωμα του λεμονιού!!!...
Ο χρήστης Μαριλένα είπε…
Kική, έχω προ πολλού ομολογήσει την ανικανοτητα μου, ως προς την παρασκευή σαπουνιών, αλλά ως προς την παρουσίαση τους από σενα, απλά.. ρισπέκτ!
Ο χρήστης kiki είπε…
Αγγελική, χαχα! Τι θυμάμαι για τα σοκολατάκια! Η δε Νατάσσα, μου είπε να μην της ξαναστείλω σοκολατένια γιατί κινδυνεύει να τα φάει ο μικρός γιος της.

Γαστεροπλήξ, να τα βάλεις, να τα βάλεις! Θα μοσχομυρίζουν! Φτιάχνεις και σαπουνάκια; Μπράβο!

Μαριλένα ευχαριστώ! Το μειλ μου το ξέρεις. Στείλε μου δ/νση και θα παραλάβεις σαπουνάκια!
Ο χρήστης witchofdaffodils είπε…
όμορφα είναι :) και θα δοκιμαστούν

Ο προβληματισμός για το φρέσκο ξύσμα, έγκειται στο ότι το NaOH είναι ισχυρή βάση με διαβρωτικές ιδιότητες. Διαβρώνει μέταλλα, ξύλο, ιστούς.

Αν δοκιμάσεις να βάλεις ανθη λεβάντας ή πεταλα τριαντάφυλου πχ -στην ψυχρή μέθοδο πάντα- θα δεις ότι θα διαβρωθούν και θα μαυρίσουν.
Θα είμασταν τυχερές αν υπήρχε κάποιος χημικός να δώσει εξήγηση.

Πέρα από τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς στο Γαλάτη πρόγονο κολοφαρδιξ, και μερικές αναφορες της βιβλιογραφίας στην ανθεκτικότητα κάποιων φυτών (καλέντουλα) η μόνη (εμπειρική) εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι ότι τα συστατικά με καροτένια αποδεικνύονται ανθεκτικά στη διάβρωση. Δεν μπορώ όμως να το τεκμηριώσω.
Ο χρήστης kiki είπε…
Ωωω δασκάλα μάγισσα!
Ακόμα και ξύλο διαβρώνει η παλιοσόδα; Απαπαπα....Δεν είναι να μπλέκεις μαζί της! Μακάρι να ξέραμε τα πώς και τα γιατί στις αντιδράσεις που γίνονται και ειδικά αν και τι μένει από τα πρόσθετα που βάζουμε...
Ο χρήστης Isidora είπε…
Έφτασα κι εγώ αργοπορημένη να θαυμάσω τα λεμονί σας. Πανεμορφότατα και μοσχομυριστά! :)
Ο χρήστης kiki είπε…
Ισιιιιιιιιιιιι! Με τη γιορτή και το ταξίδι σε ξέχασα! Αργοπορημενη κι εγω!
Θενκς!
Ο χρήστης kosmima είπε…
Το έκανα το σαπούνι και έγινε πολύ καλό και μοσχοβολάει, μόνο που πρόσθεσα χυμό λεμονιού λίγο πριν το trace και όχι παγάκια λεμονιού.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

η μάσκα του τρόμου

Το μπλογκ αυτό δεν είναι μόνο φρου-φρου κι αρώματα κύριοι, ΟΧΙ ...μπροστά στα ραγδαία πολιτικά γεγονότα θα δώσουμε μαχητικό παρόν,εγώ θα σας συντονίσω..... Καταρχάς εσύ μεσιέ ματατζή...έχω να σου πω τούτο... άντε και να σου δείξω μια συμπόνοια για τα δύσκολα παιδικά χρόνια που πέρασες και σε πάω και στοίχημα γι αυτό,να το καταλάβω πως η κατάσταση του IQ σου δεν σού επιτρέπει να ξεχωρίσεις ένα βόδι από μια φράουλα,ξέρω πως επαγγέλματα με κοινωνική προσφορά που εξελίσσουν και  την προσωπικότητα ,σού είναι έννοιες παντελώς άγνωστες... ΑΛΛΑ δεν είναι δυνατόν εσύ ματατζή , με τη ρίψη χημικών μπροστά στη μούρη μου, να ματαιώνεις τον αγώνα ετών που κάνουμε εδώ μέσα συλλογικά και ατομικά  για ένα άλφα αιστητικό αποτέλεσμα . Ξέρεις ματατζή με τι φροντίδα και επιμονή μπλαστρωνόμεθα καθημερινά όλες εδώ, μάσκες με εκλεκτά αιθέρια έλαια και λάδια βιολογικά? ξέρεις πόσα βράδυα έχουμε ξενυχτήσει πάνω από τις κατσαρόλες μας για να δημιουργήσουμε την τέλεια κρέμα-σαπούνι-σαμπουάν ? ξέρεις πόσο δ

Ο άρκευθος και ένα serum κατά της κυτταρίτιδας

Με αφορμή τις συμβουλές της Emmy για να φροντίσουμε την γραμμή μας μετά τις κραιπάλες του Πάσχα, λίγα λόγια για τον εξαιρετικό άρκευθο (για τον οποίο έχουμε ήδη πει πολλά) και πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αιθέριο έλαιό του σε έναν πανεύκολο ορό για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Ο άρκευθος (ή αλλιώς αγριοκυπάρισσο ή ουνίπερος) ε ίναι θάμνος αειθαλής. Φθάνει τα 9 μ. ύψος και 4 μ. διάμετρο. Όλα τα μέρη του φυτού είναι αρωματικά. Τα φύλλα του σε νεαρή ηλικία είναι βελονοειδή, σε ώριμη μετατρέπονται σε μυτερά, διιστάμενα και σε διάταξη ανά 3 σε σπονδύλους. Στην επάνω επιφάνεια φέρουν μια διπλή λευκή γραμμή. Ανθίζει Μάρτιο και Ιούνιο. Ο καρπός στην αρχή είναι πράσινος και στη συνέχεια μαύρος, με γαλανό επίχρισμα. Στη χώρα μας φύεται το είδος Juniperus excelsa, είδος σπάνιο και προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα! Από παλαιότατων χρόνων χρησιμοποιείται στην μαγειρική, αλλά και στην παρασκευή ποτών, όπως το gin. Από τους καρπούς του είδους juniperus communis προκύπτει και το αιθέ

Σαπούνι με γάλα και μέλι.

Σαπούνι με γάλα και μέλι.Ή μήπως να το ονομάσω Κλεοπάτρα; Έφτιαξα σαπουνάκι γαλατομελένιο. Υλικά 131 γρ. λάδι καρύδας 85 γρ. φοινικέλαιο 198 γρ. πυρηνέλαιο ή ελαιόλαδο 50 γρ. βούτυρο καριτέ 63 γρ. καυστική σόδα 84 γρ. νερό απιονισμένο 80 γρ. φρέσκο γάλα κατεψυγμένο (αντιφατικοί όροι, χεχε) Στο tracing πρόσθεσα: 2 κ. σ. σκόνη γάλα 2 κ. σ. παγωμένο νερό 1 κ. σ. μέλι ½ κ. σ. αιθέριο έλαιο κέδρου και πεύκου Η διαδικασία γνωστή. Η μόνη αλλαγή που έκανα, ήταν ότι είχα παγώσει 80 γρ. γάλα, το οποίο πρόσθεσα όπως ήταν παγωμένο στη σόδα (που είχα φτιάξει μόνο με 84 γρ. νερό) όταν έφτασε περίπου στους 42-45 βαθμούς. Το αστείο είναι ότι η σόδα έγινε σαν κρέμα. Τώρα τι ζημιά είχε κάνει στο γάλα…θα σας γελάσω. Στο tracing πρόσθεσα τη σκόνη γάλακτος που ανακάτεψα με παγωμένο νερό, το μέλι και τα αιθέρια. Δεν ήξερα τι αιθέρια να βάλω, οπότε αποφάσισα να βάλω κάτι που να ταιριάζει με μέλι! Σίγουρα, η χημεία έπαιξε το ρόλο της με τα γάλατα και το μέλι, γιατί ενώ περίμενα να βγει λευκό το σαπουνάκι ή έ